Verontrustende beelden uit de eerste dagen van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn een maand later een onderwerp van controverse geworden, omdat een grote Israëlische krant sterk suggereert dat het helikopterbeelden toont van Israëlische troepen die lukraak op burgers schieten “ongeveer een uur na het begin van de [Hamas] terreuraanval” op 7 oktober. 7 oktober, terwijl media factcheckers – inclusief degenen die ‘community notes’ op X plaatsen – volhouden dat de clip niet laat zien dat de IDF op concertgangers schiet – en dat de Israëlische troepen in plaats daarvan “voornamelijk vuurden binnen Kibboetsim op aanwijzing van IDF-soldaten op de grond, juist, zoals in de bron staat, dat ze geen onderscheid konden maken.”

Hoewel het gedocumenteerd is dat Hamas de meerderheid van de meer dan 1.400 Israëli’s die stierven tijdens de aanval heeft afgeslacht, is de implicatie dat de Israëlische strijdkrachten die de Hamas-aanval moesten afslaan, kunnen hebben bijgedragen aan het dodental, nadat IDF-piloten die vuurden vanuit gunships moeite hadden om te onderscheiden wie Hamas was en wie burgers, schrijft Tyler Durden.

Hoewel de beelden kort na de aanval begonnen te circuleren, lijkt het grote Israëlische dagblad YNetnews de eerste te zijn geweest die dieper inging op de beelden van de pilootcamera’s aan boord van een of meer van de AH-64 Apache helikopters die reageerden op de Nova-aanval van 7 oktober. De door de IDF geproduceerde beelden (die vorige maand voor het eerst werden gepubliceerd) laten zien hoe de gevechtshelikopters vuren op een groot aantal doelen – waaronder voertuigen en groepen mensen. Mogelijke doelwitten zijn zowel Hamas als Israëlische burgers, en misschien groepen Palestijnse burgers die over het geschonden grenshek van Gaza liepen. Toen de beelden aanvankelijk werden vrijgegeven, presenteerde de IDF ze als beelden van Hamas indringers die werden vernietigd. Bij nadere analyse, in combinatie met de Ynet-rapportage, rijst het schrikbeeld van grootschalig “friendly fire” dat mogelijk heeft plaatsgevonden. Het onderstaande is slechts een kort fragment en de volledige videomontage van vijf minuten kan hier worden bekeken.

YNet’s militaire correspondent Yoav Zitun beschreef hoe de eerste helikopters boven de plek afhankelijk waren van een beperkt aantal troepen en veiligheidspersoneel op de grond, die doelen doorgaven aan commandocentra met behulp van mobiele telefoons en WhatsApp:

Maar wat duidelijk is uit de nu veel bekeken video’s van 7 oktober die bijna in real time opdoken, is dat massa’s Israëlische concertbezoekers in vele richtingen renden, zich verstopten en beschutting zochten. Anderen werden weggevoerd op motorfietsen van Hamas terwijl er ontvoeringen plaatsvonden. Maar volgens het rapport vuurden Israëlische piloten, die geen onderscheid konden maken tussen de doelen, met zware machinegeweren op de mensen beneden, waaronder mogelijk ook concertgangers.

In één scène van de schrijnende beelden – waarvan de datum ook wordt betwist – is een kleine auto te zien die door een open veld raast voordat de gevechtshelicopter er een voltreffer op maakt. Het is onmogelijk om alleen op basis van de beelden te bepalen of er Israëlische burgers of Hamas-strijders in zaten, of welk niveau van vertrouwen bronnen van de IDF op de grond hadden voorafgaand aan de aanval (let op: voor duidelijkere, volledigere beelden, ga hier):

Nu de beelden viraal gaan op social media (bijna een maand nadat ze voor het eerst verschenen via Israëlische bronnen), hebben sommige factcheckers geprobeerd te benadrukken dat het eigenlijk Israëlische helikopters toont die alleen op Hamas-terroristen vuren.

Een “community note” op X heeft sindsdien het volgende beweerd: “Deze video is van 9 oktober 2023 en toont Israëlische AH-64 Apache gevechtshelikopters die Hamas-militanten aanvallen met 30mm chain gun vuur en Hellfire-raketten.” Maar deze gemeenschapsnotitie zelf is misleidend, omdat het beweert dat de video “van 9 oktober” is. 9 oktober is echter alleen de datum waarop de video voor het eerst op X/Twitter werd geplaatst en niet de datum waarop de beelden aan boord van de Apache werden gemaakt.

Cruciaal is dat het Engelstalige YNet-artikel, gepubliceerd op 16 oktober door militair correspondent Yoav Zitun, de betreffende beelden als volgt ondertitelde: “Beelden van helikopters die aanvallen op de eerste dag van de oorlog met Hamas.”

De originele YNet Hebreeuwse versie van het artikel, gepubliceerd de dag ervoor – 15 oktober – geeft hetzelfde aan. Volgens een machinevertaling uit het Hebreeuws: “Documentatie van de luchtmachtaanval op de strook aan het begin van de oorlog (Foto: IDF woordvoerder), “ongeveer een uur na het begin van de [Hamas] terreuraanval.”:

YNet’s eigen commentaar is als volgt [nadruk TD]:

  Studenten nemen het voortouw in het veroordelen van de gruweldaden in Gaza

De Israëlische luchtmacht begon de gebeurtenissen die het begin van de oorlog met Hamas veroorzaakten in elkaar te passen. De oorlog-mist belemmerde niet alleen de grondtroepen, maar ook de luchtteams die in de vroege uren van die zwarte zaterdag naar het luchtruim boven de westelijke Negev werden gestuurd.

Het eerste paar aanvalshelikopters, onmiddellijk stand-by voor het Gazagebied, arriveerde in het gebied vanaf een basis in het noorden, ongeveer een uur nadat de terreuraanval begon. Dit was ondanks dat het hoofdsquadron van de Apache helikopters dichter bij de Gazastrook was gestationeerd, op de Ramon luchtmachtbasis.

Het personeel op Ramon voelde snel aan dat er iets bijzonders aan de hand was. Ze handelden snel, maar een gevechtshelikopter bereikte de conflictzone pas om 8:32 uur.

Terwijl de piloten worstelden om onderscheid te maken tussen terroristen en burgers, werd de beslissing genomen om prioriteit te geven aan het onmiddellijk stoppen van de toestroom van Hamas-terroristen en de potentieel gevaarlijke Gazaanse menigten die de grens overstaken. Gedurende de dag van intense gevechten herlaadden 28 gevechtshelikopters hun hele arsenaal, inclusief honderden 30mm artilleriegranaten en Hellfire raketten.

Het aanvankelijke tempo van de aanvallen op de duizenden infiltranten was duizelingwekkend, maar uiteindelijk vertraagden de piloten hun aanvallen en kozen ze hun doelen zorgvuldig uit.

Impliciet in deze laatste zin is de suggestie dat de piloten niet zo zorgvuldig waren toen ze voor het eerst hun zware machinegeweren in hoog tempo ontlaadden.

De militaire correspondent van YNet benadrukte verder dat de piloten zo verward waren door wat ze op de grond zagen, dat ze in wezen begonnen te gissen naar wat Hamas-doelen waren en wie burgers.

In sommige gevallen kwam het giswerk neer op de vraag of mensen wegliepen of wegrenden:

De terroristen van Hamas speelden opzettelijk een sluw spelletje met de helikopterpiloten en agenten van de special forces. Briefings onthulden dat de terroristen het advies kregen om voorzichtig op te rukken naar de nederzettingen en militaire buitenposten, om te lopen en niet te rennen, om te doen alsof ze Israëlisch waren. Deze misleidingstactiek hield enige tijd aan totdat de Apache piloten zich realiseerden dat alle beperkingen genegeerd moesten worden. Pas rond 9:00 uur besloten sommigen van hen zelfstandig snelvuurgranaten te gebruiken tegen de terroristen zonder toestemming te vragen aan hogere autoriteiten.

Hieronder: Is dit een burgerauto? Een golfkarretje van Hamas dat Israëlische burgers aan het ontvoeren is? Zijn er burgers in de buurt? Welke informatie hadden de piloten over dit voertuig? Het lijkt bijna onmogelijk om dat te zeggen…

  Rusland's Alexander Dugin: "De apocalyps is nu"

De mogelijkheid dat veel Israëlische burgers op tragische wijze zijn omgekomen door friendly fire is in verschillende andere onderzoeksstukken naar voren gebracht.

Bijvoorbeeld, Max Blumenthal van The Gray Zone verzamelde eerder meerdere interviews van Israëlische tankbestuurders en piloten wiens getuigenissen consistent zijn met de eerder genoemde Ynet analyse. Volgens deze bronnen:

Veel van de beschietingen in Be’eri werden uitgevoerd door Israëlische tankbemanningen. Zoals een verslaggever van de door het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken gesponsorde krant i24 opmerkte tijdens een bezoek aan Be’eri, “kleine en schilderachtige huizen werden gebombardeerd of vernietigd,” en “goed onderhouden gazons werden verscheurd door de sporen van een pantservoertuig, misschien een tank.”

Apache gevechtshelikopters speelden ook een belangrijke rol in de reactie van het Israëlische leger op 7 oktober. Piloten vertelden aan Israëlische media dat ze naar het slagveld stormden zonder enige informatie, niet in staat om onderscheid te maken tussen Hamas-strijders en Israëlische niet-strijders, en toch vastbesloten om “de buik leeg te maken” van hun oorlogsmachines.

“Ik sta voor een dilemma waar ik op moet schieten, omdat het er zoveel zijn”, zei een Apachepiloot.

Ondertussen begonnen pro-Palestijnse en pro-Hamas kanalen deze verklaringen op te pikken en te herhalen, door te stellen dat veel van de auto’s die werden vernietigd toen ze het festivalterrein ontvluchtten, het resultaat waren van een Israëlische luchtaanval of ander zwaar wapentuig:

Hoewel we zeker niet verwachten dat de Israëlische regering of het leger naar buiten komt en toegeeft dat er grootschalige incidenten met friendly fire hebben plaatsgevonden, stellen Israëls eigen media vragen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Getuigenissen van 7 oktober onthullen dat het Israëlische leger Israëlische burgers “beschoot” met tanks, rakettenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel“Alarmerend en hartverscheurend” letsel door shedding bij ongevaccineerde patiënten weerspiegelt die van de COVID-vaccinininjecties zelf, aldus Dr. Pierre Kory
Volgend artikelEU verklaart dat burgers die het digitale ID van Bill Gates weigeren, worden uitgesloten van de samenleving
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

  1. een nieuwe Holocaust is bezig hier in Israël, met Pfizer en… toen werdt het bericht weggevaagd…3 a 4 seconden..ik heb er het raden naar…want ik kende ook Yemenietische joden..(intieme vriendin)..neen het is niet het uitverkoren volk.. eerder een uitgespuwde…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in