Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken, Smolensky Square, Moscow / Harry Popoff / Wikimedia / (CC BY 2.0 DEED)

Voor de historische gelegenheid in de gewijde Sint-Andreaszaal van het Grote Kremlinpaleis in Moskou, nu Rusland op een tumultueus kruispunt staat van het vormgeven en boetseren van zijn lotsbestemming, hield president Vladimir Poetin een opmerkelijk korte toespraak tijdens de inaugurele ceremonie op 7 mei, schrijft M.K. Bhadrakumar.

Er was zo veel te zeggen, gezien de dramatiek van het einde van Poetins twee decennia aan de macht en het begin van een nieuwe termijn van zes jaar in het Kremlin tot 2030. Het is echt een buitengewone politieke carrière geweest van een man met geschiedenis die zowel de wedergeboorte en renaissance van zijn land choreografeerde als de terugkeer van Rusland naar het middelpunt van de wereldpolitiek. Er wordt echt verwacht dat de komende zes jaar van Poetin samenvallen met de vorming van de wereldorde van de 21e eeuw.

Poetin had één diepgaande boodschap voor het Russische volk, namelijk het cruciale belang van nationale eenheid voor het recente verleden en de tijden die voor ons liggen – zonder eenheid is alles verloren, terwijl met eenheid alles mogelijk is.

Poetins karakterisering van het heden als “deze moeilijke cruciale periode” in de geschiedenis van Rusland springt in het oog. Blijkbaar koestert hij geen onrealistische hoop dat de oorlog in Oekraïne snel zal eindigen. In feite is het Westen helemaal niet klaar voor vrede. De voormalige staatssecretaris Victoria Nuland gaf dit afgelopen weekend openlijk en onomwonden toe in een interview met Politico.

Poetin heeft twee belangrijke benoemingen gedaan in zijn nieuwe regering – de benoeming van Mikhail Misjustin, die een briljante technocraat is geweest om de Russische economie te leiden in omstandigheden onder sancties en oorlog, om in functie te blijven als premier en ten tweede, de vervanging van minister van Defensie Sergei Shoigu door eerste vice-premier Andrei Belousov. Elk van deze signalen geeft aan welke professionele eisen worden verwacht, gezien het cruciale belang van het beheer van de economie dat een langdurige oorlog onvermijdelijk met zich mee zou brengen.

  Mobiele kernraketlanceerinstallaties verplaatst naar Finse grens

Poetin heeft zich verbonden tot een enorm ambitieus sociaal en economisch programma tijdens zijn komende ambtstermijn, waarvan het succes grootschalige overheidsinvesteringen vereist. Poetin heeft ook een benchmark voor zichzelf gesteld: zijn doel is om Rusland naar de positie van de op drie na grootste economie ter wereld te takelen, achter de VS, China, Japan en India – een formidabele prestatie.

Aan de andere kant is het Russische defensiebudget tijdens de twee jaar van de Oekraïense oorlog in galop gestegen tot 6,7% van het BBP, in de buurt van het niveau uit het Sovjettijdperk. Dit is waar Belousov om de hoek komt kijken. Hij is een ervaren econoom die meer dan tien jaar lang de vertrouwde economische adviseur van Poetin is geweest. Belousov is een Keynesiaanse statist en een zeldzame voorstander van staatscontrole in de “post-Sovjet” economie met een schone staat van dienst in het openbare leven, die nu wordt ingeschakeld voor het verfijnen van het militair-industriële complex van Rusland.

De verandering in het leiderschap van defensie is vooral interessant vanwege de timing. Russische troepen hebben de afgelopen maanden steeds meer terrein gewonnen in Oost-Oekraïne, maar afgelopen weekend lanceerden ze een nieuw offensief in de noordoostelijke regio Charkov.

Het westerse narratief is dat Moskou op het punt staat het bevel te geven voor een groot militair offensief in Oekraïne om het Oekraïense leger te verpletteren. Poetin voelt echter duidelijk de noodzaak van aanpassing en ontwikkeling aan, terwijl de Russische strijdkrachten zoveel mogelijk territoriale winst proberen te boeken voordat het nieuwe Amerikaanse hulppakket van 61 miljard dollar binnenkomt.

De perssecretaris van het Kremlin, Dmitry Peskov, legde uit dat de benoeming van een civiele minister van Defensie geworteld is in de behoefte aan “innovatie.. Tass citeerde Peskov toen hij zei: “Op het slagveld van vandaag is de winnaar degene die meer openstaat voor innovatie … Daarom heeft de president in dit stadium besloten dat een burger aan het hoofd van het ministerie van Defensie moet komen te staan.”

  Het komt dichterbij: De eerste Duitse woningbouwvereniging sluit dictatorstijl warm water en verwarming af om energie te besparen

De opmerking van Peskov is een belangrijke boodschap dat Poetin zich aan het voorbereiden is op de lange termijn. Zes jaar is een lange tijd en het is zeer waarschijnlijk dat de proxyoorlog met de VS kan escaleren tot ver buiten Oekraïne of Europa.

De complexe situatie van de Russische aanwezigheid op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Niamey, Niger, weerspiegelt dus de geopolitieke kwesties die zich in Afrika ontwikkelen. Alleen al in de afgelopen week had Rusland intensieve contacten op hoog niveau met West-Afrikaanse landen aan de Atlantische kust.

Het idee lijkt te zijn dat de feitelijke militaire strategie waarschijnlijk zal worden bepaald door generaal Valery Gerasimov, de chef van de generale staf, onder streng toezicht van Poetin zelf. Alexandra Prokopenko, voormalig adviseur bij de Russische centrale bank, schreef op X: “De prioriteit van Poetin is oorlog; een uitputtingsoorlog wordt gewonnen door economie.” Simpel gezegd wil Poetin de oorlog winnen door Oekraïne te verpletteren in een langdurige wapenwedloop op industriële schaal.

Ondertussen is het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Kiev op dinsdag dinsdag zeer symbolisch als een motie van vertrouwen voor  voor president Vladimir Zelensky wiens presidentiële termijn afloopt op 20 mei, wat natuurlijk vraagtekens zet bij de legitimiteit van zijn regime. Het bezoek van Blinken is een directe reactie op het nieuwe offensief van de Russische troepen in de gevoelige regio Charkov, dat afgelopen vrijdag begon en waar de Oekraïense verdedigingslinies beginnen te kraken.

Bloomberg meldde gisteren dat de Amerikaanse regering bezig is Oekraïne te voorzien van een extra Patriot luchtverdedigingsbatterij samen met radars om het land te helpen Russische luchtaanvallen af te slaan. Blinken beweerde dat het hulppakket van 61 miljard dollar dat op stapel staat “echt een verschil zal maken” op het slagveld. Hij benadrukte dat “Oekraïne op zijn partners kan rekenen voor duurzame steun op de lange termijn”.

De bedoeling van Blinkens verrassingsbezoek aan Kiev is om Moskou duidelijk te maken dat elke veronderstelling dat de VS Oekraïne vroeg of laat in de steek zal laten, vooral als de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit jaar Donald Trump naar het Witte Huis loodsen, ernstig tekortschiet.

  Na twee maanden stilte deelt Prigozjin een oproep uit Afrika

Het havikistische narratief dat in DC moeizaam tot stand komt, luidt: “Ongeacht de uitslag in november zal het falen van het Congres om in woord en daad voort te bouwen op het laatste hulppakket het leiderschap en de geloofwaardigheid van de VS in de wereld ondermijnen en onze vijanden aanmoedigen,” om Liana Fix te citeren, een expert op het gebied van Russisch en Europees buitenlands en veiligheidsbeleid bij de Council on Foreign Relations in New York.

In het bovenstaande scenario zal Rusland alleen kijken naar het consolideren van de banden met China, Iran, enz. Rusland ziet dat het samenspel van krachten in zijn voordeel werkt. Het Russische wereldbeeld is in harmonie met dat van het Zuiden. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, S. Jaishankar, zei gisteren op een openbaar forum in New Delhi: “Geen enkel land is vandaag dominant genoeg… Dit is een overgangsperiode waarin de oude orde opraakt, maar de nieuwe orde nog niet is gekomen.” Jaishankar wees er ook op dat Rusland over natuurlijke hulpbronnen beschikt zoals olie, kolen en verschillende metalen die India kan verwerven.

Het buitenlandse beleidstraject van Rusland heeft niet alleen het twee jaar durende conflict in Oekraïne overleefd, maar de onderliggende denkwijze is ook gerechtvaardigd. Dit komt het best tot uiting in het totale vertrouwen dat Poetin stelt in minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die al 20 jaar aan het roer staat, waardoor hij na Andrej Gromyko de langst dienende topdiplomaat op het Smolenskyplein is.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Bisschop Viganò hekelt een helse elite – “Poetin vecht tegen dezelfde globalistische elite die ons allen gegijzeld houdt”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelZelensky hekelt het Westen voor het willen beëindigen van het conflict
Volgend artikelRusland ‘klaar’ met West-Europa “voor minstens een generatie” – Lavrov
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. poetin:terwijl met eenheid alles mogelijk is.
  dus nederlanders eenheid als dat er was dan hadden we hier niet in de sit gezeten.

 2. “Jaishankar wees er ook op dat Rusland over natuurlijke hulpbronnen beschikt zoals olie, kolen en verschillende metalen die India kan verwerven.”

  India en China betalen wel minder voor olie etc. dan het westen.
  Beter zou zijn :
  Einde oorlog.
  Beter betrekkingen.
  Win win voor Rusland en het Westen.
  Dat ziet er nog niet naar uit.
  Maar dromen mag.

 3. Zo snel mogelijk een deels door goud gedekte valuta invoeren daar met de BRICS dan is het lastig oorlog voeren als je grondstoffen wil kopen met papieren niet gedekte printjes van dollars en Euro’s… Met andere woorden, zonder gouddekking is ons geld waardeloos!

 4. “De prioriteit van Poetin is oorlog; een uitputtingsoorlog wordt gewonnen door economie.” Simpel gezegd wil Poetin de oorlog winnen door Oekraïne te verpletteren in een langdurige wapenwedloop op industriële schaal.”

  Dus een uitputtingsoorlog waar niet alleen Oekraïne slachtoffer van wordt maar geheel West Europa, de EU die zijn economische zwakke lidstaten op sleeptouw moet nemen om als eenheid uit te stralen ik zelf denk dat Europa in zijn geheel verzwakt wordt zowel economisch als sociaal, Amerika spint er gaten bij met een tot op het bot verzwakt Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in