© EFF.org

Zonder het de getroffen gebruikers te vertellen, heeft Google stilletjes een nieuwe gerichte reclametechniek geïntroduceerd in de Chrome-browser. De nieuwe praktijk wordt zwaar bekritiseerd.

Een week geleden werd Federated Learning of Cohorts, of FLoC, geïmplementeerd in miljoenen browsers die hun gebruikers nu in groepen zullen sorteren op basis van gedrag en vervolgens hun groepslabels zullen delen met trackers en adverteerders van derden. Degenen die onder de regeling vallen, zijn willekeurig geselecteerd en kunnen zich alleen afmelden door cookies van derden in Chrome uit te schakelen.

De Electronic Frontier Foundation (EFF) is zeer kritisch en stelt dat FLoC een slecht idee is en dat het een concrete schending inhoudt van het vertrouwen van de gebruiker in een technologie die niet zou mogen bestaan.

Dubbel volgen

Volgens de EFF zal FLoC adverteerders helpen gerichte reclame te maken wanneer cookies van derden verdwijnen, maar tijdens de strenge tests die momenteel worden uitgevoerd, zal de nieuwe technologie parallel werken. Dit betekent dat trackers die het onlinegedrag van gebruikers volgen, voortaan ook hun FLoC-ID’s verzamelen.

In dit stadium is de test naar verluidt uitgevoerd met gebruikers in sommige regio’s, maar niet in Europese landen. Momenteel gaat het naar verluidt om 0,5% van de gebruikers in de betrokken regio’s, maar het FLoC-team heeft naar verluidt gevraagd het percentage te verhogen tot 5%, wat zou neerkomen op tientallen of honderden miljoenen.

Kick Chrome van je computer, Google is de vijand, net zoals Facebook en Twitter, leg je lot niet in handen van de vijand, gebruik Brave (“Browse 3x faster than Chrome”), of Dissidenter (“Meet the Free Speech Web Browser”) en Telegram.

De Google Chrome browser is zo traag als dikke stront

Reactie op zuiveringsactie techgiganten: Trump wil zijn eigen social-mediaplatform lanceren

1 REACTIE

  1. Ik ben blij dat ik al lang van chrome afgestapt ben. Gebruik nu Brave, zelfde look & feel als chrome maar dan zonder advertenties, trackers etc. Je hoeft daarvoor niet eens extensies te installeren, zit allemaal ingebouwd. Is daardoor ook supersnel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here