Pixabay

Wow, de elektriciteitsrekeningen van de Europese huishoudens zullen volgend jaar naar schatting met 2 biljoen euro stijgen, of 12% van het BBP.

Context – Volgens de officiële cijfers van de Wereldbank bedroeg het gecombineerde bruto binnenlands product (BBP) van de Europese Unie in 2021 iets meer dan 17 biljoen euro. Dit is het laatst berekende cijfer. De waarde van het gecombineerde BBP van de Europese Unie is gelijk aan ongeveer 12,78 procent van de wereldeconomie, schrijft Sundance.

Volgens analisten van Goldman Sachs heeft de huidige energiecrisis in Europa de elektriciteitsprijzen doen stijgen in een tempo dat bijna dagelijks toeneemt. Volgens de gegevens zullen de EU-huishoudens volgend jaar naar schatting 2 biljoen euro extra voor elektriciteit betalen.

Als we deze €2 biljoen in verhouding tot het BBP zetten, zou deze omvang van de energiekosten 12% van de koopkracht van de hele EU-economie opslokken. Als deze analyse juist is, zullen de Europeanen alleen nog voedsel en energie kunnen kopen, en niets anders.

Als men bedenkt wat dit betekent, grenst het aan een volledige economische ineenstorting van West-Europa.

Wat hierboven beschreven staat, is wat wij poneerden toen wij de implicaties van de “energie-economie” schetsten {Go Deep}. Wanneer u 12% van de koopkracht uit een economische motor haalt, alleen maar om de status van het huidige energieverbruik te handhaven, begint al het andere in te storten.

Bedenk ook dat wij het hier alleen maar hebben over het directe effect van €2 biljoen aan elektriciteitskosten. De gevolgen stroomafwaarts zijn nog veel groter, want alles wat gemaakt, geproduceerd of gefabriceerd wordt, met inbegrip van levensmiddelen, is afhankelijk van elektriciteit – waardoor de uiteindelijke productiekosten van al deze producten nog verder zullen stijgen.

De schade is van een bijna onvoorstelbare omvang.

[Fortune] – Europese huishoudens moeten zich schrap zetten voor een dure winter, nu de energiecrisis op het continent zich verdiept en de elektriciteits- en verwarmingsrekeningen naar verwachting zullen stijgen.

De betaalbaarheid van energie in Europa bereikt een “omslagpunt” dat volgend jaar zijn hoogtepunt zou kunnen bereiken, waarbij de totale uitgaven voor rekeningen op het continent met 2 biljoen euro ($ 2 biljoen) zouden kunnen stijgen, aldus een onderzoeksteam van Goldman Sachs onder leiding van Alberto Gandolfi en Mafalda Pombeiro in een op zondag gepubliceerde nota.

Veel Europese huishoudens voelen nu al de gevolgen van een steeds erger wordende energiecrisis, die is veroorzaakt doordat Russische aardgasproducenten de aanvoer via de kritieke Nord Stream pijpleiding tijdelijk hebben stopgezet als gevolg van Westerse sancties dit jaar.

De energierekeningen in sommige restaurants en cafés zijn dit jaar al meer dan verdrievoudigd. Nu de aardgasvoorziening uit Rusland na de oorlog in Oekraïne op de tocht staat, waarschuwen analisten dat de komende strijd van Europa zal wedijveren met de ergste energiecrises ooit.

“De markt blijft de diepte, de breedte en de structurele impact van de crisis onderschatten,” schrijven de analisten van Goldman Sachs. “Wij denken dat deze nog dieper zullen zijn dan de oliecrisis van de jaren zeventig”. Bron

De economische infectie zal niet tot Europa beperkt blijven.

  "WIE DE GESCHIEDENIS NIET KENT, IS GEDOEMD HAAR TE HERHALEN"

De omvang van het effect op het sociale weefsel is ook moeilijk te kwantificeren.

Voorbeeld: wat gebeurt er met de migratiepatronen als economische migranten nu worden gezien als een bedreiging voor de schaarse hulpbronnen?

De VS is niet zo wanhopig op het gebied van de energievoorziening, maar wat wij vorige week bespraken is een voorbeeld van het probleem dat ook onze kant op zou kunnen komen.

Stel, u bent een gemiddeld Amerikaans Main Street huishouden met een inkomen van ongeveer $100.000/jaar en u wordt geconfronteerd met een stijging van de elektriciteitsprijzen van $300 tot $500 vanwege het nieuwe nationale energiebeleid van Joe Biden dat bekend staat als de Green New Deal. Dat is 200 dollar meer per maand voor dit eerste economische/energetische “overgangsmoment”.

Die extra $200/maand komt neer op $2.400 per jaar.

Deze $2.400 per jaar is statische economische activiteit. Dat wil zeggen, er werd niets extra’s gemaakt, en er werd niets extra’s gegenereerd. De geregistreerde $2.400 is gewoon een verhoging van de prijs van een bestaande uitgave.

Neem die uitgave en breid ze uit tot uw gemeenschap van 100 kennissen en familiehuishoudens. De $2.400 wordt nu $240.000 aan kosten die niets opbrengen. $240.000 wordt aan de economie van de gemeenschap onttrokken. 240.000 dollar is niet langer beschikbaar voor de aankoop van andere goederen of diensten binnen die gemeenschap van 100 huishoudens.

De economische koopkracht van de gemeenschap van 100 huishoudens wordt met $240.000 per jaar verminderd.

Neem deze uitgaven en breid ze uit tot uw gemeente van 10.000 huishoudens. Verlaag nu de economische activiteit van de gemeente met 24 miljoen dollar. In deze gemeente van 10.000 huishoudens werd voor 24 miljoen dollar aan economische transacties vernietigd. Maaltijden in restaurants, aankopen van goederen en diensten, of andere uitgaven van 24 miljoen dollar binnen het district van 10.000 huishoudens (ongeveer 25.000 inwoners) zijn verloren gegaan.

  De waarheid en de geschiedenis achter de huidige gebeurtenissen

Breidt u deze uitgaven nu uit tot een grotere gemeente met 50.000 huishoudens, die als een middelgrote gemeente wordt geclassificeerd. De middelgrote gemeente heeft 120 miljoen dollar aan huishoudelijke economische activiteit verloren, alleen maar om de status quo in de elektriciteitstarieven te handhaven. Er is niets extra’s gecreëerd. 120 miljoen dollar is verloren gegaan. De activiteit binnen de gemeent van 50.000 huishoudens krimpt met 120 miljoen dollar.

Breidt u deze uitgaven uit tot een grotere gemeente met 100.000 huishoudens, dan bedraagt het verlies aan economische activiteit 240 miljoen dollar.

Als u deze kosten doortrekt naar een kleine provincie met 1 miljoen huishoudens (bevolking 2,5 miljoen), bedraagt het verlies aan economische activiteit 2,4 miljard dollar.

Als u deze kosten doortrekt naar een deelstaat met 5 miljoen huishoudens (bevolking ongeveer 12 miljoen), dan bedragen de economische kosten 12 miljard dollar aan verloren economische activiteit, wat niets te maken heeft met de kosten van handhaving van de status quo op het gebied van elektriciteitsverbruik. Deze deelstaat verliest 12 miljard dollar aan aankopen van goederen en diensten, alleen al om het huidige energieverbruik op peil te houden.

Deze voorbeelden hebben alleen betrekking op de uitgaven van de huishoudens. De uitgaven van de gemeenten, de districten en de staat voor kantoren, supermarkten, winkels, enz. komen nog bij de bovengenoemde uitgaven van de huishoudens.

Ondertussen blijft het bruto binnenlands product (BBP) van de gemeente, de provincie en de deelstaat statisch, omdat het BBP wordt berekend op basis van de totale waarde van goederen en diensten, uitgedrukt in dollars. De schijn van een statisch BBP is kunstmatig. In echte Main Street cijfers gaat er 12 miljard dollar aan economische activiteit verloren, maar de prijs of de toegenomen waarde van elektriciteit maskeert de achteruitgang die optreedt door het ontbreken van gekochte goederen en diensten.

  BREAKING: Wagner heeft controle over flanken in Bakhmut overgedragen aan Russische Ministerie van Defensie

Er worden minder goederen en diensten gekocht en verbruikt. Statistisch gezien echter geeft de opgeblazen prijs van elektriciteit de illusie van een economie waarin de status quo gehandhaafd blijft.

Breidt dit perspectief nu uit tot het nationale niveau en u kunt een beeld krijgen van onze huidige economische situatie.

Dit alles gebeurt onder het voorwendsel van “klimaatverandering”.

In het verleden zou ik gezegd hebben dat dit niveau van economische gevolgen in Europa zou leiden tot een totale opstand tegen de regering. Maar in het licht van de recente COVID-lockdowns en de controlemechanismen van de overheid, en gezien de meegaandheid van de burgers als reactie op deze overheidsmandaten, is het nu waarschijnlijker dat de burgers in Europa gewoon zullen buigen voor de energiecontrolemechanismen van de regerende overheid.

Het is bijna alsof de inspanning om aan de COVID-maatregelen te laten voldoen de test is geweest…


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

EUROPESE UNIE DOSSIER

Europa’s deugdzame zelfmoordVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRussisch leger meldt meer dan 4.000 gedode Oekraïense soldaten binnen vijf dagen (Update video)
Volgend artikel18 euro voor 1 liter benzine?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

23 REACTIES

 1. dat niet alleen, dat geld wat ene huishouden dan niet meer kan uitgeven door de extra onnodig hoge energie rekeningen, kan niet meer uitgegeven worden aan andere zaken… winkels, bedrijven, sportscholen, horeca, dingen kopen op ebay of MP e.d. enz enz enz, en dus een hele ketting reactie van mens en bedrijf wat het niet meer kan opbrengen en ten onder gaat en of afhankelijk gemaakt zal worden van de SStaat en of multinationals…

  laat dat nu net de bedoeling zijn, The Great Steal, or the Great Robbery.
  they steal your money ‘legally’ because they can.

 2. Ik laat me al sinds lange tijd niet meer beheersen door al die angstberichten. Besteed je tijd en energie aan oplossingen. Ik gebruik m’n gezond boerenverstand en heb m’n maatregelen genomen. Voorbereiden is key.

  • Heb ik ook gedaan. Van alles ingeslagen en van alles geregeld. Helaas zal ik mijn huis toch kwijtraken. Ga het niet redden met mijn pensioen. Dus straks onder een brug leven met al mijn voorzorgsmaatregelen op een stapeltje naast me.

  • Dat is allemaal nutteloos zolang de veroorzakers aan de macht blijven. Deze veroorzakers zijn de geïnfiltreerde vrijmetselaars die overal in de regeringen en organisaties zijn. Zij zijn onbevoegd en onbekwaam omdat het personen zijn met een beperking, nl geen geweten en geen moreel besef. Ze zijn direct herkenbaar aan hun gedrag en uiterlijk. Kijk maar naar onze koning Willem, onze premier Rutte en Burgemeester Halsema van Amsterdam. De niet bestaande “covid” p(l)andemie en de uitgelokte oorlog met Rusland spreekt boekdelen. We moeten direct van die vrijmetselaars af, anders gaat Europa ten onder in een nucleaire catastrofe.

   De Vrijmetselaarsbestrijdingsdienst op Telegram

 3. Als we door het nepcovidvirus de horeca en detailhandel niet kapot kunnen krijgen,dan maar via torenhoge energiekosten, je zaak gaat naar de knoppen door idiote nutskosten en je klanten kunnen zich de luxe van een Cafe of restaurant niét meer permitteren,lang leve de schwabinetten,its All planned, alleen zien de schaapjes hèt nog steeds niet, kijken liever Netflix, Videoland, voetbal en de mainstream leugenmedia,

  • @acz man >>(Zo worden we langzamerhand van levenskunstenaars – tot levensKNutselaars – die maar wat aanmodderen om te overleven, ofzo???)

   Daar kan je zo een tegeltje van maken. 😉

 4. Gewoon massaal stoppen met betalen, het fiatgeld wordt toch uit het niets getoverd en heeft geen enkele onderpand. Dus voor de geldmakers is alles gratis. Het is enkel een fictie dat het waarde heeft. Elektriciteit is de achillespees van deze moderne tijd. Maar als het onbetaalbaar wordt, zoek alternatieve. Zodat de markt vraag instort en de producenten zullen dan direct 180 graden draaien, want anders verdampen hun winsten. De consumenten hebben veel meer macht, dan ze beseffen. Wees geen slaaf van je eigen hebberigheid.

 5. Bild back better.
  Gaat helemaal lukken.

  Daarop volgt:” you will own nothing and be happy.”.
  Natuurlijk, bankrekening op, enorme armoede, en voor het overige enorme schulden.
  Zo raakt ook de huiseigenaar zijn huis en overige kwijt.

  Één belofte word ingelost door de boosdoeners.

  Belofte 2 ook, we zullen hen erom haten.

  Het is slim bedacht.

  Aan het volk om er hard tegenin te gaan.

  Onze kleine ondernemers verdwijnen anders.
  Kleding is in dit klimaat écht nodig.
  Evenals andere dagelijkse zaken.
  Met alleen voedsel en nuts halen we het niet.

  Wat de boosdoeners verwachten is dat ze door armoede en honger ons kunnen chanteren.

  Natuurlijk lukt dat, maar laten we samen zorgen dat dat maar op een minimum schaal gaat lukken.

  Samen sterk

 6. Ben benieuwd of de horeca straks weer zegt ,mag ik uw code zien .hahahaha
  Trouwens vanaf volgend jaar geen jaarlijkse saldering meer maar maandelijks.
  Lach me krom met al die zonnepanelen.

 7. Ja, mensen geloven er nog steeds in.!
  Je word uitgeknepen als een citroen.
  Je zult rioolwater drinken
  Insectenvoer vreten.

  Vandaag iem. opgepakt die Rutte een kopje kleiner wilde maken.

   • Als we OF export van gas stoppen, OF de gasvelden openen, hebben we genoeg voor eigen gebruik voor de volgende 30 jaar.
    Dat kan rendabel tegen 0,05 euro per kuub verkocht worden.

    Maar NL is nu een land van conformistische klootzakken, dus dat zal wel niet gebeuren…..

  • Russische bangmakerij? Nee, bangmakerij en achtelijkheid van de EU machtswellustigen zoals rutte, kaag en die andere woke psychopaatjes. Rusland heeft hier NIKS mee van doen.

  • We hebben niemands gas nodig. Koop gewoon zo’n grote zak (ben de naam vergeten) waar je je gft in kunt gooien dan kun je elke dag gratis drie uur lang op gas koken. in India doen ze dat al decennialang. Maar ja in Nederland mocht dat niet omdat de overheid dan belasting misliep. Die boeren in Holland met hun gratis-methaangaskoepeltjes moesten die ook wegdoen omdat het van de overheid niet meer mocht i.v.m. de belastingen die ze misliep.
   We zijn een arm, afhankelijk gemaakt volk. Dat niets meer zelf kan. Ik benijd de Polen die van niets altijd nog iets kunnen maken.

 8. Het is inderdaad zo. BBP blijft gelijk of stijgt zelfs! Terwijl wij fors krimpen. Enkel uitgaven voor energie en voedsel zal onze economie totaal tot stilstand brengen. Als men begrijpt wat BBP is en hoe het berekend wordt, dan begrijp je pas hoe dit werkt. De meest slimme economen hadden altijd al vraagtekens bij dit uiterst vage begrip BBP.

  • @Gerard,
   Precies!
   Het Bruto Binnenlands Product (of Bruto Nationaal Product) is slechts een rekenmodel.
   Een grafiek, die net als Covid-19 alleen op papier bestaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in