Pixabay

De Braziliaanse onderzoeksjournalist en deskundige op het gebied van geopolitiek Pepe Escobar heeft een artikel geschreven voor het alternatieve online medium The Unz Review over de “fascinerende consensus” die hij momenteel waarneemt onder Chinese deskundigen. Zij hebben geconcludeerd dat Duitsland en de Europese Unie (EU) Rusland als partner zijn kwijtgeraakt, mogelijk onherroepelijk, terwijl China Rusland heeft gewonnen als waardevolle aanvulling op zijn eigen economie, bericht RT.

Sommige Atlantische politici zouden zich de “strategische waanzin” realiseren dat Washington blijkbaar verwacht Moskou te kunnen verslaan, hoewel de NAVO al lijdt aan “donormoeheid”. Volgens Escobar vertaalt “donormoeheid” zich in het feit dat de NAVO, waarvan de vernedering op het slagveld van Oekraïne zichtbaar is voor de mondiale meerderheid, op dit moment een grote oorlog aan het verliezen is, “en zwaar aan het verliezen.”

Een geloofwaardig pad naar de toekomst

In dit scenario, waarin de NAVO op het slagveld van Oekraïne een vernedering ondergaat die zichtbaar is voor de wereldmeerderheid, kan Moskou niet langer onderhandelen met de NAVO, “een louter aanhangsel van het Pentagon.”

Een geloofwaardige manier om verder te komen, volgens Escobar, zouden echter rechtstreekse onderhandelingen tussen Rusland en individuele Europese staten kunnen zijn. Een veiligheidspact met Moskou zou voor sommige landen de noodzaak kunnen wegnemen om bij de NAVO te horen (afgezien van Polen, “de hyena van Europa”, en de “Baltische chihuahua’s”). China zou parallel hieraan verder kunnen gaan in Oost-Azië, door te werken aan vredesverdragen met Japan, Zuid-Korea en de Filipijnen.

“Dit zou de veiligheid van elk deelnemend land garanderen en de druk van Washington verminderen.”

In theorie zou hierdoor een aanzienlijk deel van de Amerikaanse militaire bases kunnen verdwijnen. In de praktijk hebben vazalstaten noch de autoriteit noch de macht om zich aan een vredesakkoord te houden. Escobar zegt bijvoorbeeld dat Duitse zakenmensen er officieus zeker van zijn dat Berlijn Washington “vroeg of laat” zal overstemmen ten gunste van een strategisch partnerschap tussen Rusland en China.

  Het Westen vernietigt zijn eigen voorrechten, zijn droom van unipolariteit is voorgoed voorbij - Lavrov

Maar een vazalstaat die als een soevereine staat behandeld wil worden, zou eerst de belangrijkste filialen van de VS moeten sluiten en de Amerikaanse troepen moeten verdrijven. Hoe moeilijk dit zou zijn, blijkt uit de onsuccesvolle pogingen van Irak en Syrië, waarvan een derde nog steeds door de VS bezet is.

De opstand van de vazallen

Maar volgens Chinese geleerden hadden de VS een cruciale fout gemaakt in Oekraïne. Rusland, dat tot een gevecht werd gedwongen tegen een buurland en een familielid waarvan het zich niet kan veroorloven om te verliezen, zou strategisch verzwakt uit het conflict kunnen komen.

De VS daarentegen zouden van het “Oekraïne-project” een existentieel conflict hebben gemaakt en het hele imperium en al zijn vazallen in een totale oorlog tegen Rusland hebben betrokken. Het gevolg, was dat er in deze logica geen vredesonderhandelingen en geen staakt-het-vuren mogelijk waren, maar alleen de onvoorwaardelijke overgave van Rusland.

In het verleden kon Washington het zich veroorloven om de oorlogen tegen Vietnam en Afghanistan te verliezen, zei Escobar. In de oorlog tegen Rusland is dit nu onmogelijk. In het geval van een Amerikaanse nederlaag, “zal de opstand van de vazallen verstrekkend zijn.”

IJzeren Gordijn tegen Rusland en China

Ondertussen zijn China en de BRICS+ landen, waarvan de uitbreiding volgende maand op de top in Zuid-Afrika begint, bezig met het ondermijnen van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservemunt. De hamvraag voor Escobar op dit moment is hoe lang de “valse economie van het imperium” stand kan houden in deze brede geo-economische oorlog. Want in de praktijk hebben de VS niet veel voor elkaar gekregen. Taiwan zou zijn waardevolle chips niet aan het Chinese vasteland mogen leveren. Maar nu al zal de bouw van een chipfabriek in de Amerikaanse staat Arizona niet voor 2025 van start kunnen gaan vanwege het gebrek aan arbeiders die over de speciale expertise beschikken.

  De liberaal-globalistische elite van het Westen, niet Rusland, vernietigt de manier van leven van de Europeanen

Ondertussen wil Washington dat de vazallen van de NAVO in Europa een ijzeren gordijn opwerpen voor de handel tegen het strategische partnerschap tussen Rusland en China. Voor de hardliners is zelfs economische de-risking niet genoeg, maar alleen een harde breuk met China.

Volgens Escobar komt dit overeen met het feit dat Washington de internationale vrijhandelsregels en het internationale recht met voeten treedt en elke vorm van handel, SWIFT en financiële uitwisseling als een “bedreiging voor de nationale veiligheid” voor de economische en militaire controle van de VS beschouwt. Maar het is niet China dat het op de EU gemunt heeft met handelssancties, wijst Escobar. Het is eerder Washington dat “een tsunami van sancties” oplegt aan landen die de door de VS geleide handelsboycot durven te doorbreken.

Afrika en Noord-Korea: het schaakbord verandert

Tot slot verwijst Escobar naar twee recente zetten op het schaakbord van de geopolitiek “die het spel hebben veranderd”: het bezoek van de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu aan Noord-Korea en de top Rusland-Afrika in Sint-Petersburg. Zo, zei hij, maakt wederzijdse goodwill het nu mogelijk voor Noord-Korea om lid te worden van een multilaterale organisatie, zoals een uitbreiding van de Euraziatische Economische Unie (EAEU).

Als leidende macht in de EAEU zou Rusland de sancties tegen Noord-Korea kunnen negeren. Bij de ontwikkeling van het Verre Oosten met meer integratie met beide Korea’s en de oprichting van een Arctische zijderoute, zou Noord-Korea een natuurlijke partner voor Rusland zijn. Strategisch gezien ziet Escobar op dit moment een keerpunt:

“Het enorme en behoorlijk geavanceerde industrieel-militaire complex van Noord-Korea zou worden toegevoegd aan het strategische partnerschap tussen Rusland en China en zou het hele paradigma van Azië en de Stille Oceaan op zijn kop zetten.”

  Voormalige Amerikaanse marinier: Overgegeven Britse huurlingen hebben inwoners van Donbass vermoord

Volgens Escobar was de top tussen Rusland en Afrika in Sint-Petersburg niets minder dan het begin van een “alomvattend strategisch partnerschap met heel Afrika” met 30 energieprojecten, de oprichting van een Russische industriezone bij het Suezkanaal en de ontwikkeling van Afrikaanse financiële infrastructuur, inclusief koppelingen met het Russische betalingssysteem.

Terwijl het “vijandige Westen een hybride oorlog voert tegen Afro-Eurazië” en Frankrijk zijn huid verliest na de staatsgreep in Niger, bevordert Rusland nauwere betrekkingen tussen de EAEU en Afrika en bespreekt het de Internationale Noord-Zuid Transportcorridor (INSTC) om de kustgebieden van de NAVO te omzeilen, zei hij.

“Deze zetten op het schaakbord, van Noord-Korea tot Afrika en chipoorlog tegen China, zijn net zo cruciaal als de komende, onthutsende vernedering van de NAVO in Oekraïne.”

Voor het strategische partnerschap tussen Rusland en China, de belangrijkste spelers in het Mondiale Zuiden en de Mondiale Meerderheid, zei Escobar dat het duidelijk was dat Washington Rusland als een tactische vijand beschouwde om een “totale oorlog tegen China” voor te bereiden. De “onopgeloste tragedie in de Donbass” blijft de VS echter weghouden van de Aziatisch-Pacifische regio.


Copyright © vertaling 2023 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Leun achterover en kijk toe hoe Europa zelfmoord pleegtVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDit is groter dan Hunter Biden – en zelfs Joe Biden
Volgend artikelKiev heeft minstens vier burgers vermoord tijdens bloedige beschietingen op Donetsk met HIMARS MLRS (18+)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. Pepe Escobar, zijn artikels zijn altijd zo duidelijk en waarheid, het is ook duidelijk dat niet één land/natie zich kan permitteren een atoombom te gebruiken..en al zeker amerika of Rusland niet..Poetin heeft alweer eens gelijk..nooit de bom tenzij het niet anders meer kan…het vertrouwen van de rest vd wereld moet ten alle prijs behouden blijven willen ze amerika tot nederigheid dwingen, hetgeen de us ook ten goede kan komen..als ze ervoor willen Werken tenminste..en terug Saint in eigen land zijn..dus vaarwel kolonisatie..en herstel van menselijke waarden, in de vs anders zal ze in stukken uiteen barsten..de geopolitiek is duidelijk aan het verschuiven…het is ten andere hoogtijd ook..deze aardbol moet nog een tijdje meegaan…vaarwel Wallstreet is de Noodzaak !!!!

 2. Maakt het allemaal nog veel uit? WEF EUROPA VN USA communisme of communisme RUSLAND CHINA ARABISCH EMIRATEN? De hele fucking wereld lijd onder psychopathische leiders en vervreemde koningshuizen, en niemand staat op!

  • ’t Is idd EEN grote potnat in het zo verbeten spel om de knikkers, waarin alles met elkaar samenhangt en waaraan IEDEREEN meedoet.

 3. Nog een probleempje voor de VS

  Het Hongaarse parlement keurde de toetreding van Zweden tot de NAVO niet goed vanwege de positie van Orbán

  31.07.2023 – 17:00

  Het Hongaarse parlement keurde de toetreding van Zweden tot de NAVO niet goed vanwege het standpunt van Orbán

  Het Hongaarse parlement kon de toetreding van Zweden tot de NAVO niet goedkeuren vanwege het standpunt van de partij van premier Viktor Orbán.

  Volgens lokale media kondigde de Fidesz-partij een boycot aan en nam ze niet deel aan een door de oppositie georganiseerde buitengewone bijeenkomst.

  Volgens de planning heeft het Hongaarse parlement nu zomervakantie en gaat het officieel pas op 25 september aan het werk.

  Er zijn meningen dat de toetreding van Zweden tot de NAVO niet vóór deze datum zal worden geratificeerd.

  Het partijlid van Orban zei dat het niet dringend was om het bod van Zweden te ratificeren, aangezien Turkije dat pas in de herfst van plan is.

  – Russische lente

 4. We zijn twee keer verliezers. Dat Het Westen ten onder gaat is een goede zaak met haar criminele verleden van oorlogen en plunderingen zowat overal op aarde. De verliezers zullen wij burgers zijn met opkomende armoede. Maar de tweede keer zullen we verliezer zijn omdat de overtuiging later, dat het onder de heerschappij van de Anglo-Amerikanen zoveel beter was zal je nooit uit de koppen van de bevolking krijgen.

 5. Wie de eschatologische stukjen in de Bijbel jent, ziet hoe parallel de huidige situaties verlopen met de vele profetieën, die over ‘deze en toekonstige tijden’ gaan. Ook alle profetieën voorafgaande zijn 100% letterlijk en figuurlijk uitgekomen.
  En nee…. De elite wil niet dat u dit weet, vandaar dat alles wat met het christendom te maken heeft sinds jaar en dag in het belachelijke wordt getrokken, met grote afwijzing.

  Maar nu inhoud:
  De VS wordt in het ‘eindspel’ niet genoemd. Wel Europa, Rusland, Iran, China en India. Uiteraard met de oude benamingen voor deze landen.

  De wereldwijde boycot tegen de Bijbel van de elite (alle godsdiensten mogen, behalve het christendom. Vreemd toch?).
  Voorbeeldje: in Enfeland s greeuwen 5x daags degebeden van de islam over alle steden en hen wordt niets in de weg gelegd. Maar sta jij op straat uit xe Bijbel te lezen, of ga je stilketjes in febed, wordt je als een crimineel in de boeien geslagen. Uiteraard zien we dit niet op de MSM, maar wel vele leugens , laster en valse beschuldigingen… Maar nooit over de islam, hundoeisme (al gehoird ocer de duizenden cgristenen in noord India, die ermoird worden doir de hindoes? Kerken, huizen etc die dagelijks met de grond gelijk worden gemaakt? Hetzelfde voor de gruwelijke misstanden in boeddhistische landen teven alkes wat christelijk is. Let op: deze mensen komen al tig jaar ‘ondergronds’ en in het geheim samen, imdat ze anders gemarteld of gedood worden.

  Nee het Westen en met name de MSM zwijgt hierover. Eigenlijk schandalig…

  Hetzelfde met de palstijnen in Israël. Op vakantie moest mijn vrouw met spoed (hart) met de ‘Intensive Care Ambulance’ naar het ziekenhuis gebracht worden. Op de snelweg naar Jeruzalem met alle toetsers en bellen, zouden we een ‘kruipende’ vrachtwagen ingalen op de stijle helling. Een palestijb zette vlak voor de ambulance, die zwaar in de ankers moest, zijn dikke mercedes naast de vrachtwagen zette, om vervolgens naast de vrachtwagen te blijven plakken.
  Ik zat voorin en maakte mij zorgen: iedere seconde telt immers. De chauffeur zei:” welkom in Israël. Dit gebeurt dagelijks, maar er zit een bekwame arts bij je vrouw en deze ambulance is een rijdende intensive care unit. Maak je geen zorgen”.
  In het ziekenhuis stormde om de gaverklap een palestijn binnen en eiste voorrang, terwijl de dienstdoende arts anderen aan het onderzoeken was. Let op: net als hier in Nederland de allochtonen gratis zorg krijgen , geldt dit oik voir de Palestijnen.
  Wel nu, mijn symparie voir deze nensen was binnen een paar uur volkomeb afgebrand.

  Maar terug naar de inhoud. Blij met berichtgeving als op deze site. Het is waanzin, zoals de media leugens en propagansa verspreidt.
  En helaas jan deze site slechts een topjevan de ijsberg vertonen en ontmaskeren.

  Maar wat vanaf volgende maand, als de regering tegen berichtgevingen als hier gedaan, zal gaan optreden?

  • @Oops

   Leuk om je weer eens te lezen, Oops. Naar ik hoop heeft de vakantie ook mooie ervaringen opgeleverd.. Ik lees o.a. over christenvervolging in Noord India.. Van reizigers had ik al vernomen dat het noorden van India niet al te gastvrij is ten aanzien van toeristen en de mentaliteit van diens bewoners een stuk harder is, maar hetgeen je ons hier meedeelt, wist ik niet. Wellicht kan ik hierin de verklaring vinden van de haat die met regelmaat op FN wordt geventileerd ten aanzien van de zogenaamde Abraham religies geuit door een aanhanger van het hindoeïsme. Verder schrijf je: ´… Nee het Westen en met name de MSM zwijgt hierover. Eigenlijk schandalig…`Beste Oops, een op zich eenvoudig boekwerkje, genaamd: ´Een Sabbatsreis van Genesis naar Openbaring´ geschreven door Ingrid A. Wijngaarde – en welke ik je bij deze wil aanbevelen te gaan lezen – geeft dé antwoorden op het waarom en hoe dat allemaal zo gekomen is en ook vandaag zo is.. Vooral ´Sectie II: Geschiedenis en Feiten´ gaat hier in begrijpelijke taal op in en bevat content die niet had mogen ontbreken en helaas geen onderdeel is van welke reguliere (kerkelijke) organisatie dan ook.. en dat alles heeft een reden. Hier ligt ook de oorzaak dat een hele groep mensen vanuit pure onwetendheid, maar gewapend met geinstitutionaliseerde leugens deze als zijnde ´waarheid´ verkondigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in