Hongarije Parlement Boedapest

In een social mediawereld die wordt gedomineerd door globale tech-giganten, zoekt Hongarije naar manieren om de vrijheid van meningsuiting voor al zijn burgers te waarborgen, zei justitieminister Judit Varga na een vergadering van het Digital Freedoms Committee van haar ministerie.

Het Digital Freedom Committee van het ministerie van Justitie heeft vandaag de dialoog met de overheid en marktpartijen voortgezet om ervoor te zorgen dat het recht op vrijheid van meningsuiting van Hongaarse burgers prevaleert op social mediaplatforms die worden geregeerd door internationale tech-giganten, schrijft Varga in een Facebook-bericht.

Er zijn al een aantal van censuurzaken op netwerken zoals Facebook in Hongarije geweest, maar de kwestie is snel een kwestie van globaal belang geworden, waarbij wetgevers over de hele wereld op zoek zijn naar manieren om het monopolie dat Big Tech heeft op de stroom van informatie en nieuws te stoppen, meldt Remix.

Tijdens de bijeenkomst zei Varga dat het ministerie een groot aantal klachten van burgers heeft ontvangen die kunnen worden gedistilleerd tot twee kwesties, waarbij de burgers eisen dat de democratische waarden van transparantie en verantwoordingsplicht deel uitmaken van de huidige digitale ruimte.

Velen vragen: Op basis van welke wetten en naast welke garanties van de rechtsstaat heeft Facebook het recht om Hongaarse burgers te censureren, zei ze, en voegde eraan toe dat haar ministerie opnieuw een brief heeft gestuurd naar het regionale management van Facebook over transparantie en ideologische neutraliteit, en nog steeds op een antwoord wacht.

We blijven werken om ervoor te zorgen dat deze garanties van de rechtsstaat ook in de digitale ruimte bestaan!, schrijft Varga.

De enorme economische macht van de Big Tech-reuzen, hun gebrek aan transparantie en hun soms controversiële belastingpraktijken staan wereldwijd hoog op de agenda van regeringen, aangezien nationale wetgevers en wetshandhavers de verantwoordelijkheid hebben om de rechtszekerheid van hun burgers te garanderen, benadrukte Varga.

  "De Europese manier van leven wordt aangevallen", waarschuwt de Hongaarse minister na de moslimaanslag in Wenen

Censuur een globaal probleem

Hongarije is niet het enige land in de Midden-Europese regio dat zich zorgen maakt over de censuur van de sociale media. Vorige week werd een grote petitie uit de Tsjechische Republiek ondertekend door vele bekende Tsjechische persoonlijkheden, onder andere door spelontwikkelaar Daniel Vávra, muzikant Pavel Fajt, brouwer Stanislav Bernard, schrijver David Zábranský en egyptoloog Miroslav Bárta, om zich te verzetten tegen de censuur op social media.

Tsjechische afgevaardigden hebben ook een wet in het land voorgesteld die het een misdaad zou maken om de vrijheid van meningsuiting op sociale mediaplatforms te schenden.

In Polen zei de leider van Recht en Rechtvaardigheid (PiS), Jarosław Kaczyński, dit jaar:

Vandaag de dag hebben we politieke correctheid en de daarmee samenhangende censuur, die leidt tot repressieve maatregelen tegen mensen die dingen zeggen die niet in overeenstemming zijn met de politieke correctheid. Dit alles maakt het moeilijk om in dergelijke gevallen over vrijheid te praten.

Conservatieve Tsjechische politici zijn verbannen van YouTube, Poolse nieuwswebsites zijn verwijderd van zowel Twitter als YouTube, inclusief het regelrechte verbod op de complete Poolse Daily berichtgeving op Twitter vorige maand in wat wordt gezien als een grote censuur-escalatie en een regelrechte aanval op de vrijheid van de pers.

In zijn commentaar op het YouTube-verbod verklaarde de conservatieve Tsjechische politicus Tomio Okamura in juli van dit jaar:

Ik beschouw het feit dat YouTube mijn kanaal, waarop ik ongecensureerde informatie heb gepubliceerd, heeft verboden, als een grove aanval op de vrijheid van meningsuiting en als een aanval op de fundamentele burgerrechten die in het Handvest van de Rechten en Vrijheden worden gegarandeerd. Het verstoort de vrije concurrentie tussen de politieke partijen die in de Tsjechische grondwet zijn vastgelegd.

Censuur neemt toe

  Hongaarse premier: Overwinning van Oekraïne op Rusland is in principe onmogelijk en waarschuwt voor kentering in wereldorde

De kwestie van de censuur is ook een belangrijk twistpunt geworden voor de conservatieven die de linkse vooringenomenheid bij bedrijven als Google, Facebook en Twitter de schuld geven van de aanval op de vrijheid van meningsuiting in Europa, de Verenigde Staten en een aantal andere landen. Zoals Remix al eerder meldde, hebben 18 van de 20 leden van de globale toezichtsraad van Facebook, die de macht heeft om inhoud te censureren, banden met George Soros en zijn Open Society Foundation.

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 is de kwestie van bijzonder belang geworden: Twitter censureert de tweets van president Donald Trump, verbant het grote Twitter-account Reddit gewijd aan Trump, YouTube demoniseert conservatieven en Twitter verbiedt duizenden pro-Trump-accounts.

Met conservatieve regeringen die aan de macht zijn in een aantal Midden-Europese landen, wordt er door deze regeringen aangedrongen op actie en een model voor de bescherming van de vrijheid van meningsuiting in hun land, wat in het hele Westen een domino-effect zou kunnen hebben.

Orbán over West-Europa: “Weet niet of ik moet lachen of huilen”

Vorig artikelPolitieagent schiet meszwaaiende zwarte aanvaller dood: BLM rellen en plunderingen: “ongewapend 14-jarig zwart kind doodgeschoten” 
Volgend artikelAnti-Trump sukkel “I believe I can fly, I believe I can touch the sky”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

  1. “Vreemd” om te lezen dat de leiders uit de óóit door een dictatoriaal land bezette landen als Hongarije, Tsjechië, Polen enz. véél meer voor hun bevolking doen en eisen als de “leiders” in de overige landen, waar de “leiders” om de haverklap blèren dat hun land een “democratie” is maar intussen álle democratie (referendum, Sleepwet enz) vernietigen.

  2. Geweldige landen, die wel voor hun burgers opkomen.
    Hier wordt je onderdrukt door torenhoge belastingen, onzinnige wetgeving, enorme regelgeving, almachtige bureaucratie en een corrupt ministerie van Justitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in