Sinds 30 juli laat het Oekraïense leger bijna dagelijks strooimijnen boven Donetsk vallen, en er zijn al 58 burgers gewond geraakt of gedood. Mensenrechtenorganisaties, westerse media en politici consequent deze oorlogsmisdaad, schrijft Thomas Röper.

Ik was eind juli in Donetsk, toen het Oekraïense leger voor het eerst de strooimijnen boven Donetsk liet vallen. Deze PFM-1 “Lepestok” mijnen worden ook wel “bladmijnen” of “vlindermijnen” genoemd, omdat ze “bladeren” of “vleugels” aan de zijkanten hebben, waardoor ze zachtjes naar de grond vliegen.

In de Donbass vuurt het Oekraïense leger de mijnen af met Uragan-raketten, die elk 312 van deze mijnen laten vallen. De mijnen verspreiden zich in de wind over een groot onvoorspelbaar gebied. Na te zijn gevallen, scherpen de mijnen zichzelf na een vooraf bepaalde tijd of na de inslag; een speciaal ontwerp voorkomt voortijdige ontploffing bij de inslag met de grond. Meer details hierover vindt u in dit artikel, waarin ik uit eigen ervaring verslag doe van de eerste dropping van de mijnen boven Donetsk.

Sinds eind juli gaat er bijna geen dag voorbij zonder dat het Oekraïense leger deze mijnen (soms meer dan duizend op één dag) boven Donetsk en andere steden in de Donbass laat vallen. Aangezien de mijnen, zoals ik uit eigen ervaring weet, vaak moeilijk op te sporen zijn, zijn er nu 58 mensen door de mijnen gewond geraakt, waarvan één dodelijk, waarbij de meeste slachtoffers ten minste één been verloren hebben. Het gebruik van deze mijnen is illegaal, zeker boven burgergebieden, en vormt een oorlogsmisdaad.

Eigenlijk zouden de Westerse media en politici, die zich gewoonlijk tegen het gebruik van anti-personeel mijnen uitspreken en die zogenaamd zo gekant zijn tegen schendingen van de mensenrechten, oorlogsmisdaden en het beschieten van burgers, krachtig moeten protesteren tegen het gebruik van deze mijnen in Kiev. Maar vooral zouden internationale mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International, de VN of zelfs de OVSE krachtig moeten protesteren, want het valt niet te ontkennen dat het hier gaat om oorlogsmisdaden tegen de burgerbevolking in de Donbass.

  Meer prominente landen verlaten de Amerikaanse dollar en negeren het pleidooi van de VS om de olieproductie te verhogen

Maar blijkbaar is het in het Westen zo dat Russen geen mensen zijn met mensenrechten, en dat men dus oorlogsmisdaden tegen hen mag begaan. Hoe kan men anders het stilzwijgen in het Westen verklaren over het gebruik van de mijnen door Oekraïne?

Het feit dat ook Amnesty International, de VN, de OVSE en andere organisaties die eigenlijk in Kiev zouden moeten protesteren, zwijgen, bevestigt eens te meer mijn beschuldigingen aan het adres van deze organisaties (zie bijvoorbeeld hier en hier) dat zij allang niet meer neutraal zijn en verworden zijn tot instrumenten van de westerse politiek en propaganda.

In Rusland worden openbare conferenties gehouden waarin de Oekraïense oorlogsmisdaden worden gedocumenteerd, en die worden ook doorgestuurd naar de bovengenoemde organisaties die zogenaamd geïnteresseerd zijn in mensenrechten, maar ook dat verandert niets aan het feit dat deze vermeende mensenrechtenorganisaties en ook internationale rechtbanken welwillend tegenover de Oekraïense oorlogsmisdaden staan.

Rusland heeft daar nu weer over geklaagd. Ik heb het bericht van het Russische persbureau TASS hierover vertaald.

Begin van de vertaling:

Mensenrechtenactivist zegt dat internationale organisaties het gebruik van “bladmijnen” door de Oekraïense strijdkrachten negeren

Het hoofd van de organisatie “Fair Defense”, Vitaly Galachov, noemde het aantal gewonden 58 personen, van wie er één overleed.

Internationale mensenrechtenorganisaties, met name de VN-Commissie en Amnesty International, negeren het rapport van de DNR over het gebruik van de PFM-1 Lepestok anti-personeel mijnen door de Oekraïense strijdkrachten tegen de burgerbevolking. Vitaly Galachov, hoofd van de organisatie Fair Defense (die informatie verzamelt over de misdaden van het Oekraïense leger op het grondgebied van de DNR), zei maandag tegen TASS.

  Idiocratie: Een vorm van moderne westerse democratie

“Op 8 augustus hebben wij materiaal over anti-personeel mijnen naar de VN-commissie gestuurd, die na het begin van de militaire operatie is opgericht om de misdaden in elektronische vorm te onderzoeken. Op dat ogenblik hadden wij 29 slachtoffers, één persoon werd gedood en één kind werd gewond. Wij hebben geen antwoord van de commissie gekregen,” zei Galachov.

Het materiaal werd ook doorgezonden aan Amnesty International. Er kwam geen antwoord. Op 29 augustus was het aantal gewonden opgelopen tot 58, van wie er één was overleden. Onder de gewonden waren twee kinderen.

“De VN-Commissie, het Internationaal Strafhof en andere mensenrechtenorganisaties hebben zich volledig teruggetrokken en een eenzijdig standpunt ingenomen,” zei Galakhov.

Oekraïense troepen hebben in Donetsk en andere gebieden van de republiek PFM-1 afgevuurd met Uragan meervoudige raketwerpers. Zo werden de Donetskse wijken Voroshilovsky, Kuybyshevsky, Kievsky en Kirovsky, de Makeevkse wijken Chervonogvardeysky en Kirovsky, en Yassinvata beschoten. Als gevolg daarvan werden de woonwijken van de nederzettingen ondermijnd.

De Lepestok PFM-1 is een anti-personeel mijn met een drukontsteking. Dergelijke explosieven kunnen op afstand verspreid worden door het laten vallen van cassettes die gedragen worden door raketgestuurde granaten. Het omhulsel van de mijnen is gemaakt van polyethyleen in een camouflagekleur, waardoor ze uiterst moeilijk te detecteren zijn. De mijnen zijn bijzonder gevaarlijk voor de burgerbevolking, omdat ze door hun ongewone vorm moeilijk op te sporen zijn.

Einde van de vertaling


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne oorlog – Close combat gevechten in loopgraven (Video 18+) Volg Frontnieuws op Telegram

  Sommige van de aan Oekraïne geleverde wapens zullen tegen ons worden gebruikt

Lees meer over:

Vorig artikel“Hoe is dit in godsnaam mogelijk?” Geschokte Europeanen betalen astronomische energierekeningen nu de “Angstaanjagende Winter” nadert
Volgend artikelMijn bezoek aan Londen: John Cleese had gelijk. Het is niet langer Engels
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in