De Verenigde Staten zijn van plan Oekraïne te voorzien van een meer geavanceerde versie van Abrams main battle tanks, maar zonder geclassificeerde pantserpakketten die verarmd uranium bevatten, meldde Politico op 26 januari, onder vermelding van bronnen die bekend zijn met de zaak, bericht Southfront.org.

Eerder deze week kondigde president Joe Biden aan dat de VS 31 Abrams-tanks naar Oekraïne zullen sturen. De president zei dat de tanks worden gestuurd om “het vermogen van Oekraïne te vergroten om zijn grondgebied te verdedigen en zijn strategische doelen te bereiken” en dat het militaire hulppakket bedoeld is om “het Oekraïense land te verdedigen en te beschermen. Het is geen offensieve bedreiging voor Rusland.”

Woordvoerster Sabrina Singh van het Pentagon verklaarde dat de tanks van de M1A2-versie zouden zijn en aangezien ze niet in overmaat beschikbaar zijn in de Amerikaanse voorraden, zouden ze worden aangekocht via het Ukraine Security Assistance Initiative.

De M1A2-versie is uitgerust met een verbeterd richtsysteem, een onafhankelijk thermisch zicht voor de tankcommandant en een gevechtsmanagementsysteem dat het delen van informatie mogelijk maakt.

Het belangrijkste kenmerk van deze versie is echter de tweede generatie bepantsering met verarmd uranium. Volgens Politico zullen deze pakketten worden verwijderd van de tanks die aan de Kiev-strijdkrachten zullen worden geleverd in overeenstemming met de Amerikaanse federale regels, die de export van deze geclassificeerde bepantsering verbieden.

Een Amerikaanse defensiefunctionaris vertelde Politico dat het Pentagon van plan is Oekraïne de M1A2-versie te leveren in een “exporteerbare” vorm. Dit betekent dat de geclassificeerde bepantsering zal worden vervangen door wat men FMS [foreign military sales] armor pakketten noemt.

Zelensky is er geweest

De belangrijkste bewapening van de M1A2 is het M256A1 120 mm gladloops geschut, ontworpen door Rheinmetall AG uit Duitsland, onder licentie geproduceerd in de VS door Watervliet Arsenal. De M256A1 is een verbeterde variant van het Rheinmetall 120 mm L/44 kanon dat op de Leopard 2 van Duitse makelij wordt gebruikt in alle varianten tot en met de Leopard 2A5, met als verschil de dikte en de kamerdruk.

Het kanon vuurt doorgaans de M829 pantserdoorborende, met verarmd uranium vin-gestabiliseerde afwerpsabot af. Het is nog onduidelijk of deze munitie aan Oekraïne zal worden geleverd.

In plaats van Oekraïne tanks te sturen uit eigen voorraden, hebben de VS gezegd dat ze de Abrams kopen van de industrie, wat betekent dat ze pas over vele maanden, of mogelijk jaren, op het slagveld zullen aankomen, gezien de industriële beperkingen bij het upgraden ervan.

Washington hoopt dat de gevechtstanks de Kievse troepen een voorsprong zullen geven op het Russische leger, dat al bijna een jaar een speciale operatie uitvoert in Oekraïne.

Het Amerikaanse besluit om Oekraïne te bewapenen met de Abrams was vooral bedoeld om de Europese NAVO-landen aan te moedigen geavanceerde main battle gevechtstanks te leveren, namelijk de Leopard 2, om de Kievse troepen voor te bereiden op een tegenaanval komend voorjaar.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin heeft volop vuurkracht in zijn mouwVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVernietiging VS M-777 houwitsers door Lancet kamikaze-drones (Video’s)
Volgend artikelDe mainstream media hebben dit GENEGEERD!
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

16 REACTIES

 1. Wat mij wel meer duidelijk geworden is, na het lezen van het artikel op Politico, is dat Polen de nieuwe militaire macht wil/zal worden van de NAVO/VS aan de Oostgrens. Door het jarenlange afbouwen/verwaarlozen van hun militair arsenaal is Duitsland, zeker voor de VS, een onbetrouwbare bondgenoot geworden. Dit hebben ze nog eens zelf duidelijk onderstreept met die levering van Leopardtanks.

 2. Goed gespeeld van Amerika, Duitsland levert zeker dit jaar nog Leopards en heeft daardoor een woedende Rus tegenover zich. Terwijl Amerika door een juridisch achterpoortje niet direct hoeft te leveren. Die haben uns gut verararscht die Ammies.

 3. Valt niet mee voor de demente leiders in USA. Iedere Abrams tank wordt gevolgd door een tankwagen met diesel, een bestelbus met 2 monteurs en reserve delen, en een luxewagen met een priester en dominee, die contenue bidden dat alles goed gaat.

  Hoorde op CNN dat tanks pas eind maart aankomen.
  Misschien kunnen ze dan direct aan Poetin overgedragen worden.

  Hoorde en discussie van Russen, die voorstelden berlijn als doel voor raketjes te nemen…
  Personelijk: eerst Londen aub; dan Brussel, dan berlijn.

  • Hoeveel miljarden kost zoiets
   Transport, tanker, olie, onderdelen.
   Er zijn vast genoeg gegadigden om de andere kant op te kijken/ roosters
   Foto’s in archief van in- uitladen, zijn er zeker ook.

   • Dat maakt voor de Amerikanen niks uit want zij drukken gewoon een paar cijfers bij hun toch al te hoge begrotingstekort. Dat doen ze al jaren en ze komen er iedere keer mee weg.
    Zij gaan er ook vanuit dat (als) ze dit winnen er gigantische rijkdommen liggen te wachten voor hun grijpgrage klauwen. Zij zien het dus als een investering met bijkomend voordeel dat de elite van de Duitse economie ook bij hun komt werken tegen zeer gunstige voorwaarden. Voor de ceo’s dus, niet voor het personeel.

 4. Deze hele opvoering om zoveel mogelijk wapens naar Oekraïne sturen is een voorbedacht plan. Want zo wordt de EU/NAVO landen zeer zwak en kunnen dan makkelijk door een derde partij overrompeld worden. Er iets tegen doen is dan onmogelijk, want zij hebben zelf al hun militaire wapens vrijwillig verplicht laten verschroten door de Russen. Die derde partij zal waarschijnlijk Turkije worden, die zint nu om uit de NAVO te stappen en die had al in 2014 gedreigd om de EU te veroveren. Zijn 5e colonne is al goed vertegenwoordigd in de meeste EU landen. Al die zogenaamde islamitische vluchtelingen krijgen hier veel al gratis kost en inwoning en zijn vrij voor de gifspuiten. Want de EU zal geïslamiseerd worden en de meeste blanken autochtonen bevolkingen worden al netjes opgeruimd door de gifspuiten.

  De enige verstandige NAVO lid is Hongarije, die heeft zijn militaire arsenaal nog compleet en heeft zich neutraal opgesteld. Tevens ook tegen de meeste EU sancties, zodat het land nog gas/olie en kernenergie kan invoeren zonder veel hogere kosten.

 5. Putin gaat wat wapentuig etc. van de Taliban overkopen die Demetia-Joe daar heeft laten liggen bij zijn overhaaste aftocht uit Afghanistan..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in