De visie van de correspondent voor Russisch Europa is altijd interessant. Deze week heeft Poetin de Europeanen in eenvoudige bewoordingen uitgelegd waar het bij de Nord Stream 1 turbine om gaat.

De kijk van de Russische televisiecorrespondent op Duitsland en Europa is altijd onthullend, en dat geldt vooral in deze tijd. Nadat de Duitse regering, in de persoon van Robert Habeck, uitvoerig had uitgeweid over de Nord Stream 1 turbine en het voorval een politieke manoeuvre van Rusland had genoemd, begon de reportage van de Europa-correspondent van de Russische televisie op zondag met een verklaring van Poetin, waarin de Russische president in eenvoudige bewoordingen uitlegde waar het probleem met de turbine ligt. Omdat u dit zeker niet op de televisie hoort, heb ik het verslag van de Russische correspondent vertaald van het wekelijkse nieuwsoverzicht van de Russische televisie, schrijft Thomas Röper.

Begin van de vertaling:

Er heerst reeds paniek in de EU vanwege de komende winter. De gasprijzen op de Europese beurzen nemen weer een hoge vlucht en staan op meer dan 1.500 dollar per duizend kubieke meter. De Russische gasvoorziening is volledig in het slop geraakt, wat zij zelf veroorzaakt hebben: Sancties, de afwijzing van Nord Stream 2, het theater met de turbine…

Wat wilt u dan? Het hoofd van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft al voorgesteld dat de EU-landen vrijwillig hun gasverbruik met 15 procent verminderen. Spanje, Portugal en Griekenland waren de eersten om te reageren, en zeiden dat zij hun economieën niet zouden ruïneren en hun burgers niet zonder elektriciteit zouden laten zitten. Zij hebben immers al genoeg vernield.

Op de persconferentie in Iran herinnerde Vladimir Poetin eraan hoe de Europese gasproblemen zijn ontstaan. Met lichte humor zei hij:

“Ik heb het er al vaak over gehad, ik weet niet of het de moeite waard is om in te gaan op het energiebeleid van de Europese landen, die het belang van de traditionele energiebronnen hebben verwaarloosd en zich op niet-traditionele energie hebben verlaten. Zij zijn grote specialisten in niet-traditionele relaties, en daarom hebben zij besloten zich ook op niet-traditionele energieën in de energiesector te richten: Op zonne- en windenergie. De winter was lang, er was geen wind – dat is alles. Dit is het resultaat van het beleid van de laatste vele jaren, waarschijnlijk het laatste decennium. Daar is het allemaal mee begonnen, niet door acties van Rusland en Gazprom, en de prijzen zijn omlaag gegaan.” (Opmerking van de vertaler: “niet-traditionele relaties” is de term die in Rusland gebruikt wordt om homoseksuele relaties aan te duiden).

Rusland is altijd een betrouwbare gasleverancier voor de buitenlandse markten geweest en zal dat ook in de toekomst blijven. De Europeanen zijn in de val van hun eigen sancties gelopen. Zij zouden nog steeds graag Russisch gas ontvangen, maar elke gaspijpleiding is in de eerste plaats een ingewikkelde technische structuur die regelmatig onderhoud en reparatie behoeft. En dat is iets wat Europa niet wil begrijpen. Poetin legt het in detail uit:

“Tot voor kort leverden wij aan Europa zonder Turkije, Turkije ontving iets meer dan 30 miljard kubieke meter per jaar. Europa ontving 55 miljard via Nord Stream 1, 33 miljard, als ik me goed herinner, via de Yamal-Europe pijpleiding en via twee andere pijpleidingen die door Oekraïne gaan. Ja, ongeveer 12 miljard gaat nu via Turkije naar Europa via Turkish Stream. Oekraïne kondigde plotseling aan dat het een van de twee routes op zijn grondgebied zou sluiten. Naar verluidt omdat het gaspompstation niet onder zijn controle staat, maar op het grondgebied van de LNR. Maar het werd al enkele maanden door de LNR gecontroleerd, en nu heeft Kiev het onlangs zonder opgaaf van reden gesloten. Alles functioneerde daar normaal, niemand bemoeide zich ermee. Naar mijn mening werd het gewoon gesloten om politieke redenen. Dat is het eerste.
Wat gebeurde er toen? Polen heeft sancties opgelegd aan Yamal-Europe. 33 miljard kubieke meter werd erdoor gekanaliseerd. Vroeger namen zij elke dag 33 tot 34 miljoen kubieke meter van ons af. Zij sloten de pijpleiding helemaal af. Maar toen zagen wij dat zij Yamal-Europe in omgekeerde richting gebruikten en ongeveer 32 miljoen kubieke meter per dag uit Duitsland begonnen te sturen. Waar komt het Duitse gas vandaan? Het is ons Russisch gas. Waarom uit Duitsland? Omdat het voor de Polen goedkoper is geworden. Vroeger namen zij het van ons af tegen een zeer dure prijs, die meer op de marktprijs leek, terwijl Duitsland het van ons krijgt onder langlopende contracten die 3 tot 4 keer goedkoper zijn dan de marktprijs.
Het is winstgevend voor Duitse bedrijven om het met een kleine meerprijs aan de Polen te verkopen. Voor de Polen is het winstgevend om het te kopen, omdat het goedkoper is dan het rechtstreeks bij ons te kopen. De hoeveelheid gas op de Europese markt is echter gedaald en de marktprijs is gestegen. Wie heeft er gewonnen? Alle Europeanen hebben alleen maar verloren. Yamal-Europe is de tweede.
Eerst werd een van de routes in Oekraïne gesloten, daarna Yamal-Europa. Nord Stream 1 is een van de hoofdroutes waarlangs wij 55 miljard kubieke meter per jaar pompen. Er zijn daar vijf gascompressorstations van Siemens in bedrijf, waarvan er één in reserve staat. Eén turbine moest voor reparatie worden opgestuurd. Daarvoor zou een opgeknapte turbine uit de Siemens-fabriek in Canada komen, maar die werd in Canada gesanctioneerd. Eén gemaal, slechts één machine, was dus buiten gebruik, omdat de turbine niet uit Canada kwam. Nu zegt men dat wij deze machine binnenkort uit Canada zullen ontvangen, maar Gazprom heeft er nog geen officiële documenten over.
Natuurlijk moeten wij het krijgen, want het is ons eigendom, het is Gazprom’s eigendom. Gazprom moet niet alleen het metaal krijgen, niet alleen de machine, maar ook de documenten ervoor – de juridische documenten en de technische documentatie. Wij moeten begrijpen wat Gazprom krijgt, in welke staat het verkeert, wat zijn juridische status is: of het onder sancties valt of niet, wat wij ermee moeten doen, misschien trekken zij het morgen terug.
Maar dat is nog niet alles. Het zit zo, dat eind juli een andere turbine ter reparatie zal worden gestuurd. En waar gaan wij de gerepareerde exemplaren vandaan halen? Dat is helemaal niet duidelijk. En een andere is al buiten bedrijf omdat een deel van de binnenbekleding is losgekomen, zoals Siemens heeft bevestigd.
Nu zijn er twee machines in bedrijf, die 60 miljoen kubieke meter per dag oppompen. Als er nog een machine komt, is dat goed, dan zullen twee machines werken. En als er niet één komt, dan is er maar één, dan is er maar 30 miljoen kubieke meter per dag. U kunt berekenen hoeveel kubieke meter kan worden verpompt.
Wat heeft Gazprom ermee te maken? De Europeanen hebben één route afgesloten, op de tweede route hebben zij deze gaspompstations gesanctioneerd. Gazprom is bereid zoveel te pompen als nodig is. Zij hebben alles zelf gesloten. Gazprom heeft zijn verplichtingen volledig vervuld, komt ze na en zal ze blijven nakomen als zij dat willen.
Als ze alles eigenhandig afsluiten en dan op zoek gaan naar schuldigen, zou dat alleen maar grappig zijn als het niet zo triest was.”

Als gevolg van het suïcidale energiebeleid in de EU zijn vele regeringsleiders uit hun stoel gevallen. De regeringen van Estland, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk zijn het spoor bijster, terwijl de Italiaanse premier Mario Draghi bij de tweede gelegenheid is afgetreden. De Est is echter reeds teruggekeerd in zijn ambt. Maar wat is het nut?

  Zelensky wanhopig om zijn Azov-nazi's uit Azovstal te krijgen

Vanuit Europa doet onze correspondent verslag.

Deze week dreigt niet alleen de geschiedenis van Europa, maar ook zijn mythologie de boeken in te gaan. In de Bundestag werd gezegd: als Nord Stream weer op gang komt, zal dat een wonder zijn. En het wonder is geschied.

De Duitsers zijn kubieke meters gaan tellen, want zonder de turbine, die de Duitse regering zo veel moeite heeft gedaan om uit Canada te krijgen, kunnen zij niet meer dan 40 procent van het gas door de pijpleiding krijgen. “De turbine is aan Gazprom geleverd en er zijn geen belemmeringen voor de werking ervan,” zei Ursula von der Leyen.

Maar zij sprak niet de waarheid. Volgens Reuters heeft de turbine Duitsland helemaal niet verlaten, maar is ergens in Keulen gestrand. De fabrikant heeft Gazprom nog geen documenten verstrekt waaruit blijkt dat de turbine vrijgesteld was van sancties.

“Soms krijg je de indruk dat Rusland de turbine niet terug wil. Met andere woorden, de technische problemen zijn een voorwendsel. In werkelijkheid is er een politieke reden. En dat is in tegenspraak met zijn status als garant van de Europese energiezekerheid. Integendeel, Rusland blijkt steeds meer een onzekere factor in het energiesysteem te zijn,” aldus Robert Habeck, de Duitse vice-kanselier voor economische zaken en klimaatbescherming.

Wat hier “voorgewend” wordt, is de noodzaak om de apparatuur tenminste af en toe te onderhouden. Overigens droomt Duitsland ervan om het helemaal zonder Russisch gas te stellen. Uiteindelijk.

“De gasopslagplaatsen zijn voor bijna 65 procent vol. Dat is beter dan in de afgelopen weken, maar nog steeds niet genoeg om de winter zonder Russisch gas door te komen,” zei Klaus Müller, hoofd van het Federaal Agentschap voor Netwerken.

65 procent is het gemiddelde. In Beieren bijvoorbeeld zijn de opslagplaatsen nog niet eens voor een kwart gevuld. En in plaats van voorraden aan te leggen, is de energiereus Uniper begonnen met het aftappen van gas uit de opslagplaatsen. Maar als u geen gas van leveranciers kunt krijgen, kunt u het van consumenten afnemen. Een willekeurig besluit van de Europese Commissie zegt dat landen 15 procent van hun verbruik kunnen besparen.

“Wij moeten pro-actief zijn en ons voorbereiden op een mogelijke volledige onderbreking van de Russische gasleveranties, en dat is een waarschijnlijk scenario. Wij weten dat Rusland probeert ons als doelwit te nemen door de gasleveringen af te snijden. Waarom 15 procent? Dat is het equivalent van 45 miljard kubieke meter en met deze vermindering kunnen wij veilig de winter doorkomen,” zei Ursula von der Leyen.

Minder dan een halve week na de aankondiging was reeds de helft van de lidstaten van de EU tegen het initiatief: 12 van de 27 landen uitten hun bezorgdheid.

  Scott Ritter over de EU sancties: Als ik Rusland was, zou ik ik zeggen "Wel, dat was het dan, wij sluiten de deuren. Sterf!"

“In tegenstelling tot andere landen hebben wij Spanjaarden niet boven onze stand geleefd op het gebied van energieverbruik. Wij verdedigen de Europese waarden, maar wij kunnen geen onevenredige offers brengen waarover ons niet eens om onze mening is gevraagd,” verklaart Teresa Ribera, de Spaanse minister van Ecologische Verandering.

Als von der Leyen de bezuinigingen zou afdwingen, zouden volgens het IMF Tsjechië, Slowakije, Italië en Hongarije het zwaarst getroffen worden – hun BBP zou met 6 procent kunnen instorten. De facto is dat de ineenstorting van de economie. Daarom is de Hongaarse minister Peter Szijjártó naar Moskou gereisd om over extra gasleveranties te onderhandelen: “De afgelopen maanden heb ik van Westeuropese leiders gehoord dat zij alles hebben opgelost. Dat zij alternatieve bronnen gevonden hebben, elders gas gekocht hebben, zich bevrijd hebben van de afhankelijkheid van Rusland. Waarom dan dit alarm? Gas kopen is geen ideologische zaak, maar een fysieke. Het probleem kan niet worden opgelost door te praten. Het stookseizoen komt eraan en het heeft voor politici geen zin om te zeggen of er gas is of niet, dat zal binnenkort toch wel duidelijk worden.”

De Franse regering heeft deze week haar economisch ontwikkelingsplan gepresenteerd. Daarin keert de inflatie tegen 2024 terug tot 2 procent. Zelfs zonder het energietekort van Brussel lijkt het plan utopisch: in de meeste EU-landen zijn de prijzen voor levensmiddelen alleen al met meer dan 10 procent gestegen. In de Baltische staten is het zelfs 20 procent. En aan het eind van het jaar zal er niets veranderen. Volgens schattingen van Bloomberg zal de energiecrisis de regio ongeveer 200 miljard euro kosten. Maar als de kiezers hun politici kunnen vergeven dat zij de temperatuur in hun huizen verlagen, dan is dat onwaarschijnlijk met een lege portemonnee.

De Duitse krant Bild bericht over een vrouw in Leipzig die een Audi heeft en woont in een flat van 70 vierkante meter in de buurt van Leipzig. Alles bij elkaar genomen, plaatst dit haar in de middenklasse. En nu dit: “Ik heb geen tijd om geld te sparen voor Pasen of mijn verjaardag. Ik koop kerstcadeautjes in de zomer. Ik koop fruit en groenten op zaterdagavond, want dat is kortingstijd. Ik doe altijd de lichten en de elektronische apparaten uit.”

En de vrouw is nog niet gevraagd naar het waterprobleem: volgens peilingen wast twee derde van de Duitsers zich nu veel minder vaak dan in het voorjaar. Maar de Duitse regering schijnt te denken dat zij nog meer kan besparen, want zij wil niet voor niets twee procent van de grond van het land gebruiken voor de opwekking van windenergie. En hier wringt de schoen: er worden hele stukken bos gekapt om het klimaat te beschermen – er is gewoon geen andere plaats voor de windturbines.

“Onze regering weet niet hoe zij het land over twee maanden zal verwarmen! Toch dringt deze regering aan op het uitfaseren van steenkool om redenen van kilmuurbescherming. Hoe past het een bij het ander! Het plan om over te schakelen op duurzame energie is mislukt, maar de regering wil er toch werk van maken. Het zal niet werken!”, is Michael Kretschmer, minister-president van Saksen, overtuigd.

Dinsdag heeft een van de leiders van de Groene Partij, Annalena Baerbock, zich aangesloten bij hoge gasten uit Egypte om de kanselier op te roepen de gasleveranties te verhogen. Scholz was blijkbaar zo moe dat hij onmiddellijk na de vergadering op vakantie is gegaan.

De Duitsers, waarvan volgens peilingen de helft klaar is voor massale demonstraties tegen de stijgende prijzen, zullen dergelijke uitspraken waarschijnlijk niet leuk vinden. Maar het was niet dit, dat Scholz ertoe bracht haastig zijn rugzak in te pakken en naar zijn kantoor terug te keren, maar de crisis bij Uniper. Op maandag had het bedrijf al de hele twee miljard aan staatsleningen uitgegeven die de Duitse regering het onlangs haastig had toegekend.

“Uniper verkeert in ernstige moeilijkheden. Een bedrijf dat van uitzonderlijk belang is voor de economische ontwikkeling van ons land, voor de energievoorziening van onze burgers, en ook voor de economie. Wij hebben met de aandeelhouders en de Finse regering, die een belang in Uniper heeft, gesproken en overeenstemming bereikt over een oplossing. De oplossing is dat wij een aandeel van 30 procent in het bedrijf zullen nemen,” zei Scholz.

Alsof dat nog niet genoeg problemen waren voor Scholz, bleek ook nog dat hij zich niets aantrekt van staatsgeheimen. In een typische vuilnisbak van Potsdam werden geheime papieren van de Bondskanselier gevonden: een vergaderkalender, e-mailcorrespondentie, zelfs korte profielen van staatshoofden. En alles was, volgens Der Spiegel, gemerkt “voor officieel gebruik”. “Er gelden strenge regels voor de behandeling van dergelijke gegevens: Zij moeten vernietigd worden, zodat de inhoud niet meer herkenbaar is. Zij mogen alleen bekeken worden door personen die een veiligheidscontrole hebben doorstaan,” schrijft Der Spiegel.

Na de regeringen van Bulgarije, Estland, Italië en Groot-Brittannië is Scholz nu ook steeds meer onderwerp van gesprek in de Europese pers. Met de bekende dooddoener van de cyborg “Hasta la vista” nam Johnson afscheid van het parlement om de macht over te dragen aan ofwel Rishi Sunak ofwel Liz Truss. En die laatste is nu de favoriet. Sunak, een financieel expert, is natuurlijk niet nodig in een land waar de vleesverkoop met een kwart gedaald is door de inflatie. Het is veel belangrijker om tegen Rusland in het geweer te komen.

  BREAKING: Rusland erkent de regio's Zapoizja en Kherson als onafhankelijke staten

Truss, die haar verkiezingscampagne heeft gebouwd op anti-Russische retoriek, zal waarschijnlijk tot de laatste rijke Brit voor sancties strijden als zij wint.

In Italië kan het anders zijn. Mario Draghi is er de hele week van weerhouden af te treden, zowel door de president, die weigerde zijn ontslag te aanvaarden, als door het parlement, dat de premier een motie van vertrouwen gaf. Maar hij heeft wel ontslag genomen. Maar misschien niet helemaal. De crisis, die begon met een scheuring in de regerende coalitie, wordt door sommigen in verband gebracht met politieke vendetta’s tegen de voorganger van de premier, Giuseppe Conte. Maar waarschijnlijk heeft Draghi, een doorgewinterde financier, gewoon ingezien dat elke leidende positie in Europa langzamerhand een zelfmoordmissie aan het worden is. En hij wilde zichzelf niet neerschieten.

Nu dreigt de macht in het land “gecorrigeerd” te worden: volgens opiniepeilingen zal de populairste politieke kracht weldra de Fratelli d’Italia zijn, de “Italiaanse Broederschap”, die door hun tegenstanders omschreven worden als de erfgenamen van Mussolini. In werkelijkheid zijn zij niet zo radicaal. Het zou veel slechter zijn voor de huidige Europese koers als Italië ophield de anti-Russische lijn te volgen.

“De Russen vieren op dit ogenblik de val van een andere Westerse regering. Nu betwijfel ik of wij wapens naar Oekraïne kunnen sturen. Dit is slechts één van de vele ernstige problemen. Wij zullen ook geen nieuwe energiecontracten kunnen ondertekenen vóór de winter,” aldus Luigi di Maio, minister van Buitenlandse Zaken van Italië.

Er zijn echter al problemen met wapens. Woensdag toonde de Poolse premier Morawiecki 28 tweedehands Abrams die Warschau van Washington koopt om niet zonder tanks te zitten. En op vrijdag verweet de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Szyńkowski de Duitse regering in de zogenaamde “ringenruil”, waarbij Sovjet-materieel dat naar Oekraïne gaat, vervangen moet worden door grote NAVO-landen.

“Hoe meer moderne wapens wij van de NAVO aan Oekraïne geven, hoe verder de Russen in Oekraïne zullen doordringen. Wat wij nu doen is de duur van de oorlog verlengen, of wij dat nu leuk vinden of niet. Het is voor ons een kwestie van eer en moraal om ons standpunt naar voren te brengen dat er een nieuwe strategie nodig is die gericht is op vrede en een goed vredesaanbod formuleert,” is de Hongaarse president Viktor Orban overtuigd.

En zij moeten het allemaal nog eens worden over sancties. In het zevende pakket van deze week had de EU grote moeite om slechts aan een paar organisaties en vijftig personen een verbod op te leggen. Het grootste succes voor de Europese ambtenaren was de weigering Russisch goud in te voeren, tenzij de Unie slechts 10 procent van de Europese goudinvoer voor haar rekening zou nemen, aldus Politico. Zij wilden ook Russisch titanium verbieden, maar Frankrijk liet dat niet toe: Airbus vliegtuigen moeten immers ergens van gemaakt zijn.

“De strategie van het Westen is als een auto met lekke banden op alle vier de wielen. Europa is in moeilijkheden, economisch en politiek, met vier regeringen als slachtoffers: de Britse, de Bulgaarse, de Italiaanse en de Estse. Tegen 2030 zullen de problemen van de westerse wereld cumulatief zijn. Er zal een zeer ernstige crisis in de VS komen. Een economische teruggang is bijna onvermijdelijk in de Europese landen en kan ook politieke stormen veroorzaken. Het zou best kunnen dat dit conflict een einde zal maken aan de westerse overheersing en dat een multipolaire wereldorde aan de deur zal kloppen,” zei Viktor Orban.

De Hongaarse premier, wiens minister Sijjártó eind deze week naar Moskou reisde om over extra gasleveranties te onderhandelen, beschreef het huidige EU-beleid als een schot, niet alleen in de knie, maar in de longen van Europa – zozeer dat het nu aan het stikken is. De bazen in Brussel zouden Orban graag antwoorden, maar daar hebben ze nu geen tijd voor: de sancties moesten het beleid van het Kremlin door elkaar schudden, maar in plaats daarvan wankelt heel Europa.

De populariteit van Macron is na de verkiezingen aan het dalen: uit een deze week in Frankrijk gepubliceerd rapport blijkt dat hij een ongelooflijke 17 miljoen euro heeft uitgegeven aan zijn verkiezingscampagne, meer dan enige andere kandidaat. Er zijn problemen in Slowakije, waar de regeringscoalitie misschien al in september definitief uiteenvalt. Uit solidariteit met Oekraïne heeft een grote Duitse winkelketen vrijdag zijn “Moskou”-ijs omgedoopt tot “Kiev”-ijs. De kracht van Europa om radicaal op te treden neemt met de dag af.

Einde van de vertaling


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het volgende: Wereldwijde voedselcrisis – Zet u schrap voor rantsoeneringVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWaarom rijzen de verkeersongevallen in de VS de pan uit?
Volgend artikelZe brengen COVID terug… en deze keer is het permanent
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Het Nederlands kabinet spant natuurlijk de kroon kwa gewetenloosheid.
  We wonen op een gasbel, die we niet mogen gebruiken.
  Gooi maar een bom op Den Haag. Een grote.

 2. De meeste politici bestaan uit een zooitje bij elkaar geraapte debielen vooral in de EU maar ook hier in eigen land.
  Een paar goede uitzonderingen daargelaten !!

  • Getal waarin IQ van Farage wordt uitgedrukt=de getallen waarin IQ wordt uitgedrukt van de linksen in parlement en kabinet.

   Een soort van katechismus vraag: waaruit bestaat het kabinet?
   Uit sexueel devianten; tuig dat terroristen financieert, landverraders.
   Wat is VVD/D66/GL? de nieuwe versie van NSB

   De bevolking? Kuddes schapen naar de slachtbank; te stom om voor de duvel te dansen…

 3. Al dat politiek gestuntel zoals het lijkt is in de werkelijkheid precies volgens plan. politici moeten werken met een vast gelegd script, die zij moeten uitvoeren. Wijken zij daarvan af, moeten zij aftreden. Het is best moeilijk voor een regering om bewust je land in opdracht te moeten vernietigen, door constant te liegen en de zaak te bedonderen voor het volk. Waar ze ook alles moeten onthouden wat ze gezegd hebben, want als je constant gaat liegen, wordt de leugen steeds absurder zoals nu met de sancties in combinatie met de energiesector dat menig politici door de mand zal vallen. Zoals Rutte regelmatig selectief aan geheugenverlies lijdt.

  Het gehele script ligt al vast sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw. Toen werd de grote reset al bedacht door de WEF/ club van Rome en nu de uitvoer een hogere wending heeft gekregen. Beginnen er steeds absurdere beslissingen genomen geworden. Daar Rusland ook een hoofdrol in speelt, wat niet volgens script uitpakt, maakt het nog absurder dan het allemaal al is.

  De bedoeling was dat de NAVO Oekraïne zal inlijven en vandaar uit eerst de opstandige provinciën en de Krim terug veroveren per maart 2022. Als dat was gebeurt de oorlog met Rusland uitlokken. Maar toen begon Rusland een paar dagen eerder om de bewuste provinciën te steunen en alle biolabs en NAVO wapendepots in heel Oekraïne te vernietigen. De NAVO ging er toen vanuit, dat Oekraïne binnen een week verslagen zou zijn. En zo ook dat Rusland alle export naar Europa zouden opschorten. Zodat de NAVO zich gerechtvaardigd voelden om dan een oorlog met Rusland te beginnen. Want Oekraïne als land is al uit verkocht aan de multinationals en hebben daar al miljarden dollars voor betaald aan Oekraïne. Maar alles pakte anders uit. Toen moesten de EU met de sancties aan Rusland de export uit Rusland naar de EU zelf stoppen en de EU gingen ervan uit dat Rusland weer net zo zwak zouden worden daardoor als eind jaren ’80. Toen de Sovjet Unie failliet ging en zo geplunderd kon worden van al zijn delfstoffen en landbouw gronden. Maar dit keer pakte alles anders uit dan de scripts aangaven.

  Daar de sancties nu Rusland alleen sterker heeft gemaakt en de EU zwakker, was niet volgens het script. Dan begint de paniek binnen de denktanks, daar Rusland ook een zeer langzame vooruitgang boekt in Oekraïne wordt gezien als een zwakte en om de belangen van de multinationals te verdedigen, wordt er door de NAVO en Amerika voor miljarden aan wapens in Oekraïne gepompt. Omdat zij ervan uitgaan dat Rusland te verslaan is. Maar nu het allemaal langer gaat duren dan de denktanks op de tekentafel bedacht hebben, begint de paniek steeds groter en absurder te worden. Want er is geen plan B. En nu met hangende pootjes je excuus aan Rusland aan te bieden, omdat ze toch erg afhankelijk zijn van het goedkope Russische gas, olie en andere delfstoffen is geen optie. Dat is politieke zelfmoord. Dat de politiek daarmee hun complete economie ermee de afgrond in duwen begint nu langzaam door te druppelen tot hun verstand.

  Maar er spelen nog meerdere scenario’s zoals het Covid project en het massale onteigeningsproces van de familie boeren, de massale import van zogenaamde vluchtelingen en in steeds meer steden in de EU massale demonstraties van woedende bevolkingen vanwege de grote inflatie en grote stakingen in diverse branches. Dit zijn allemaal tekenen aan de wand van de totale instorting van de EU met haar lidstaten. Dan begint het voor iedereen duidelijk te worden, dat er geen leiderschap is in de EU, maar enkel incompetentie meelopers die alles doen met pappen en nathouden en de ene domme beslissing naar de andere nemen, waardoor alles nog sneller in het honderd loopt. Maar met dom en arrogant praten los je geen fysieke problemen op zoals nu. Om met steeds meer geld er tegenaan gooien komen er niet meer benodigde goederen op de markt en hou je ook de inflatie niet tegen. Het versterkt de inflatie juist daardoor en zo wordt alles duurder en uiteindelijk alles onbetaalbaar voor de bevolkingen.
  Is dit het begin van de grote reset en de oorlog verklaard aan de eigen bevolkingen? Want alles moet eerst kapot gemaakt worden inclusief de funderingen van de landen, voordat het Bouw, Beter Terug project begint. Alleen daar zijn de bevolkingen niet mee eens. Het zal uiteindelijk hard tegen hard gaan.

 4. Zelfs de prijs van brandhout is heel fors gestegen; tot 85 euro per kuub.
  ..en je moet wel ten dele kopen…..
  De rest met een accu kettingzaag…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in