© francediplomatie / Flickr (CC BY-NC 2.0)

Europa moet zijn afhankelijkheid van de Verenigde Staten verminderen en voorkomen dat het wordt meegesleurd in een confrontatie tussen China en de VS over Taiwan, zei de Franse president Emmanuel Macron in een interview in zijn vliegtuig terug van een driedaags staatsbezoek aan China, schrijft Politico.

In een gesprek met Politico en twee Franse journalisten, nadat hij tijdens zijn reis ongeveer zes uur had doorgebracht met de Chinese president Xi Jinping, benadrukte Macron zijn lievelingstheorie van “strategische autonomie” voor Europa, vermoedelijk onder leiding van Frankrijk, om een “derde supermacht” te worden.

Hij zei dat “het grote risico” voor Europa is dat het “verstrikt raakt in crises die niet de onze zijn, waardoor het zijn strategische autonomie niet kan opbouwen”, terwijl hij van Peking naar Guangzhou, in het zuiden van China, vloog aan boord van COTAM Unité, de Franse Air Force One.

Xi Jinping en de Chinese Communistische Partij hebben Macrons concept van strategische autonomie enthousiast onderschreven en Chinese functionarissen verwijzen er voortdurend naar in hun contacten met Europese landen. Partijleiders en theoretici in Peking zijn ervan overtuigd dat het Westen in verval is en China in opkomst en dat het verzwakken van de trans-Atlantische relatie deze trend zal helpen versnellen.

“De paradox zou zijn dat we, overmand door paniek, geloven dat we slechts de volgelingen van Amerika zijn,” zei Macron in het interview. “De vraag die de Europeanen moeten beantwoorden … is het in ons belang om [een crisis] op Taiwan te versnellen? Nee. Het ergste zou zijn om te denken dat wij Europeanen in deze kwestie volgelingen moeten worden en ons moeten laten leiden door de agenda van de VS en een Chinese overreactie,” zei hij.

Slechts enkele uren nadat zijn vlucht uit Guangzhou was vertrokken op weg naar Parijs, lanceerde China grote militaire oefeningen rond het door China zelf geregeerde eiland Taiwan, dat China als zijn grondgebied beschouwt maar dat de VS hebben beloofd te bewapenen en te verdedigen.

  Tucker Carlson van plan Poetin te interviewen, links implodeert

Die oefeningen waren een reactie op de 10-daagse diplomatieke rondreis van de Taiwanese president Tsai Ing-Wen door Midden-Amerikaanse landen, waarbij zij op doorreis in Californië een ontmoeting had met de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis Kevin McCarthy. Mensen die bekend zijn met de gedachten van Macron zeiden dat hij blij was dat Peking ten minste had gewacht tot hij buiten het Chinese luchtruim was, alvorens de gesimuleerde “omsingeling van Taiwan” te beginnen.

Peking heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gedreigd met een invasie en voert een beleid om het democratische eiland te isoleren door andere landen te dwingen het te erkennen als onderdeel van “één China”.

Gesprekken over Taiwan

Macron en Xi bespraken Taiwan “intensief”, volgens Franse functionarissen die de president vergezelden, die een meer verzoenende aanpak lijkt te hebben gekozen dan de VS of zelfs de Europese Unie.

“Stabiliteit in de Straat van Taiwan is van het grootste belang”, zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die Macron tijdens een deel van zijn bezoek vergezelde, tegen Xi tijdens hun ontmoeting in Peking afgelopen donderdag. “De dreiging [van] het gebruik van geweld om de status quo te veranderen is onaanvaardbaar.”

Xi reageerde door te zeggen dat iedereen die dacht Beijing te kunnen beïnvloeden met betrekking tot Taiwan misleid werd.

Macron lijkt het daarmee eens te zijn.

“De Europeanen kunnen de crisis in Oekraïne niet oplossen; hoe kunnen we geloofwaardig zeggen over Taiwan: ‘kijk uit, als jullie iets verkeerd doen zijn wij erbij’? Als je de spanningen echt wilt opvoeren is dat de manier om het te doen,” zei hij.

“Europa is eerder bereid een wereld te aanvaarden waarin China een regionale hegemoon wordt,” zei Yanmei Xie, een geopolitiek analist bij Gavekal Dragonomics. “Sommige van zijn leiders geloven zelfs dat een dergelijke wereldorde voordeliger kan zijn voor Europa.”

  Totalitaire mediacensuur in Europa krijgt goedkeuring van EU-rechtbank

In zijn trilaterale ontmoeting met Macron en von der Leyen afgelopen donderdag in Peking ging Xi Jinping slechts over twee onderwerpen – Oekraïne en Taiwan – van het script af, volgens iemand die in de zaal aanwezig was.

“Xi was zichtbaar geërgerd omdat hij verantwoordelijk werd gehouden voor het conflict in Oekraïne en hij bagatelliseerde zijn recente bezoek aan Moskou,” zei deze persoon. “Hij was duidelijk woedend op de VS en zeer ontstemd over Taiwan, over de doorreis van de Taiwanese president door de VS en [het feit dat] kwesties van buitenlands beleid door Europeanen aan de orde werden gesteld.”

In deze ontmoeting namen Macron en von der Leyen vergelijkbare standpunten in over Taiwan, aldus deze persoon. Maar Macron bracht vervolgens meer dan vier uur door met de Chinese leider, waarvan een groot deel alleen met vertalers, en zijn toon was veel verzoenender dan die van von der Leyen toen hij met journalisten sprak.

Waarschuwing ‘vazallen’

Macron stelde ook dat Europa voor wapens en energie afhankelijker is geworden van de VS en zich nu moet richten op het stimuleren van de Europese defensie-industrie.

Hij stelde ook voor dat Europa zijn afhankelijkheid van de “extraterritorialiteit van de Amerikaanse dollar” moet verminderen, een belangrijke beleidsdoelstelling van zowel Moskou als Peking.

Macron is al lange tijd een voorstander van strategische autonomie voor Europa.
“Als de spanningen tussen de twee grootmachten oplopen … zullen we de tijd noch de middelen hebben om onze strategische autonomie te financieren en zullen we vazallen worden,” zei hij.

Rusland, China, Iran en andere landen zijn de afgelopen jaren getroffen door Amerikaanse sancties die zijn gebaseerd op het ontzeggen van toegang tot het dominante, in dollar uitgedrukte mondiale financiële systeem. Sommigen in Europa hebben geklaagd over de “bewapening” van de dollar door Washington, die Europese bedrijven dwingt zaken te doen en banden met derde landen te verbreken of verlammende secundaire sancties tegemoet te zien.

  De verschrikkelijke puinhoop die de CIA is

Terwijl hij in de cabine van zijn A330-toestel zat, met op de borst de woorden “French Tech”, beweerde Macron dat hij “de ideologische strijd over strategische autonomie” voor Europa al had gewonnen.

Hij ging niet in op de kwestie van de voortdurende Amerikaanse veiligheidsgaranties voor het continent, dat sterk afhankelijk is van Amerikaanse defensiehulp te midden van de eerste grote landoorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Als een van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en de enige kernmacht in de EU neemt Frankrijk een unieke militaire positie in. Het land heeft echter veel minder bijgedragen aan de verdediging van Oekraïne tegen de invasie van Rusland dan veel andere landen.

Zoals gebruikelijk in Frankrijk en veel andere Europese landen, stond het kantoor van de Franse president, bekend als het Elysée-paleis, erop dat alle citaten van de president die in dit artikel zouden worden gepubliceerd, werden gecontroleerd en “nagekeken” als voorwaarde voor het toestaan van het interview. Dit is in strijd met de redactionele normen en het beleid van POLITICO, maar we hebben ingestemd met de voorwaarden om rechtstreeks met de Franse president te kunnen spreken. POLITICO stond erop haar lezers niet te misleiden en zou niets publiceren wat de president niet heeft gezegd. De citaten in dit artikel zijn allemaal daadwerkelijk door de president gezegd, maar sommige delen van het interview waarin de president nog openhartiger sprak over Taiwan en de strategische autonomie van Europa zijn er door het Elysée uitgehaald.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het Nieuwe Normaal begint te bijtenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBELANGRIJK: Zwitserland STOPT met COVID-19 vaccinaties en artsen zullen aansprakelijk worden gesteld voor het geven van de injecties
Volgend artikelNa de Great Reset
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

41 REACTIES

 1. Europa heeft de VS helemaal niet nodig, de wereld is waarschijnlijk beter af zonder en we moeten wat minder de marketing geloven. De F35 is bijvoorbeeld een miskoop, de beloofde prestaties schijnen niet te kloppen en wordt veel duurder dan verwacht.

  • Bij de eerste de beste electrische storing pleuren die dingen uit de lucht als ik het goed begrijp zijn deze vliegtuigen alleen door de computer goed te besturen dus bij een storing in dat systeem is het handmatig in de lucht houden zo goed als onmogelijk.

  • Juist… samen met zijn gehele WEF netwerk en alle ambtenaren en vooral alle rechters en het gehele politie apparaat en vervolgens de omvolking terugdraaien.

   • Dat zal inderdaad een enorme KRACHTMETING GAAN WORDEN. Vooral binnen het World Economisch forum….. Wat zal Klaus Schwab sidderen van nijd…….❗️
    Nu moet onze regering zo snel mogelijk verdwijnen, dat zou ook kunnen helpen……om de blik te verruimen…….

    Is Macron ECHT VAN PLAN om Europa “ los te maken “ van het Amerikaanse imperialisme” of gaat hem dat niet lukken.
    Persoonlijk, denk ik dat Duitsland toch ook wel naar die richting neigt omdat de Amerikanen hun gas pijpleiding hebben opgeblazen en Duitsland hun Economie totaal zal verarmen of weggaan uit het land. W.s naar China. Toen Scholz in China was vlak na die smerige / aanslag streek van Amerika reisden met hem ; Scholz , al vele chemische en staal en auto fabrikanten met hem mee…..Dus ook Duotsland zit op de wip….

    Macron heeft het nadeel dat het in zijn eigen land erg onrustig is….. over de pensioen leeftijd. En vele andere dingen wordt tegen geprotesteerd….Ook Duitsland is op straat ook erg onrustig.

    GAAT EUROPA ZICH LOS WRIKKEN VAN AMERIKA…… BLIJF HET VOLGEN WE ZULLEN ER Zeker MEER VAN HOREN….❗️

    Een tweede punt is hoe zal het WEF hierop reageren….. AFWIJZEND NATUURLIJK.❗️
    Want dat is uit op wereld heerschappij, en zien ze op deze manier uit hun vingers glippen….. . Er zullen vele landen zijn die het uit “UTOPISCH OOGPUNT” ( één wereld regering…..” ZULLEN BLIJVEN PROMOTEN, maar ook in deze ongekozen dictatoriale club zullen scheuren ontstaan. ❗️( Nederland natuurlijk niet want ons land heeft zich met Rutte en Kaag. tot over de oren in deze dictatuur ingewerkt) het beste jongetje van de klas…..

    Hongarije is nu al in opstand tegen Europa en Amerika…. En er zullen vast nog meer landen zijn….
    Grappig eigenlijk…… “ vrouwtje van der Leijen” sprak hier niet over met Xi, die las hem alleen maar de les….. maar na een gesprek onder vier ogen is Macron toch “ anders gaan denken”
    Ik weet het” ÉÉN ZWALUW MAAKT HET NOG GEEN ZOMER” maar toch…….❓❓
    Er is beweging…..‼️👍

 2. Macron zit op de schoot van Klausje Swabber
  Net als Rutte
  Dit is weer een achterbakse draai die Macron geeft om macht naar zich toe te trekken
  Schorriemorrie blijft schorriemorrie.

 3. Ahh Macron , hoe vaak heb ik dit al gelezen en zeker een paar keer hier .
  Die Macron lult met alle winden mee, Xi heeft hem wat verteld waar Macron niet beter van werd en als hij bij lul Biden komt draait hij weer om .
  Conclusie , een oetlul

 4. Een voorganger van Emmanuel Macron was Georges Pompidou. Voordat hij onder Charles de Gaulle premier werd in de periode 1962 – 1968 was hij – hoe kan het ook anders – bankier in dienst van de Rothschilds. Tussen 1969 en 1974 was Pompidou (1911 – 1974) de tweede president van de Vijfde Republiek (sinds 1958).
  Een reden waarom De Gaulle zich in 1966 uit de militaire samenwerking met de NAVO terugtrok was de slaafse pro-Israël-houding van de VS. De Gaulle heeft ook flink aan de poten van de dollar gezaagd door op grote schaal dollars aan te bieden in ruil voor goud. Nixon heeft in 1971 noodgedwongen de inwisselbaarheid van goud voor dollars opgeheven.

 5. De geschiedenis heeft bewezen dat Nederland altijd slecht af is als Frankrijk zich ermee bemoeit. WW II heeft nog bewezen wat een laffe, waardeloze ‘bondgenoot’ de Fransoos is. Macron is een Weffer en een opportunistische draaikont met machtswellust, die destijds als vanuit het niets opdoemde op Mw. Le Pen uit de macht te houden in de tweede ronde. Een echte marionet dus. Frankrijk is altijd de erfvijand van de Lage Landen geweest. ‘Europa’ (lees: de EU) moet NIMMER een strategische wereldmacht worden. Geen vazal meer van de vervloekte VS, o.k., maar ook zelf verdwijnen! Terug naar De Gaulles Europe des patries. Terug dus naar de natiestaten.

  • Ondanks het feit dat minister van Buitenlandse Zaken Joseph M. Luns (1911 – 2002) het regelmatig aan de stok had met le grand Charles de Gaulle (1890 – 1970) over met name de toetreding van Groot-Brittannië tot de EEG (voorloper van de EU) had De Gaulle wel respect voor Luns, vanwege zijn vasthoudendheid.
   Het in 1830 uit de hoge hoed getoverde België is in grote mate een wingewest van Frankrijk. Een zelfstandig Wallonië is voor de meeste Walen een brug te ver (staatsschuld van 256% van het BNP!), maar aansluiting bij Frankrijk ziet de goegemeente wel zitten. Of Frankrijk dit armenhuis graag ziet komen is een ander verhaal.

   • Wallonië is nooit deel geweest van Frankrijk en mag dat ook nooit worden. Waals is ook een andere taal dan Frans. Tuurlijk wil Frankrijk altijd uitbreiden met grondgebied, doen het al sinds het bestaat. Het zijn geen Hollanders. Anders had oost-Friesland en had Bentheim wel tot NL behoord. De Fransen kopen alles wat los en vast zit met geleend geld, sinds de euro over onze en de Duitse rug ook nog eens. Nee, Wallonië moet altijd tot de Nederlanden behoren maar dan in een zeer los federatief verband. Of kijk naar Quebec, of de Zwitserse kantons. Een meertalige natie is mogelijk. Maar nimmer Frankrijk nog groter maken. Vraag het de Corsicanen, Basken, Bretonnen, Elzas-Lotharingers, Frans-Vlamingen, Nicoises, en wat dies meer zij. Bijna allemaal gejat. Je bent, zoals bijna alle Hollanders, veel te pro-Frans.

    • President Charles de Gaulle vond de rellen in de zestiger jaren in met name Leuven interessant, omdat daar de taalstrijd centraal stond. Hij heeft overwogen om de boel flink op te stoken, maar adviseurs hebben hem dit afgeraden. Viavia weet ik dat Nederlandse en Franstalige studenten elkaar in de haren vlogen en als de Rijkswacht kwam, trok men eensgezind op tegen het ‘gezag’.
     In 1968 werd de universiteit Nederlandstalig en dropen de Franstaligen af richting Louvain-la-Neuve bij Ottignies waar vanaf 1969 een campus uit de grond is gestampt.
     De verdeling van de boedel is ronduit hilarisch: de boeken met een oneven nummer bleven in Leuven en de rest verhuisde naar Louvain-la-Neuve; of misschien is het wel andersom.

  • Dankzij de frambozen bestaat Fokker niet meer. Is de KLM (Hadden geld) Frans in plaats van andersom Air France (failliete boel maar met (verboden) staatssteun overeind gehouden) van de KLM.
   Is Hollandsche signaal Frans.
   Wordt Schiphol opgeofferd aan Charles de Gaulle, zodat men alleen nog maar naar Nederland kan komen via de TGV.
   Die er is omdat de Franse kerncentrales hun overtollige stroom kwijt moeten.
   Is het pulse vissen verboden, terwijl het beter voor het milieu is en betere vangsten oplevert.
   Er zijn vast nog meer voorbeelden.

   • Jij zit er goed in! Het was een keiharde verkoopleugen van onze landverraders ‘boven ons gesteld’ dat KLM de Fransoos nodig had. Het tegendeel is gebleken.
    Dat pulskorvisverbod is een grote smerige zoveelste streek die de fransoos ons geleverd heeft. Onvergeeflijk. Nexit en z.s.m. invoeren en de Franse vissers totaal wegconcurreren.
    Fransen verkopen bijna nooit eigen bedrijven aan buitenlanders, alleen maar andersom met inderdaad verboden staatssteun, wat ook wij tegen onze eigen bedrijven in dus via de euro indirect financieren. Vrij markt betekent voor de Fransoos: ‘Ik koop alles maar verkoop niets en win altijd de biedingenstrijd met geleend staatsgeld’.
    Nog wat voorbeelden?: Hagemeyer, Slavenburg bank, Hollandsche Bank Unie, Technische Unie, Euser, Leerdammer Kaas, Eyewish, Pearle, Connexxion, BSO Origin (of een dergelijke automatiseerder), Ahrend, e.v.a., en verder zowat heel economisch België, zoals de door koning Willem I opgerichte De Generale (‘wie de Generale bezit, bezit België’).
    Alleen mag Schiphol drastisch inkrimpen tot alleen vrachtverkeer wil ik graag zien, met al het personenvervoer niet naar een andere NL luchthaven, maar naar Zaventem en Duitsland. De vrijkomende grond aan NL boeren geven voor veeteelt. Weet je dat Schiphol tegen de afspraken in stikstofrechten koopt van stoppende boeren, i.p.v. dat die gaan naar andere boeren? Schiphol is vijandig aan de NL natie!

    • De vorige Schiphol-CEO was Dick Benschop (1957). De gewezen CEO van Shell Nederland heeft in 2000 als PvdA-staatssecretaris van Europese Zaken de Bilderberg-conferentie in Brussel bijgewoond.
     Partijgenoot & inburgeraar van Màxima Victor Halberstadt was er ook bij.

 6. Europa een sterk zelfstandig continent?? Eerst zien en dan pas geloven. Het Europese volk is al veel te veel door diezelfde zgn lijers beduveld. ( en nog steeds)
  Zolang er poppetjes uit het klasje van Schwabber bovenin zitten, geloof ik geen enkele uitspraak of toezegging.

 7. Macron: Europa moet weerstand bieden aan de druk om vazallen van Amerika te worden.
  Beste Macron, we zijn al sinds WW2 vazallen van Amerika. We hebben hier geen enkele reet te vertellen.
  Alles wordt aangestuurd door CIA/Pentagon/Washington.
  Pim Fortuyn wilde die F35 niet en daar zou hij een stokje voor steken als hij de verkiezingen had gewonnen.
  Daar heeft het militair industrieel complex een stokje voor gestoken.
  Was een krachtig signaal naar alle politieke leiders van dat moment.
  Je doet wat wij willen of anders……
  Udo Ulfkotte werd ook door de CIA voorzien van opiniestukken waar hij alleen maar zijn naam onder hoefde te zetten.
  Toen hij uit de school klapte met zijn boek ‘Gekaufte Journalisten’ bezweek hij ’toevallig’ kort daarna aan een hartaanval.

 8. Ik heb een studie gemaakt hoe in 1944 en de de daaropvolgende jaren België bij ons volledig in de tang in geraakt van de nieuwe bezetter, de Anglo-Amerikanen. Tot de eind jaren zestig toen zijn ze met het gejank van hun Bietels afkwamen en moest iedereen Inglish spieken zodat je nu een onderontwikkelde bent als je dat taaltje niet wenst te spreken. Duitse, Franse, Italiaanse, Spaanse cultuur zijn vernietigd. Dit alles heeft mij een haatgevoel gekweekt tegenover de Anglo-Amerikanen met hun Inglish gewaumel.

  • In 1944 is met vereende krachten begonnen met de afspraak van de NMBS (nationale spoorwegen) en trambedrijven. In tegenstelling tot Nederland had België een aaneensluitend regionaal tramnetwerk en daar is hoegenaamd niets meer van over. De daders moet je zoeken bij de oliebedrijven, auto- & bandenfabrikanten en foute ministers van Verkeer.
   Overigens is de NMBS reeds begonnen met de voorbereidingen van 100 jaar NMBS in 2026.

 9. Voorlopig verhoogt hij de pensioenleeftijd van de bevolking om mede de wapens en wederopbouw van Oekraiene te betalen. Dus tja, los van USA en China enzo, echt GAAAAP.

 10. Slijmjurk die eropuit is president van Europa te worden,?
  Met Klaus achter zich en Europa naar de kloten helpen?
  Wat een niet te snappen en te doorvoelen act is dit?
  Xi luist deze Macron erin. Hopelijk.

 11. “Hij zei dat “het grote risico” voor Europa is dat het “verstrikt raakt in crises die niet de onze zijn,”
  dat had hij al jaren eerder moeten beseffen.
  Al dat volk lult alleen in eigen voordeel en belang. Net wat hun op dat moment het beste kan dienen.

 12. Ik denk dat Xi hem wat in zijn sexueel deviante oortjes heeft geluisterd, voor wat er gaat gebeuren als Frankrijk zich gaat bemoeien met conflict Taiwan–China.

  Vreemd: al diegenen met een sexuele afwijking willen macht: Rutte, Macron, Trudeau, Biden.

  We moeten EU ontsmetten van links en van nazi’s en van millieu freaks.

 13. Macron is een uitgekookte opportunist, maar droomt heimelijk van Franse glorie.
  Terwijl heel Frankrijk hem uitkotst.

  Het echte gevaar van een zogenaamde “Europese strategische onafhankelijkheid” is,
  dat dat EU-konsrtukt zich ontwikkelt tot een socialistische en militaristische diktatuur.

 14. “maar sommige delen van het interview waarin de president nog openhartiger sprak over Taiwan en de strategische autonomie van Europa zijn er door het Elysée uitgehaald.”

  Oehoehoe….wat nog meer dan…?geheim geheim!

  Macron lult als de beste. Hij zal wel door Xi zijn ingefluisterd. Gelukkig maar dat tante Trutsula haar NAVO pootje stijf houdt hè. (Sarcastisch).

 15. Lepoudre Luc
  En in de VS vooral dat harde nasale spraakgebrek dat ik niet meer kon aanhoren! Je hoort ze overal het luidst tijdens hun EU bezoekjes. Net of alles van hen is en alleen zij gelden.

 16. De EU is de oude Franse ambitie om heel Europa te beheersen. Even omslachtig en indirect als de Franse politiek altijd al was. Het is geen toeval dat na de euro de machtsverhoudingen wereldwijd zijn veranderd en de basis werd gelegd voor een nieuwe wereldoorlog. Niemand ziet 9/11 in dit plaatje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in