Nadat de situatie als gevolg van de Coronapandemie enigszins was gekalmeerd, registreert de Bosnische grenspolitie opnieuw een toename van het aantal arrestaties van illegale migranten.

Foto: Migranten in Hongarije in de buurt van de Servische grens © Gémes Sándor/SzomSzed / Wikimadia (CC BY-SA 3.0)

Zoals verschillende Kroatische en Bosnische media melden, probeerden elf migranten in de nacht van zondag op maandag Kroatië te bereiken vanuit Bosnië-Herzegovina. Nadat ze door de Bosnische grenspolitie waren ontdekt, probeerden ze te vluchten, maar vielen in een twaalf meter diepe kuil. Een nog grotere groep illegale migranten probeerde bij de grensovergang Izačić-Ličko Petrovo Selo de grens over te steken om de EU binnen te komen.

Aanhoudingen stapelen zich weer op

Volgens de lokale media zijn de migranten met behulp van speciale uitrusting gered. De meeste van hen zouden als gevolg van de val slechts oppervlakkige verwondingen hebben opgelopen en op geen enkel moment was er gevaar voor hun leven. De migranten werden behandeld in het ziekenhuis in Bihać.

Voor de grenspolitie van Bosnië en Herzegovina zijn de recente aanhoudingen een aanwijzing dat met de afzwakking van de Coronapandemie er een nieuwe migratiegolf op gang komt. Naar verluidt werd een nog grotere groep aangehouden bij de Bosnisch-Kroatische grensovergang Izačić-Ličko Petrovo Selo, die probeerde Kroatië binnen te komen. Volgens het Kroatische persbureau HINA, dat de directeur van de grenspolitie van Bosnië-Herzegovina, Svevlad Hoffman citeert, bestond de groep uit 87 migranten, waarvan 80 uit Pakistan en zeven uit Afghanistan. Op maandagochtend kon de grenspolitie ook voorkomen dat een groep van acht illegalen de grens met Kroatië zou oversteken. “De verzwakking van de pandemie heeft migranten blijkbaar aangezet tot pogingen om de grens weer illegaal over te steken”, aldus Hoffman.

  Bosnische veiligheidsminister: Onze burgers zijn het slachtoffer van migranten

Waarschuwing voor nieuwe migratiegolf

Volgens Hoffman is de situatie in het land nog nijpender geworden door de vestiging van het migratiecentrum in Lipa. Het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ook al zijn bezorgdheid geuit over het feit dat het centrum zo dicht bij de Kroatische staatsgrens ligt. Volgens de autoriteiten zijn er momenteel ongeveer 9.000 illegale migranten in Bosnië en Herzegovina, waarvan twee derde in het district Una-Sana in het noordwesten van Bosnië.

Op het hoogtepunt van de Coronapandemie werd gemeld dat er geen pogingen werden gedaan om de Kroatische grens over te steken, maar het ministerie van Veiligheid van Bosnië en Herzegovina had al gewaarschuwd dat de migratiebewegingen met het begin van het voorjaar weer zouden kunnen beginnen. Ook veiligheidsminister Fahrudin Radončić schat dat er binnenkort een nieuwe migratiegolf zou kunnen komen, met tienduizenden meer illegale migranten die naar Bosnië en Herzegovina komen en de EU willen binnendringen.

Het zijn er honderdduizenden: Migrantenleger staat in de Balkan klaar om naar West-Europa te marcheren

Vorig artikel‘Zielige bootvluchtelingen’ dreigden na redding het containerschip te kapen
Volgend artikelRapport: Peking vroeg WHO-chef Tedros om een pandemie waarschuwing uit te stellen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

  1. Aanvallen op de grens ? Moet toch niet mogelijk zijn ?
    Onze ouders én voorouders, hebben de landsgrenzen verdedigd waarbij velen hun leven verloren : “gevallen voor Volk én Vaderland” werd er dan gezegd.
    Al die horden islamitische parasieten moeten, desnoods met grof geweld, aan de grens worden verjaagd.
    Probeer maar eens een aanval op de Chinese of Russische grens te plegen, je wordt ogenblikkelijk dood geschoten, dat weet een ieder dus………….blijven die aanvallen uit, dát kan t.a.v. de ons aanvallende parasieten óók worden bereikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in