De ontevredenheid over de harde lockdowns van de samenleving door de autoriteiten als methode om de voortgang van het Coronavirus tegen te houden, neemt in verschillende landen toe. In de Italiaanse hoofdstad Rome openen restaurants nu hun deuren voor gasten in wat een “beleefd protest” en “burgerlijke ongehoorzaamheid” wordt genoemd tegen de beperkingen die de sector hard hebben getroffen, meldt EuroNews.

De regering en de autoriteiten hebben zeer verregaande beperkingen ingevoerd in de burgerlijke vrijheden en rechten om de verspreiding van Covid-19 in het land te stoppen. Als een van de zwaarst getroffen landen in Europa worden drastische maatregelen noodzakelijk geacht.

Maar onder burgers en middenstanders die door de beperkingen worden getroffen, neemt de ontevredenheid toe. Een uiting hiervan is dat restauranteigenaren nu begonnen zijn het verbod om open te blijven te trotseren. Toen het verbod werd uitgebreid tot het afhalen van voedsel, het zogenaamde take-away, vonden velen dat het tijd was om te protesteren.

Onder de restauranthouders die nu in strijd met de Coronabeperkingen open zijn voor gasten, wordt dit niet gezien als een strafbaar feit, maar als burgerlijke ongehoorzaamheid en een protestactie om de besluitvormers te doen luisteren naar de groeiende ontevredenheid over de manier waarop regeringsbesluiten de burgermaatschappij beïnvloeden.

Een van hen is Armando Minotti, die het restaurant Loste Ria in het zuiden van Rome runt. Hij zegt in een commentaar aan de media dat “we zo niet kunnen doorgaan”. Armando kan zijn gezin niet langer onderhouden en de financiële compensatie van de regering voor de gederfde inkomsten is volstrekt onvoldoende geweest.

Een week na de vaccinatie - VS: Verpleegkundige positief getest op SARS-CoV-2

“Laten we het een beleefd protest noemen. Als de politie komt – en dat doen ze zeker – nodigen we hen uit. We accepteren de boete, maar we blijven open en gaan niet meer dicht. Omdat het onmogelijk is om zo door te gaan”.

Aan de andere kant van de stad worden de pizza’s nu uit de ovens van Fuoco & Farina geschept in hetzelfde tempo als voor de pandemie. Eigenaar Max Vietri noemt de openingstijden “burgerlijke ongehoorzaamheid”.

Hij is vooral ontevreden over het feit dat de overheid inconsequent is geworden en sommige middenstanders toestaat open te blijven terwijl andere gedwongen worden te sluiten. “Dat is niet rechtvaardig”, zegt hij. De kritiek is ook dat de regels onduidelijk zijn en dat de regering steeds nieuwe regels verzint.

“De regering verandert de regels elke week. Het is absurd”, zegt Max.

Italiaans parlementslid roept op tot arrestatie van Bill Gates wegens “misdaden tegen de menselijkheid”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here