Via Unsplash

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, ontstaan er barsten in onverwachte plaatsen. De VS is boos op Oekraïne, Europa is boos op de VS en de Europeanen zijn boos op elkaar.

De barsten zijn noch groot, noch structureel. Maar ze zijn er wel, en ze zijn onverwacht. De eerste barst in de relatie tussen de VS en Oekraïne ontstond door frustratie en bezorgdheid over de niet aflatende vraag naar wapens van Oekraïne, schrijft Ted Snider.

Terwijl de oorlog wapens en artillerie verslindt, gaat de honger ernaar door en groeit de vraag naar geavanceerdere wapens. Westerse landen die zich inzetten voor de bewapening van Oekraïne hebben moeite om het bij te benen nu hun eigen arsenalen uitgeput raken. De New York Times meldt dat er een “waanzinnige worsteling is om Oekraïne te voorzien van wat het nodig heeft en tegelijkertijd de NAVO-voorraden aan te vullen.”

En toch klaagde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba op 28 november dat “we ook een feit onder ogen moeten zien: er zijn landen in de wereld die hebben wat Oekraïne nodig heeft, maar die het om politieke redenen niet in voldoende hoeveelheden zullen verkopen.” Hij bekritiseerde westerse landen “die spullen in voorraad hebben, maar die niet bereid zijn die te delen.”

Het verlies van geduld over de niet aflatende vraag kwam voor het eerst aan het licht in juni, toen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op Biden’s nieuws dat de VS net 1 miljard dollar voor meer militaire hulp hadden goedgekeurd, reageerde met klachten over wat hij niet kreeg. Naar verluidt verloor Biden “zijn geduld”. “Met stemverheffing” zei Biden tegen Zelensky dat hij “wat meer dankbaarheid moest tonen.”

Twee maanden later meldde Thomas Friedman in The New York Times dat “Amerikaanse functionarissen zich privé veel meer zorgen maken over het leiderschap van Oekraïne dan ze laten merken,” en hij voegde eraan toe dat “er een diep wantrouwen bestaat tussen het Witte Huis en president Volodymyr Zelensky van Oekraïne – aanzienlijk meer dan wordt gemeld.”

De barst werd in november groter toen Oekraïne koppig de analyseresultaten verwierp waaruit bleek dat de raket die in Polen landde niet door Rusland was afgevuurd, maar door Oekraïense luchtverdedigingssystemen die op Russische raketten vuurden, hoewel niemand Oekraïne de schuld gaf. Zelensky noemde de raketaanval provocerend een “Russische aanval op de collectieve veiligheid in de Euro-Atlantische ruimte,” verwijzend naar Artikel Vijf. Hij noemde het “een aanzienlijke escalatie.”

Hoewel Zelensky probeerde telefoongesprekken met Biden te regelen, werd de barst zichtbaar toen Biden die gesprekken afwees. “Dit wordt belachelijk,” vertelde een diplomaat van een NAVO-land in Kiev aan de Financial Times. “De Oekraïners vernietigen ons vertrouwen in hen. Niemand geeft Oekraïne de schuld en ze liegen openlijk. Dit is destructiever dan de raket.”

Toen de VS uiteindelijk toch met Oekraïne sprak, was het niet Biden, maar National Security Advisor Jake Sullivan, die er bij de functionarissen op aandrong “voorzichtiger te zijn met hoe ze over het incident spraken.”

Maar over de VS wordt evenveel geklaagd als getwijfeld. Europa heeft publiekelijk een bittere aanval op de VS gelanceerd. Hooggeplaatste Europese functionarissen beschuldigen de regering-Biden er woedend van dat zij egoïstisch van de oorlog profiteert ten koste van bevriezende Europeanen. “Het feit is, als je het nuchter bekijkt, dat het land dat het meest profiteert van deze oorlog de VS zijn, omdat zij meer gas verkopen en tegen hogere prijzen,” aldus een hoge Europese functionaris.

  Oekraïense generaal Zaluzhnyi media blitz

Door de sancties van de VS is Europa verstoken gebleven van de Russische olie waarvan het afhankelijk is. Daardoor heeft Europa geen andere keuze dan de VS om gas te vragen. Maar de VS brengen hun Europese klanten vier keer zoveel in rekening als de Amerikanen. De Franse president Emmanuel Macron noemde de woekerprijzen “niet vriendelijk.” De Duitse minister van Economie heeft er bij de VS op aangedrongen “solidariteit” te tonen door de kosten van het broodnodige gas te verlagen.

En de barst is reëel. “Amerika moet zich realiseren,” zei een hoge EU-functionaris, “dat de publieke opinie in veel EU-landen aan het verschuiven is.” Hij verwees daarbij zowel naar de rol van Europa in de oorlog als naar de relatie met de VS. Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid voor de EU, versterkte naar verluidt de oproep aan de VS om te reageren op de beschuldigingen door te zeggen: “Amerikanen – onze vrienden – nemen beslissingen die economische gevolgen voor ons hebben.”

De strijd is opgemerkt in Rusland. De voormalige Russische president Dmitry Medvedev zei op 28 november dat “het ‘huwelijk” tussen de VS en de EU waarschijnlijk zal eindigen in “een lelijke scheiding”, na het duidelijke “economische bedrog” van de VS.

Ondertussen, terwijl Europa hongert naar gas, heeft de Russische energiegigant Gazprom aangekondigd dat het alle Nord Stream-gaspijpleidingen zal sluiten en de compressorstations zal decompresseren, hoewel ze op korte termijn opnieuw kunnen worden opgestart. Tegelijkertijd heeft Gazprom een enorme investering aangekondigd om zijn gasdistributie te verleggen van Europa naar het oosten. Dit zijn waarschijnlijk niet alleen zakelijke beslissingen, maar ook beslissingen op het gebied van buitenlands beleid: Poetin heeft strategische beslissingen bij Gazprom lang voor zichzelf gereserveerd.

  Russisch Zwarte Zee vloot vlaggenschip Moskva onderging munitie-explosie, schade en bemanning geëvacueerd  

Er ontstaan ook barsten, niet alleen tussen Europa en de VS, maar ook binnen Europa, waarbij de breuklijn zich vooral langs de Poolse grens vormt.

Nadat de raket op Pools grondgebied was gevallen, bood Duitsland aan Polen Eurofighter-vliegtuigen en Patriot-luchtverdedigingsraketbatterijen te sturen om zich te beschermen. Aanvankelijk zei Polen dat het het aanbod zou aanvaarden. Maar toen verklaarde Polen dat “het voor de veiligheid van Polen het beste zou zijn als Duitsland de uitrusting aan de Oekraïners zou geven.” Duitsland verwierp het voorstel zowel omdat de Patriot luchtverdedigingsraketten, die deel uitmaken van de geïntegreerde luchtverdediging van de NAVO, de toestemming van de NAVO vereisen om buiten het NAVO-gebied te worden gebruikt, als omdat het nodig zou zijn Duitse soldaten naar Oekraïne te sturen om het systeem te bedienen. De stap van Polen zou de NAVO in de oorlog met Rusland kunnen betrekken. De strategische zet van Polen benadrukte de onwil van Duitsland en de NAVO om rode lijnen te overschrijden bij de escalatie van de hulp aan Oekraïne.

Polen veroorzaakte op 27 november opnieuw barsten met Europa toen het de poging van de EU om een prijsplafond in te stellen voor Russische olie dwarsboomde. In een wens om Russische winsten te bestraffen, maar de wereldwijde levering van olie te handhaven, had de G7 voorgesteld om de Russische oliestroom te handhaven, maar tegen maximumprijzen. De G7 stelde een plafond van 65 tot 70 dollar per vat voor. Maar Polen, Litouwen en Estland hebben aangedrongen op de drastisch lagere 30 dollar per vat.

  Europese gasimporteurs geven zich stilletjes over aan Rusland en beginnen hun gas in ROEBEL te kopen... terwijl de economische oorlogssancties van het Westen rampzalig terugslaan

“Er is geen overeenkomst,” zei een diplomaat. “De Polen zijn volledig compromisloos over de prijs… Het is duidelijk dat de ergernis over het Poolse standpunt toeneemt.”

Als er geen overeenstemming kan worden bereikt over een prijsplafond, zou dat blijkbaar leiden tot een veel strenger totaalverbod op Russische olie. Er is geen nieuwe datum voor de besprekingen vastgesteld.

Voor het eerst zijn ook kleine barstjes in Oekraïne bekend geworden. Volgens berichtgeving van Kiev Post heeft Zelensky in een zeer openbare woordenwisseling tussen president Zelensky en de burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, Klitschko ervan beschuldigd niet genoeg te doen om de inwoners van Kiev door de stroomtekorten als gevolg van de Russische raketaanvallen heen te helpen. In zijn nachtelijke toespraak op 25 november zei Zelensky: “Maar ik weet dat de lokale overheid helaas niet in alle steden goed werk heeft geleverd. Met name in Kiev zijn er veel klachten.” Hij zei dat het aantal noodopvangplaatsen “op zijn zachtst gezegd moet worden verbeterd. Let alstublieft op. De inwoners van Kiev hebben meer bescherming nodig.” Vervolgens beschuldigde Zelensky Klitschko ervan niet serieus te zijn en te liegen in zijn rapporten. Hij zei dat niemand hem dat zou vergeven.

Klitschko weigerde de discussie aan te gaan en zei dat hij werk te doen heeft en dat de manipulatie “er op zijn zachtst gezegd lelijk uitziet. Zowel voor de Oekraïners als voor onze buitenlandse partners.”

Mogelijk probeerde Zelensky de schuld van het leed af te schuiven op de regionale regering. De Kiev Post meldt dat de volgende dag uit inspecties bleek dat Klitschko niet had gelogen toen hij zei dat er in Kiev 430 noodopvangplaatsen waren. Zij stelden vast dat slechts 20% van de 530 noodonderkomens gesloten was.

De druk van de oorlog lijkt barsten te creëren binnen Oekraïne, binnen Europa, tussen Europa en de VS en tussen de VS en Oekraïne.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Deze winter zal zwaar zijn, maar de volgende zal nog erger zijn – EUVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRusland wint ook de grote oorlog
Volgend artikelTsar Bomba versus Oekraïne: De VS hebben een 100-megaton nucleaire aanval op Kiev gesimuleerd – Video
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. Pijnlijk voor Europa om er zo achter te komen
  Dat het aanbeden Amerika niets anders is dan en forse bloedzuiger die al 70 jaren niets anders deed dan Europa leegzuigen .
  Als een mier de bladluis melken.
  Maar de Bladluis wordt wakker en evolueerd.
  Hij houdt niets over voor zijn eigen groei merkt hij!
  De mierenstaat is in chaos.

  • Het is zeker pijnlijk, dat deze ellende in de EU hoofdzakelijk is veroorzaakt door de beslissingen van onze EU-leiders. Eerst goedkope energie (gas) invoer blokkeren (vanaf september 2021, wat niets met de NATO-oorlog te maken heeft) en vervolgens ook de electriciteitsprijs dramatisch te verhogen onafgezien van de produktiekost.(met alle gevolgen voor de EU-burgers en bedrijven) De productie van electriciteit, door kerncentrales of steenkoolcentrales is nl. onhafhankelijk van de gasprijs, en toch! De economie tot stiltand brengen en verhuizen naar de VS is blijkbaar hun doel. Mega belastingen heffen op energie om dan enkele kruimels als tegemoetkoming te “schenken”, en een groot deel door te sluizen naar de MIC in de VS. Nu sommige het beginnen door te hebben gaan de politici in de media zich als slachtoffers opstellen.

   • Door wat voor soort mensen (politici) worden wij dan “geregeerd”? Young global leaders?
    Wij zullen zelf ook opruiming moeten houden, toch?
    En geen klein beetje ook.
    Alles begint met bewustwording, immers.

  • @Frans,
   Wat zijn de stappen die Europa dan doen tegen de VS?
   Voorlopig is het alleen maar blablabla, eerst echt zien door iets te doen en te handelen, hoop er wel op natuurlijk, waar zijn de durvers en de doeners in Europa!

 2. Je zou het Rand onderzoeksrapport eens moeten lezen (van 25 januari 2022) waarschijnlijk nog wel te vinden op het www; Daarin staat te lezen hoe de USA ten kosten van Duitsland (en de EU als geheel) hun macht weer willen terug winnen via een proxy oorlog (Oekraïne) met Rusland. Heel verhelderend dat rapport. Maakt ook meteen duidelijk waarom de Nordstream gasleiding kapot moest… Nu wordt er gezegd dat dit rapport fake is… https://nyadagbladet.se/wp-content/uploads/2022/09/rand-corporation-ukraina-energikris.pdf

 3. De zgn betweters in Brussel. Ze moesten zo nodig van onze ?? Vrienden?? In usa de sancties opvoeren.
  Totale onbenullen, marionetten van de vuile westerse politiek, die geen barst om het eigen Europese volk geven. Ik hoop dat ik nog ooit mee zal maken dat het hele EU kaartenhuis in elkaar dondert en we weer op een normale manier met elkaar, incl. Rusland, met elkaar om kunnen gaan.
  Onthoudt de woorden van de denktank Statfor onder Obama:
  Een alliantie tussen Duitsland en Rusland moet ten allen tijde voorkomen worden.
  En daar ligt de oorzaak van dit walgelijke gedonder, waarbij weer duizenden jonge levens worden vernietigd door een stel machtgeile psychopaten.

 4. citaat: “omdat zij meer gas verkopen en tegen hogere prijzen,” aldus een hoge Europese functionaris.”
  Niet alleen dat, de USA wapenindustrie verdient ook gigantisch aan deze oorlog. Ook Europees spul dat naar de Oekraïne is versleept en verpatst, danwel vernietigd, moet worden vervangen.

  De EU-incompetenten uit Brussel hebben aan de andere kant weinig recht van spreken. Zij hebben zich een positie toegeëigend in de oorlog Oekraïne – Rusland, die vijandig is aan onze hofleverancier van gas, Rusland.
  Als je een verkeerde keuze maakt, moet je de nare gevolgen zonder morren accepteren.
  Wellicht is het tijd voor de EU, om haar relatie met Rusland te herzien. Van mij hoeft het niet perse, want dit draagt bij aan die zo dringend gewenste val van het gekkengesticht Brussel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in