Ministry of Defense of Ukraine / Wikimedia (CC BY-SA 2.0 DEED)

De toon van de berichtgeving in de westerse media is veranderd. We krijgen niet langer berichten over het dappere Oekraïne dat Rusland van zich afslaat. Nu gaat het over dienstplichtige soldaten van middelbare leeftijd die aan het front dienen. De MSM slagen er nog steeds in om bedrieglijke verhaallijnen op te nemen, maar ze verschuiven nu naar het punt waar er een stille erkenning is dat de oorlog verloren kan zijn.

The Wall Street Journal:

Tijdens een onderbreking van de gevechten met de Russen vertelde een vaderlijke schutter hoe hij op een dag naar de kapper ging toen hij onder druk werd gezet om dienst te nemen in het Oekraïense leger.

Drie recruteringsambtenaren spraken de gedrongen, grijsharige 47-jarige aan buiten de kapperszaak in zijn kleine woonplaats, dwongen hem in een auto te stappen en hielden hem twee dagen vast in een donkere kamer in het plaatselijke dienstplichtcentrum tot hij had getekend.

“Ik ben naar de kapper geweest in het trainingskamp,” zei hij.

Nu bekend onder zijn militaire roepnaam Dubok, bood de voormalige elektrotechnicus aan om als technicus in de achterhoede te dienen. “Maar om die baan te krijgen, moet je steekpenningen betalen,” zei hij. In plaats daarvan werd hij naar een infanterie-eenheid gestuurd die na maanden van harde gevechten uitgeput was geraakt. Zijn bataljon van de 47e Gemechaniseerde Brigade verdedigt de stad Avdiivka tegen golven van Russische aanvallen, op dit moment de grootste strijd in de meedogenloze oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

“Fysiek kan ik dit niet aan,” zei Dubok over gevechten in de frontlinie. “Ik ben diep teleurgesteld dat ik niet langer 20 ben.”

Oekraïne moet zijn gehavende leger weer opbouwen. De infanterie, die het meest te lijden heeft onder het aantal doden en gewonden, heeft een chronisch tekort aan manschappen na bijna twee jaar weerstand te hebben geboden tegen de regelrechte invasie van Rusland.

De meest gemotiveerde strijders meldden zich al vroeg vrijwillig aan. Degenen die niet gedood of gewond zijn, zeggen vaak dat ze uitgeput zijn. Oekraïne is nu afhankelijk van de dienstplicht – en soms van het ronselen van mannen – om de gelederen aan te vullen. Ondertussen kan Rusland putten uit een veel grotere bevolking om zijn eigen verliezen te vervangen.

Maar een krakkemikkig dienstplichtsysteem mobiliseert de Oekraïense mankracht niet effectief, levert niet de kwantiteit en kwaliteit van de troepen die nodig zijn of verdeelt de last niet eerlijk over de Oekraïense samenleving, zeggen veel soldaten en militaire analisten.

Een combinatie van corruptie, vrijstellingen en politieke voorzichtigheid heeft een groot deel van de Oekraïense stedelijke middenklasse beschermd tegen vechten in de koude en modderige loopgraven. Aan de lange frontlinie bestaat een onevenredig groot deel van de dienstplichtigen uit mannen van middelbare leeftijd zoals Dubok. Vaak komen ze uit dorpen en kleine steden en waren ze te arm om zich vrij te kopen.

  VS / NAVO bereiden zich voor op tegenaanval tegen Russische strijdkrachten in juli of augustus, met groot risico van geëscaleerde vergeldingsaanvallen door Rusland met EMP of kernwapens

Veteraan-soldaten die al sinds 2022 vechten – sommigen al sinds 2014, toen Rusland voor het eerst het oosten van Oekraïne binnenviel – zijn gefrustreerd dat de nieuwe rekruten vaak fysiek over hun hoogtepunt heen zijn.

“De kwaliteit van de vervangers is niet goed. Het zijn plattelandsmannen van 43 tot 50 jaar, soms met gezondheidsproblemen,” zegt een ervaren infanterist die in de buurt van Avdiivka vecht.

Vermoeide strijders merken verbitterd op dat wanneer ze op verlof gaan in grote steden zoals Kiev of Dnipro, ze gezonde mannen van 20 en 30 zien die vaak naar sportscholen, bars en trendy restaurants gaan.

“We hebben geen volledige mobilisatie” van de samenleving, zegt een drone-operator bij de speciale strijdkrachten van de Oekraïense marine, bekend onder zijn roepnaam Dobro. “Maar het is een noodzaak. We kunnen niet zonder.”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dinsdag dat het leger hem om 500.000 extra manschappen vroeg. Hij zei dat er nog geen beslissing is genomen en noemde de kwestie “zeer gevoelig”. Hij merkte op dat veel soldaten die al lang vechten op een gegeven moment ook gedemobiliseerd moeten worden.

De 47-jarige Dubok protesteerde niet en verzette zich niet toen hij werd vastgehouden in het oproepingscentrum. “Ik ging naar school met de jongens die me behandelden. Ik wilde geen problemen voor hen veroorzaken,” zei hij. Hij had er toch al over gedacht om het leger in te gaan. “Maar niet op deze manier,” zei hij.

De meest gemotiveerde strijders van Oekraïne meldden zich al vroeg vrijwillig aan, terwijl degenen die niet gedood of gewond zijn vaak zeggen dat ze uitgeput zijn.

Op de dag dat Dubok werd geronseld, wachtte zijn vrouw thuis op hem met aardbeien en slagroom. Nu kijkt hij toe hoe ratten zich tegoed doen aan dode lichamen op het modderige slagveld rond Avdiivka. “Ik heb nog nooit van mijn leven zulke grote ratten gezien,” zei hij.

Verhalen over mannen die op straat worden aangesproken en vastgehouden door dienstplichtambtenaren zijn er in overvloed in Oekraïne. Sommige incidenten zijn gefilmd en op internet gezet. “Het is onwettig. Ze mogen alleen oproepbrieven uitdelen, geen mensen vasthouden,” zegt Serhiy Parokhnenko, een advocaat uit Dnipro die onder andere mannen tot zijn cliënten mag rekenen die hun oproep betwisten.

Een ambtenaar van het Ministerie van Defensie gaf toe dat sommige lokale rekruteringsmedewerkers zich niet aan de regels hielden, maar zei dat te veel burgers hun oproep voor het leger negeren.

Het vinden van bereidwillige rekruten voor de infanterie blijkt vooral moeilijk in de huidige fase van oorlogvoering. De afnemende steun van het Westen voor Oekraïne verduistert de stemming in het land en maakt frontliniegevechten nog afschrikwekkender.

  Nederland geeft 100 miljoen euro steun aan Oekraïense boeren en wintervoorbereiding

Groeiende Republikeinse oppositie in het Congres heeft de Amerikaanse militaire en financiële hulp tegengehouden. Hulp van de Europese Unie wordt belemmerd door Hongarije, wiens leider Viktor Orban al lange tijd warme betrekkingen onderhoudt met Moskou.

Westerse leveringen van wapens en munitie zijn sterk vertraagd. Rusland heeft een duidelijk voordeel in artillerievuurkracht herwonnen, waar Oekraïne eerder dit jaar nog gelijkwaardig was.

Ongeveer 800.000 mensen dienen in het Oekraïense leger, zei minister van Defensie Rustem Umerov onlangs. Slachtoffers in de oorlog zijn een goed bewaard geheim, maar volle ziekenhuizen en begraafplaatsen in Oekraïne laten de hoge prijs zien die het land betaalt om de Russische veroveringspoging te trotseren.

Op papier heeft Oekraïne nog steeds een grote reserve aan potentiële mankracht, met enkele miljoenen mannelijke inwoners van 20 en 30 jaar die nog moeten vechten. Het leger heeft tot nu toe geen mannen onder de 27 jaar opgeroepen, hoewel het parlement een lagere leeftijdsgrens van 25 jaar heeft goedgekeurd. Groepen die zijn vrijgesteld van de dienstplicht zijn onder andere vaders van meerdere kinderen, verzorgers van gehandicapten en werknemers in belangrijke sectoren.

De Oekraïense regering had gehoopt dat het tegenoffensief van deze zomer, gericht op het heroveren van delen van het door Rusland bezette gebied, een grote stap in de richting van het winnen van de oorlog zou zijn – en dat het politiek impopulaire plan om meer jongeren op te roepen in Kiev overbodig zou zijn.

In plaats daarvan maakten de Oekraïense aanvalstroepen maar weinig deuken in de zwaar versterkte Russische linies. De verliezen van de infanterie in de slopende 10 maanden durende verdediging van de stad Bakhmut, die dit voorjaar in Russische handen viel, werden nog verergerd door de verliezen.

“Triest nieuws van het front ontmoedigt burgers om mee te doen,” zei Dobro, de drone-operator. De Oekraïense legercommandanten die dure frontale aanvalstactieken in Sovjetstijl gebruiken, maken de mensen nog banger om opgeroepen te worden, zei hij. “Nu beseffen mensen dat als je het einde van de oorlog wilt meemaken, je niet bij de infanterie moet gaan.”

Advertenties van het leger erkennen de twijfels van mensen. Wervingsposters vertellen mensen “dat het dapper is om je angsten toe te geven.”

Een onbekend aantal Oekraïners heeft het land verlaten om de dienstplicht te ontlopen en betaalt steekpenningen om de grens over te komen. De Oekraïense oorlogswetten verbieden de meeste mannen tussen 18 en 60 jaar om naar het buitenland te reizen. Uitzonderingen zijn mannen die medisch ongeschikt zijn om te dienen, vrijwilligers voor goede doelen en sommigen die voor hun werk reizen.

  Leider VS huurlingenorganisatie Mozart: Oekraïense soldaten "doden krijgsgevangenen die zich overgaven" – Oekraïne is een "corrupte, opgefokte samenleving"

Eerder dit jaar betaalde een 30-jarige architect uit Odesa een omkoopsom van ongeveer $7.600, meer dan de helft van zijn spaargeld, aan een arts voor een medische verklaring die hem vrijstelde van de dienstplicht. Vervolgens pakte hij zijn bezittingen in zijn auto en reed de grens over naar Moldavië. “Ik steun Oekraïne. Het is een geweldig land, met geweldige mensen,” zei hij. “Maar ik wil niet sterven.”

Nu hij in Zuid-Europa woont, zei hij dat sommige van zijn vriendschappen in Oekraïne verbrokkeld zijn door zijn beslissing. Andere vrienden hebben hem verteld dat hij blij mag zijn dat hij in het buitenland is. Hij zegt dat hij geld doneert om vrienden te steunen die vechten.

Het grootste corruptieprobleem doet zich voor bij de recruteringsbureaus. Berichten over ambtenaren die steekpenningen aannemen om mannen vrij te laten werden zo wijdverspreid dat Zelensky in augustus alle 24 regionale recruteringsleiders van het land ontsloeg. Maar de regering heeft nog geen grondige herziening van de rekrutering aangekondigd, ondanks maandenlang gepraat over de noodzaak van veranderingen.

De ideeën van het ministerie van Defensie voor hervormingen omvatten het inhuren van particuliere wervingsbureaus, het opzetten van een nationaal digitaal register van mannen in de vechtleeftijd om de dienstplicht transparanter te maken en ontduiking moeilijker, het registreren van vrouwen en mensen direct laten solliciteren naar banen bij de strijdkrachten die passen bij hun vaardigheden en kwalificaties.

Het grote aantal dienstplichtige mannen van in de 40 heeft de wenkbrauwen doen fronsen bij de geallieerde Westerse landen die hen helpen opleiden. “Oekraïne heeft een bewuste beslissing genomen om rijpere mensen te mobiliseren voor een conflict”, vertelde generaal Patrick Sanders, hoofd van het Britse leger, onlangs aan het Britse parlement. “Ze beschermen hun jonge mannen en vrouwen omwille van de toekomst van de economie”, zei hij.

Anderen zijn minder mild. “Het vooroordeel in leeftijd en geografie komt voort uit corruptie,” zei Ihor Romanenko, een militair analist en gepensioneerd Oekraïens luitenant-generaal. Jonge mensen in grote steden kunnen zich vaker smeergeld veroorloven, terwijl grote bedrijven hun werknemers kunnen beschermen tegen de dienstplicht, zei hij. Op het platteland van Oekraïne, waar de bevolking ouder is, is het moeilijker om je te verbergen voor de dienstplicht. “In een dorp kent iedereen elkaar,” zei hij.

“Vooral in de infanterie hebben mensen boven de 35 minder potentieel om hun missie te vervullen dan jongere mannen,” zei Romanenko. “Natuurlijk moet je de jeugd behouden. Maar ons land vecht voor zijn bestaan.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Uiterst belangrijke verklaringen van PoetinVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelJemen aanvallen is een verspilling van tijd, geld en middelen
Volgend artikelDe tragedie van Matthew Perry en Amerika’s verslaving aan medicijnen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Ik wens het gespuis dat verantwoordelijk is voor het vernietigen van onschuldigen hun leven overal in de wereld een eeuwig leven toe in een bunker diep onder de grond.
  Als hobbyist heb ik ontdekt dat er in Oekraïne meerdere mensen zijn die nog oude stock uit Rusland verkopen.
  Ik heb al een paar nixie buizen besteld (jaren 60 neon cijfers in een radiobuis) en het was er snel voor een land in oorlog.
  Zo is er een bedrijfje dat zelf hele grote nieuwe nixie buizen maakt en ze ook verkoopt en ik had vorige week een vraag gesteld en er heel snel antwoord op gekregen.
  Op mijn volgende vraag heb ik nog steeds geen antwoord gekregen.
  Toen ik net over de technicus las moest ik gelijk aan deze man denken de foto in de mail was van een stevige jonge Rus.

 2. Wat zit hier voor een klets in?
  “Veteraan-soldaten die al sinds 2022 vechten – sommigen al sinds 2014, toen Rusland voor het eerst het oosten van Oekraïne binnenviel – zijn gefrustreerd dat de nieuwe rekruten vaak fysiek over hun hoogtepunt heen zijn.”

  Hoezo viel Rusland Ukraine binnen in 2014? Daar moet ik even wat hebben gemist, want dat is niet gebeurd.

  “Op papier heeft Oekraïne nog steeds een grote reserve aan potentiële mankracht, met enkele miljoenen mannelijke inwoners van 20 en 30 jaar die nog moeten vechten. Het leger heeft tot nu toe geen mannen onder de 27 jaar opgeroepen, hoewel het parlement een lagere leeftijdsgrens van 25 jaar heeft goedgekeurd. Groepen die zijn vrijgesteld van de dienstplicht zijn onder andere vaders van meerdere kinderen, verzorgers van gehandicapten en werknemers in belangrijke sectoren.”

  Intussen worden mannen van boven de 40 van straat getrokken en tieners vanaf 16-17 jaar idem dito en worden er nu vrouwen gerecruteerd.

  In welke wereld leeft deze auteur?

  • De leugens van dit artikel druipt ervan af als smeltend boter op het aanrecht. Hoe kan iemand zoveel zinnen uit zijn/haar duim zuigen zonder ook maar naar de feiten te kijken.

 3. Ondertussen kan Rusland putten uit een veel grotere bevolking om zijn eigen verliezen te vervangen.

  Deze zin snap ik eigenlijk niet. Maar ik snap ook de zin van die hele oorlog niet. Heb ik ook nooit gesnapt. Ja een Russische minderheid werd gediscrimineerd, ja het water van de Krim werd afgesloten maar moeten daar honderduizenden doden voor vallen?
  Het leek me beter en logisch om meer economisch samen te gaan werken om zo voor iedereen de levensstandaard omhoog te krijgen. Nee, elkaar afslachten en Europeanen in de kou zetten.

  Wat hebben wij toch met die fucking Oekraïne en waarom sturen we de Oekraïense vluchtelingen niet terug, zijn toch gewoon landverraders? Even afwachten in luilekkerland tot de ellende voorbij is. Het zal je zoon of vader maar zijn. Of is het ook de bedoeling dat ze blijven? Je moet nergens meer verbaasd van staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in