Foto Credit: Strategic-culture.su / (Public Domain)

Zoiets is nog nooit eerder gebeurd. De arrestatiebevelen van het ICC tegen Hamasleiders en Benjamin Netanyahu scheppen een nieuw precedent voor de zogenaamde op regels gebaseerde orde van het Westen en zijn elites. Nu landen als Noorwegen, Ierland en Spanje al hebben verklaard dat Palestina als staat zou kunnen worden erkend, en minstens 100 landen uit het Mondiale Zuiden klaar staan om zo’n moedige stap te steunen, neemt de druk op de Amerikaanse president Joe Biden toe, terwijl hij erin slaagt zichzelf en zijn regering in een hoek te drijven nu Amerika steeds meer geïsoleerd raakt op het wereldtoneel, schrijft Martin Jay.

Wat gebeurt er als het Mondiale Zuiden wakker wordt en zich realiseert dat deze internationale gerechtshoven in Den Haag slechts hulpmiddelen zijn voor elke Amerikaanse regering om leiders over de hele wereld te arresteren en vast te houden die ze niet gemakkelijk kunnen vermoorden of vervangen en dat de ‘op regels gebaseerde orde’ slechts een excuus is voor de VS en het VK om hun eigen regels over de hele wereld te overtreden wanneer het hen uitkomt om de Amerikaanse hegemonie te ondersteunen?

Karim Khan is de man die in één klap de geloofwaardigheid van deze instellingen kan breken en Amerika nog verder achterop kan zetten in zijn afnemende macht, die worstelt om zich aan te passen aan de multipolaire wereld. Khan is de hoofdaanklager van het ICC die de arrestatiebevelen uitvaardigt die moeten worden goedgekeurd door de rechters van het ICC. Als ze worden uitgevaardigd, zouden ze onmiddellijk een veel belangrijkere potentiële beperking worden voor het leiderschap van Israël dan een uitspraak van het International Court of Justice (ICJ) in een zaak die was aangespannen door Zuid-Afrika en die Israël opdroeg zijn militaire campagne in Rafah op te schorten.

  Israëlische strijdkrachten schoten hun eigen burgers neer, zegt overlevende van kibboets

Als dit wordt toegekend, zou het een game changer kunnen zijn die de hele Gaza-oorlog en het streven naar een eigen staat op een nieuw spoor zou kunnen zetten, waardoor voor eens en voor altijd elke hegemonie die de VS nog steeds denken te hebben in het Midden-Oosten zou worden verpletterd.

De aankondiging van Khan beschuldigde Binyamin Netanyahu, de Israëlische premier, en zijn minister van Defensie Yoav Gallant, samen met drie Hamasleiders, van misdaden tegen de mensheid. Het was de eerste keer dat een zittende, door het Westen gesteunde leider door de rechtbank werd aangeklaagd en dit leidde tot internationale verontwaardiging.

Het is belangrijk om op te merken dat het ICC geen rechtbank is die verbonden is aan de VN, maar gevormd werd door een verdrag dat in 2002 in Rome werd ondertekend en grotendeels werd gesteund door arme landen waarvan de regimes bang waren om het slachtoffer te worden van staatsgrepen door buurlanden. In grote lijnen is het verschil tussen het ICC en het ICJ dat de eerste arrestatiebevelen uitvaardigt voor dictators en druk uitoefent op de lidstaten zelf om ze uit te voeren. Israël noch de VS zijn lid.

Khan gaf onlangs een exclusief interview aan de London Times waarin hij onthulde hoezeer hij gehaat wordt door westerse leiders, met name uit zijn eigen land, zoals Rishi Sunak, die het besluit “zeer nutteloos” noemde, en president Biden, die het “schandalig” noemde.

“Onze taak is niet om vrienden te maken,” zegt hij. “Het is onze taak om ons werk te doen, of we nu toegejuicht of veroordeeld worden. We moeten de gelijkwaardigheid van elk kind, elke vrouw, elke burger benadrukken in een wereld die steeds meer gepolariseerd raakt en als we dat niet doen, wat is dan het nut van ons?”

  Netanyahu wilde Hamas "laten instorten". Deze oorlog kan Israël doen instorten

De twee belangrijkste punten uit het interview zijn zijn geloof in een internationaal, op regels gebaseerd systeem dat niet wordt gedomineerd door de VS en hoe collectieve straffen in oorlogen volledig onacceptabel zijn.

Hij is kritisch over Israël en zijn massamoorden in Gaza en Rafah en zegt dat Israël zou moeten leren van de strijd van het Verenigd Koninkrijk in Noord-Ierland, waar het Britse leger terughoudend was om lukraak grote gebieden te bombarderen waarvan bekend was dat er IRA-terroristen woonden.

“Er waren pogingen om Margaret Thatcher te vermoorden, Airey Neave werd opgeblazen, Lord Mountbatten werd opgeblazen, er was de aanval in Enniskillen, we hadden knieschotpartijen … Maar de Britten besloten niet om te zeggen: ‘Nou, aan de Falls Road [het hart van het katholieke Belfast] kunnen ongetwijfeld enkele IRA-leden en Republikeinse sympathisanten wonen, dus laten we daarom een bom van 2000 pond op de Falls Road gooien’. Dat kun je niet doen.”

“De wet moet een doel hebben, dat is wat staten die de wet respecteren onderscheidt van criminele groepen en terroristen. En dat is alles wat ik heb geprobeerd te doen, de wet toepassen op basis van feiten, en dat is wat we moeten doen ongeacht de afkeuring die we krijgen.”

De simpele realiteit van de arrestatiebevelen is echter dat ze grotendeels symbolisch zijn, hoewel ze dienen om de VS nog meer te isoleren, en zich lenen om meer gravitas te geven aan de Palestijnse staat. Waarschijnlijk zal Netanyahu niet afreizen naar een van de 124 landen die lid zijn van het ICC, wat hem nog meer onder druk zet om zijn beschuldigingen van corruptie thuis te bestrijden, tenzij hij natuurlijk op een bepaald moment besluit om Israël te ontvluchten naar een veilige haven – wat waarschijnlijk een land in het Midden-Oosten, Marokko of de VS zou zijn (dit laatste afhankelijk van wie er in het Oval Office zit).

  Krachtige beelden uit de Gazastrook wakkeren woede van Arabieren en moslims aan

https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

EU-leden zullen Netanyahu moeten arresteren na ICC-arrestatiebevel: BorrellVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelTrump vertelt donateurs dat hij Moskou en Peking ‘zou hebben gebombardeerd’ – Washington Post
Volgend artikelDr. Coleman: Dieren gaan beter om met ziekte dan mensen (Deel II)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. De grootse landen, erkennen ICC niet.

  Trouwens : het ICC heeft geen bevoegdheden. Het is een zelf-bedachte organisatie.
  Alleen de Grondwet van landen, is bepalend.

 2. Waarom al die anglicismen. Voor het woordje ‘game changer’ wat te pas en te onpas misbruikt wordt en vast het woord van het jaar gaat worden, hebben we toch gewoon: ‘ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.’ Gebruik dat dan!

 3. De joden, Amerika en het Westen zijn doordrenkt van smerige handelingen over de Wereld.
  Ze zitten zo diep in de schulden, dat er voor hun geen andere weg is dan Oorlog..!!
  Dan hoeven ze geen verantwoording afleggen aan hun burgers..!!
  Met een Oorlog kunnen ze de ander de schuld geven..!!
  “DUS WAT HEBBEN ZE NODIG, OORLOG ……!!!!!!!

 4. als ze toch geen bevoegdheid hebben , waarom zijn ze er dan ?
  zal weer een dikbetaalde bende zijn die wij moeten betalen zoals tal van nutteloze organisatie’s

  • Eigenlijk heeft geen enkele NGO enige bevoegdheid. Waar je je wel zorgen over moet maken hoe overheden hier mee omgaan. Zodra ze NGO’s het beleid laten bepalen, dan kun je wel stellen dat er een probleem is.

  • De bevoegdheden hebben deze criminele organisaties zichzelf toe geëigend.
   Van niemand gekregen.
   Ergo, ze zijn heel vaak nog nooit gekozen, als dat iets zou uitmaken 🤪😜🙃

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in