Pixabay

De speciale operatie van Rusland in Oekraïne kan een twee jaar durende wereldwijde voedselcrisis veroorzaken, zelfs als de patstelling morgen eindigt, beweert The Telegraph, die Westerse functionarissen citeert. Zij houden vol dat de uitvoer van graan dat “vastzit” in Oekraïne de remedie is, terwijl zij zwijgen over de sancties van het Westen die de grotere voedselexport van Rusland naar derde-wereldlanden verlammen, bericht Ekaterina Blunova.

“Wij zijn er heel duidelijk over dat deze graancrisis dringend is, dat zij binnen de volgende maand moet worden opgelost, anders zouden wij verwoestende gevolgen kunnen zien,” zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss op 23 juni tegen de pers.

Het aanhoudende conflict heeft de productie verstoord, “waardoor de wereldvoedselprijzen tot recordhoogten zijn gestegen,” beweert The Telegraph. Met name de tarweprijzen stegen in mei tot een gemiddelde van 56,2%, 2022 boven hun waarde van vorig jaar, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).

De bron van de krant zegt dat de Britse ambtenaren de huidige pogingen om Oekraïens graan over land en over de weg te vervoeren “ver beneden” zien wat nodig is. Zij dringen erop aan dat het graan over zee wordt uitgevoerd, en beschuldigen Rusland ervan dat het de Oekraïense voedselvoorraden belet de havens aan de Zwarte Zee te verlaten. Volgens de Britse premier Boris Johnson zou Moskou proberen de wereld “gegijzeld” te houden.

De krant haalt ook “onlangs vrijgegeven Amerikaanse inlichtingen” aan, die beweren dat de Russische marine “orders heeft gekregen om mijnen te leggen” in Odessa en Ochakov en de rivier de Dnjepr heeft “ondermijnd” “als onderdeel van haar blokkade van de Oekraïense graanexport.” Volgens BoJo helpt het Verenigd Koninkrijk Oekraïne “op technisch niveau om Odessa te helpen ontmijnen.”

Westerse pers zwijgt over Ruslands Zwarte Zee-corridors

Rusland stelde de beweringen van de VS en het VK aan de kaak, en benadrukte dat het Oekraïense leger tijdens de terugtocht zijn eigen havens heeft ondermijnd. Bovendien blijft Oekraïne de Russisch-Turkse pogingen dwarsbomen om het gebied te ontmijnen en de veilige doorvaart van schepen uit de territoriale wateren van het land te verzekeren.

  Scoop: Rusland verfijnt elektronische oorlogsvoeringssystemen om Oekraïense F-16's te onderdrukken

Op 2 juni heeft de Permanente Vertegenwoordiger van Rusland bij de VN Vasily Nebenzya duidelijk gemaakt dat Rusland bereid is veilige corridors te bieden aan Oekraïense schepen die 20 miljoen ton graan vervoeren, als Kiev het watergebied rond zijn havens ontmijnt.

Eind mei kondigde het Russische Ministerie van Defensie aan dat de Russische marine veilige zones in de Zwarte Zee en de Zee van Azov had gecreëerd voor schepen die Oekraïne verlaten langs humanitaire corridors. De corridors met een lengte van 139 mijl en een breedte van 3 mijl zijn dagelijks van 8.00 uur tot 19.00 uur (GMT+3) in gebruik in de Zwarte Zee voor schepen die gestationeerd zijn in de havens van Cherson, Nikolajev, Tsjernomorsk, Ochakov, Odessa en Joesjny.

Niettemin blijven de Kievse autoriteiten “al het mogelijke doen om zich te onttrekken aan de interactie met vertegenwoordigers van buitenlandse staten en rederijen bij het oplossen van de kwestie van het verzekeren van de veilige uitgang van geblokkeerde schepen,” aldus het MvD.

Turkije, dat met Rusland heeft samengewerkt bij het ontmijnen van de Zwarte Zee en het verschaffen van een veilige doorgang aan schepen, sluit zich aan bij de bezorgdheid van Moskou. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zei vorige maand tegen Anadolu Agency dat de twee grootste hinderpalen voor de graanexport de mijnen zijn die het Oekraïense leger in het watergebied van Odessa heeft gelegd, en de westerse sancties die aan Russische schepen zijn opgelegd op het gebied van verzekering en dienstverlening in internationale havens.

De rol van Oekraïne in de voedselcrisis wordt zwaar overschat

De Westerse pers gaat niet in op de vraag hoe de anti-Russische sancties tegen de handel, de financiën, het vervoer en cruciale landbouwproducten van het land een averechtse uitwerking hebben gehad op de wereldvoedselmarkt, waardoor de prijzen hoog zijn opgelopen.

  Hoe Amerika Europa vermorzelt

De Senegalese president en hoofd van de Afrikaanse Unie Macky Sall heeft eerder deze maand alarm geslagen over de westerse beperkingen die de Russische uitvoer van graan en meststoffen naar Afrika verhinderen.

“De sancties tegen Rusland hebben de situatie met de levering van granen en meststoffen aan Afrikaanse landen verergerd. Wij hebben er geen toegang meer toe, en dit vormt een ernstige bedreiging voor de voedselzekerheid op het continent,” waarschuwde Sall op 3 juni tijdens een officieel bezoek aan Rusland.

Oekraïne en Rusland produceren samen ongeveer een derde van de tarwe die op de wereldmarkten wordt verhandeld, volgens het in Washington gevestigde International Food Policy Research Institute (IFPRI). Toch is Rusland de grootste exporteur van tarwe ter wereld, met meer dan 17% van alle tarwe die op de wereldmarkt wordt verkocht, terwijl het aandeel van Oekraïne ruwweg 10% bedraagt.

Ter vergelijking: Rusland exporteerde in 2018 44,64 miljoen ton tarwe, terwijl Oekraïne in datzelfde jaar de wereldmarkt van 16,91 ton van het basisproduct voorzag, volgens de FAO.

De rol van Oekraïne als exporteur van voedselgrondstoffen wordt door het Westen opzettelijk overschat, zei de Russische president Vladimir Poetin in juni in een interview met Rossija-1.

“De wereld produceert ongeveer 800 miljoen ton graan en tarwe per jaar. Nu wordt ons verteld dat Oekraïne klaar is om 20 miljoen ton te exporteren. 20 miljoen ton vergeleken met de 800 miljoen ton die de wereld maakt is 2,5% van dat cijfer. Maar als wij uitgaan van het feit dat tarwe slechts 20% van de totale voedselvoorziening uitmaakt (en dat is de realiteit, dit zijn niet onze cijfers maar die van de VN) betekent dit dat die 20 miljoen ton Oekraïense tarwe 0,5 procent bedraagt,” zei de Russische president tegen de omroep.

  Het bashen van China heeft de diplomatieke dialoog vervangen

Poetin wuifde de beweringen weg dat Rusland zou proberen de uitvoer van Oekraïens graan te blokkeren, en noemde de beweringen “bluf”. De Russische president benadrukte dat er geen belemmeringen zijn voor de uitvoer van graan uit Oekraïne. Hij benadrukte dat schepen met tarwe elk ogenblik de Zwarte Zee kunnen uitvaren als Kiev de havens vrijmaakt van mijnen. De wereldtarweprijzen zijn met 10% gedaald nadat Poetin te kennen had gegeven dat Rusland bereid is het vervoer van graan uit Oekraïense havens te verzekeren.

G7 & NAVO verdubbelen hun inspanningen om Rusland verder te isoleren

Terwijl de Britse regering de speciale operatie van Rusland voor de zich ontvouwende wereldwijde voedselcrisis blijft hekelen, roept de Britse premier Europa op de militaire hulp aan Oekraïne op te voeren.

BoJo komt met een nieuw plan dat Oekraïne een opleidingscampagne voor zijn militairen aanbiedt, en dringt er bij de Westerse leiders op aan “voortdurende financiering en technische hulp” aan Oekraïne te bieden om het langdurige verzet van Kiev tegen Rusland te verzekeren.

BoJo zal er naar verwachting bij Frankrijk en Duitsland op aandringen om hun steun aan Oekraïne te versterken tijdens de G7-top volgende week, “omdat hij vreest dat [de Oekraïense president] Volodymyr Zelensky zich zou kunnen laten verleiden om in te stemmen met een ‘shitty’ vredesakkoord [met Rusland],” aldus de Telegraph.

Reuters van zijn kant voorspelt dat de leiders van de G7 en de NAVO volgende week zullen werken aan het “opvoeren van de druk” op Rusland over zijn speciale operatie in Oekraïne, terwijl zij zullen proberen het land verder te isoleren van de wereldeconomie.


Copyright © 2021 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

HONGERSNOOD DOSSIER

12 jaar over de houdbaarheidsdatum: Kunt u het nog eten?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOngekend: Sterftecijfer in Finland is tot recordhoogte gestegen. Australische sterftecijfers liggen 17,5% hoger dan het historisch gemiddelde
Volgend artikelVolledig gevaccineerde vrouw acht vingers geamputeerd nadat ze zwart werden door “mysterieuze ziekte”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Als of WIJ Slapen , smerig verachtelijke bende machtgeile despoten ,Qua reageren hier halen JULLIE het laagste in ’n fatsoenlijke vrouw van 70 naar boven, Wens Neurennberg , Gitmo jullie ALLEN toe, van Koningklijk tot schoothondje , marionet. WIJ, IK kijk ernaar UIT.

 2. Als of WIJ Slapen , smerig verachtelijke bende machtgeile despoten ,Qua reageren hier halen JULLIE het laagste in ’n fatsoenlijke vrouw van 70 naar boven, Wens Neurenberg , Gitmo jullie ALLEN toe, van Koninklijk tot schoothondje , marionet. WIJ, IK kijk ernaar UIT.

 3. Het wereldwijde voedsel te kort komt vanuit de sancties tegen Rusland en de onwil van de EU, Engeland en Amerika. Onze eigen regeringen die alle voor de WEF/AZR werken, zijn de hoofdveroorzakers van al onze ellende. We moeten als volk gewoon al onze zogenaamde volksvertegenwoordigers uit hun functies zetten en opsluiten tot nader order of direct dood schieten. Want alleen die taal verstaan zij enkel.

 4. Er is geen voedsel crisis, maar een bestuurlijke crisis.
  Wil je graan van deOekie fascisten?
  Mag van Rusland; WEL zelf de mijnen weghalen, en inkomende schepen worden door RU gecontroleerd op lading 9wapens b.v.) Uiteraard ook de sancties tegen RU opheffen.

  Logisch.

  Het tweede deel: de sielugge negertjes.
  In Rhodesie was een super productie van granen; heel Afrika at ervan, plus wat extra export.
  Maar de negertjes vonden dat ze recht hadden op het land van de blanke boeren; de laatste dus vermoord/verkracht/dood gemarteld/verjaagd.
  Jaar erop: geen productie; dus honger en geen export

  Moet je daar medelijden mee hebben? Nee dus.
  Hetzelfde gebeurt in Zuid Afrika.

  Afrika leeft al 70 jaar van westerse liefdadigheid. Tijd om ermee te stoppen.
  laat ze zelf maar beslissen: werken, of verhongeren.

  Afrika is alleen goed als kolonie.

 5. Voor Oekraine: terug naar koloniaal bestuur; ze zijn te corrupt, te fascistisch om het zelf te doen.
  Laat het hele land maar lekker onder Russisch bestuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in