Nu hagelt er ongenadige kritiek van Russen die absoluut loyaal zijn aan de partijlijn. Alexander Dugin bekritiseert de Moskouse elite en roept zelfs op tot een radicale verandering van leiderschap. Alleen Poetin zou patriottisch hebben gehandeld – de rest zou waardeloos en afschuwelijk zijn. Fascinerende inzichten in de interne Russische manoeuvrekritiek.

De belangrijke Russische ideoloog Alexander Dugin spreekt openlijk van “zwakheden in het Russische systeem” na de couppoging van zaterdag. Hij gaat verder en roept Poetin op om onmiddellijk “de elites te roteren”. Hij noemt de huidige Russische heersende klasse “verachtelijk”. Wat vanuit politiek en historisch oogpunt zeer opwindend is: Poetin koos bij zijn opkomst voor een pad van kracht en macht – maar: hij vertegenwoordigde bewust geen wereldbeeld of ideologie. Het is precies dit gebrek aan fundament dat nu rampzalige gevolgen zou kunnen hebben, schrijft Stefan Magnet.

Gebrek aan een fundament voor een wereldbeeld

Poetin sprak al die jaren keer op keer over kracht, over houding en over het vaderland. Zijn daden en zijn voorbeeld vulden deze begrippen met leven. Hij sprak over het “Russische moederland” en verdreef de criminele olie-oligarchen rond Chodorkovski. Hij sprak krachtig over soevereiniteit en nam de Krim in; later, na de stemming, schoot hij Oost-Oekraïne te hulp.

Aan de andere kant heeft hij weinig uitgelegd of gezegd toen hij honderden andere oligarchen ongedeerd liet. Of zelfs met hen in het reine kwam. Bijvoorbeeld met Jevgeni Prigozhin, die dit weekend op de voorgrond trad, die niet alleen de leider van de Wagner Group is, maar ook tien jaar in de gevangenis heeft gezeten als lid van de maffia (vóór de tijd van Poetin) en een restaurantketen met dubieuze connecties heeft opgebouwd. Een miljoenenbedrijf. Poetin heeft hem altijd gesteund. Ook met het niet-officiële huurlingenbedrijf Wagner.

  De verraderlijke strategie van de globalisten voor Rusland en Oekraïne

Poetin vermeed bindende principes, vermeed elk wereldbeeld. Hij, alleen hij, gaf richting en pad aan – maar vermeed altijd ideologie. Een verenigend wereldbeeld. In een schijnbaar postideologische wereld was dit op het juiste moment en opportuun.

In de afgelopen decennia keerden de rechtse partijen in Europa zich ook af van vooropgezette ideologieën en kozen ze vaak voor moderne willekeur. Ze durfden zichzelf hooguit “conservatief” of “liberaal” te noemen. Gewoon geen hokje!

Op partijacademies leren aspirant-mandatarissen, maar ook degenen die in een ambt worden benoemd, over “retoriek” en “psychologie” en de juiste boekhouding van uitgaven. Maar ze leren niets over historische contexten, ideologische wetten, natuurwetten of strategie en tactiek.

Een gebrek aan richtlijnen leidt tot diversiteit, wat soms goed kan zijn. Maar bij het bouwen van een huis is het bijvoorbeeld niet goed. Als er naast beton en constructiestaal te veel zand, water en misschien zelfs hout, meel en melk in de fundering van een huis wordt gebruikt, kan de fundering volledig ongeschikt zijn – en later een ramp veroorzaken.

In de politiek is het net zo: de FPÖ van Jörg Haider trok carrièremakers zonder ideologie aan, de AFD doet dat in bepaalde regio’s nog steeds. Verkeerde strategische beslissingen, toenadering tot de tegenstander, lafheid tegenover de vijand zijn bijna altijd het resultaat, omdat de politicus, die de intellectuele hulpmiddelen en de ideologische basis mist, niet eens weet waarvoor hij eigenlijk moet vechten als het menens wordt.

Dugin: verfoeilijke elites

Omdat Poetin ideologie altijd vermeed, kon hij de grootst mogelijke eenwording van Rusland bereiken. Iedereen die zich op zijn machtige pad begaf, droeg zijn beeld van het vaderland en het Russische patriottisme met zich mee. En het was een lange weg naar succes, en succes heeft een aantrekkelijk effect.

  Video 18+: Russen vernietigen Oekraïense aanvalsgroepen in Krynki

Van de filosoof en ideoloog Alexander Dugin is bekend dat hij hier kritisch tegenover staat. Hij heeft zijn eigen ideologie gecreëerd met zijn “Vierde Politieke Theorie” en heeft het geenszins geschopt tot de positie van “Poetins belangrijkste ideoloog” of zelfs “Poetins brein”, zoals veel media hem verwijten – en die hij waarschijnlijk graag had willen bereiken. Hij bekritiseert het gebrek aan een ideologische basis onder de Russische elite, omdat zonder die basis talloze dubieuze figuren wortel zouden hebben geschoten in het leiderschap in Moskou.

Dugin citeert de dag na de couppoging: “Het bleek dat velen de president en het volk gebruiken, in het geheim en schijnbaar in zijn naam handelen, maar het vaderland redden in een kritieke situatie is niet hun specialiteit.” En hij voegt eraan toe dat het feit dat de elites zich niet publiekelijk voor Poetin hadden ingezet in zijn uur van nood “verachtelijk” zou zijn.

Bij eerdere pogingen tot staatsgreep hadden hoge militaire officieren en elites in het openbaar stelling genomen voor de president. Bijvoorbeeld in 1991 voor Gorbatsjov. De opstand werd in de kiem gesmoord. Deze keer was alles verrassend rustig – Poetin moest zelfs zijn vriend, de Wit-Russische president Loekasjenko, te hulp roepen.

Slechts één oplossing: patriottische ideologisering

Ideoloog Dugin adviseert radicale maatregelen. Het Russische leiderschap zou vol zitten met mensen die niet langer te vertrouwen zijn. Ze zouden gefaald hebben in het uur van de beslissing, ze zouden zich verstopt hebben.

Als de fundamenten van het Russische rijk bij de opbouw ervan vergeten zijn, dan moet dat zo snel mogelijk rechtgezet worden. Dugin schreef letterlijk op Twitter:

  Dit is de grootste illusie over de oorlog in Oekraïne die het Westen weigert te erkennen

“Er is maar één systemische oplossing: de onmiddellijke en echt patriottische ideologisering van de heersende klasse en een rotatie van de elites. Alleen van een goed opgeleide elite kan verwacht worden dat zij heldhaftig is en zich in een noodsituatie gepast gedraagt. We hebben geen elite zoals de huidige nodig, we hebben een soevereine elite nodig, anders zal alles zich herhalen. De zwakheden van ons systeem waren gisteren goed te zien, maar we zagen ook de wil van Poetin, de ware vriendschap van Loekasjenko en de volledige en compromisloze steun voor onze president door alle ware patriotten. Velen van hen denken zoals Prigozhin, maar steunden Poetin in een kritieke situatie, en dat is veel waard.”

Of het mogelijk is om met terugwerkende kracht apparatsjiks te “ideologiseren” die hun gewoonten uit de Sovjettijd hebben meegenomen en in de afgelopen decennia verder hebben verstevigd, valt te betwijfelen. En een rotatie? Waar halen we plotseling honderden, zelfs duizenden politieke kaders vandaan? Vermoedelijk beveelt Dugin zichzelf en zijn denktank hier aan. Het klinkt niet als een haalbare oplossing. Maar het klinkt wel als een vlijmscherpe kritiek die alleen maar onderstreept wat onze redactie zaterdag al in een eerste commentaar vermoedde: Poetin mist de steun van zijn elite. Midden in een oorlog zijn dergelijke onthullingen in heel weinig gevallen nuttig – en in heel weinig gevallen heilzaam. Zal Poetin deze schijnbaar slechte situatie in zijn voordeel kunnen gebruiken?


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Alexander Dugin: De tijd van halve maatregelen is voorbijVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWees voorzichtig met wat u wenst in Rusland na een muiterij
Volgend artikelPrigozhin was een kaartspeler met niets in zijn hand die besloot om zich uit de nesten te bluffen – totdat zijn bluf beantwoord werd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

21 REACTIES

 1. Overleven is geen ideaal, dat is een instinct. Het moeras waaruit Poetin is opgeklommen en een fundament heeft opgebouwd om als volk te kunnen blijven bestaan is in mijn ogen een hele moeilijke opgave. Tot nu toe kan ik alleen maar respect opbrengen voor de persoon om zijn volk en bovenal zijn cultuur te laten bestaan, ondanks de rivalen die hij letterlijk heeft moeten uitschakelen. Het was Rusland die Europa heeft bevrijdt en het was Rusland die de Europese economie van goedkope brandstof heeft voorzien om een economie op te bouwen, niet de VS. Net zoals de indianen uitgeroeid zijn, zo moeten ook wij Europeanen ten onder gaan. Laten we dan maar allemaal gaan, heil Poetin.

 2. P.s. Ik bedoel zoals Dugin het beschrijft. Putin is imo een behoorlijk verstandig mens die heel wat heeft bereikt… Hij krijgt er weinig erkenning voor vd rest vd wereld lijkt het.

 3. Misschien heeft Poetin een plan, of hebben zijn raadsheren een plan.
  De ideologie die moet ontstaan, van onderop door de vrije souvereine burger, moet ontdaan zijn van de Orthodoxie die nog veel macht heeft en heel veel geld!
  De macht van bovenaf krijgt geen energie en kracht meer toebedeeld.
  Dat is over de hele aarde te zien.
  Dus ook Rusland zal leiders moeten vinden die dienend zich opstellen naar het volk.
  We lezen dat in het westen duistere krachten zich verheffen die de nuttelozen willen doden!
  En de mensen verder onder hun juk willen hebben.
  Zij zijn niet dienend naar de mensen.
  Dat kunnen ze ook niet. Ze kennen alleen methodes van onderdrukking, controle, overheersen.
  Zij zullen worden weggenomen.
  De nieuwetijdsleiders staan te wachten in de koliezen om de burger te gaan dienen.
  Er zal geen elite zijn.

 4. Hoeveel jaar is Poetin samen met 1 termijn Medvedev aan de macht, meedogenloos de olichargen eruit geflikkerd die moedertje Rusland bestolen hadden, die op een ongelofelijke manier zich verrijkt hadden, van een noodlijdend leger een van de beste ter wereld gemaakt hebben de, Poetin denk vele zetten vooruit met zijn trouwe raadgevers, specialisten en medestanders en het voornaamste Poetin is op het hoogste niveau van de geopolitiek vertrouwd en ja een paar tandje hoger mag van mij wel anders krijgen de globalisten het voor het zeggen.

  “Hij bekritiseert het gebrek aan een ideologische basis onder de Russische elite”

  Juist zonde stevige bodem en het vertrouwen van het volk dat meer dan 80% is, is geen sinecure.

 5. Ik kom na lezing van dit, voor de zoveelste keer tot de conclusie, dat ik verdomme niets weet……!

  Fok!

  Uit dit stuk blijkt dat er daar hetzelfde soort smerigheid als in Amerika plaats vond en vindt.

  Vast nou Dugin daar een machtsgreep doen?……knapt daar de wereld van op? Door wát wordt deze man aangestuurd?

  Ik ben te simpel voor deze wereld.

  • Nee, niet te simpel, er loopt gewoon teveel gajus met teveel geld rond die teveel zieke ideeën hebben die over de ruggen van anderen gaan, zowel hier als daar….dhr Gates en Soros en Schwab zijn hier ongeveer het meest zieke tuig, ook daar lopen hun dubbelgan(st)ers rond…

   Wereldproblemen zouden met enkele doosjes selectief gedistribueerde coghels kunnen worden opgelost…

   wer beghint..?

 6. Zolang je het soevereine nationalisme uitdraagt en je eigen culturen hoog houdt en niemand bevoorrecht. Dan heb je al een behoorlijk stevig fundament voor een gezamenlijk volk, die uit diverse religies bestaan, waar dan vele zich in kunnen vinden. Van jij bent, zo als je bent, maar niets meer of minder dan andere landgenoten. Dan haal je de tweedracht uit je samenleving, van verdeel en heers, zoals het westen het doet.
  Op die zelfde basis kun je ook met andere landen samenwerken, zodat kleine landen zich niet bedreigd behoeven te voelen.

  Nu met deze PR stunt haal je de westerse trollen boven water, die zich genesteld hadden op Russische sleutelposities. Het hele acteerwerk is ervoor bedoeld om het volk achter Poetin te laten scharen. En in het westen bij het volk het idee te wekken dat al die miljarden aan wapens en dergelijke aan Oekraïne geen weggegooide energie was. Want dat ze nu eventueel kans hebben om te winnen van Rusland. Maar ook dat Wit Rusland nu kan beschikken over een legendarisch PMC die zich bewezen hebben op het slagveld. Dit is weer een afschrikkingseffect voor de NAVO om Wit Rusland niet zomaar onder de voet te lopen. Allemaal win – win – win situaties.

 7. Qvic…een prachtig betoog over een gezamenlijk volk,eigen culturen..stevig fundament betreffende m.i.z. een adhesie onder de de bevolking?
  Die tijd beste is passee…er is geen ruimte meer voor ovrleg/polderen.bespreken/vergaderen/in overlerg gaan/bespreken/can gedachten wisselen…etc.etc.
  Diverse religies in nederland?
  Diverse culturen?Andere landen samenwerken?…daag je uit hoe zie jij dan een nieuwe nederlandse samenleving rondom pakweg en zonder tijdslimiet….wim sonneveld…ons dorp?

 8. Poetin komt op mij over als een intelligent iemand, en niet als buitengewoon impulsief. Ik weet niet of hij een speechwriter heeft zoals in de VS. Stel je voor dat hij een van de gematigde krachten is die los van ideologie ervaring heeft, en dat hij misschien nog eerlijk is ook.

  • Wat de EU echter niet begrijpt is dat zelfs in een nuchter landje als Nederland de extremisten al de straat opgaan met de nodige irritatie in hun behoefte held te zijn.

   Gisteravond kwamen onschuldige meisjes giechelend op me af om een vraag te stellen. Ze bleven me volgen. Wat verderop stond iemand in legeruniform en wat later twee. Er kwamen steeds meer van die meisjes. Ik zei ik doe nooit mee aan een quiz en ik doe ook niet aan examens mee: “Zijn jullie van de kerk of van het leger?” Ik verklaarde me nader dat we als land aan de kant van de fascisten staan. Ik wees naar iemand die daar woont om te kijken als getuige en wees naar achteren, en toen weken ze al wat opzij. Ik belde bij haar aan en toen verdween de groep, met nog een soort eenzame bruid erbij. Ik ging naar binnen en vroeg wat vind je erger, dat ik dit doe voor mijn eigen veiligheid of om je iets te leren, of de tegenstelling tussen die twee. Ze gaf toe dat het fascisme was, en ze zijn daarmee in hun element. Ik was daar een paar dagen geleden al ondervraagd door 2 zware jongens, misschien Albaniërs of zo, zeiden ze, met absurde opdringerige vragen over privézaken.

 9. Ik zag uit Rostov ook beelden van blije mensen in bevrijdingsstemming.
  Het ‘schorem van Wagner’ had niet Oekraïne bevrijd, maar in no time de verlammende en onoverwinnelijk lijkende apparatsjik van de Federatie te kijk gezet.
  Als gevolg daarvan lijkt één ding zeker: de zoveelste ‘zuivering’ onder Poetin is onontkoombaar om zijn gezichtsverlies als absolute heerser te repareren.

 10. Hierboven neuzelen te veel agnosten over een achterhaald wereldbeeld. Zij hebben de antwoorden niet meer. Zij zijn het overgebleven restant van de cultuur Marxistische jaren 1960, en onwillig om het Christendom, vanaf het jaar 33, het jaar van Golgotha, als enige oorsprong en basis te erkennen, van de Europese en Russische geschiedenis, beschaving, cultuur en kunst. Zij zijn blind voor het feit dat als God is dood verklaard en verdreven uit de samenleving, uit het volk, staats tirannie het lot wordt en het vacuüm opvult. De meest kwaadaardige uitwassen zullen het volk knechten. In NL is dat proces van groeiende staats tirannie al decennia aan de gang.
  Vermoedelijk beseft Poetin dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, over het pleidooi van een goeroe als Dugin. De grote zwijgende meerderheid van het Russische volk is Orthodox, en is trouw aan de kerkelijke top, inclusief Poetin. Dat is voldoende. De Orthodoxie konden zelfs de atheïstische joodse communisten er niet uit rammen en vernietigen. Het Christendom is van onverwoestbaar roestbrij staal, ondanks alle “ups and downs”, ondanks alle 17de en 18de eeuwse, valse profeten van de reformatie en de grote Verduistering, en tenslotte, ondanks alle aanvallen uit joods geïnspireerde hoek, sinds de Franse revolutie (1789) en in Rusland de joods aangedreven Russische revolutie van 1917, door de joodse Lenin en Trotsky. Christelijke leiders als Poetin hoeven niet te wapperen met nutteloze, labiele en tijd gebonden vaandels van socialisme, liberalisme, of eco-communisme. Orban en de Poolse top geven blijk van dezelfde rust, en zelfvertrouwen. De laatste in NL was de Brabander Van Agt.

  • Een aantal partijen, Sophie Hermans (VVD), Jan Paternotte (D66), Pieter Heerma (CDA), Attje Kuiken (PvdA), Jesse Klaver (GL), Esther Ouwehand (PvdD), Mirjam Bikker (CU) gaan samen op initiatief van Laurens Dassen (Volt) in gesprek over een verbod van FVD.

   • Hoe harder ze vechten voor de heilige democratie hoe minder er is. Sinds George W. Bush de democratie begon op te leggen middels een illegale coalitie.
    De fietsen stonden weer tegen de publieke bankjes in de schaduw aan, om extra zeker te zijn van hun zaak. Het zijn die kleine mensen die met hun ellebogen een plekje moeten bemachtigen.

    • Maar de meester zei dat ik niet al te objectief moet zijn, omdat het haat zou teweegbrengen.
     Ik moet de opening laten om bij de arme mensen aspiratie, de wens naar iets beters of hogers, een kans te geven, zodat ze misschien groeien en ooit op de goede weg kunnen komen.

 11. Volstrekt oneens met Dugin. En ook met degenen die – zoals de auteur van dit artikel – beweren dat Putin de steun van de Russische ‘elites’ mist. Ik ken de Russen een beetje. Zij wachten meestal even met hun reacties. Het was niet te verwachten dat de ‘elites’ (of wie dan ook) meteen de volgende dag na de ontsporing van Prigozhin zich meer actief achter Putin zouden scharen. “Pozjiviom – oeviedim” (we gaan leven – we gaan zien) is de doorgaande opstelling van een Rus. Niet te verwarren trouwens met het meewaaien met alle winden, want dat is het niet.
  Ik ben ook niet eens met degenen die beweren dat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen de positie van Putin hebben verzwakt. In tegendeel – deze overwinning versterkt zeker zijn positie en zijn lijn om de Russen, zonder al te veel ideologie, tot verdediging van hun land te bewegen. Vergeet niet dat Rusland een federatie is. De nadruk op ideologie (zoals Dugin wil) brengt gevaren voor federaties.

 12. Volstrekt oneens met Dugin. En ook met degenen die – zoals de auteur van dit artikel – beweren dat Putin de steun van de Russische ‘elites’ mist. Ik ken de Russen een beetje. Zij wachten meestal even met hun reacties. Het was niet te verwachten dat de ‘elites’ (of wie dan ook) meteen de volgende dag na de ontsporing van Prigozhin zich meer actief achter Putin zouden scharen. “Pozjiviom – oeviedim” (we gaan leven – we gaan zien) is de doorgaande opstelling van een Rus. Niet te verwarren trouwens met het meewaaien met alle winden, want dat is het niet.
  Ik ben ook niet eens met degenen die beweren dat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen de positie van Putin hebben verzwakt. In tegendeel – deze overwinning versterkt zeker zijn positie en zijn lijn om de Russen, zonder al te veel ideologie, tot verdediging van hun land te bewegen. Vergeet niet dat Rusland een federatie is en moet ruimte bieden aan verschillende geloofsovertuigingen, levensstijlen enz. Dit vraagt om een simpele, krachtige, integrerende ideologie. Het te veel uitdiepen daarvan (zoals Dugin wil) kan gevaarlijk zijn voor federaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in