Voor het eerst sinds 2011 vertrekken er meer mensen met een migrantenachtergrond uit Denemarken dan dat er naar het land komen. Vooral Somaliërs, Syriërs en Irakezen emigreren meer dan immigreren.

Uit het rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Integratie blijkt dat in 2019 730 mensen meer emigreerden dan immigreerden. Slechts vier jaar eerder, in 2015, bedroeg de netto-immigratie meer dan 16.000 mensen.

Politiek gezien wordt het resultaat als een succes gezien.

“Ik ben in de eerste plaats blij omdat het laat zien dat we de toestroom kunnen beperken door een verstandig beleid te voeren in Denemarken”, zegt minister van Buitenlandse Zaken en Integratie Mattias Tesfaye (Sociaal-Democraten) tegen Ekstra Bladet.

Tesfaye is ook blij dat de migranten een geldbedrag accepteren om naar huis te reizen en hun eigen land opbouwen.

Zoveel mogelijk mensen moeten terugkeren

Terwijl er in 2019 meer Somaliërs, Syriërs en Irakezen emigreerden dan immigreerden, was er in plaats daarvan een netto-instroom die gold voor Eritreeërs, Iraniërs en Afghanen.

Het doel van de regering is om zoveel mogelijk migranten terug te laten keren naar hun land van herkomst in plaats van permanent in Denemarken te blijven.

730 stuks een mijlpaal 

Hoewel een netto-uitstroom van 730 op zich geen groot aantal is, is Tesfaye van mening dat het feit dat het een netto-uitstroom is voor het eerst in negen jaar, een succes op zich is.

Sinds 1989 heeft Denemarken ongeveer 500 quotumvluchtelingen per jaar ontvangen. Een netto-uitstroom betekent echter niet dat men nu meer zal ontvangen.

Denemarken vestigt instantie om illegale immigranten naar huis te sturen

Denemarken factcheckt bangmakerij over Covid-19, wil vaccinatieprogramma stopzetten

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here