Ministry of Defense of Ukraine / Wikimedia (CC BY-SA 2.0 DEED)

Een voormalige Amerikaanse kolonel schrijft in The Hill:

Oekraïne kan niet langer winnen – The Hill, 22 feb 2024

Welkom bij de club, zou ik zeggen, maar daar is het bijna twee jaar te laat voor. Oekraïne heeft de oorlog verloren op 24 februari 2022, de dag dat de speciale militaire operatie begon, schrijft Bernard.

Er was nooit een kans voor Oekraïne om te winnen.

Ik zal eerst de kolonel het verhaal laten samenvatten om er vervolgens mijn opmerkingen aan toe te voegen:

Twee jaar geleden trotseerden de Oekraïense strijdkrachten onmiddellijk de verwachtingen. Enkele dagen voor de massale inval van gecombineerde wapens door Rusland sprak Mark Milley, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, namens het Amerikaanse leger toen hij het Congres voorspelde dat Kiev binnen 72 uur zou vallen.

Ook veel militaire analisten voorspelden dat de Russische strijdkrachten de overklaste Oekraïners snel zouden verslaan. Amerikaanse leiders moedigden de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan om het land te verlaten, opdat Russische troepen hem zouden vermoorden.

Deze projecties van onmiddellijk succes voor Rusland miskenden de vooruitgang die Oekraïne had geboekt in capaciteit en paraatheid sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014. Ze overschatten ook de paraatheid, luchtsuperioriteit en bevelcohesie van de Russische troepen.

Dat is allemaal – enigszins – waar.

Er werd verwacht dat de Russische troepen snel Kiev zouden veroveren en de zittende regering omver zouden werpen. De Russen hebben echter nooit de nodige mankracht ingezet om dat te doen. Om in moderne tijden een vijandelijke stad te pacificeren en in handen te houden, is over het algemeen ongeveer 1 soldaat per 40 inwoners nodig. Toen de oorlog begon had Kiev ongeveer 3 miljoen inwoners. Om de stad in te nemen en te behouden zouden zo’n 75.000 soldaten nodig zijn geweest. Maar de Russische strijdkrachten hebben nooit meer dan 40.000 troepen ingezet in de algemene richting van Kiev.

Het militaire doel was dus niet om de stad in te nemen. Het was druk uitoefenen om een politiek doel te bereiken.

Onmiddellijk na het begin van de oorlog had de Oekraïense regering ingestemd met vredesbesprekingen. In de weken daarna werden deze eerst in Wit-Rusland en later in Istanboel gehouden. Eind maart, nadat Oekraïne er tijdens de onderhandelingen mee had ingestemd zich niet bij de NAVO aan te sluiten, maakte Rusland het gebaar van goede wil door zijn troepen terug te trekken uit de omgeving van hoofdstad. Maar begin april grepen de VS en het VK in en drongen er bij Kiev op aan om de onderhandelingen af te breken.

  Wat maakt een marine?

De westerse politieke en militaire leiders hadden het Russische doel gewoon verkeerd ingeschat, dachten dat het Russische leger zwak was en hadden de verkeerde conclusies getrokken.

Dat gebeurde ook in de volgende fase:

Een jaar geleden waren alle tekenen bemoedigend. De Oekraïense strijdkrachten waren bebloed, maar tegen de verwachtingen in hielden ze grondgebied in het oosten vast. Dankzij succesvolle tegenoffensieven kon Oekraïne grondgebied in het zuiden heroveren. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy verklaarde uitdagend dat het komende jaar in het teken zou staan van “onze onoverwinnelijkheid.” De Amerikaanse hulp aan het land bestond uit een enorme hoeveelheid artillerie- en antitankwapens via het Ukraine Security Assistance Initiative en de stroom leek niet op te houden.

Geïnspireerd door het verbluffende succes van Oekraïne tegen het veel grotere en geavanceerdere leger, schaarde het Westen zich achter Zelensky en zijn troepen. Tragisch genoeg leidden al deze indicatoren tot onrealistische verwachtingen.

Rusland is de oorlog begonnen met zijn leger in vredestijdformaties. Het had alleen zijn permanente strijdkrachten gebruikt, geen dienstplichtige of gemobiliseerde troepen, om de campagne in Oekraïne te beginnen. De belangrijkste organisatiestructuur van de Russische troepen op dat moment waren de Bataljon Tactische Groepen.

Excursus: Tijdens de Sovjettijd had het leger de klassieke oorlogsstructuur van Divisies met 4 tot 5 Brigades die elk 4 tot 5 Bataljons hadden die elk vier tot vijf Compagnieën hadden. Zulke structuren vereisen veel mensen.

Om geld te besparen schafte Rusland de divisielaag af. De gemotoriseerde infanteriebrigades, bestaande uit één tankbataljon, twee gemotoriseerde infanteriebataljons en twee artilleriebataljons, werden ingekrompen tot tactische bataljonsgroepen.

Ongeveer een derde van de artillerie- en tankformaties werd geëlimineerd, evenals de helft van de infanterie. In plaats van zo’n 4.000-4.500 soldaten in een Brigade formatie behielden de Bataljon Tactische Groepen elk slechts 2.000 man. De niet langer bemande en benodigde uitrusting werd opgeslagen.

De vredesconstructie van een Battalion Tactical Group was een stuk goedkoper dan de mensintensieve Brigadestructuur, maar had nog steeds ongeveer 2/3e van de oorspronkelijke vuurkracht. Het idee was altijd geweest dat, mocht het tot een oorlog komen, de BTG-structuur opnieuw gevuld zou worden met gemobiliseerde manschappen en opgeslagen materieel om weer een brigade van ware grootte te worden. – Einde Excursus

  Israël wil vriendschap sluiten met "niet-nazistisch" Kiev

Pas in augustus 2022, na het mislukken van een nieuwe onderhandelingsronde, besloot het Russische leiderschap om op oorlogspad te gaan. Er werd een mobilisatie gestart, uitrusting werd uit de opslag gehaald en vredestijd BTG-formaties werden nieuw leven ingeblazen tot volwaardige brigadestructuren. De divisiecommandolaag werd hersteld. Dit alles vergde tijd en omscholing. De oorlogsindustrie moest worden opgezet om een langer gevecht te ondersteunen.

Er is een gezegde: “De Russen zijn traag met opzadelen maar rijden snel.” Het kan hier worden toegepast.

Gedurende 2022 tot begin 2023 moesten de schaarse Russische strijdkrachten zuinig met hun kracht omgaan. Posities van minder waarde werden bewaakt door een minimum aan troepen (Kharkiv, Kherson). Wanneer deze troepen onder druk kwamen te staan, werden de posities simpelweg opgegeven. Er werden verdedigingslinies gebouwd om waardevollere grond te bewaken.

Tegen de lente en zomer van 2023 waren de Russische strijdkrachten (weer) op volle oorlogssterkte. De systematische vernietiging van de Oekraïense strijdkrachten kon eindelijk beginnen.

Zodra de Oekraïense strijdkrachten probeerden om de herrezen Russische formaties uit te dagen, het meest bekend in hun mislukte ’tegenoffensief’, kregen ze een pak slaag. Onder druk om meer winst te boeken, eiste de politieke leiding van Oekraïne dat zijn troepen overal zouden aanvallen en zich nooit zouden terugtrekken.

Dat paste bij het politieke Russische doel om Oekraïne te demilitariseren. Vanuit goed ingegraven posities en met een toenemend voordeel van artillerie en luchtmacht decimeerden de Russische troepen de aanvallende Oekraïense troepen.

Eind vorig jaar begon het Oekraïense leger zijn tactiek te veranderen. Bij gebrek aan troepen en materiaal moest het in het defensief gaan. De Russische troepen, nu volledig uitgerust en gevechtsklaar, begonnen hun offensieve campagne:

Vandaag is de situatie grimmig. De gevechten zijn vertraagd tot een wrede traagheid die in het voordeel van Rusland werkt. Oekraïne heeft een tekort aan troepen en munitie, terwijl Rusland beide in overvloed heeft. Het lang geplande, risicovolle, maandenlange Oekraïense tegenoffensief in de lente van 2023 mislukte en Oekraïne slaagde er niet in om door Rusland ingenomen gebied terug te winnen. De steun voor Zelensky in Oekraïne en het Westen is uiteindelijk afgenomen. De Amerikaanse hulp is vastgelopen in het Congres en de VS lijken het financieren van de oorlog moe te zijn.

  Media en politici gooien zoveel bullshit naar ons dat het moeilijk is er doorheen te kijken

Een groot deel van de afgelopen twee jaar zijn analisten en beleidsmakers, na de voorspellingen van een onmiddellijke Russische overwinning, de andere kant opgegaan met een nieuwe reeks verkeerde inschattingen: dat het Russische leger een papieren tijger is; dat de generaals zich tegen Poetin zullen keren; dat Oekraïne Rusland zal laten leegbloeden in Donbass.

De realiteit na twee jaar is dat er geen weg naar de overwinning is voor Oekraïne, tenminste niet in de zin van het terugdringen van de Russische troepen naar de 2021 linies. Nadat de Oekraïense troepen Avdiivka hebben verlaten na enkele van de zwaarste gevechten in de oorlog – het grootste verlies of de grootste winst voor beide partijen in negen maanden – komen bijna alle voordelen ten goede aan Rusland.

In de ogen van de Russen is oorlog een langzaam proces dat vereist dat alle elementen, politiek, civiel en militair, gesynchroniseerd zijn. In die optiek maakt het winnen van deze of gene veldslag niet veel uit. Het is de lange termijn benadering die het verschil maakt. Het kost tijd om de stabiele staat te bereiken die na verloop van tijd de overwinning creëert. Pas als die toestand is bereikt, kan de echte vernietiging van de vijand beginnen.

Russische troepen vallen momenteel in alle richtingen aan. De Oekraïense strijdkrachten hebben een tekort aan personeel en munitie. Het is slechts een kwestie van tijd totdat Oekraïne het moet opgeven en vrede moet zoeken onder welke ongunstige omstandigheden dan ook.

Er is nooit echt een manier geweest, en er is ook geen manier meer, om dat pad te veranderen.

Het hulppakket van 60 miljard dollar dat in het Congres wordt tegengehouden, zal de toekomst niet wezenlijk veranderen. Dit is een lange strijd waarvoor extra hulp nodig is. De kraan zal op een gegeven moment dichtgaan – misschien binnenkort – waardoor de hulp wordt afgesloten en het lot van Oekraïne bezegeld is.

Het eindspel in Oekraïne nadert snel. Het zou wel eens veel eerder kunnen komen dan velen op dit moment willen toegeven.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Oorlog in Oekraïne maakt de EU bankroetVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAI-pionier waarschuwt dat de resterende tijdlijn van de mensheid nog maar een paar jaar is dankzij het risico dat opkomende AI-technologie het menselijk ras kan vernietigen
Volgend artikelDe Ejaculatie Disfunctie van de V.K. – Mislukte lancering
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. “Rapport: VS gebruiken oorlog in Oekraïne als ‘onderzoekskans’ voor toekomstplannen.
  Amerikaanse militaire planners gebruiken de oorlog in Oekraïne als “een actieve en overvloedige onderzoeksmogelijkheid” om zich voor te bereiden op een conflict met meer geavanceerde tegenstanders zoals Rusland of China, zegt The Washington Post, daarbij verwijzend naar functionarissen”.
  https://www.presstv.ir/Detail/2024/02/23/720621/US-uses-Ukraine-war-as-military-information–opportunity-

 2. ….massaal, door onze klootzakken geleverde, lange afstandsraketten op Rusland….DAT zal het gevolg van de ‘overwinning’ zijn , tenzij je naief bent en denkt dat onze sore losers Hoerkraiene tot onderhandelingen zullen dwingen….Het ENIGE lichtpuntje in de nabije toekomst zijn, Europese verkiezingen, het EU voorzitterschap van Hongarije en misschien een beetje gezond verstand , voor dat laatste steek ik mijn hand echter niet in t vuur….

  • Patrick,
   Orban die kan alleen in de EU weinig doen, zij chanteren hem met geld, dus ik heb geen hoop, Rusland zal Kiev echt helemaal door de knietjes moeten laten gaan, dat punt is nog niet bereikt heb ik de indruk, ik zag pas een filmpje van azovkameraden op een tank, zij maakten het nazisymbool met de gestrekte arm en waren heel vrolijk tot dat de Russen in actie kwamen en toen zag je huilende mannen op die tank, ach weet je als je niet wilt luisteren dan moet je maar voelen, en dat doen zij nu, vooral die azovmafketels, naar de hel met hun!!!

 3. Ze komen met hun rug tegen de muur te staan. Het is een kwestie van tijd. Ik ben benieuwd wat ze dan doen. Kernwapens of elkaar verraden om de doodstraf te ontlopen? Zolang wij die kernwapens niet bedienen, gaat het nog leuk worden. Ze zullen wel naar hun gebruikelijke tactiek overstappen, false flags.

  • Het nieuws omgooien en aan een ander hoofdstuk van hun plan beginnen, een nieuw virus, financiële crisis, buitenaardse invasie, klimaat lockdown, of zo iets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in