Illustratieve afbeelding van een Russische 2S5 Giatsint-S houwitser die vuurt. Bron: het Russische ministerie van Defensie.

Ik volg en waardeer Adam Tooze. Zijn Chartbooks hebben altijd goed materiaal. Deze recente over de Silicon Valley Bank crash is ook prima. Maar ik werd enigszins verstoord door een recente tweet van hem:

“Sommige deskundigen vrezen dat Oekraïne hoogwaardige troepen en uitrusting inzet om louter Russische gevangenisrekruten te doden als “kanonnenvoer”.” Wow de taal rond de uitputtingsslag bij Bakhmut wordt grotesk! 7:1 verhouding niet goed genoeg voor u?

Link: ft.com Militaire briefing: Oekraïne’s strijd van afnemende opbrengsten voor Bakhmut – Adam Tooze @adam_tooze – 20:11 UTC – 9 mrt 2023

Was dat satire?

Beantwoorden aan @adam_tooze
7:1 in wiens voordeel? – Moon of Alabama @MoonofA – 20:14 UTC 9 mrt 2023

Hij heeft niet gereageerd. Maar nee, het was geen satire. Het gelinkte Financial Times stuk, herdrukt in de Irish Times, citeert in feite de Oekraïense nationale veiligheidschef Oleksiy Danilov als zeggende dat de kill ratio één op zeven was in het voordeel van Oekraïne, schrijft Bernhard.

De hele passage is idioot:

Amerikaanse en Europese functionarissen schatten dat sinds februari vorig jaar 200.000 Russische troepen zijn gedood of ernstig gewond, en Oekraïne ongeveer de helft daarvan.

Een westerse functionaris zei dat Rusland de afgelopen zes maanden “tussen de 20.000 en 30.000 slachtoffers heeft gemaakt”, en voegde eraan toe dat de meesten van hen huurlingen waren die vochten voor het particuliere militaire bedrijf Wagner. De operaties van Wagner waren grotendeels gericht op Bakhmut.

NAVO-functionarissen schatten dat voor elke vijf Russen één Oekraïner is gedood of gewond. De Oekraïense nationale veiligheidschef Oleksiy Danilov schatte vorige week dat de verhouding “één op zeven in ons voordeel” was.

Dit slaat nergens op. Als in de oorlog 200.000 Russen waren gedood of ernstig gewond en daarvan 20.000 tot 30.000 in de afgelopen zes maanden waren gedood of gewond, dan zou de eerste zes maanden van de oorlog aan Russische zijde 175.000 verliezen hebben gekost. Dat is meer dan het totale aantal dat, tot de recente mobilisatie, betrokken was bij de hele campagne. Die aantallen moeten uit de lucht gegrepen zijn.

  Chronische tekorten van een paar artikelen momenteel zullen veranderen in chronische tekorten van honderden producten later in 2022

Danilov slachtofferratio is ook duidelijke onzin.

De medische afdeling van het Amerikaanse leger heeft een boek over CAUSATIVE AGENTS OF BATTLE CASUALTIES IN WORLD WAR II. Het wordt hier geciteerd:

Een rapport over de veroorzakers van oorlogsslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog toonde de vergelijkende incidentie van slachtoffers door verschillende soorten wapens voor verschillende gebieden. De samenstellers van het rapport waren van mening dat, hoewel de meer gedetailleerde onderverdelingen binnen hun drie hoofdklassen voor twijfel vatbaar waren, hun bevindingen over het percentage van het totaal aantal slachtoffers door kleine wapens, artillerie en mortieren, en “diversen” redelijk accuraat waren. Hieruit trokken zij de volgende conclusies:

1. Kleine wapens maakten tussen 14 en 31 procent uit van het totale aantal slachtoffers, afhankelijk van het inzetgebied: In het Middellandse Zeegebied 14,0 procent, in Europa 23,4 procent en in de Pacific 30,7 procent.

2. Artillerie- en mortiervuur waren samen goed voor 65 procent van het totale aantal slachtoffers in het Europese en mediterrane gebied, respectievelijk 64,0 en 69,1 procent. In de Stille Oceaan waren ze goed voor 47,0 procent.

De Encyclopedia Britannica schrijft voor de Eerste Wereldoorlog ook het volgende:

Het grootste aantal slachtoffers en wonden werd toegebracht door artillerie, gevolgd door kleine wapens en vervolgens door gifgas.

Toen ik op de officiersschool zat, werd voor een grote oorlog in Europa het aantal slachtoffers geschat op 75% door artillerie en luchtbombardementen.

Volgens gegevens van de Europese Commissie, geciteerd door El Pais, heeft Rusland een voordeel van 10:1 in artillerie:

Volgens gegevens van de Europese Commissie waartoe EL PAÍS toegang had, vuurt Rusland tussen 40.000 en 50.000 artilleriegranaten per dag af, tegenover 5.000-6.000 die de Oekraïense strijdkrachten besteden. De Estse regering, die een van de grootste bijdragen levert aan de oorlogsinspanningen van Kiev, schat het gemiddelde gebruik van artillerie op 20.000 tot 60.000 Russische granaten per dag, en 2.000 tot 7.000 Oekraïense granaten, volgens een document dat Tallinn aan de EU-lidstaten heeft gestuurd en waartoe deze krant toegang heeft gehad.

De Russische troepen vuren tien keer zoveel granaten af als de Oekraïense. In een moderne oorlog veroorzaakt artillerievuur 65+% van alle slachtoffers. Het is dus onmogelijk dat Oekraïne minder soldaten verliest dan de Russen.

  VS: Oekraïne moet op eigen benen staan

De totale verhouding kan wel 7 tegen 1 zijn, maar die zal zeker in het voordeel van de Russische troepen uitvallen.

Maar het minimaliseren van de verliezen van Oekraïne in Bakhmut lijkt een actueel propagandistisch plan. In een recent stuk in Newsweek wordt soortgelijke onzin aangehaald.

Deze propaganda lijkt bedoeld om het Oekraïense besluit om de stad zo lang mogelijk vast te houden te rechtvaardigen:

De troepen van Moskou staan op het punt de stad in te nemen in de oostelijke Donetsk-regio, waarover al maanden wordt gevochten en waarvan zij naar verluidt de helft controleren. Te midden van geruchten over een Oekraïense aftocht die volgens westerse functionarissen Kiev geen kwaad zou doen, hield president Volodymyr Zelensky vol dat zijn troepen zouden blijven om te voorkomen dat de Russische troepen “naar andere steden” zouden trekken.

Al in januari drongen de VS er bij Oekraïne op aan Bakhmut te vergeten en over te gaan op een meer mobiele campagne:

Tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zeiden de vice-adviseur voor nationale veiligheid Jon Finer, vice-minister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman en ondersecretaris van Defensie voor beleid Colin Kahl dat de VS Oekraïne willen helpen om de uitputtingsslag die in Bakhmut wordt gevoerd achterwege te laten en zich in plaats daarvan te richten op een stijl van gemechaniseerde manoeuvre-oorlogsvoering waarbij snelle, onverwachte bewegingen tegen Rusland worden gebruikt, aldus bronnen die bekend zijn met hun bespreking.

De honderden gepantserde voertuigen die de VS en Europese landen de afgelopen weken aan Oekraïne hebben geleverd, waaronder 14 Britse tanks, zijn bedoeld om Oekraïne te helpen die omslag te maken, zeiden de functionarissen.

In zijn laatste samenvatting meldde Dima van het Military Summary Channel dat de Oekraïense kant binnenkort een tegenaanval zal proberen om de Russische ring rond Bakhmut door te snijden en de Russische kant in een beslissende algemene strijd te trekken.

  Polen werft bemanning voor Leopards om INHEEMS POOLS LAND in Oekraïne te beschermen

Ik zie, net als Dima, weinig kans dat zo’n poging succesvol kan zijn. De krachtsverhouding om zoiets te bereiken is er gewoon niet.

Maar als de Oekraïne dat wil doen, tegen ‘westers’ advies in, moet het een aantal rechtvaardigingen hebben. De leugens over slachtofferratio’s ten gunste van Oekraïne lijken bedoeld om die te geven.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Idioten ontdekken nu pas dat deze oorlog gevaarlijk isVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelTransgenderactivisten lijken veel op Pennywise The Clown
Volgend artikelNu lijken alle inlichtingendiensten in Kiev, Brussel en het Pentagon te denken: Wat is Gerasimov nu van plan?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

    • USA army is degenerated–no good weapons, not suffient men; van de leyen has a wet dream in which she sees herself as Adolfina the Great head of the Fourth Empire…..somebody should swich off her egg vibrator……

  1. Er zijn nog heel veel minderjarigen en ouden van dagen beschikbaar voor Zelensky’s oorlog, een Oekraïense overwinning is binnen handbereik aldus het regime van Kiëv.

  2. Opruiming van de oude en nieuwe golf nazi,s…de russen zijn er goed mee bezig…komt een moment dat zelfs de oude bron van nazi,s…de duitsers en de rest van de westerse landen inzien dat de nazi,s in west europa…gestuurd door die klote amerikanen gaan inzien en beleven dat er vrije mensen zijn die zich heel snel gaan verzetten tegen deze vorm van dictatuur ,gestuurd door het wef/nationale regerigen en de duivelse nieue wereldorde van SATANISTEN …zogezegd de d66 aanhangsels…

  3. Als ze de Chinezen teveel provoceren, kunnen de Chinezen de oorlog in Korea weer oppikken.
    Er is geen vrede, maar een wapenstilstand….

    Al dat stomme geouwehoer van USA, GB, DE tegen China: is als een mus die een tijger pest

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in