Een groot deel van de sociale geschiedenis van de westerse wereld is de afgelopen drie decennia een geschiedenis geweest van het vervangen van wat werkte door wat goed klonk.” ∼ Thomas Sowell

Historici van de toekomst zullen de val van de Westerse samenleving in de jaren 2020 herleiden tot de ontbindende hallucinatie die de financiële economie heette. Het was een spookachtig parasitair organisme dat bloeide op de rug van een echte economie, gebaseerd op het maken en doen van dingen uit de natuur, met een turbo van fossiele brandstoffen, schrijft James Howard Kunstler.

De orgie van maken en doen duurde meer dan tweehonderd jaar. Zelfs tijdens cyclische “recessies” nam het maken en doen in totaal altijd toe, terwijl de producten steeds talrijker, uitgebreider en complexer werden. De spookachtige financiële parasiet die zich aan zijn rug vastklampt, raakte gewend aan deze “groei” en ook hij ontwikkelde steeds ingenieuzere manieren om het leven uit zijn gastheerorganisme te zuigen, totdat hij een grotere entiteit werd dan de gastheer zelf en zijn rug brak.

Dit hele hoofdstuk in het langlopende menselijke project had vreemde effecten op de menselijke geest die niet veel veranderd was sinds de nadagen van het jagen en verzamelen. Na de eerste honderd jaar van overvloed aan fossiele brandstoffen konden de mensen moeilijk het verschil zien tussen de gastheer en de parasiet. Beide leken even goed te gedijen. De reële economie produceerde voedsel en nuttige dingen en de financiële economie produceerde geld, waarmee voedsel en nuttige dingen konden worden gekocht.

  Video: Russische soldaat won strijd tegen 12 Oekraïners bij Urozhainoe, Zaporozhie front

Mensen maakten onophoudelijk dingen, vooral steeds betere werktuigen en motoren. Daardoor konden mensen meer voedsel verbouwen en meer nuttige dingen maken die comfort en gemak boden. De financiële economie zorgde voor steeds meer geld. Zij produceerde ook talloze nieuwe manieren waarop geld zichzelf kon vertegenwoordigen. In het begin waren deze dingen, zoals aandelen en obligaties (eigendommen en renteleningen), stevig verbonden met activiteiten in de reële economie – dat wil zeggen, ze werden rechtstreeks uit het doen en laten van de gastheer gezogen.

Later werden de dingen die geld vertegenwoordigden talrijker en meer losgekoppeld van het echte doen en laten, abstracter, meer gebaseerd op beloften, hoop en wensen dan op dingen die aan de natuur zijn ontleend. Dat wil zeggen, deze nieuwere voorstellingen van geld neigden steeds meer naar het onwerkelijke. Na verloop van tijd werd het erg moeilijk om het verschil te zien tussen echte en onechte gelddingen. De financiële economie zorgde voor veel mystificatie om de twee te vermengen. Deze verwarring leidde tot veel fraude, een levendige handel in onwerkelijkheid die winnaars en verliezers opleverde.

Elk verhaal heeft natuurlijk een begin, een midden en een einde. Naarmate de voorraad fossiele brandstoffen zijn einde naderde en verder verwijderd raakte van het lange, gelukkige midden van overvloed, begon het bedrijfsmodel voor maken en doen te beven en te kraken. Het viel niet in één keer uit elkaar, maar het maakte veel makers en doeners werkloos. Zij stopten met maken en doen. Tegen die tijd was de financiële economie een kolossale spookparasiet die zijn gastheer in de schaduw stelde. Ze was belast met zoveel onwerkelijkheid, zoveel werkingen die los stonden van de natuur, dat ze niet langer kon doen alsof ze iets anders was dan een spook.

  De Verenigde Staten en Rusland zijn in oorlog. Je beseft toch wel hoe dit gaat aflopen?

Om de gastheer in leven te houden, slikte hij wat van wat hij uit de gastheer had gezogen, vermengd met geld dat gebaseerd was op onwerkelijke beloften, hoop en dromen. Dit veranderde meer en meer in een spui van geld dat zo verpest was door gebroken beloften, hoop en dromen dat het maken en doen zo goed als stopte. Op dat moment begon de spookparasiet van het geldwezen op te lossen en begonnen de mensen het te beschouwen als een hallucinatie die was verdwenen, opgelost in mist. Wat overbleef waren veel mensen die ingebed waren in de natuur.

En dat is de plaats waar de mensen van West Civ zich in de jaren 2020 bevinden. West Civ was de eerste regio in de wereld die gebruik maakte van de fossiele brandstof orgie en het is nu de eerste regio die deze fase van de geschiedenis verlaat. Zelfs wanneer de financiële hallucinatie in rook opgaat, zullen er nog veel echte dingen zijn die werden gemaakt voordat het grote tijdperk van maken en doen ophield.

Mensen zijn ingenieuze dieren, ondernemend en veerkrachtig, hoewel er zeker minder van ons zullen zijn. Deze minder mensen zullen waarschijnlijk gezonder zijn, directer in de natuur werken en niet langer worden aangetast door de schadelijke bijproducten van al het vroegere maken en doen. We zullen uitzoeken hoe we de overgebleven nuttige dingen kunnen gebruiken om voedsel uit de natuur te halen en andere nuttige dingen te blijven maken. Het nieuwe maken en doen zal in niets lijken op het vroegere niveau of de vroegere schaal. Het kan een time-out betekenen van de verloren ervaring van het oude, steeds uitgebreidere en complexere maken en doen. Na verloop van tijd ontdekt de mens misschien een nieuwe manier om meer uit de natuur te halen. Of misschien ook niet.

  Een Matroesjka van psyops: En waarom Generaal Armageddon nergens heen gaat

In de tussentijd, gevangen als we zijn in het heden, in het moment van deze epische overgang, worden vele miljoenen geesten geplaagd door angst. Niet weinig geesten zijn wanordelijk geworden als ze dit allemaal om zich heen zien gebeuren en vrezen de reis van de ene toestand naar de andere. Sommigen hebben zichzelf onaangenaam gemaakt. Laat ze doen wat ze willen tot ze moe worden. Houd uw eigen geordende gedachten bij de komende taken, uw eigen maken en doen binnen de grenzen van wat echt is. Neem de tijd om muziek te maken. Er zijn nog genoeg goede instrumenten en u kunt altijd zingen. Maak een maaltijd met uw vrienden en geliefden en zing uit. It’s all right, Ma, zong Bob lang geleden, It’s life and life only.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hongarije eist herziening sanctieoorlog: “Europa bloedt dood”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel“Onszelf beveiligen ligt in onze handen; en de vijand verslaan ligt in zijn eigen handen”
Volgend artikelWat gebeurt er met het tegenoffensief van Oekraïne?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Kletskoek.
  Het is niet de maakindustrie die de zaak in het westen laat klappen; sterker nog, de maakindustrie is de werkelijke economie en dat is altijd zo geweest.
  Het westen klapt omdat ze GEEN maakindustrie meer hebben maar leven in een schijnwereld van digitale dienstverlening waar helemaal geen werkelijke waarde in zit en die ook n iet wordt ondersteund door iets van werkelijke waarde.
  Landbouw is daar een goed voorbeeld van; door betere machines te maken en meer kennis op te doen kan de productie worden vergroot. Door handel te drijven (bv die landbouwproducten te exproteren) kan men dan andere zaken inkopen, waaronder bv kunstmest om de opbrengst nog steeds te vergroten. Dat land, die machines, de oogst, de kennis, dat is allemaal werkelijke waarde.
  Vergelijk dat dan eens met al die ‘zakelijke dienstverlening’ en ‘financiele producten’. Die vertegenwoordigen niks van werkelijke waarde.
  Vernietig je de landbouw, dan zie je die gevolgen direct en die zijn enorm. Zou je de financiele dienstverlening vernietigen dan moet iedereen een beetje meer moeite doen om zelf zaken te regelen maar gaat alles gewoon verder. Dat is het verschil.

  Dat is dan ook waarpm de Russische economie zo robuust is; er wordt denigrerend over gesproken door de randdebielen die het westen regeren omdat het maar een kleine economie zou zijn. Maar het is een economie die berust op daadwerkelijke waarde en productie, niet op allerlei onzinnige onzin

 2. kan ik me goed voorstellen, yep.

  het ging vooral hard sinds het goud werd los gekoppeld van de dollar en al die foute beurzen die overal geld uit stalen.

  bijna de gehele financiële wereld berust op roof van, ja een deel is handig en mooi, helaas het grootste deel is dollar tekens in de ogen van creeps en lui die vals spelen en of geld op niks gebaseerd enz enz enz

 3. Er zijn meerde aspecten waarop het westen ten onder gaat. Het loslaten van de goudstandaard, waardoor er oneindig geld uit het niets kon ontstaan. Waardoor de inflatie steeds hoger en sneller ging. Door dat er steeds meer geld uit het niets ontstond, werden de overheden steeds groter en groter en legde zo steeds meer regeltjes op bij het bedrijfsleven, waardoor de productie kosten steeds hoger van werden. Zodat vele maakbedrijven naar de lage loon landen verplaatst werden en het westen meer en meer de kennis en diensten sectoren werden. Maar met alleen diensten leveren wordt geen economie gewaarborgd. Want als een land geen producten meer levert, kun je ook de diensten ervoor niet meer leveren. Want als de uitbesteden productie landen ineens met andere landen gaan samenwerken. Heb je niets meer wat echt waarde oplevert. We weten inmiddels dat alle verhuisde productie naar China, dat China deze producten letterlijk kopieerde en zelf op de markt bracht, omdat zij patenten niet erkennen. Hierdoor werden we door onze eigen kennis, die we uitbesteden verslagen in de concurrentie strijdt. Want de gekopieerde Chinese producten waren veel goedkoper dan de onze. Zo werden we uit de markt gedrukt. Het grote geld had overal aandelen in, dus voor hen maakte dat niet zoveel uit of het nu in het westen geproduceerd werd of in het oosten. Zolang het maar in het westen verkocht werd voor de hoogste prijs, zodat de winstmarges het hoogst waren. Nu het westen zelf sancties tegen de lage lonen landen opleggen en zo de olie en producerende landen. Klapt de wereldhandel in elkaar mede door het corona hoax verhaal verstoorde de leveringsproductie. Het westen was al zo afhankelijk gemaakt van de goedkope producten vanuit China, waar het westen niet tegen kon concurreren. Stokte de afzet markten in het westen.

  Het grootste probleem in het westen is, dat het gehele financiële systeem niet ontworpen is op krimp. Dan klapt alles in elkaar. Want het financiële systeem van geld uit het niets te maken moet elk jaar minimaal met 3% groeien om op het zelfde niveau te blijven. Nu er diverse jaren al krimp is, beginnen er steeds meer scheuren in het fundament van het fiatgeld systeem te komen, die niet oplosbaar zijn door nog meer geld uit het niets te creëren om de rente te kunnen betalen door nieuwe leningen aan te gaan. De rente te verhogen zal nu eerder de hyperinflatie laten ontstaan, dan als de rente op nul was blijven staan. De producten nu duurder maken, zonder dat er meer waarde aan toe gekend wordt is een race naar de bodem, die steeds sneller zal gaan. Omdat het fiatgeld door niets is ondersteund zal het veel eerder in een vrije val komen, dan als het aan goud of andere grondstoffen gekoppeld waren. Om nu te opperen om alles digitaal te willen doen is geen oplossing. Want ook dat fictieve fiatgeld is met niets gedekt. Het is dat enkel een dwangmiddel voor de overheden om de burgers letterlijk af te persen en te onderwerpen, zodat er een waterdichte slavensysteem tot stand kan komen. Dan is het geldsysteem een gehoorzame punten systeem geworden, die geen enkele waarde meer vertegenwoordigd voor de gebruikers.

  • Qua inhoud leerzaam verhaal, plausibel ook. Het grappige is wel dat (heb ik laatst gehoord) de Chinezen geen chip-maakmachine kunnen namaken. Ze bestelden er eens eentje, haalden die volledig uit elkaar om daarna weer exact zo in elkaar te zetten maar … hij deed het niet. Daarom zit ADSL nog hier. Lijkt mij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in