Foto: Public Domain

De Amerikaanse YouTuber en columnist Gonzalo Lira werd begin mei in Oekraïne gearresteerd omdat hij de Russische invasie “publiekelijk rechtvaardigde”, aldus een persbericht van de Veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU). In de verklaring staat dat Lira “het staatsburgerschap heeft van een van de landen van Latijns-Amerika”, maar dat hij ook een in Californië geboren Amerikaans staatsburger is, bericht Zerohedge.

Lira woont in Kharkiv, Oekraïne, en was een uitgesproken criticus van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Lira heeft financiële columns geschreven, gepubliceerd in Business Insider en zelfs hier op ZeroHedge. Zijn Twitteraccount bestaat nog steeds, en een korte blik leert dat – of je het nu wel of niet met hem eens bent over alle standpunten – zijn meningen grotendeels overeenkomen met een groot deel van Westers rechts. De SBU stelde dat zij “mobiele telefoons en een computer met bewijs van illegale activiteiten” in beslag had genomen in Lira’s appartement, maar dit bewijs is niet openbaar gemaakt.

Lira is aangeklaagd op grond van paragraaf 2 en 3 van artikel 436-2 van het Oekraïense wetboek van strafrecht, dat aan het begin van de invasie werd uitgebreid om de “verspreiding van materiaal” dat de Russische acties in Oekraïne rechtvaardigt en dat teruggaat tot 2014, strafbaar te stellen. De wet verbiedt specifiek het afbeelden van elk militair geschil in Oekraïne dat “gefinancierd wordt door de Russische Federatie” als een “intern burgerconflict”, een wet die The New York Times en Wired Magazine schenden.

De Oekraïense regering heeft vaak beweerd dat de gewelddadige conflicten in de Donbas-regio – waarbij tussen 2014 en 2020 meer dan 10.000 mensen zijn omgekomen – werden gefinancierd en bewapend door de Russen. Een voormalige NAVO-functionaris die belast was met het onderzoek naar wapentransporten naar de Donbas van 2014 tot 2018 stelde echter vast dat “er geen leveringen van wapens en militaire uitrusting vanuit Rusland waren” en dat in plaats daarvan de meeste wapens werden gesmokkeld door overgelopen Oekraïense soldaten. Ook deze ambtenaar had op grond van artikel 436-2 in de gevangenis kunnen belanden.

  We worden voorbereid op een oorlog in Oekraïne die tot 2030 zal duren

Lira kan tot 13 jaar gevangenisstraf krijgen als hij voor beide aanklachten wordt veroordeeld

Natuurlijk zijn Amerikaanse journalisten niet zo verontwaardigd over de arrestatie van Lira als over die van Evan Gershkovich, de WSJ-verslaggever die in Rusland wordt vastgehouden. Federal Reserve minion Nick Timairos heeft zijn Twitter profiel niet veranderd om “solidariteit” met Lira te betuigen.

Biden prees niet de “absolute moed” van Lira om zich uit te spreken tegen het regime waaronder hij leefde, noch lijkt het erop dat de regering van plan is te onderhandelen over zijn vrijlating, twee acties die zij heeft ondernomen ten behoeve van Gershkovich.

Daily Beast was het enige mainstreamkanaal dat over Lira berichtte en deed dat alleen om hem te belasteren.

Elk van deze personen werd gevangen gezet voor zijn mening en mening alleen. Een principe ten gunste van de vrijheid van meningsuiting zou betekenen dat we in gelijke mate voor deze schrijvers moeten opkomen. Gezien onze invloed op Oekraïne zou het niet meer dan een telefoontje zijn om Lira vrij te krijgen.

Op de vraag of het State Department van Biden op de hoogte was van Lira’s arrestatie en of het zich inzet voor zijn vrijlating, antwoordde de nieuw benoemde woordvoerder Mathew Miller dat het departement op de hoogte is van de zaak, maar ging niet verder:


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Gonzalo Lira gearresteerd door Oekronazi’sVolg Frontnieuws op Telegram

  "Vaccinatiebevel" geweigerd - Acht maanden gevangenisstraf!

Lees meer over:

Vorig artikelRusland haalt 3.000 extra tanks uit opslag – maar NIET ALLES gaat naar Oekraïne
Volgend artikelProbeer niet te lachen: Een Covid-uitbraak vond plaats op een CDC-conferentie met 99,4% van de aanwezigen “gevaccineerd”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. Dit geeft al de betrokkenheid weer van het westen.
  Het gaat gard achteruit in de (vrije) wereld.
  Journalisten opgepakt en de WHO wil gaan screenen op desinformatie?

  • Jep de WHO, een gezondheidsorganisatie wat totaal niet over gezondheid gaat.
   De komende jaren gaan wij als het aan hun ligt dezelfde weg op als Lira.
   De concentratiekampen zullen dan weer verrijzen.

 2. Als je op dat twitterbericht kijkt lees je totaal idiote reacties van velen van die woke Amerikanen.
  Zoals dat hij mag wegrotten in zijn cel.
  Nou moet je wel natuurlijk het troll gehalte in acht nemen, die is daar nogal extreem hoog.

 3. En : Gonzalo Lira uitruilen tegen die – waarschijnlijke – spion Gershkovich van WSJ.

  Want : de Amerikaanse regering wil tot nu toe niets.
  En : zelfs de altijd kritische Marjorie Taylor Greene [ R ] mag zich nu wel harder uitspreken.

  • Ruilen?
   Krijgen we hier een nieuwe definitie van een mensenleven? 😀
   Hoeveel ben ik waard? Waarschijnlijk meer dan voor de ongevallenverzekering 😂
   Dealtje? haha

 4. Alles bij elkaar een verrot toekomstbeeld:
  De core business van de WHO blijkt het censureren van informatie te zijn, en niet de ‘publieke gezondheid’ (wat dat ook mocht voorstellen)
  De waarschuwing van Michele Bachman over de WHO leverde iemand een faecesboek ban op van drie dagen toen hij het wilde plaatsen. Hier is nog een ander interview met haar, over hetzelfde onderwerp:
  https://www.youtube.com/watch?v=HH1CCvvLC40
  Freedom of speech raakt verrot.
  Nieuwe schunnige plandemie op de backburner.
  De wereld is behoorlijk aan het verrotten?

 5. Als een persoon over meer dan 1 nationaliteit beschikt, zijn er enkele regels op diplomatiek vlak.
  1) in een land waar hij de nationaliteit van heeft, behoort hij dat paspoort te voeren en kan hij niet rekenen op steun van het andere land i.g.v. een conflict.
  2) gaat hij naar een 3e land (op vakantie, of als emigrant), dan zal slechts dat land waarvan hij het paspoort gebruikte om binnen te komen hem later diplomatieke stuen verlenen.
  De vraag is dus of hr. Lira met zijn Chileens of met zijn Amerikaans paspoort de Ukraine legaal is binnengekomen (grenscontrole en vervolgens daarmee zich aangemeld bij de administratie van de gemeente waar ie officieel ingeschreven staat indien hij er legal resident is).
  Indien hij er voor welke reden dan ook voor opteerde zich als Chileen te presenteren, kan hij later geen beroep doen op US ondersteuning, el op Chileense (even los van de vraag of die even effectief is gezien het aanzien van Chili in de wereld versus dat van de VS).
  M.a.w. mocht blijken dat hij zich in Ukraine als Chileen identificeerde, dan hoeft ie verder niet op VS steun te rekenen (en omgekeerd).
  Vooraleer we de US autoriteiten in deze zaak bekritiseren is het dus van belang te weten hoe hr. Lira zich in de Ukraine identificeerde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in