Het is een trieste realiteit dat de berichtgeving van de gevestigde nieuwsmedia over de gevechten tussen Israël en Hamas misschien nog oppervlakkiger, partijdiger en havikistischer is dan de berichtgeving over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne of eerdere internationale conflicten, schrijft Ted Galen Carpenter.

De bereidheid van de meeste prominente nieuwsmedia om niet veel meer te zijn dan kanalen voor oorlogspropaganda is niet echt een nieuw probleem. Vergelijkbare tekortkomingen waren zichtbaar tijdens de Perzische Golfoorlog, de luchtoorlogen van de VS en NAVO in Bosnië en Kosovo, en op zijn minst de eerste stadia van de oorlogen in Vietnam en Irak. Prominente publicaties probeerden zelfs het schaamteloos valse beeld van de regering-Obama van de Syrische opstandelingen die probeerden de regering van Bashar al-Assad af te zetten, als democratische vrijheidsstrijders te verkopen. De meeste van die opstandelingen waren in feite soennitische jihadisten. Zelfs in het geval van Vietnam en Irak keerden belangrijke spelers in de gevestigde pers zich pas tegen deze missies toen het voor iedereen duidelijk werd dat het Amerikaanse beleid een fiasco was geworden.

De vooringenomenheid lijkt echter nog schriller en grover te zijn geworden met betrekking tot het conflict in Oekraïne en de nieuwe explosie van geweld in het Midden-Oosten. Amper vier dagen na het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne merkte de onafhankelijke journalist Glenn Greenwald spijtig op: “Het is echt moeilijk om te overdrijven hoe overweldigend de eenheid en consensus in Amerikaanse politieke en mediakringen is. Het is zo dicht bij een unaniem en afwijkend discours als wat dan ook in de geschiedenis, zeker sinds de dagen na 9/11.” Hetzelfde punt geldt met nog grotere geldigheid voor het perspectief van de media op het huidige conflict in Gaza.

  Trump vertelt donateurs dat hij Moskou en Peking 'zou hebben gebombardeerd' - Washington Post

Sommige verslagen in de pers tijdens de oorlog in Oekraïne zijn ronduit beschamend gebleken. Tijdens de eerste weken van de gevechten benadrukten Oekraïense functionarissen de vermeende moed van mariniers die Snake Island verdedigden, die liever stierven dan zich over te geven aan een zwaarbewapende Russische vloot. De vermeende martelaren van Slangeneiland, die in stukken zouden zijn geblazen nadat ze een Russisch oorlogsschip hadden getrotseerd en vervloekt, bleken nog springlevend te zijn.

Andere populaire propagandaberichten die in de Westerse pers circuleerden, bleken al even nep te zijn. Sommige beelden van luchtgevechten tussen Oekraïense piloten en Russische agressors kwamen uit videospelletjes. Miss Oekraïne van 2015 ging niet de strijd aan met de Russische indringers, ondanks een goed gecoverde foto. Bij nadere bestudering van de foto bleek zelfs dat ze met een Airsoft pistool zwaaide. Een wijd verspreide afbeelding van een Oekraïens meisje dat de Russische troepen verbaal confronteerde, was eigenlijk een oudere clip van een Palestijns meisje dat de Israëlische troepen confronteerde.

De goedgelovigheid van de media over de Oekraïense overheidspropaganda is grotendeels intact gebleven ondanks het verstrijken van de tijd. Amerikaanse nieuwszenders meldden begin maart 2022 plichtsgetrouw dat het Oekraïense leger het Russische patrouilleschip Vasiliy Bykov in de Zwarte Zee ernstig had beschadigd, zo niet tot zinken had gebracht. De geloofwaardigheid van de bewering van Kiev kreeg echter een flinke klap op 16 maart, toen de Vasiliy Bykov schijnbaar ongedeerd de Russische haven Sevastopol op de Krim binnenvoer.

Meer recentelijk besteedde de Amerikaanse pers uitgebreid aandacht aan Kievs grootspraak van 25 september 2023 dat Oekraïense strijdkrachten Viktor Sokolov, de commandant van Ruslands Zwarte Zeevloot, hadden gedood. Moskou weerlegde die bewering met gemak toen het de volgende dag een video vrijgaf waarop te zien is hoe Sokolov een ceremonie van de marine bijwoont. Kiev trok daarop zijn bewering in. In tegenstelling tot de eerdere episode, hadden ten minste enkele delen van de Westerse pers al vroeg opgemerkt dat de beweringen van Oekraïense functionarissen niet onafhankelijk konden worden geverifieerd.

  Palestina nauwelijks gevaccineerd en geen lid van de WHO - dit zijn de redenen waarom

Desondanks hebben te veel journalisten zich blootgesteld aan twijfelachtige Israëlische verslagen. Eén verhaal dat bijzonder veel opzien baarde, was een bericht dat Israëlische troepen minstens 40 dode baby’s hadden gevonden “sommigen onthoofd,” in een Israëlische kibboets die heroverd was op Hamas. Dat verhaal werd al snel vertroebeld door onzekerheid. Eerst gaf de Israëlische regering toe dat ze het rapport niet kon bevestigen. Daarna presenteerde het kantoor van premier Benjamin Netanyahu foto’s van dode kinderen, hoewel de echtheid ervan niet kon worden geverifieerd door externe deskundigen.

Of het nu waar, vals of overdreven was, het verslag had zijn doel gediend als wijdverspreide propaganda om haat te zaaien tegen Hamas en de Palestijnen. Zoals eerdere oorlogsperioden hebben bevestigd, herinneren de meeste lezers en kijkers zich de eerste spraakmakende verhalen over vermeende wreedheden (vaak levendig als er bloederige beelden worden gebruikt) in plaats van latere, meer ingetogen, minder prominente analyses. Pro-oorlog propagandisten maken schaamteloos misbruik van die tendens.

Dit Israëlische verslag had inderdaad iets muffigs. Hawks gebruikte eind 1990 een soortgelijk verhaal over Iraakse troepen die Koeweitse baby’s uit couveuses trokken in een ziekenhuis in de stad Koeweit en ze op de grond lieten sterven. De vermeende getuige van de gruweldaad bleek de dochter van de ambassadeur van Koeweit in de Verenigde Staten te zijn. Latere onderzoeken bevestigden dat het verhaal vals was, maar tegen die tijd had het geholpen om de publieke opinie te vormen voor de beslissing van president H. W. Bush om Operatie Desert Storm te starten.

De tactiek van het gebruik van overdreven of neppe gruwelverhalen (vaak met onschuldige kinderen als slachtoffers) gaat zelfs veel verder terug. Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerde de Britse regering een uitgebreide campagne om het keizerlijke Duitsland af te schilderen als het toppunt van het kwaad, Kaiser Wilhelm II als “het beest van Berlijn” en de Duitse troepen als moordzuchtige monsters. Een zeer effectief initiatief was de verspreiding van vermeende ooggetuigenverslagen van Duitse soldaten die nonnen verkrachtten en baby’s met bajonetten afhakten. Deze nep-propagandaverhalen werden pas in de naoorlogse jaren ontkracht.

  De Israëlische staat, Hamas en alle regeringen overal geven niets om "het volk"

Gezien die geschiedenis zou je kunnen denken dat verantwoordelijke journalisten erg voorzichtig zouden zijn met het oprakelen van verhalen – vooral gruwelijkheden – die door één factie die een oorlog voert naar buiten worden gebracht. Met betrekking tot zowel de Oekraïense als de Israëlische verslagen hebben de meeste gevestigde media echter weinig voorzichtige scepsis getoond. Dergelijk onprofessioneel gedrag heeft vorige generaties redacteuren, columnisten en verslaggevers in verlegenheid gebracht. Deze keer is het waarschijnlijk dezelfde sombere uitkomst.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Nee, Hamas onthoofdde verleden week zaterdag geen 40 baby’s in een Israëlische KibboetsVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIsraëlische strijdkrachten schoten hun eigen burgers neer, zegt overlevende van kibboets
Volgend artikelIsraël blijft de grondoperatie in Gaza voor onbepaalde tijd uitstellen, uit vrees voor directe betrokkenheid van Hezbolla
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Tja, je kan natuuuuuurlijk keizer Wilhelm afschilderen als het beest van Berlijn en ik weet dat willempie na zijn assiel in Nederland, Hitler een felicitatie telegram stuurde na het bombarderen van Rotterdam èn de caputulatie van den Nederlanden. Tja wat kan je anders verwachten van een “verre” nazaat van de “Oranjes? Het zit gewoon in hun genen! Kunnen ze niets aan doen!
  mijn eigen vader noemde zichzelf “Het Beest van Groningen” Wat kan ik daar aan doen? Gewoon NIKS! Ikzelf heb dan wèl geleerd van mijn vader hoe ik het NIET moet doen. Dat dan weer wèl! Tja, zo hebben wij allemaal onze herinneringen! Vrijdaal heette die gek.

 2. Huub huub huub! Barbara truuk!

  De media zijn net zo schuldig als de uitvoerders. Zij hebben bloed aan hun handen.
  Vergeet niet dat zij in het leven zijn geroepen om ons te sturen en te misleiden.

 3. Is frontnieuws onpartijdig, voor of tegen Israël of voor of tegen Palestina of voor beiden tegen Hamas? Ik volg frontnieuws nu al een heel tijdje omdat ik mij in de meeste onderwerpen een gelujkgezinde vind.
  Maar nu rijzen mijn eerste twijfels, dus graag een duidelijke visie. Dank.

 4. The New Earth is Here!

  But Why Can’t Most People Feel It? ✨ By Dolores Cannon

  Have you ever felt like there’s something extraordinary happening on our planet, something just beyond the edge of your awareness? Like a distant melody, you sense it, but you can’t quite grasp it. You’re not alone.

  In the teachings of Dolores Cannon, a visionary pioneer in the realm of metaphysics, lies a profound truth: Earth is in the midst of an incredible transformation, an ascension of consciousness, and it’s already underway.

  But why can’t most people feel it? ❤️ 🌍
  https://youtu.be/iLwFw7fMYC4?si=58fb1nbjC_fk-Iy2

  Then use your voice.

  Using your voice to make yourself heard is what most people have been doing for practically their entire lives. But few people say what is really going on inside you, what you feel inside. Because to speak from your feelings you must not only first feel them, but also dare to express them.

  Everyone is entitled to peace.
  All parties need to be in peace for peace to exist at all.
  The evolution of humanity.
  https://youtu.be/tWvjC4kJUdw?si=yshvOQTzrTEMrByM

  When we speak out, we humans also directly encounter a fundamental fear, namely being rejected by people with whom we identify. To be left out. Nowadays especially when we say something that is “not appropriate”.

  Just Let Go, You Can Do It and You Know It!
  You know its time to let go and fully be your highest vibrational self…If you let go you will have profound peace and power that fuels your thoughts, actions, and ultimately the creation of your entire life!
  Letting go isn’t complicated like it may seem- as a matter of fact, turning some of our attention TOWARDS our feeling of it being complicated is absolutely necessary to authentically let go. What are you afraid might happen if you do?
  Lets get real….
  https://youtu.be/XWIoQoLq6TU?si=zj-2u-aJo84c7T0C

  The heart chakra: a gentle, strong force….
  You can see the heart chakra as the center of your body, after all everything revolves around this point. The life blood circulation, your heart and lungs are located at the location of this center and therefore this chakra also influences these links in your life. The heart chakra has a soft yet strong power: the power of vulnerability and devotion, divine love for yourself and others.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in