Foto: Public Domain

De dam van de verenigde Westerse steun voor Oekraïne is aan het breken, en de timing kon niet slechter zijn voor Zelensky, aangezien hij morgen naar verwachting een ontmoeting heeft met president Biden in het Witte Huis. Op woensdagavond komt er monumentaal nieuws uit Polen dat mogelijk de hele loop van de oorlog zou kunnen veranderen, schrijft Tyler Durden.

“Polen zal Oekraïne niet langer bewapenen zodat het zich kan concentreren op zijn eigen verdediging,” kondigde de Poolse premier Mateusz Morawiecki aan, enkele uren nadat Warschau de ambassadeur van Oekraïne had ontboden in verband met een nieuwe woordenstrijd en gekibbel over geblokkeerd graan, volgens het AFP. Warschau is gedurende meer dan anderhalf jaar van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland de trouwste en meest uitgesproken supporter van Kiev geweest.

Zal deze enorme ommekeer het begin van het einde betekenen? Zijn vredesonderhandelingen en het opgeven van grondgebied in de Donbas nu onvermijdelijk?

In de afgelopen 48 uur bereikten de betrekkingen tussen Polen en Oekraïne al snel hun laagste punt sinds de Russische invasie, en dit houdt rechtstreeks verband met het feit dat Warschau een handvol EU-landen aanvoert om een graanexportverbod voor Oekraïne te verlengen, te midden van aanhoudende woede en verontwaardiging van Poolse boeren die lijden omdat hun land wordt overspoeld met goedkope Oekraïense tarwe.

Cruciaal is dat Polen parlementsverkiezingen houdt op 15 oktober. De eerdere sfeer van enthousiaste pro-Kiev retoriek is drastisch veranderd, nu met vergelijkingen waarin Oekraïne wordt vergeleken met een “verdrinkende man”. Zoals The Associated Press uitlegt:

Poolse leiders hebben Oekraïne vergeleken met een drenkeling die zijn helper pijn doet en hebben gedreigd om een verbod op voedselproducten uit het door oorlog verscheurde land uit te breiden. Ondertussen verweet de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat EU-bondgenoten die de import van graan uit zijn land verbieden, Rusland helpen.

Poolse functionarissen, die volgende maand parlementsverkiezingen proberen te winnen met behulp van de stemmen van boeren, uiten nu hun ongenoegen over enkele van de laatste stappen van Oekraïne, waaronder een klacht van de Wereldhandelsorganisatie over een importverbod op Oekraïens graan in Polen en twee andere EU-landen.

De Poolse president Andrzej Duda zei dinsdag verrassend bot en kortaf tegen verslaggevers in de marge van de Algemene Vergadering van de VN: “Oekraïne gedraagt zich als een drenkeling die zich vastklampt aan alles wat beschikbaar is.”

  Meer over de terroristische aanslag van vrijdag in Moskou

Hij zei toen: “Een drenkeling is extreem gevaarlijk, in staat om je naar de diepte te trekken … de redder verdrinkt gewoon.” Gezien de verliezen die Oekraïne op het slagveld heeft geleden en omdat het land momenteel vastzit in een falend tegenoffensief, zullen de woorden ongetwijfeld steken. Maar zoals The Hill verder opmerkt over de binnenlandse politieke context in Polen:

Het publieke sentiment rond de kwestie is echter begonnen te verslechteren, wat de regerende partij in een moeilijke positie brengt in de aanloop naar de verkiezingen in oktober. De extreem-rechtse Confederatiepartij hoopt munt te slaan uit de tanende steun in het land.

Reuters meldde dat uit een recente peiling bleek dat de steun voor Oekraïense vluchtelingen daalde van 91 procent toen de oorlog begon tot slechts 69 procent onlangs. Uit dezelfde peiling bleek dat een kwart van de Polen tegen het steunen van vluchtelingen is, vergeleken met 4 procent begin 2022.

In reactie op het graanverbod had Zelensky tijdens zijn VN-toespraak het “alarmerende” gedrag van bondgenoten met betrekking tot het invoerverbod veroordeeld, maar zonder Polen specifiek te noemen. Verder heeft Kiev plannen aangekondigd om Warschau aan te klagen bij de Wereldhandelsorganisatie, terwijl het ook de mogelijkheid openhoudt van een eigen embargo op Poolse voedingsmiddelen, waaronder uien, tomaten, kool en appels. Nogmaals, dit alles komt neer op een regelrechte diplomatieke crisis voor Zelensky, die niet op een slechter moment kon komen, aangezien hij in D.C. is.

Dit zijn enkele van de belangrijkste ontwikkelingen en tegenslagen van de afgelopen dagen:

 • Zelensky heeft minstens 6 hooggeplaatste defensieambtenaren ontslagen wegens corruptie, nadat hij onlangs de oude minister van Defensie Oleksii Reznikov had ontslagen in het kader van een onderzoek naar corruptie.
 • De Amerikaanse transgender woordvoerder voor de Territoriale Strijdkrachten van Oekraïne, Sarah Ashton-Cirillo, werd voor onbepaalde tijd geschorst door het Oekraïense leger in een gênant debacle.
 • De New York Times publiceerde een artikel waarin stond dat een raket afgevuurd door Oekraïne – niet Rusland – een drukke civiele markt trof … een onverwachte ommekeer in de gevestigde media.
 • Biden heeft nog geen nieuwe wapens voor Oekraïne toegezegd terwijl Zelensky in de VS is, en er zijn berichten dat ATACMS langeafstandsraketten niet zullen worden goedgekeurd.
  In de ketel van Bakhmut broeit meer dan één crisis

En het belangrijkste is dit volgens Politico…

Volgens het verse verslag van woensdag:

Het leveren van nieuwe hulp om te helpen verdedigen tegen Rusland, zelfs later dit jaar, ziet er moeilijker uit dan ooit.

De obstakels stapelen zich op: Republikeinen in het Huis zijn sceptisch over om het even welk nieuw geld. Bovendien dreigt hun disfunctioneren de regering in een shutdown te duwen – een zet die Zelensky zeker niet dichter bij de miljarden brengt waarom de regering Biden heeft gevraagd. Republikeinen in de Senaat zijn ondertussen verdeeld over de vraag of ze humanitaire hulp moeten blijven geven, met het argument dat de rest van Europa moet bijspringen.

Alsof Zelensky zich er terdege van bewust was dat de tapkraan op kosten van de Amerikaanse belastingbetaler leeg zou kunnen lopen, heeft hij in New York ontmoetingen gehad met een who’s who van vooraanstaande banken, hedgefondsen en privé-investeerders. Fox Business, dat het verhaal naar buiten bracht, zegt dat de bijeenkomsten deel uitmaken van bredere inspanningen om investeringen voor de wederopbouw van Oekraïne en het repareren van verwoeste infrastructuur veilig te stellen:

De bijeenkomst werd georganiseerd door JPMorgan, de grote bank die fungeert als financieel adviseur van Zelensky om privékapitaal aan te trekken voor een nieuw investeringsfonds om de infrastructuur van Oekraïne, die tijdens de oorlog met Rusland werd verwoest, weer op te bouwen, aldus mensen die van de zaak op de hoogte zijn.

Eerder op de middag had Zelensky een persoonlijke ontmoeting met Larry Fink, CEO van BlackRock, aldus de bronnen. BlackRock is ’s werelds grootste vermogensbeheerder en heeft Zelensky ook geadviseerd over hoe hij geld uit de Amerikaanse privésector kan aantrekken voor de wederopbouw.

Op de lijst van genodigden staan volgens de bronnen William Ackman, het hoofd van hedgefonds Pershing Square Capital; Ken Griffin van het investeringsimperium Citadel; Jonathan Gray, president en chief operating officer van private equity-grootmacht Blackstone; Philipp Hildebrand, een vice-voorzitter bij BlackRock; Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York City en oprichter van Bloomberg LP; en Eric Schmidt, de voormalige CEO van Google en nu hoofd van de Schmidt Futures, een filantropische organisatie.

Het bezoek aan het Witte Huis morgen, en Zelensky’s geplande ontmoeting met de Republikeinse Huisvoorzitter Kevin McCarthy zullen zeker interessant zijn.

  Reactie op Brits-Oekraïense aanvalsplannen: Russisch Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor mogelijke aanval op het Westen

Ondertussen, voor een voorproefje en indicator van hoezeer het tij aan het keren is – en de zeer verschillende, ingetogen optiek – vooral in vergelijking met Zelensky’s laatste reis naar Washington (in dec. 2022) toen hij met rocksterrenstatus werd ontvangen, is er dit…


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zelensky dreigt Europa te terroriserenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHoe farmaceutische bedrijven bedriegen, liegen en misleiden
Volgend artikelWaarom slimme mensen domme dingen doen (zoals mRNA-injecties nemen)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

24 REACTIES

 1. Tactiek. De oorlog in UKR is verloren cq. hopeloos. De focus van de oorlog tegen Rusland wordt mogelijk snel verlegd naar de Baltische staten.

 2. Dit kon je langer zien aankomen. Zelfs in msm staat dit. De coalitie die oekra steunt in hun ‘strijd’, begint af te brokkelen. Je kan dit ook zien als het begin van de ratten die het zinkende schip verlaten.

  De vraag is of Zelenski mee ten onder gaat, mijn vermoeden is dat hij ergens in ballingschap zal leven met zijn kwart miljard dollar.

 3. Voor degenen die het nog niet doorhadden.. Het is dus een oorlog tussen het grootkapitaal, Pfizer, Black Rock, Soros, etc… en Rusland en de Oekraïners die daarvoor sterven.. dat is volgens de Verenigde Naties de schuld van het boze Rusland. Wel slim van Zelenski overigens, via Black Rock is verdere steun voor Oekraïne (eigenlijk enkel Zelenski) verzekerd, want zij regeren zowel Republikeinen als Democraten en Zelenski zal dan later net als JP Balkenende een mooie bestuurs / adviseursfunctie krijgen bij zo’n commerciele multinational.

 4. https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/oekra%C3%AFne-nadert-overwinning-is-de-val-van-rusland-zorgwekkend/ss-AA1h2dJZ?ocid=msedgntp&cvid=32756bcc1ff24d31b405cc9b7ae93c78&ei=40

  vers van de pers van MSN.

  Kijk naar deze conclusie.
  “Helaas zou een allesverwoestende nederlaag van Rusland in Oekraïne waarschijnlijk de wereld alleen maar een veel gevaarlijkere plek maken, zoals Walter Russel Mead van de Wall Street Journal opmerkte.”

  The show must go on !

 5. Donatie gevraagd (nog meer dan wat er tot nu toe via extra belasting uit het loonzakje/inkomsten door DenHaag reeds ontfutseld was) voor een goed doel…. De Territoriale integriteit voor de heldhaftige mensen in Oekraïne….(speech Joe Go Biden U.N.) Hiep hiep hoe raar….stond in de rij bij de voedselbank en keek ernaar…

 6. Poetin en de zijn adviseurs wachten op deze EU scheuring die ongetwijfeld véél groter wordt in de nabije toekomst en daardoor Europa hopenlijk geïsoleerd wordt van de militaire hulp van de “onze”grote broer die die Europa tot een wingewest en van Europese inwonenrs lijfeigenen (hoge belastingen ect) hebben gemaakt, Rusland heeft reeds troepen aan de grens met Polen samengetrokken en sommige mensen zien niet de paralel met het bezoek van Kim Jung Un aan Rusland, in ieder geval wordt het een hete herfst en winter voor bijna alle Europeanen behalve de elite die er warmpjes erbij zitten.

  *

  Poolse premier: “We hebben de levering van militair materieel aan Kiev stopgezet” – Voorbereidingen om West-Oekraïne binnen te vallen?

  Warschau bereidt zich voor op een nieuwe grote oorlog

  De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft aangekondigd dat Polen nu zal stoppen met het leveren van wapens aan Oekraïne, slechts enkele uren na een spervuur ​​van bedreigingen en waarschuwingen aan Kiev.

  Het is een gegeven dat de oorzaken veel dieper liggen en vooral betrekking hebben op het lot van West-Oekraïne en de noodzaak voor Polen om zich voor te bereiden op een groter conflict.

  De Poolse premier zei tenslotte de zinsnede “we zullen ons land verdedigen”. Met wie is Polen werkelijk in oorlog?

  De Russen melden al enige tijd dat Polen een tijdschema heeft voor een invasie in West-Oekraïne. De invasie vindt plaats na de verkiezingen in Polen.>>>

  https://warnews247.gr/ektakto-proetoimasies-eisvolis-stin-dytiki-oukrania-i-polonia-diekopse-tin-parochi-stratiotikis-voitheias-pros-to-kievo-to-anakoinose-o-polonos-prothypourgos/

 7. Polen met een gemoderniseerd leger en West-Europa niet ? Dat wordt een gans andere constellatie en ander EU-plaatje ?
  Of toch pure verkiezingsshow van Polen ?

 8. Bwah, dit is slechts theater; Polen krijgt snel miljarden landbouwsubsidies van Trutsula en dan is alles weer hunky dory ! Voor de EU is het toch maar een kwestie van nog wat bij te ‘drukken’ …drukken is zelfs niet langer nodig in onze digitale wereld….

 9. Als Zelensky over wederopbouw van zijn land praat dan zal hij toch eerst een “ overeenkomst met Rusland “ moeten sluiten.
  Alles wat hij wederopbouwt…….Zonder overeenkomst: SCHIET RUSLAND KAPOT…..

  De metafoor van Polen, dat de DRENEKLING DE REDDER MEESLEURT IN DE VERDRINKING. is juist.‼️‼️
  Zelensky heeft geen oog voor anderen en heeft “ zijn helpende landen” al meerdere keren GESCHOFFEERD‼️
  Hoe lang kan hij daar nog mee doorgaan voordat hij FINAAL DOOR DE MAND VALT. ❓

  Zelensky vertont ondertussen het gedrag van een HOPELOOS VERWEND KNULLETJE wat Polen aan wil klagen bij de Wereldhandelsorganisatie omdat zij het doorvoer verbod van handel niet willen…… ZELENSKY BIJT IN DE HAND VAN WIE HEM VOEDT. ‼️ ( wel een beetje dom 😩)

  Ook het debacle rondom de transgender die hem van de USA kant is toegewezen en werd weggestuurd door het Zelensky regime duidt op een DOMME ONBEGREPEN REALITEIT VAN UKRAINE……. ‼️
  Ook hier weet de hand die je voedt “pesten “…….

  Nog twee dingen waaruit blijkt dat Zelensky “ de plank helemaal Misslaat.”
  De verhouding van de Democraten en de Republikeinen. Hij banjerd daar als een zeer ondiplomatieke sukkel dwars doorheen, terwijl hij het van hun beider hulp moet hebben.

  En de contacten die hij nu heeft met financiers. Zowel JP Morgan en Blackrock zullen zich achter de oren krabben van welk een man deze komiek niet nog meer , een Politiker❓een dictator❓een volksmenner❓een opstoker en dreiger met tegen acties zelfs in de EU❓van mensen die hem tegen spreken.❓ .m.a.w. Is hij wel capabel…….❗️❓❓
  Beide geldschieters verwijzen naar particulieren; zullen de Amerikanen echt zo naïef zijn dat ze een land in oorlog, met z’ on verblinde leider, en met Nazi troepen op het slagveld, zonder enig uitzicht en ZONDER ENIGE WIL VAN ONDERHANDELEN op een blijvende vrede, zullen de particuliere Amerikanen echt zo dom zijn om daarin te gaan investeren ❓❓❓

  • ….pfff, Annake of wie je ook bent ; Zelensky WAS bereid tot een overeenkomst, maar mocht niet van de UK/US masters ….Wat een kort geheugen hebben sommigen toch ….DIT heeft NIKS meer met Zelensky te maken, wordt trouwens spoedig uit de weg geruimd, dit is niks minder dan de de oorlog van de US tegen Rusland, omdat Rusland de laatste jaren zich terecht ging bemoeien met Amerikaanse geopolitieke misdaden ..

   • Beste Patrick van de overeenkomst Weet ik, Zelensky had een overeenkomst met Rusland gesloten in Turkije. Maar hij volgde slaafs “de hand die hem voed”……….( doet Rutte ook 😉) En zo wordt hij wel door de hele wereld “ op het paard gehesen” totdat……….en er komt zeker een tijd van TOTDAT……. Hij niet meer “ bruikbaar is” En dan gebeurt wat u beschrijft…..dat is de tactiek van zijn broodheren Zelensky is maar een pionnetje wat Amerika ( en in “ trouwe slaafse navolging” de hele ( VERBLINDE WERELD )) nu gebruikt voor hun eigen doelen.

   • Patrick september 21, 2023 at 15:28

    Klopt als een zwerende vinger Patrick, 90% van de burgers houden zich niet met deze nieuws feiten bezig, kijken liever naar de nieuwe afleveringen Boer zoekt vrouw en andere geestdodende schijt TV.

 10. Zou tijd worden. De economie van alle Europese landen zijn naar de klote geholpen. Miljarden naar de Oekraine en de bewoners van de lidstaten kunnen barsten. Terwijl dat klote land niet eens lid is. Ik hoop dat er een republikein aan de macht komt in Amerika en dat het dan snel is gedaan met de steun. Ze gebruiken het geld en wapens niet om zich te verdedigen maar ons mee te trekken in een oorlog door Rusland aan te vallen. Laat die coke snuivende clown toch eens vallen. Net Thumberg met het meer meer en how dare you to not help us.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in