De energiecrisis van afgelopen winter was veel minder ernstig dan velen hadden voorspeld – grotendeels dankzij ongewoon warm weer. In feite was 2022-23 de “op één na warmste winter in Europa sinds het begin van de metingen”, zodat de vraag naar aardgas veel lager was dan anders het geval zou zijn geweest, schrijft Noah Carl.

Het was echter nog steeds koud en mensen moesten nog steeds hun huizen verwarmen. Maar volgens The Economist ontmoedigden de hoge gasprijzen veel Europeanen om dat te doen, wat leidde tot 68.000 extra doden op het hele continent. Zij hadden eigenlijk voorspeld dat dit zou gebeuren en hebben gelijk gekregen – althans dat beweren zij.

Hoe komen ze aan het cijfer van 68.000? Eerst stellen ze vast dat er tussen november 2022 en februari 2023 149.000 oversterftegevallen waren – 8% meer dan het vijfjarig gemiddelde van 2015-2019. Ongeveer 60.000 werden officieel geregistreerd als covid-oversterftegevallen, dus die werden van het totaal afgetrokken.

Vervolgens keken ze of de energieprijzen gecorreleerd waren met het aantal niet-Covid-oversterftegevallen in de Europese landen, en dat bleek het geval, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

Grafiek overgenomen uit “Expensive energy may have killed more Europeans than covid-19 last winter”.

Er is een sterke positieve correlatie tussen de energieprijzen en het overschot aan niet-Covid-sterfgevallen per 100.000 inwoners. Merk op dat het VK een van de landen is met de hoogste energieprijzen en een van de landen met de hoogste niet-covid-sterfgevallen.

The Economist voerde een model uit waarin rekening werd gehouden met verschillende factoren en ontdekte dat een prijsstijging van ongeveer 0,10 euro per kilowattuur gepaard ging met een stijging van de wekelijkse sterfte in een land van ongeveer 2,2%. Dit betekent dat er in Europa 68.000 minder sterfgevallen zouden zijn geweest als de energieprijzen niet waren gestegen.

  Pepe Escobar: Neocons willen oorlog met China

Nu heb ik één bezwaar tegen hun methodologie: ze lijken het absolute aantal extra sterfgevallen per 100.000 als uitkomstmaat te hebben gebruikt – wat niet echt rekening houdt met de vergrijzing en landen met lagere geboortecijfers “beloont“. De vertekening is echter niet groot en het is onwaarschijnlijk dat dit hun analyse ernstig heeft beïnvloed. (Het werkelijke cijfer zou 10-15% lager kunnen liggen).

Overigens schatten zij ook hoeveel levens zijn gered door de energiesubsidies en komen zij uit op een cijfer van 26.600. Aangezien de subsidies ongeveer 600 miljard euro bedroegen, komt dit neer op ongeveer 25 miljoen euro per gered leven – ruim boven de gebruikelijke schattingen voor de “waarde van een statistisch leven”.

De stijging van de energieprijzen vorig jaar was deels te wijten aan de onzekerheid die de Russische inval veroorzaakte en was daarom waarschijnlijk onvermijdelijk. Het was echter ook te wijten aan de door Europa zelf opgelegde sancties tegen de Russische energie-industrie, evenals aan het besluit van Rusland om de gasleveringen stop te zetten (vóór de sabotage van het Nord Stream-project).

Zoals de Spectator in een recent artikel opmerkte, hebben de sancties tegen Rusland grotendeels gefaald. Ze hebben Rusland er niet van weerhouden oorlog te voeren, laat staan de roebel te vernietigen. En ze hebben de Chinezen, onze vermeende rivalen, geholpen, die goedkoop energie hebben kunnen kopen.

En tot overmaat van ramp hebben ze oudere Europeanen gedood.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne wil dat Europa permanent van gastoevoer wordt afgeslotenVolg Frontnieuws op Telegram

  Moskou on the Rocks

Lees meer over:

Vorig artikelPepe Escobar: Het Amerikaanse schuldenimperium stevent af op instorting
Volgend artikelInvloed van Russische narratieven neemt toe in EU-lidstaten, waarschuwt commissaris
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

22 REACTIES

  • Ik heb bij het stoken € 250,00 petroleum gebruikt voor mijn petroleumkachel de hele winter door, en maar € 100,00 aan gas, waar ik alleen maar mee deed koken en douchen. Bij het afwassen gebruik ik de elektrische waterkoker. Mijn voorschot van gas en elektriciteit had ik verlaagd naar €80. Bij mijn afrekening heb ik € 512 teruggekregen. Ik leef dan wel allen.. Reken maar uit hoeveel ik heb betaald over een heel jaar. Ik gun ze geen cent.

 1. De unipolariteit van de joenaaithetsteeds is tanende.
  Russia (Bravo Hurra!) laat zich niet knechten.
  Geen europa dan maar Azie.
  Ik had de joenaaithetsteeds hoger ingeschat,maar blijkbaar heeft het onderwijsniveau zelfs
  de top bereikt!
  En als ze niet naief zijn of dom,dan is het bewust!!
  Wat me weer doet denken dat ze allemaal onder een hoedje spelen,inclusief mr. Putin.
  En als dat zo is is het gedaan met onze beschaving.
  Die beschaving is ook al een hellend vlak

  • ik denk dat ze in rusland wel een stuk intelligenter zijn dan heel wat amerikanen of de doorsnee europeaan…zelf met een amerikaanse getrouwd zijnde, moet ze toegeven dat het in amerika intelligentiewijze allesbehalve goed gaat…begrijp me niet verkeerd…er zijn ontzettend veel daar die goed doorhebben dat de boel naar de kloten aan het gaan is, maar worden letterlijk overroepen door de ‘woke’ achterlijken….en als je dan de voorgaande massale stemmingsfraude in acht neemt (ja, die was er wel degelijk, is aangetoond…over 1.500 mensen, ook hoogstaande, zitten in de bak wegens het mogelijk maken tot fraude)…en het feit dat er constitutiegewijze niets aan te doen is (in de constitutie werd er met dit geen rekening gehouden..)
   onze maatschappijen worden met opzet de grond ingeboord…de redenen zijn voor de meesten wel duidelijk…nou ja..ben 54 jaar, heb het meeste wel gehad…, maar mijn kinderen en hun kindskinderen…
   ps..ik ben een van diegenen die al dertig jaar zit te waarschuwen voor juist deze bs…de dag dat men het homohuwelijk goedkeurde heb ik al verwittigd dat al deze bs een onvermijdelijk gevolg ging zijn…een precedent voor het ‘normaliseren’ van ‘afwijkend’ gedrag was gecreëerd et voila…hier zijn we
   (had destijds heel wat homovrienden en die waren er ook niet onverdeeld gelukkig mee omdat ze wisten wat er ging gebeuren fyi…)

 2. nieuwe corona lockdowns mogelijk al in juni, de campagne voor angst is weer gestart om de dwang via wet van het inspuiten bij de massa tot wens te maken. …eerste aanzet is met de Giro Italie gisteren al begonnen, met corona als reden om renners uit te sluiten…

  • Goed tegen de overbevolking.
   De Turkse gemeenschap hier heeft zich niet laten enten.
   Enne Skippy gelijk heb je.
   Zo’n onzichtbaar niet aan te tonen virus is toch prachtig om de
   bevolking bang te houden?
   In 2020 werkte het en bij de meeste schaapjes werkt het nu nog.
   Als je geen vertrouwen hebt in je eigen immuunsysteem,
   kom je in aanmerking voor de Darwin-award!
   https://youtu.be/Pj-cfbFQv_c

   • Hahahahaah! ik kon er maar een minuut of 5 door scrollen… die uilskuikens en dat domme gezwam; de uitspraken dat ze “genoeg tijd hebben gehad om het debat nu te beginnen” door dat gekke wijf, en dan het over en weer gebekvecht, de non-answers, als kakelende kippen die om de haan vechten… tsjonge jonge… wat heeft dit soort mensen uitgebroed…

    • Immortal mei 16, 2023 at 14:46
     tsjonge jonge… wat heeft dit soort mensen uitgebroed…

     Wel eens in Aerdenhout Wassenaar of Laren geweest?

     Rijkeluiskinderen merendeel.
     En die vinden zich zo belangrijk!

 3. Had het afgelopen winter ook koud met thuiswerken. Urenlang elke dag verplicht stilzitten zonder te bewegen. Uiteindelijk een electrische deken over de bureastoel gelegd en dat werkte om van de kou die in de botten was getrokken af te komen. Scheelde veel in de stookkosten. Op de bank ook een elektrische deken gelegd. Zag net op bol dat de prijzen iets goedkoper zijn dan toen in hartje winter.

  • Heb een ticket naar een warm land gekocht en mijn huis verhuurd, en het was bijna te warm, ik kreeg ook nog bijna 1500 euro terug van de energie maatschappij, plus een keer ongeveer 1500 euro en een keer 500 euro, soms is het leven goed als je AOW hebt.

 4. Mediapark sluiten…..totaal overbodig.
  Dat wat daar aan energie en massaconsumptie wordt verbruikt is niet normaal.
  Ook niet met leds (wij zijn zo goed bezig).

  Mediapark sluiten, jaarbeurshallen sluiten, sporthallen sluiten (men kan buiten wel sporten), overbodige kantoorgebouwen sluiten, gigantische woningen/woonboerderijen aanslaan, etc.

  Kappen met dat energieverbruik voor grote oppervlakte-hoogten.

  En natuurlijk, eerst de verwarming in die enorme ruimtes in overheidsgebouwen verlagen.
  Men beweegt genoeg. Kijk maar naar al die arm/handgebaren die mensen doen, die zo hard aan het arbeiden zijn.

 5. Hahhaha Hoge energie prijzen veroorzaken dood..en dan moet je nog gecremeerd worden,moet je wel je eigen brandhout meenemen maar dan krijg je een boete wegens te veel CO2…What a wonderful world…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in