2, 8 en 12 jaar over de houdbaarheidsdatum: kunt u het nog eten? Auteur Gerhard Wisnewski deed een zelfexperiment met zijn noodvoorraden en kwam tot een verbazingwekkende conclusie.

Gisteren ben ik begonnen met een zelfexperiment met oud conservenvoedsel, want de vraag rijst altijd hoe lang blikvoer en andere voorraden houdbaar zijn. Ik nam drie monsters van mijn eigen voorraden die al vele jaren oud waren en “prepareerde” ze. Te weten:

• Een zak gevriesdroogd trektochtvoedsel, merk Katadyn, gekocht circa 2018, houdbaarheidsdatum (BBD) 2020, dus 2 jaar geleden verlopen.

• Een pot Bolognesesaus, merk “Mamma Gina”, gekocht circa 2012, houdbaarheidsdatum 2014, d.w.z. 8 jaar geleden verlopen

• Een zak gevriesdroogd trektochtvoedsel, merk Katadyn, gekocht ca. 2008, BBD 2010, dus 12 jaar verlopen (gevriesdroogd trektochtvoedsel is vaak duurder dan blikjes, maar heeft het voordeel dat het lichter van gewicht is).

Ik geef toe dat ik zeer sceptisch was. Vooral met het oude conservenvoedsel was het een beetje een vreemd gevoel om het potje of zakje zelfs maar open te maken. Er was een psychosomatische verdedigingsreactie die u ervoor doet terugdeinzen en ook een lichte afkeer omvat. Kortom, men verwerpt het voedsel al vanwege de kennis van zijn leeftijd. Eigenlijk wilt u niet weten wat er in zit.

Maar u hoeft zich geen zorgen te maken. Als eerste was er een zak Katadyn trektochtvoedsel, die 2 jaar geleden was verlopen (houdbaarheidsdatum 2020): noedels met kip en spinazie. Na het opensnijden van het zakje geen onaangename indrukken, noch olfactorisch, noch visueel. Geur en uiterlijk normaal. Kokend water erop gegoten en geroerd. Daarna ruiken en (nu ook) proeven, normaal. Resultaat: volledig eetbaar. Daarna volgde de Bolognesesaus, waarvan de houdbaarheidsdatum acht jaar geleden is verstreken (houdbaarheidsdatum 2014). Hier geldt hetzelfde: de deksel van het potje opengedraaid, na opening geur en uiterlijk volkomen normaal. Smaak onberispelijk. Later hebben wij de hele inhoud van de pot zonder problemen verorberd.

  Rusland wint de industriële oorlogsvoering

Natuurlijk was ik vooral nieuwsgierig naar het trektochtvoedsel dat sinds 2010 over de datum was, en dat rond 2008 gekocht was, zo’n 14 jaar geleden. Het was zalm met aardappelen en dillesaus. Afgezien van het feit dat u, zoals verwacht, de zalm met een vergrootglas moest zoeken, was er niet het geringste verschil in kwaliteit met het eerder genoemde conservenvoedsel. Met andere woorden, het eten was net zo vers als het eten van het trektochtvoedsel dat tien jaar jonger was. Na het eten van de monsters, inclusief het potje Bolognese, waren er geen late effecten (maagklachten enz.).

Ik moet toegeven, dat ik dat niet verwacht had: 2, 8 en 12 jaar over de houdbaarheidsdatum is toch geen sinecure! Ik was nogal opgetogen en zette de conserven terug bij de rest van de voorraad. In wezen zou dit resultaat moeten gelden voor alle conserven, gevriesdroogd of niet, want de productieprocessen zouden hetzelfde moeten zijn. Maar ik wil hier natuurlijk geen vrijbrief geven en aanbevelen om bijvoorbeeld voedsel te eten dat over de datum is. Uiteindelijk draagt iedereen zelf de verantwoordelijkheid. Een vuistregel zou kunnen zijn: als er na 2 jaar niets in een blik of een zak gebeurt, dan zal er na 10 jaar ook niets in gebeuren. Het voedsel is immers helemaal dood: geen eencellig organisme roert zich er nog in. Als dat zo is, dan zwellen de zakken en de blikken op. En dan is het tijd om ze in de vuilnisbak te gooien!


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

HONGERSNOOD DOSSIER

Duitse minister van Binnenlandse Zaken: Burgers moeten noodrantsoenen gaan aanleggenVolg Frontnieuws op Telegram

  Het Nederlandse boerenprotest en de oorlog tegen het voedsel

Lees meer over:

Vorig artikelUrsula von der Leyen: “Bereid zijn om voor het Europese perspectief te sterven”
Volgend artikelDr. McCullough: De wereldwijde vaccinreactie op COVID-19 was lang van tevoren bekokstoofd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

39 REACTIES

 1. Helemaal terecht, ik heb diverse producten gegeten die al jaren over de datum waren.
  geen probleem. Voorbeeld de Vacuüm verpakte Hamburgers van Unox, diverse groentes in blik en pasta’s inclusief de Pasta saus, Wasa knackebrod is ook lang houdbaar vond laatst nog een pakje dat 4 jaar over de datum was.

  • Tijdens mijn diensttijd in het leger, 1973, bestond ons noodrantsoen uiteraard uit conservenblikken. Het verbaasde mij dat het de aangegeven houdbaarheidsdatum tot 20 jaar na dato aangaf. Sindsdien eet ik alles tot 10 jaar over de aangegeven datum. Nooit een probleem. Het kan gebeuren dat voortijdig een blik van buitenaf is doorgeroest. Feitelijk telt dat niet mee.

 2. Wat op het moment in de winkel ligt daar, zijn de houdbaar datums van 2025

  Ik dacht spontaan, daarom is dat destijds veranderd

  Het is zoals de auteur beschrijft.

  Voorraad kun je lang over de datum consumeren.

  Maar dat is ieders eigen verantwoordelijkheid.

 3. Eens, de pver de datum spul is bijna altijd prima te eten. Slechts 1 keer heb ik een blikje vis achterin mijn keukenkastje gevonden dat ca 8 jaar over de datum was. Toen ik die openmaakte zag die er erg verkleurd uit en rook niet best dus die heb ik zonder proberen het op te eten weggegooid.

  Het is niet voor niet niets TEN MINSTE houdbaar tot datum x. De producent moet dan 100% zeker weten dat alles dan nog eetbaar is want als dat niet het geval is….. juridische ellende. Met alle honger op de aarde vind ik het misdadig dat er niet op de blinkjes etc staat ten minste tot datum x maar met 99% zekerheid tot datum y (verder in de toekomst) en met 95% zekerheid tot datum z. Om maar wat te zeggen.

  Groeten,
  Hugo

 4. houdbaarheid data
  Jaren geleden bestond het niet
  Voor verse spullen is het natuurlijk logisch dat je het niet meer kan eten
  Maar blik en pot en vacuüm verpakt
  Volgens mij is dat prima ook jaren na data
  Hier heb je alweer het kudde gedrag
  Oh jee het blik is één dag over data
  We gooien het weg stel je voor dat je er ziek van wordt
  Of erger dat iemand weet dat je spullen die over data zijn eet
  Ik ben vrijwilliger bij een voedsel bank.
  In Spanje weliswaar
  Maar we bieden de mensen ook de spullen die over data zijn aan boven op het gebruikelijke voedsel pakket
  Ze tekenen wel een briefje waarop staat dat ze wisten dat het over data is
  Goed systeem volgens mij nog prima te eten en de mensen zijn hartstikke blij dat ze extra hebben

   • Mensen die anderen corrigeren op hun schrijffouten zijn meestal vreemde, eigenaardige en onprettige mensen om samen me te zijn.

    • Heb jij je nu even aangesloten bij de domme schapen?
     Je weet wel, die grote groep, die kritische mensen en hun gedachten willen verketteren en buitensluiten.
     Want, omdat ze anderhalve hersencel hebben, kunnen zij niet met kritiek en correcties omgaan.
     Als jij denkt boven correcties te leven, heb je net zo’n waarden-loos snowflake-bestaan.
     Het verwerven van een autonoom, menselijk leven draait om het nastreven van kwaliteit.
     Deal daar maar mee.
     Of zink weg in de vergetelheid, omdat je te laag op de momenteel zich in de samenleving voltrekkende IQ-test scoort.

  • ja veel dingen zijn verpakt best wel lang houdbaar… iedereen gooit ook vers brood in de vriezer…smaakt wel ok gebakken…

 5. Bij mij ook nog een paar dozen pickwick thee van de datum houdbaar tot september 1984 gevonden. Is nog prima thee van te zetten. Was met de verhuizing achter in de kast terecht gekomen, je kent het wel van dat komt wel eens op, toendertijd bij een voordelige aanbieding groot ingeslagen. Zolang het vacuüm of droog blijft is het onbeperkt houdbaar. Zoals gedroogde spliterwten of gedroogde bonen. Die houdbaarheidsdatums zijn er op gekomen, om zo meer te kunnen verkopen en dat de consumenten minder voorraden gingen aanleggen.

 6. Ik heb videootjes gezien van militaire rantsoenblikjes uit WO-2 met (o.a) kaas die na 60 jaar nog steeds te pruimen waren.

  No shit.

  Belangrijk : wèl “parallel” vitaminepilletjes inslaan, want èchte voedingswaarde voor het lichaam (mineralen, vitaminen, effectieve eiwitten) heeft die troep natuurlijk niet meer !

  • @René, bio chlorella is heel goed om je lichaam te helpen afval-/ gifstoffen van o.a. chemtrails af te voeren. De ‘boven ons gestelden’ gebruiken het ook.

 7. Op YouTube zijn er leuke filmpjes van te vinden. Wat er uit jaren oude blikken tevoorschijn komt is niet altijd zo feestelijk~!

 8. Wij krijgen dagelijks alle voedsel wat de dag ervoor over de datum is gegaan binnen van een supermarkt in het dorp. We delen dit ook weer uit. Gesneden groenten zijn nog ongeveer 1 dag langer houdbaar, rundvlees wel 2 en vacuum verpakt langer, zuivel rustig een week en gefermenteerd zelfs 3 weken. Maar rauw varkensvlees… dat gooien we vaak wel meteen weg. Of en gemengd fruit gaat op elkaar reageren en is daardoor 1 dag na datum al niet goed meer.

 9. Gut, Rutte, Kaag Olongren de Jonghe zijn ver over houdbaarheidsdatum heen.
  En dat zie je en ruik je.
  Stinkt.

 10. Die overtijd- of houdbaarheidsdatum is ingesteld bij wet om:
  – de klant in kennis van de ouderdom van het product.
  – niet alle verpakkingen zijn lang houdbaar, materialen versterven. Vb rubber. Laklaag van blik. Laagjes van tetra komen los, of worden poreuzer.
  – Verkoopprijs te reguleren
  – Sommige voeding is vlugger onderhevig aan gisting en of verzuring.

 11. ……..nou heb ik een buurmeissie, Zweeds, nymfomane, 22jaar, blond en die smaakt anders ook nog goed hoor!

  • Beste Pierre,
   Maar let dan wel op dat ze, net als een bedorven conservenblik, niet bol gaat staan.
   Daar kun je immers ook buikpijn van krijgen………

  • Beste Cornella,
   Dat is niet helemaal waar.
   Voedsel met een hoge zuurgraad tast na verloop van tijd de binnenkant van het blik aan.
   Tomaatproducten hebben deze eigenschap, vooral tomatenpuree.
   Menigeen zal het wel eens meegemaakt hebben dat tijdens het openen van een blikje tomaten puree een deel door de keuken spuit.
   Door bacteriën komen gassen vrij die het blik bol laten staan.
   Niet meer consumeren……

 12. Jullie zullen straks je eigen uitwerpsel nog eten en let op 80 jaar geleden in de jaren 1930 gebeurde dat ook al slapen jullie nog maar lekker verder en al jullie dure woorden maakt het niet veel beter.

 13. Vraag is nog wel hoe gezond het eigenlijk soeiso (nog) is door de toegepaste conserveermethoden ?
  Is geen kritiek, gewoon eerlijke vraag. Weet het niet echt, heb er wel ooit bedenkelijke berichten over gezien…

  • Beste Rudolf,
   Duizenden jaren heeft de mens kunnen overleven zonder koelkast en vriezer.
   Oude methodes om voedsel te bewaren destijds o.a.;
   Drogen. ( in de zon )
   Roken ( boven een rokend vuurtje )
   Pekelen(inzouten)
   Inmaken in het zuur ( met b.v. gegiste appelschillen )
   Inmaken met suiker ( voor zover dat voor handen was )
   Dat de huidige mens momenteen op deze wereld rond kan lopen is aan bovenstaande methodes te danken.

 14. Laten wij blij zijn dat het Rutte en zijn consorten en koningsleden het nog goed hebben wat zouden wij zonder dat volk anders zijn. VRIJ VRIJ.

 15. Beste Mensen

  Twee vliegen in èèn klap
  Uit hongeren uitmoorden heele grote groepen de domme achterna hol schaapjes
  Tegelijkertijd voor de trip naar andere melkwegstelsels planeten uitrekenen hoeveel voedsel per persoon noodzakelijk zal zijn
  Heele mooie uitgekookte gemeene slimme set
  Alweer een list van de Listige Staten om de Burgers nog verder te isoleren
  Heel goed uitgedokterd door die nazaten der gespleten Tong Wezens ZoeteGod ZureDuivel Bill Gates & Cornuiten
  Ga Uzelf maar opsluiten in een klein hokje met wat rantsoen
  Hoe lang is de uithouding’s vermogen ?
  En vooral niet vergeten
  Hersenlozen … Neuk erop los
  Mooi zo

  Dank U

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in