Op 1 maart heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, in een interview met France Info radio, de westerse sanctiepakketten omschreven als “uiterst effectieve” maatregelen die “de ineenstorting van de Russische economie” zouden veroorzaken. Dit is mislukt – de roebel heeft zich hersteld, en analisten verwachten ook dat het handelsoverschot van Moskou in de komende maanden recordhoogten zal bereiken, schrijft Uriel Araujo.

Het Westen heeft het land evenwel op ongekende wijze gesanctioneerd, met name tegen zijn deviezenreserves, en als reactie daarop hebben verontruste burgers zich naar hun banken gehaast om geld op te nemen. Het financiële systeem leek dus op zijn ondergang af te stevenen.

De invoer daalde, zoals verwacht, door de logistieke verstoringen en ook door de onzekerheid over de regelgeving die ontstond als gevolg van de nieuwe sancties en de betrekkelijke vaagheid daarvan. Zo klaagde de vice-minister van Handel en Integratie van Kazachstan, Kairat Torebayev, op 13 mei in een interview met EURACTIV dat “niemand mij kan vertellen of Kazachstan yoghurt aan Rusland mag verkopen”.

Bovendien hebben de sancties en de uitsluiting van sommige Russische geldschieters uit het SWIFT-netwerk het voor bedrijven in Rusland moeilijker gemaakt om goederen uit het Westen te kopen. Aanvankelijk deprecieerde de roebel dramatisch en was er sprake van een onvermijdelijk in gebreke blijven van de Russische schulden. Met bevroren tegoeden, sancties die de Centrale Bank beletten ongeveer de helft van de $640 miljard aan buitenlandse reserves te gebruiken (om de schuldeisers terug te betalen), plus stijgende inflatie en kapitaalvlucht, zag het er zeker niet goed uit.

Eind maart begon de munt zich echter te herstellen. Half april had de waarde al 1 roebel = 0,013 USD bereikt, wat de koers was vlak vóór de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne. Op 26 april bereikte de roebel een hoogtepunt van meer dan twee jaar (handel op 76,90 tegenover de euro) voordat hij zich stabiliseerde in de buurt van 77. En, op 5 mei werd gemeld dat de roebel kortstondig zijn hoogste niveau (ten opzichte van de Amerikaanse dollar) sinds maart 2020 had bereikt. Zij bereikte een hoogtepunt van 65,31 per dollar.

  Moskou vreesde voor 'vervolging' van Carlson - Kremlin

Tenslotte bereikte de roebel op 20 mei zowel zijn sterkste niveau ten opzichte van de euro sinds juni 2015 (van 59,02) als het sterkste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds maart 2018 (van 57,0750). Op 19 mei verklaarde Moskou dat ongeveer de helft van de 54 klanten van het Russische gasbedrijf Gazprom rekeningen heeft geopend bij de Gazprombank; analisten hebben de roebel opleving aan dit feit toegeschreven. De EU heeft haar lidstaten immers toegestaan Russisch gas te blijven kopen zonder de sancties te overtreden die zij zelf aan Moskou hebben opgelegd – door roebels te gebruiken voor de betaling.

Maar het is niet alleen de munt die zich hersteld heeft. Ook met de export gaat het goed. Volgens de Economist kan Rusland in feite een record handelsoverschot verwachten. Hoewel het Kremlin is opgehouden met het publiceren van gedetailleerde maandelijkse handelsgegevens, kan men toch werken met de gegevens die betrekking hebben op de handelspartners van Rusland zelf. Uit de beschikbare gegevens blijkt dat China op 9 mei heeft gemeld dat zijn goederenuitvoer naar het land wel met meer dan een kwart is gedaald (in vergelijking met vorig jaar), maar dat zijn invoer uit Rusland met meer dan 65% is gestegen. Op basis van gegevens van de acht grootste Russische handelspartners schat The Economist dat de Russische invoer weliswaar met ongeveer 45% is gedaald (sinds februari), maar dat zijn uitvoer daarentegen met ongeveer 8% is gestegen.

Het Institute of International Finance (IIF), dat een organisatie van bankiers is, schat dat het overschot op de lopende rekening (met inbegrip van handel en financiële stromen) in 2022 op 250 miljard dollar kan uitkomen. Dat is meer dan het dubbele van de 120 miljard dollar die vorig jaar werd genoteerd. Het lijkt er dus op dat de sancties het handelsoverschot van Moskou in feite hebben doen toenemen. Zelfs de op het Westen gerichte uitvoer heeft zich goed gehouden. De wereldwijde stijging van de energieprijzen heeft de inkomsten nog verder opgedreven. De Russische inflatie is nog steeds hoog, maar neemt wel af. Nu de indicatoren voor de economische activiteit verbeteren, hebben de Russische autoriteiten redenen om optimistisch te zijn over het vermijden van een financiële crisis.

  En zo begint het... De grote ontrafeling

De waarheid is dat de Russische Federatie, met een markt van bijna 140 miljoen mensen, de helft van de hele Eurasion Unie omvat. De Russische markt is vanuit het perspectief van deze landen tamelijk onvervangbaar. Bovendien is er in Europa geen snel alternatief voor de Russische energiebronnen.

Intussen is de inflatie in Duitsland in april in het snelste tempo gestegen sinds vóór de hereniging van het land in 1981. Dit wordt aangewakkerd door de stijgende energieprijzen, die op hun beurt zijn verergerd door de huidige Russisch-Oekraïense crisis. Nu de energierekeningen de pan uit rijzen, stijgt ook de inflatie in het Verenigd Koninkrijk het snelst sinds 40 jaar.

Op dit punt kan men al zeggen dat de Westerse sancties tegen Rusland mislukt zijn en zelfs averechts gewerkt hebben. Dit betekent dat het Westen de economische en financiële oorlog die het tegen Moskou heeft gevoerd, aan het verliezen is. Ook het zenden van wapens naar Oekraïne werkt niet.

Dit verklaart waarom gesprekken over een staakt-het-vuren weerklinken bij de belangrijkste Europese leiders en bij de VS zelf, hoewel diezelfde spelers vrij onlangs nog te kennen hadden gegeven dat zij van plan waren een confrontatie over het hele spectrum aan te gaan. Zelfs de Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft zijn tot dan toe onverzoenlijke toon gewijzigd: op 21 mei verklaarde hij op de nationale televisie dat “alleen diplomatie een einde kan maken aan de oorlog in Oekraïne”.

Het Westen is zijn proxy-oorlog tegen Rusland in Oekraïne aan het verliezen – zowel militair als economisch. Nu moet het de diplomatieke kanalen weer openen. De enige andere keuze is een wereldwijde nucleaire oorlog.

  Wat zijn de vooruitzichten op vrede?

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het westen is in Oekraïne in zijn eigen val gelopenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIn hun streven om eeuwig te leven, geven de boosaardige elitairen via de “wetenschap” toe dat kinderen en baby’s geoogst worden voor hun levensessentie
Volgend artikelFrans luitenant-kolonel Jacques Guillemain: “Oekraïense soldaten verschansen zich in de steden”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Nu twijfelde ik regelmatig in hoeverre onze ‘leiders’ wisten wat ze aan het doen waren, een goed doordacht plan hadden om Poetin eronder te krijgen. Wij, Nederland, als een van de meest volgzame VS staten buiten Amerikaanse grenzen, moeten tenslotte net als de VS deep state, het Rusland van Poetin hardgrondig haten.
  Het totale falen van ‘ons’ sanctiebeleid jegens Rusland bewijst dat onze ‘leiders’ compleet geschift zijn, hersenloos uitvoeren waar de degenererende VS ons toe dwingen.
  Ik vrees voor de chaos die zal ontstaan als ‘de waarheid’ openbaar wordt.

 2. Beste mensen

  Zo te lezen
  Kan er alleen maar worden gezegd
  Fiva trallala Rusch
  Ollèè…….

  Domme Europeanen
  &
  De Kukuksclann Bimbam klok nageslacht Europeanen genaamd Amerikanen Mensen Haters

  Dank U

 3. Nederlanders: slaafs volgszame honden van Brussel.

  Zie: de reden waarom er zoveel Puttenaren stierven in Duitse kampen in vergelijk met Rotterdammers;

  Zie: waarom Fokker gesloten werd en de staat niet insprong voor 350 millioen. (dat was tegen de regels van Brussel)
  Maar toen DE meer dan 4% deficiet op staatsbaland had, betaalden die echies geen boete….

  Zie waarom we zoveel uitvreters in NL hebben
  Zie waarom we zoveel landverraders in kabinet en parlement hebben.
  Zie waarom USA (Nato), dus wij ook–zoveel wapens achterlieten voor een criminele organisatie–Taliban.
  Zie in hoeveel landen NL leger zit via de Nato–volkomen nutteloos.

  En nu komen er weer een kudde oekies binnen, die in de afgelopen jaren tussen 14 en 24.000 etnische Russen hebben vermoord.

 4. Economische gevolgen zijn voorspelbaar en berekenbaar.
  Dat de sancties niet tegen Rusland waren, maar om USA’s economie te boosten, zagen maar weinigen.
  De “hulp”met wapens: wie betaalt dat? Nato=wij dus.
  Gas: het slechtere en veel veel duurdere USA gas….

  Nu is het gezever over de Zwarte zee havens, en dan geeft de, via Botox Usrsula, het fokbeest, een leuke zin:

  “…de soevereine staat Oekraine….Rusland helemaal verantwoordelijk….oorlog….Rusland 100% schuldig…”
  Oekraine is geen staat vlgs internationaal echt;is een rebbel district;
  Kiev is verantwoordelijk voor de oorlog, 100%
  Is geen oorlog, maar een politionele actie
  Hongerdoden in Afika: sancties opheffen, dan gaan de havens open.
  Niet vergeten: 14–24.000 Russen vermoord in de Donbass regio.
  Art.51 UN geeft Poetin het recht tot invasie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in