Veel media, die op de Reuters feed werden hergepuliceerd, herhaalden de onderstaande kop: Kiev: Oekraïense autoriteiten hebben een massagraf met meer dan 440 lichamen gevonden in de oostelijke stad Izium die werd heroverd op Russische troepen, zei een regionale politiefunctionaris op donderdag, eraan toevoegend dat een deel van de mensen was gedood door beschietingen en luchtaanvallen. Serhiy Bolvinov, de hoofdonderzoeker van de politie in de regio Kharkiv, zei tegen Sky News dat op elk lichaam forensisch onderzoek zal worden verricht, schrijft Moonofalabama.org.

“Ik kan zeggen dat het een van de grootste begraafplaatsen is in een grote stad in bevrijde (gebieden) … 440 lichamen werden op één plaats begraven,” zei Bolvinov.

“Sommigen stierven door artillerievuur … anderen door luchtaanvallen,” zei hij. Duizenden Russische troepen ontvluchtten Izium in het weekend.

Let op de formulering. Het is een “grote begraafplaats” met “440 lichamen op één plaats”. Dat hoeft niet een massagraf met 440 lichamen te betekenen, maar kan ook een begraafplaats zijn waar in totaal 440 mensen begraven liggen.

En inderdaad heeft een AP-videoteam de plek bezocht en hun video laat een heel ander scenario zien (h/t Tore). In een bebost gebied zijn er een groot aantal, misschien honderd of tweehonderd, enkele graven met orthodoxe en andere kruisen. Er is ook één graf met een kruis waarop staat dat er 17 soldaten zijn begraven.

In de AP-video lopen verschillende soldaten en onderzoekers rond. Een Oekraïense soldaat zegt dat hij een video heeft gezien die de Russen hebben gemaakt toen de soldaten in dat ene massagraf werden begraven. Op basis daarvan schat hij dat er meer dan 17, misschien wel 25 of 30, in dat graf zijn begraven.

De video waarnaar hij verwijst is waarschijnlijk deze (h/t Elena Evdokimova) die op 8 mei werd gepubliceerd. Het lijkt hetzelfde kerkhof te tonen met dat ene massagraf. Men ziet burgers met rode kruisarmbanden die lichamen van dode soldaten verzamelen en begraven. Ik tel in totaal 17 lijken, maar er kunnen er nog één of twee meer zijn. Een Russische soldaat is in de buurt en legt uit wat er gebeurt. De titel in het Russisch luidt:

Oekraïne weigert de lichamen van dode soldaten weg te halen. Russische militairen begraven ze in massagraven

Er is ook een link naar een Russische nieuwssite genaamd Giport of Hyport die zegt:

Oekraïne weigert de lichamen van de dode soldaten van de Oekraïense strijdkrachten mee te nemen en het Russische leger wordt gedwongen ze in massagraven te begraven

Oekraïne weigert opnieuw de lichamen van zijn dode soldaten mee te nemen, die in massagraven begraven moeten worden. De Russische kant heeft de vijand meerdere malen aangeboden de lichamen mee te nemen voor begraving door een corridor voor medische hulpverleners te organiseren, maar kreeg geen antwoord van het Oekraïense bevel.

  Het beloofde offensief van Oekraine is geen D-day

Enige tijd geleden werden de lichamen van dode soldaten van de Oekraïense strijdkrachten door Russische soldaten op eigen houtje opgehaald en onder mortierbeschietingen vanuit Oekraïne naar het mortuarium vervoerd. Als gevolg daarvan heeft Oekraïne ze ook niet uit het mortuarium gehaald. Vandaag moesten Russische militairen de dode soldaten in massagraven begraven.

Volgens een van de soldaten die bij de begrafenis betrokken was, werden de lichamen van de gedode soldaten van de Oekraïense strijdkrachten een week geleden uit de frontlinie gehaald. Hij zei dat onderhandelingen met de huidige regering van Oekraïne geen resultaat opleverden. De Oekraïense kant weigerde simpelweg de lichamen mee te nemen, dus begroeven de Russische strijdkrachten de doden op eigen houtje op een van de stadsbegraafplaatsen.

Als de huidige Oekraïense autoriteiten de lichamen van hun strijders meenamen, konden hun familieleden op een menselijke manier afscheid van hen nemen. En nu werden ze in plastic zakken in massagraven begraven. Maar dit is beter dan voedsel voor beesten te worden, zoals het zou gebeuren als het Russische leger er niet was geweest. De nabestaanden krijgen tenminste een kans om de doden terug te vinden door de procedure van DNA-afname te doorlopen.

Dit is niet het eerste verhaal van deze aard. In maart schreven wij dat Oekraïne weigert contact op te nemen en de lichamen van dode militairen uit de gebieden van de LPR en de DPR mee te nemen. Als gevolg daarvan werden ze ook allemaal begraven in massagraven. Sommige hadden naamplaatjes, andere soldaten bleven ongeïdentificeerd.

De kop van Reuters was 100% onjuist. Dat kan zijn omdat de redacteur verkeerd interpreteerde wat de Oekraïense politieonderzoeker zei. Of hij heeft de zaak opzettelijk overdreven om de propagandawaarde van dat nieuwsbericht te verhogen. Ik vermoed dat het laatste het geval is.

Verder is er niets ongewoons aan dat kerkhof. Tijdens een oorlog sterven mensen aan beide kanten. Burgers lijden evenzeer als soldaten terwijl er om hen heen gevochten wordt. De stad werd zwaar verdedigd door de Oekraïners en het kostte het Russische leger de hele maand maart om haar in te nemen. Veel van de begraven slachtoffers zijn waarschijnlijk gedood door artillerievuur. Het is niet te zeggen van welke kant dat vuur kwam.

Dat het kerkhof in het bos ligt en niet op een open plek is ook logisch. Met cameradrones in de buurt en binnen het bereik van vijandig geschut wil men niet betrapt worden bij het graven in open velden. De bomen bieden ten minste enige bescherming tegen inkijk van bovenaf.

In de Washington Post van vandaag werd een andere duidelijke propagandavervalsing gepubliceerd:

  Oekraïne Update: Steeds meer deelstaatjes sluiten zich bij Rusland aan (Video's)

De brieven die gedemoraliseerde Russische soldaten achterlieten toen ze vluchtten

De 10 handgeschreven brieven, gedateerd 30 augustus, werden achtergelaten in een twee verdiepingen tellend woonhuis waar Russen waren gehuisvest en later gevonden door Oekraïense soldaten die de brieven ter inzage gaven aan The Washington Post. Ze schetsen een beeld van ontredderde troepen die wanhopig op zoek zijn naar rust en zich zorgen maken over hun gezondheid en moreel na maandenlange gevechten.

De vergelijkbare stijl waarin de 10 brieven zijn geschreven suggereert dat de troepen, vermoeid en ontmoedigd, zich verenigden om ze op te stellen. De brieven trokken de aandacht van Oekraïense soldaten toen ze voor het eerst aankwamen in Izyum, dat de Russen haastig achterlieten bij hun terugtocht, en sommige werden gedeeld op sociale media.

De authenticiteit van de brieven is niet bevestigd door onafhankelijke forensische experts…

Men ziet meteen dat het verhaal weinig zin heeft. De Russische veiligheidstroepen die na de eerste gevechten in Izium waren, waren van de Rosguardia (Rosgvardiya), de Nationale Garde van Rusland die meer lijkt op een grenspolitie met enkele extra taken. Na eind maart werd er in Izium weinig meer gevochten. De bewakingspost daar werd regelmatig bevoorraad. In die context hadden zij geen reden om zich als “ontredderde troepen” te voelen die wanhopig op zoek waren naar rust en zich zorgen maakten over hun gezondheid en moreel “.

De Rosguardia werden zonder verliezen geëvacueerd door Russische strijdkrachten voordat de Oekraïners de stad omsingelden en heroverden.

Dat de tien brieven in “soortgelijke stijl” zijn geschreven, maakt het waarschijnlijk dat ze zijn geschreven door hetzelfde team van de Oekraïense inlichtingendienst dat de Washington Post en andere media gebruikt om hun leugens onder het publiek te verspreiden. Zij willen het Russische leger afschilderen als een uitgeputte en moreel gebroken macht. Geen van beide lijkt het geval te zijn.

Terwijl ik het bovenstaande schreef publiceerde Reuters een nieuw stuk dat de eerdere berichtgeving verandert, maar niet corrigeert:

Het herhaalt in feite de eerdere onjuiste beweringen die het AP-rapport had ontkracht:

IZIUM, Oekraïne (Reuters) – Ongeveer 200 houten kruisen zijn vrijdag aangetroffen op een plek bij Izium in het noordoosten van Oekraïne, aldus getuigen die door Reuters zijn geraadpleegd. Mogelijk gaat het om een tweede massagraf in een gebied dat de afgelopen dagen door Oekraïense troepen is heroverd.

Mannen in witte overalls zijn begonnen met het opgraven van lichamen op de plek, gelegen aan de rand van een begraafplaats in het noordwesten van Izium, zeiden de getuigen. Ongeveer 20 witte lijkzakken waren zichtbaar.

  Wat wist de CIA en wanneer wisten ze het?

Oekraïense autoriteiten meldden eerder de ontdekking van een massagraf met ongeveer 440 lichamen in de stad Izium, een Russisch bolwerk in de frontlinie tot het Oekraïense tegenoffensief in de regio Kharkiv in de afgelopen week.

Het is niet de “oorlogsmist” die deze nieuwe berichtgeving vertroebelt. Het is de propaganda die werd opgevoerd om de “westerse” bevolking op te hitsen tegen Rusland en zijn burgers en soldaten.

Zonder verdere onderbouwing en bewijs kan en mag men geen enkel nieuwsbericht uit de Oekraïense en andere oorlogen geloven.

Addendum: Oekraïne – Analyse van enkele oorlogspropagandanieuwsberichten- 

Dit is een vervolg op het stuk van hierboven over ongegronde propaganda claims en distributie door Reuters.

Reuters via Yahoo:

Uren later:

Terwijl Yahoo en anderen de kern van het verhaal hebben verwijderd, staat de valse kop er nog steeds.

Ik herhaal de slotzinnen van het pamflet van hierboven:

Het is niet de ‘mist van de oorlog’ die deze nieuwe berichtgeving vertroebelt. Het is de propaganda die werd opgevoerd om de “westerse” bevolking op te hitsen tegen Rusland en zijn burgers en soldaten.

Zonder verdere onderbouwing en bewijs kan en mag men geen enkel nieuwsbericht uit de Oekraïense en andere oorlogen geloven.

Toegevoegd (6:10 UTC):

Interessant is dat de Britse Telegraph sceptischer is dan het ‘Britse’ persbureau Reuters:

Binnenin Izyum – en het Russische commandocentrum vernietigd door Himars raketten

Anton Herashenko, een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, vertelde de BBC donderdag dat er ongeveer 1.000 lichamen waren gevonden in Izyum en dat daar meer burgers waren omgekomen dan in Boetsja.

The Telegraph zag tijdens een bezoek op donderdag geen bewijs van die omvang van de doden. Hrigory[een 63-jarige burgerlijk ingenieur,] ontkende kennis te hebben van oorlogsmisdaden.

“Wij hadden geen interactie met hen, en zij niet met ons,” zei hij over de Russen. “Voor zover ik weet waren er geen arrestaties, executies of martelingen.”

“Er waren veel jonge mannen die zeiden ‘we schieten geen kogels af’,” voegde hij eraan toe.

En nog een uit de Telegraph:

‘Gemartelde’ lichamen opgegraven in massagraven van bevrijde stad Izyum

Oleksandr Filchakov, het hoofd van het parket van Kharkiv, zei dat sommigen tekenen van marteling vertoonden. Verslaggevers ter plaatse zagen daarvan geen bewijs.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Schokkende video’s tonen Oekraïners die Russische krijgsgevangenen neerschieten en martelenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWaarschuwing dat door het vaccin het komende verkoudheids- en griepseizoen dodelijk kan zijn
Volgend artikelVolledig geprikte tiener krijgt hartaanval, ‘verbijsterde’ artsen vinden 2 bloedproppen en verstopte slagader
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

  1. Deze 400 zijn vermoord door Oekraïense soldaten omdat het hart ♥️ van deze mensen bij Rusland lag, de Russische soldaten en burgers hebben deze mensen alsnog met eer begraven 😥

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in