Een FAB-500 bom uitgerust met een JDAM-stijl pop-out glijvleugels en een precisie geleidingssysteem. Duinnps / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0 DEED)

De VS is niet het enige land dat GPS-satellieten kan gebruiken om bommen precies op doelwitten te droppen: Rusland heeft zwaartekrachtbommen in JDAM-stijl omgebouwd tot precisiegeleide wapens. Ze hebben een verbazingwekkend effect gehad tijdens de speciale operatie in Oekraïne, zoals strijders aan beide kanten hebben gezegd, vertelde een expert aan Sputnik.

Westerse media hebben hun aandacht gericht op een ander Russisch wapen dat in Oekraïne wordt gebruikt, en benadrukt hoe gevreesd het is door de Oekraïense strijdkrachten: de FAB-500 en UPAB-1500, waarvan de laatste door de Oekraïners de KAB wordt genoemd. De enorme glijbommen, die granaatkoppen tot 1.500 kilo kunnen hebben, hebben zich ontpopt als een aanpassing aan de Oekraïense luchtverdediging doordat Russische piloten ze ver van de frontlinies kunnen laten vallen.

Zoals zowel Russisch als Oekraïens personeel heeft verklaard, hebben de glijbommen een belangrijke rol gespeeld bij het ondermijnen van het zogenaamde tegenoffensief van Oekraïne, dat maanden en een ontstellend aantal levens heeft gekost om slechts een paar kilometer zuidwaarts op te rukken.

Alexei Leonkov, een militair analist en redacteur van Arsenal Otechestva (Arsenaal van het Vaderland), vertelde Sputnik maandag dat de wapens zowel een praktische oplossing als een effectief wapen zijn, wat de reden is waarom de vijand er zo bang voor is.

“Het is een feit dat de luchtverdedigingssystemen die Oekraïne als militaire bijstand van NAVO-landen ontvangt, zich niet tegen dit type doelwit kunnen verdedigen, omdat deze doelen geen signaal produceren en langs een glijbaan vliegen. In de regel worden ze afgeworpen zonder het door de luchtverdediging bewaakte gebied binnen te gaan. Deze glijbommen worden gemaakt van conventionele bommen door simpelweg een speciaal apparaat toe te voegen – de zogenaamde vleugels. Er zijn verstelbare bommen, ze hebben een granaatkop van 500 of 1.500 kilogram,” zei hij.

Op die manier zijn de FAB-500 glijbommen in wezen hetzelfde als de JDAM-kits van de Verenigde Staten die worden gebruikt om conventionele bommen in geleide munitie te veranderen.

  Anatol Lieven gaat door met paraderen...

“Dit soort munitie wordt gebruikt in die gefortificeerde gebieden die serieuze fortificaties hebben en op die plaatsen in de ‘grijze zone’ waar de vijand eenheden probeert te concentreren om onze eerste verdedigingslinie te bereiken. Er is geen manier om zulke munitie tegen te houden, dus als het zijn doel raakt, is het in de regel 100% succesvol en heeft de vijand 100% verliezen. Omdat er geen tegengif is, zijn ze er bang voor, en het Westen kan niet in korte tijd een systeem maken dat deze bommen kan identificeren en neerschieten,” zei hij, waarbij hij opmerkte dat “Rusland wel zulke systemen heeft.”

Leonkov legde in meer detail uit hoe de bommen werken en merkte op dat ze zelfs nog nauwkeuriger zijn dan de JDAM.

“Dit zijn bommen die gebruikt worden om Oekraïense stellingen te raken. Dit is een remake van conventionele vrijvallende bommen, het voegt gewoon het juiste mechanisme toe dat een gewone bom verandert in een projectiel dat een afstand van 30 tot 50 kilometer kan vliegen. Tegelijkertijd worden ze gebruikt als conventionele bommen met behulp van onze jachtbommenwerpers en aanvalsvliegtuigen. De eerste demonstratie van deze bommen heet FAB 500M-62. Aan deze bom is een speciaal apparaat toegevoegd, waardoor deze bom kan zweven. In de regel heeft dit geen invloed op het gewicht en de afmetingen,” legde hij uit.

Leonkov merkte op dat het omzetten van ongeleide bommen in geleide munitie “grote besparingen” oplevert, aangezien het produceren van speciaal gemaakte geleide bommen aanzienlijk meer kost en de FAB-500 nog steeds nauwkeurig zijn doel treft dankzij de toegevoegde computer, die automatisch zijn vliegroute corrigeert. Die computer werkt samen met een apparaat genaamd de SVP-24, dat zich aan boord van het afvuur-vliegtuig bevindt en dat de juiste baan berekent zodat de piloot de bom ook op de juiste manier kan inzetten.

  Angstaanjagende eerste video van een zwerm Russische drones die het luchtruim in Kiev bestrijkt: 42% van de Oekraïense energie-infrastructuur en 90% van de duurzame energiebronnen uitgeschakeld
FAB-500 bommen gemonteerd op een Tu-22M (NAVO rapporteringsnaam “Backfire”) bommenwerper © Pavel Adzhigildaev

“Zo bereikt het het doel dat het raakt. Er is een speciaal product, het is niet verstelbaar, het heet UPAB-1500B, een geleide vliegtuigbom, die 1,5 ton weegt. Het wordt gemaakt door ‘Region’, een bedrijf dat deel uitmaakt van de Tactical Missile Arms Corporation. En deze geleide vliegtuigbom is een gespecialiseerd product, maar de 1.500-kilogram vliegtuigbom werd ook als basis genomen. En toen werden er controlemechanismen – vleugels – aan toegevoegd en een klein apparaatje waarmee deze bom ook kan plannen en doelen met hoge precisie kan raken.”

“Van Amerikaanse geleide bommen verschillen ze in prijs en nauwkeurigheid van gebruik,” merkte Leonkov op.

“Die van ons zijn nauwkeurig, hun gemiddelde afwijking van het richtpunt is niet meer dan 10 meter. Het wordt beschouwd als een precisiemunitie. Dat wil zeggen, de verfijning van dit product heeft het in de eerste plaats mogelijk gemaakt om het op een afstand tot 50 kilometer te lanceren. Dat betekent dat wanneer deze bom wordt ingezet, het vliegtuig niet wordt bedreigd door vijandelijke luchtafweer, die meestal bestaat uit luchtdoelraketsystemen voor de middellange afstand. En dan vliegt de bom naar het doel en raakt het.”

Leonkov zei dat de bommen een grote impact hebben gehad op het slagveld, door vijandelijke versterkte posities, die eerder problemen opleverden voor de Russische grondtroepen, uit elkaar te vagen.

“De inslag op bijzonder gefortificeerde punten is toegenomen. Diezelfde punten, zoals deelnemers aan de vijandelijkheden hebben gezegd, worden zelfs door een 120-millimeter granaat niet noemenswaardig beschadigd. En zulke versterkte gebieden werden getoond – er zijn bunkers gegoten van beton, met anti-fragmentatie bekleding, met hermetische anti-explosie deuren – zo’n hardpoint waarin de vijand elke aanval kan overleven.”

“Maar toen deze bommen gebruikt begonnen te worden, begon de situatie drastisch te veranderen. Ten eerste worden deze versterkte gebieden vernietigd, en ten tweede is de granaatkop, bijvoorbeeld in de UPAB-1500, bijna 1 ton – een ton munitie die dit soort structuren vernietigt. Zulke bommen werden gebruikt tijdens de bevrijding van Artemovsk, toen de militanten een woongebouw bezetten en er een onneembare vesting van maakten. En met een UPAB-aanval werd dit woongebouw met de grond gelijk gemaakt en werden alle militanten eronder begraven. Dit was natuurlijk verschrikkelijk, want tot op een bepaald moment moesten zulke huizen bestormd worden, met alle verliezen van dien. En toen kwam er een UPAB, en er is geen gefortificeerd gebied meer.”

  Bereid u voor op oorlog, hogere energieprijzen en grote burgerlijke onrust - Martin Armstrong

Leonkov merkte op dat wapens zoals de UPAB-500 en FAB-500 een belangrijke leemte opvullen, waardoor dure en waardevolle wapens zoals de Kalibr kruisraketten en Zircon hypersonische wapens gespaard blijven voor moeilijkere en gespecialiseerde taken.

“De vraag hier is in de eerste plaats prijs en kwaliteit. Als u een taak uitvoert die met dergelijke munitie voltooid kan worden, dan is het gerechtvaardigd. Een Kalibr is immers in de eerste plaats een langeafstandswapen, een wapen met hoge precisie, en zijn specialiteit is het raken van speciaal beschermde objecten, waar u een penetratievermogen moet hebben dat door betonnen structuren, bunkers, heen breekt,” zei hij.

“Dan wordt de Kalibr gebruikt. De UPAB-1500 of FAB-500 zijn natuurlijk goedkoper dan de Kalibr. En als u resultaten kunt bereiken met goedkopere munitie, dan moet u die gebruiken. Maar als deze munitiesoorten niet werken, dan moeten we op zoek gaan naar munitiesoorten die wel zouden kunnen werken: in dit geval Kalibr en Zircon raketten.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Van een Franse legerofficier…Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWaarom hebben gepensioneerde Amerikaanse generaals het zo consequent mis?
Volgend artikelBericht aan de bevolking
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Wij in het westen, worden tegenwoordig bestuurd door alfa opgeleide lieden, die zijn goed in sprookjes vertellen, en dat doen ze zo vol verve, dat ze ze zelf zijn gaan geloven als ultieme waarheid, de Russische overheid daarentegen denkt logisch, het zijn dan ook merendeels beta opgeleide lieden, en wat mij opvalt, weinig vrouwen, transgenders, enz in de top van het leger.

  2. Zwarte kracht bommen?

    Alle bommen werken toch met zwarte kracht.
    Ze vallen altijd vanzelf omlaag. Hoeven ze niks voor te doen.
    Iets met aantrekkingskracht, of zo iets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in