De Franse president Emmanuel Macron heeft de Amerikanen in beroering gebracht met zijn opmerkingen waarin hij pleit voor meer Europese strategische autonomie en voor het oude continent om niet verwikkeld te raken in een confrontatie tussen de VS en China over Taiwan, schrijft Finian Cunningham.

Macron maakte zijn opmerkingen terwijl hij terugreisde uit China, waar hij goed ontvangen leek te zijn door president Xi Jinping. De reis leverde naar verluidt verschillende lucratieve handelsovereenkomsten op voor Franse bedrijven, op een moment dat het Élysée-paleis wordt belaagd door landelijke publieke protesten en stakingen wegens economische problemen.

Het Amerikaanse chagrijn over Macrons overpeinzingen over Europese strategische autonomie is op minstens twee manieren onthullend.

De New York Times beschuldigde Macron ervan de “Gaullistische kaart” te spelen, terwijl de Wall Street Journal de Franse leider berispte voor zijn “blunders over Taiwan” en eraan toevoegde: “Hij verzwakt de afschrikking tegen Chinese agressie en ondermijnt de Amerikaanse steun voor Europa”.

De Republikeinse senator Marco Rubio was duidelijk ontstemd en eiste dat Macron “snel” zou verduidelijken of hij voor heel Europa sprak of alleen voor Frankrijk. In een woedeaanval zei Rubio: “Jullie [Europese leiders] handelen Oekraïne af” omdat de VS voortaan hun aandacht zouden richten op “de dreigingen van China”.

Je moet lachen om het misplaatste gevoel van Amerikaanse ridderlijkheid. Dit is de gebruikelijke Amerikaanse trope van het geloof dat zij Europa opnieuw redden van een conflict, zoals in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Uncle Sam, zoals Rubio suggereert, laat Europa over aan zijn bloedige gekibbel en gaat verder met het “aanpakken” van vermeende “Chinese agressie”.

  Orbán: Ze vertellen ons dat Russisch gas slecht is, maar niet hoe het te vervangen

De werkelijkheid is diametraal tegenovergesteld. Europa is verwikkeld in de ergste oorlog sinds de Tweede Wereldoorlog, juist omdat zijn onderdanige leiders slaafs de agenda van Washington volgen om een proxy tegen Rusland te voeren en de strategische Russisch-Europese energiehandel te vernietigen. De decennialange expansiedrift van de door de VS geleide NAVO – onder het mom van “bescherming van Europa” – heeft tot deze gevaarlijke situatie geleid. De oorlog in Oekraïne is ingegeven door de behoefte van Washington om zijn logge hegemoniale ambities kracht bij te zetten. De confrontatie met Rusland en China is een integraal onderdeel van Washingtons imperiale spel, evenals de Amerikaanse behoefte om Europa ondergeschikt te maken als een kolonie van vazallen.

Het is een vermetele aanstellerij van Amerikaanse politici en media om voor te spiegelen dat zij Europa een soort nobele dienst bewijzen met Oekraïne en de Europese jonkvrouwen redden van de “barbaarse Russen”. Het is zo oubollig en vals, maar dankzij de hersenspoeling van de westerse media werkt de oude trope nog steeds.

De ophef over de opmerkingen van Macron toont aan hoezeer de Europese leiders onder de Amerikaanse duim (maak daar maar de hiel van) zitten. Dat een Europese president verkondigt dat zijn land en andere leden van de Europese Unie hun belangen voorop moeten stellen door onafhankelijke betrekkingen met China na te streven en in het bijzonder een conflict over Taiwan te vermijden, is, zo zou men denken, een vrij alledaagse zaak van gezond verstand, rede en normaal voorrecht. Dat de Amerikaanse politieke klasse zo furieus heeft gereageerd, toont ironisch genoeg aan hoe abject ondergeschikt de Europeanen eigenlijk zijn. Macron spreekt zich uit in een zeldzaam moment van duidelijkheid en de Amerikaanse reactie is kneuterig en gemeen… want hoe durven die Europese vazallen uit de pas te lopen!

  De DONKERE WINTER is nog maar net begonnen: Bereid u voor op jaren van economische ineenstorting, vervalste verkiezingen, censuur en overheidstirannie.

Belangrijker is dat de Amerikaanse woede misschien overheersend en opdringerig is, maar niettemin aantoont hoe broos het gevoel van onveiligheid in Washington is.

Het Amerikaanse establishment voelt steeds meer aan dat er sprake is van een chronische systeemcrisis in de Amerikaanse wereldmacht. De veronderstelde unipolaire Amerikaanse orde neemt af en een multipolaire wereld is onvermijdelijk in opkomst. De eens zo machtige Amerikaanse dollar biedt niet langer de veiligheid die hij ooit bood. China, Rusland en het Zuiden dringen steeds sterker aan op een multipolaire orde die de Amerikaanse dollar en zijn unieke, willekeurige privileges overbodig zal maken. Wanneer dat volledig gebeurt, zullen de Amerikaanse kapitalistische economie met haar schuldenlast en haar vroegere mondiale dominantie instorten, zoals zoveel imperia daarvoor.

Daarom is Washington zo apoplectisch over Macrons “brutale” uitbarsting. De Amerikaanse macht berust op onderdanigheid en naleving van haar dictaat. Het gemompel van vazallen over onafhankelijkheid moet meedogenloos de kop worden ingedrukt, zodat het idee niet de ronde doet en misschien zelfs wordt overgenomen.

Emmanuel Macron is echter geen Charles De Gaulle. De Gaulle heeft tijdens de eerste decennia van de Koude Oorlog wel echte Franse onafhankelijkheid getoond door Frankrijk tijdelijk uit het militaire bondgenootschap van de NAVO te halen. De Gaulle’s onafhankelijkheid leidde tot moordaanslagen die een griezelige gelijkenis vertoonden met de aanslag op John F Kennedy, die ook het Amerikaanse militair-industriële complex en de imperiale staat had uitgedaagd.

Bijna vier jaar geleden bestempelde Macron het NAVO-blok als “hersendood”. Zijn opmerkingen leidden toen tot een soortgelijke controverse als nu met zijn oproep tot onafhankelijke Europese betrekkingen met China.

  Burgerjournalist Gonzalo gevangengezet en gemarteld door Oekraïne is overleden - familie

Ondanks zijn “hersendode” veroordeling van de NAVO, deed Macron helemaal niets aan het uitoefenen van Europese onafhankelijkheid. Net als de andere zogenaamde EU-leiders heeft Macron pathetisch het oorlogspad van Washington tegen Rusland in Oekraïne gevolgd. Macron heeft die oorlog gevoed met Franse wapens in volledige gehoorzaamheid aan de geopolitieke behoeften van Washington.

Alle ophef over Macrons laatste aspiraties over strategische autonomie is dus veel gedoe over niets. Macron is een marionettenfiguur die graag bluft, maar een bleke imitatie is van De Gaulle. Hij zal niets wezenlijks doen om de Amerikaanse hegemoniale ambities te ondermijnen. Op zijn terugvlucht uit China werd hij misschien bevangen door een gevoel van (vergeefse) grootheidswaanzin in de nasleep van de Chinese staatspracht.

Toch is de Amerikaanse woede over Macrons opmerkingen, ondanks zijn geopolitieke onmacht en betrouwbare vazalschap, leerzaam. Dat is het echte verhaal. Alleen al de zweem van onenigheid is voldoende om Washington in een bijna paniekstemming te brengen, omdat het weet hoe kwetsbaar zijn imperiale macht is geworden.

Macron is irrelevant, maar de heftige Amerikaanse reactie is opmerkelijk.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het echte doelwit van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne bent uVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBakhmut: De eerste beelden van Wagner’s overname van het “Metalurg”-stadion – De strijd is nu beslist
Volgend artikelWetgevers in Florida staan op het punt de doodstraf voor pedofielen goed te keuren
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

32 REACTIES

 1. “Macrons bespiegelingen over de “strategische autonomie” van Europa… Veel gedoe over niets, maar de onzekerheid van de VS is voelbaar”

  Macron’s zijn reis naar China leverde naar verluidt verschillende lucratieve handelsovereenkomsten op voor Franse bedrijven, op een moment dat het Élysée-paleis wordt belaagd door landelijke publieke protesten en stakingen wegens economische problemen. Juist gewoon een paar handelsovereenkomsten gesloten omdat Macron n.m.m. bang is gezien de explosieve situatie in Frankrijk rondom het gedoe met de pensioensverhoging.

  Macron kan absoluut géén tweede front van onrust erbij hebben wanneer Europa daarmee Frankrijk in de oorlog met Taiwan wordt gezogen, dan breekt echt de pleuris uit, Duisland vind de uitspraken van Macron niet zó denderend, Duitsland is een trouwe vazalstaat en protectoraat van de Verenigde Staten, het is allemaal make belief voor de Europese bühne. En Nederland (Rutte) voorlopig aan de zijlijn en bezinnend wat voor satanische financiële gevolgen de oorlog om Taiwan voor Nederland gaat betekenen, zullen de Nederlanders ook zo cool blijven als de Fransen?

  • Adriaan,
   Graag antwoord op mijn eerder gestelde vraag, na het bezoek in China komt Macron gelijk naar Rutte en dus Nederland, van waar is dat de reden, ik lees het nergens, weet jij het of heb je een vermoeden? Groet van mij!

   • flardinga april 13, 2023 at 13:31

    Vind/vond het ook zo raar beste Flardinga misschien Duitsland’s Bondskanselier een beetje gek van jaloezie maken, door het Staatsbezoek aan het filiaal van Brussel Nederland te brengen i.p.v. eerst te overleggen met Duitsland.

    Duitsland en Frankrijk waren of zijn toch 2 handen op een buik waarom dan eerst naar Nederland? Ik zou het niet weten Flardinga er spelen toch meer dingen mee denk ik, Nederland is samen met de overbevolkte landen Haïti en Japan de eerste 3 landen om de NWO in te voeren.

    • Dit lijkt mij op een breuk tussen de westerse ”elites”. Het is geen geheim dat Macron een Rothshield man is. Nederland heeft met zijn eeuwenoude sterke Engelse banden waar het Rockefellers imperium behoorlijk wat invloed. In Ukraine waren er al scheuren zichtbaar in dat Rockefeller Rothshield verbond. Ik gok dat dat op de achtergrond speelt. Bewijzen kan ik het uiteraard niet.

     Groeten,
     Hugo

 2. Dussss…. Europa heeft straks ruzie met de VS .. is verplicht de oorlog in Oekraine te voeren tegen Rusland … maar zal China die Taiwan aanvalt en Rusland steunt niet aanvallen terwijl de VS dat wel doen. Interessant en het word nog vele malen complexer maar 1 ding is zeker, de burger kan de t*fus krijgen en alles betalen.

 3. Macron schopt terug naar de Anglo-Amerikanen na het annuleren van de bestelling van duikboten. Meer moet je er niet achter zoeken.

 4. Spreek dagelijks met een dame uit China en zij zegt dat ze hem gewoon hebben uitgelachen en vinden hem klein, net een dwerg. Geregeld stuurt zij mij Fotos over leugens die hier beweerd worden, bijna niet 1 Chinees ontevreden in dit geweldige land, en behulpzaam is iedereen daar als iemand anders het minder heeft, ze delen bijna alles met de minder bedeelden, en de regering doet zoveel voor mensen die het minder hebben, en controle dat is echt niet zo erg als hier vertelt wordt, misdaad komt daar bijna niet voor, nee de kans dat je daar mee wegkomt is nihil, iedereen voelt zich veilig en zeer tevreden. Vraag dat hier eens in Europa waar je niet leefd maar geleefd wordt.ooit was ook mooi in Nederland met name op OOIT.

  • It’s Me april 13, 2023 at 15:39

   Macron is een klein kereltje met een duidelijk groot ego, ook is hij een crypto homo en valt op zwarte jongens zijn vrouw Brigitte wordt verteld is een transman, leuk stel en valt überhaupt niet op tussen de politieke Jet set van potten, poten en transgenders.

  • It’s Me april 13, 2023 at 15:39
   Interessante opmerkingen over China! Zou daar wel graag wat meer van dit soort ‘insider’ info over willen lezen.

  • Dat klinkt te mooi om waar te zijn! Hoe zit dat dan met die concentratiekampen voor Oeigoeren, Tibetan en andere minderheden? En die organenroof uit gezonde levende mensen, bij voorkeur Fulan Gong beoefenaars, of kinderen die verdwijnen uit scholen nadat er bloedtests zijn gedaan? Die dicht gelaste voordeuren van flatgebouwen, waar mensen zonder voedsel of medische zorg voor weken werden opfesloten, zodat ze schreeuwnd uit wanhoop uit de ramen sprongen, hun dood tegemoet…
   Om maar een paar dingen te noemen.
   Niks is wat het lijkt, ook niet in China, helaas.

   • Natuurlijk, draconische lockdowns in China’s grote steden niet mee gerekend, Chinezen zijn een dociel volk, dat is hun volksaard. Ook Japanners zijn zo volgzaam zeker in de periode dat de Samurai heersten onder de God-Keizer, bij overtreding was er 1 straf de dood, dat gaat in het DNA zitten bij wijze van spreken.

 5. Strategische autonomie van Europa is hetzelfde als WEF ideologie.
  Digitaal geld enzovoort.
  Gezwam om niets. kan beter met zijn ‘ vrouw’ in bed blijven liggen ipv tripjes maken ( belastinggeld) naar China.
  Af-, misleiding zo ook reactie van USA.
  Toneelstukjes. Ze gaan binnenkort aanvallen mi, dit is zoveel mogelijk dwaalsporen uitzetten.

 6. Macron is een zeer hoge Loge-broeder (loge-vazal !)
  Zijn bazen zijn de Rothschilds.
  Vanuit dat perspectief handelt hij in hun belang, zijn belang (dat van Frankrijk) bestaat niet, niet voor Macron niet voor de Rothschilds.
  De R-s hebben (ik blijf dit een vreemde en onmenselijke redenering vinden, maar goed !) geen belang bij een welvarende USA of USA-bevolking (ook niet een gelukkige mensheid in z’n geheel) , omdat die vermaledijde “CONSTITUTIE” een bevolking van slaafse gehoorzaamheid in de weg staat.
  Dientengevolge is de ondergang van zowel de Dollar als de wereldheerschappij van de USA de perfecte methode om de wereld te ontdoen van vrijheid door deze Iluminatie in het algemeen. In één moeite door wordt ook de Euro gekelderd en de Europese economie tijdelijk gedeeltelijk verplaatst naar diezelfde (dumphal) failliete VS. De volledige Westerse wereld wordt dus economisch vernietigd.
  Voorts kunnen ze (in de picture, de Schwab-sen en andere WEF-ers) ondertussen zoete broodjes bakken met de bewezen goed functionerende dictaturen, met Rusland (gebeurt misschien achter de schermen) is het nog een open vraag, maar met China is het dik OK volgens WEF en de bekende elites, sterker nog: China is voor hen een voorbeeld !
  Dus lijkt het mij anders in elkaar te steken dan het kortzichtige “Ze zijn in paniek want hun Dollar gaat ten onder enz.”
  Je maakt mij niet wijs dat deze Illuminatie niet zouden weten dat ze hun Dollars in goud of grond of wat dan ook moeten omzetten, of dat ze binnenkort die (ondertussen idiote) USA moeten verlaten als ratten een zinkend schip !
  Ik kan mij voorstellen dat het dus gesofisticeerder in elkaar steekt.

 7. “Hij verzwakt de afschrikking tegen Chinese agressie en ondermijnt de Amerikaanse steun voor Europa”. Welke steun , lng maal 10 maal de normale verkoopprijs ????? Stel ik mij toch vragen bij en dit is niet het enige.

 8. Macron is sluw als een vos.
  Hij kruipt bij de winnaar op schoot.
  Of dat nu Poetin is of zelenski of Biden of Xi.
  Hij vindt zichzelf de kroonprins van Europa.
  Dus wil hij ook de Koning zijn onder Schwab’s
  zieke geestheerschappij indien mogelijk.

 9. “Macron is irrelevant, maar de heftige Amerikaanse reactie is opmerkelijk”
  Beiden zijn volgens mij niet waar en allemaal theater. Het leidt slechts tot nog meer Europese centrale macht en de opbouw van het door Brussel gewenste Europese leger. Zie hier hoe crisis telkens weer gebruikt worden om ons te misleiden en om onze neuzen één kant op te krijgen. Hey! Iedereen is nu voor toch? Want aan de ene kant de oorlog met de ukkies en de daarbij gevolgde crisis, en aan de andere kant het ons losmaken van de Amerikaanse overheersing en dictaten. Dat klinkt voor alle partijen als muziek in de oren.
  NEXIT!!!

 10. De VS? Recente opmerking van Biden in Ierland: Let’s go lick the world. Let’s get it done,”
  Lick? Is er nog iemand die de vs serieus kan nemen. Heel internet is gevuld met berichten filmpjes over hoe ridicuul het is geworden. De ene absurditeit na de andere.

  Kwam ook al bericht tegen dat Oekraïne diesel koopt (via omwegen) in Rusland, met westers geld, terwijl het westen tegen China en India zegt dat ze Rusland moeten boycotten.
  Maar wat het ergste is. Het verbaast mij niet meer.

 11. Vergis je niet !!! ….
  Die hele EU-top, heeft het al jaren over “strategische autonomie”.

  Ten eerste, is dat waanzinnige zelf-overschatting. De EU stelt economnisch en militair, niets voor.

  Ten tweede, betekent dit : het verlangen een Europese Eenheids-Staat op te richten :
  met EU-leger en al. Kortom : Das Vierte Reich.

  • Militair niets dat klopt.
   Economisch niets dat durf ik te betwijfelen.
   Graag enige differentiatie a.u.b.
   Ik ken de cijfers niet uit het hoofd, maar waarschijnlijk spreken we over het volgende:
   Europa (gezamenlijke lidstaten) =
   – grootste voedselproducent ter wereld (alleen al Nederland is nr. 2 !)
   – nog altijd grootste autoproducent ter wereld
   – nog steeds de allergrootste dienstensector (zeker cultureel, onderwijs als gezondheidszorg ((helaas ter ziele nu)) ter wereld)
   Ik vergeet zeker nog een paar dingen, maar u hebt gelijk wat betreft de impact die Europa heeft op de rest van de wereld, namelijk de beste bedrijven zijn eigenlijk al in niet-Europese handen.
   B. the W. ik vindt Europa, de EU een gigantische puinhoop, dat vond ik al ongeveer zo’n 30 jr. geleden, toen we nog niet eens werden geterroriseerd met die €.

 12. Natuurlijk, draconische lockdowns in China’s grote steden niet mee gerekend, Chinezen zijn een dociel volk, dat is hun volksaard. Ook Japanners zijn zo volgzaam zeker in de periode dat de Samurai heersten onder de God-Keizer, bij overtreding was er 1 straf de dood, dat gaat in het DNA zitten bij wijze van spreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in