Kiev heeft woedend gereageerd op een oproep van het Amerikaanse Congreslid Victoria Spartz (R-Ind) om “behoorlijk toezicht in te stellen” op wapen- en hulpleveranties aan Oekraïne. Het idee komt neer op een poging om de bestaande mechanismen voor het leveren van hulp aan Oekraïne te “ondermijnen”, te midden van het voortdurende conflict met Rusland, zei de woordvoerder van het Oekraïense Ministerie van Buitenlandse Zaken, Oleg Nikolenko, zaterdag, bericht RT.

De houding van Spartz is bijzonder cynisch, gezien de Oekraïense afkomst van de congresvrouw, merkte Nikolenko op in een Facebook-post.

“Het congreslid moet ophouden met het ondermijnen van de bestaande mechanismen van militaire bijstand van de VS aan Oekraïne. De Oekraïense kant onderhoudt met maximale openheid contacten met de Amerikaanse partners, en geeft hun volledige informatie over het gebruik van technologie,” zei de woordvoerder, en beweerde dat “verdere bureaucratisering” van het proces Moskou alleen maar zou helpen.

Afgevaardigde Spartz stuurde eerder deze week een strenge vermaning aan zowel de Amerikaanse president Joe Biden als aan zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky, waarin hij hen opdroeg ten minste “drie dringende actiepunten” te ondernemen, die volgens haar zouden helpen “de situatie onder controle te krijgen.” Volgens Spartz moet Biden “ophouden met politiek bedrijven, een duidelijke strategie hebben en de veiligheidsbijstand afstemmen op onze strategie.” Zelensky moet “ophouden politiek en theater te spelen,” en in plaats daarvan “gaan regeren om zijn militairen en lokale regeringen beter te steunen.” Het derde punt, in verband met het instellen van een toezichtsmechanisme, heeft Kiev blijkbaar het meest geërgerd.

  Vernietiging van door het Westen geleverd infanteriegevechtsvoertuig gefilmd vanuit Oekraïens voertuig (Video)

“Het Congres moet zorgen voor een goed toezicht op de kritieke infrastructuur en de levering van wapens en hulp,” verklaarde Spartz.

Het instellen van een toezichtsmechanisme op de manier waarop het geld dat bestemd is om te helpen daadwerkelijk besteed zou worden, was al eerder door Amerikaanse politici geëist. Zo heeft Senator Rand Paul van Kentucky in mei de aanneming van het enorme wetsontwerp van 40 miljard dollar voor Oekraïne uitgesteld, omdat hij aandrong op de invoering van een toezichtmechanisme. Het hulpgeld had beter thuis besteed kunnen worden, betoogde Paul toen.

“Mijn ambtseed is aan de Amerikaanse grondwet, niet aan een buitenlandse natie, en hoe sympathiek de zaak ook is, mijn ambtseed is aan de nationale veiligheid van de Verenigde Staten van Amerika. Wij kunnen Oekraïne niet redden door de economie van de VS te verdoemen,” zei de senator.

Na het uitbreken van het aanhoudende conflict tussen Rusland en Oekraïne eind februari, is Washington veruit de grootste wapenleverancier van Kiev geworden. Volgens nieuwe cijfers van het Kiel Instituut voor de Wereldeconomie (IFW) hebben de VS ongeveer 6,37 miljard euro aan militaire hulp toegezegd. In werkelijkheid heeft het echter minder dan de helft van dat bedrag – ongeveer 2,44 miljard euro aan militaire hulp – tot nu toe geleverd, volgens de statistieken van het IFW. De cijfers omvatten echter alleen “bekendgemaakte leveringen” en de werkelijke omvang van de geleverde hardware zou groter kunnen zijn, gezien het feit dat sommige leveringen in het geheim zouden kunnen aankomen.

De “beste” prestatie wat het storten van wapentuig in Oekraïne betreft, is geleverd door Polen, zo blijkt uit de cijfers van de IFW. Het land heeft de 1,8 miljard euro aan wapentuig die het had toegezegd, volledig geleverd.

  Kiev’s Kristallnacht

Moskou heeft er herhaaldelijk bij het Westen op aangedrongen Kiev niet meer wapens te leveren, en waarschuwt dat dit het conflict alleen maar zal verlengen en tot negatieve gevolgen op lange termijn zal leiden. Vorige week zei Ruslands topdiplomaat Sergej Lavrov dat het blijven “volpompen” van Oekraïne met wapens Rusland er alleen maar toe zou aanzetten “meer missies op de grond uit te voeren.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin voert een halfslachtige oorlog en dat is te zienVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBritse regeringsstatistieken: Gevaccineerde kinderen hebben 30.200% meer kans om te sterven dan ongevaccineerde kinderen
Volgend artikelBrittney Griner: Russische gijzelaar of Amerikaanse wietjunk?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Natuurlijk wijzen ze dat toezicht af. Tjonge…het zal toch bekend worden wat dat tuig daar uitvreet.
  Enfin…..de hoernalisterij zou het toch niet uitzenden……en wij weten het al. Te laat…. Oleg.!!

 2. Uiteraard. We kunnen ervan uitgaan dat Odessa voldoend voedselvoorraden heeft om het desnoods jarenlang uit te houden na omsingeling komende winter en er zo massaal veel munitie en wapens, zeer zware wapens geleverd werden om keihard terug te slaan.
  En wie weet wat nog allemaal….
  Vanzelfsprekend wordt dat nooit openbaar gemaakt, ook niet aan een controlecommissie. Je kan het net zo goed rechtstreeks aan het Kremlin vertellen.
  We kunnen verwachten dat deze oorlog nog jaren aansleept.
  Arm Oekraïne! En wie weet, arm Rusland.

 3. Oekraïne moet Israël2.0 worden (New Jerusalem) en de goyim gaan ook dat betalen, want daarvoor zijn wij slaven op aarde, om hun te dienen.

 4. Van de wapens zal een deel verkocht worden op de zwarte markt–dat is duidelijk.
  En als er “100”aan andere hulp gestuurd wordt, verdwijnt er zeker 70 aan corruptie, belangrijkdeel aan die snuivende travestiet.

 5. Oekieland was altijd een super smokkelland.
  Het goede: met smokkel van ingeblikt eten, gereedschap en van-alles-en-nog-wat naar Polen, stopten ze de hyper inflatie.

  Maar ook: er waren in Oekieland enorme opslagplaatsen met pistolen en AK’s en ammo.
  Een 9mm met een paar magazijnen en paar doosjes ammo: F100. Een AK 47–ook met wat magazijnen en ammo: f150.

  Maar dat hield een risico in–grenscontrole.

  Veiliger was het naar de Russische basis in duitsland te gaan; die verkachten alles wat los en vast zat.
  Anti tank mijnen? Machinegeweer kisten ammo? pistool of AK? in totaal 360 ton aan gewicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in