MQ-9 Reaper UAV © Lt. Col. Leslie Pratt (Public Domain)

De Amerikaanse MQ-9 verkenningsdrone had Kiev voorzien van vitale informatie. Half maart haalde een Russische straaljager hem uit de lucht. De ophef was enorm. Nu verklaart Rusland het onbemande luchtvaartuig te hebben geborgen en te hebben onderzocht. Zeer gevoelige gegevens zouden dus in Russische handen zijn, schrijft Stefan Beig.

Een Russisch vliegtuig griste de verkenningsdrone half maart uit de lucht, zo bleek uit een boordcamera.

Half maart hield de wereld de adem in: Poetins straaljager viel de Amerikaanse MQ-9 Reaper drone aan en haalde hem uit de lucht. Het onbemande vliegende object stortte neer in de Zwarte Zee. De wereld vreesde voor een oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland. Korte tijd later publiceerde het Pentagon spectaculaire beelden van de boordcamera. Daarop was te zien hoe een Russische SU-27 straaljager de MQ-9 aanviel.

De staartpropeller van de Amerikaanse drone.

De Reaper-drone verschaft Oekraïne vitale informatie over de posities van Russische wapens. De grote belangstelling van de Russen hiervoor is niet bijzonder verrassend. Washington ging destijds tekeer over de aanval, terwijl Moskou de piloten met medailles beloonde. Nu kan Rusland zich blijkbaar opnieuw verheugen. Als de berichten van het Russische portaal Dzen kloppen, zijn de Russen erin geslaagd de Reaper-drone uit zee te halen en zeer gevoelige gegevens te ontcijferen.

“Neergestorte drone een waar geschenk voor de Russen”.

De MQ-9 had zich na de crash op een diepte van 1500 meter bevonden, verklaarde het Pentagon destijds. De Amerikaanse stafchef Mark Milley beoordeelde het bergen als “technisch zeer moeilijk”. Rusland maakte er geen geheim van dat het precies dat wilde doen: “Ik weet niet of we de drone kunnen bergen of niet, maar iemand moet het doen,” zei Mikolai Patrushev, de Russische minister van Veiligheid. “En we zullen er zeker aan werken. Ik hoop natuurlijk op succes.”

  Europees energiebeleid: Van het ene probleem naar het andere slingeren

De hoop lijkt vervuld. “De neergehaalde Amerikaanse drone was een echt geschenk voor de Russen,” kopte de Russische Protal Dzen. Een bron had de hoge waarde van de Amerikaanse drone voor de Russische militaire ingenieurs onthuld.

De Russische ingenieurs hadden “een aantal gevoelige Amerikaanse technologieën buitgemaakt” en belangrijke details van de radio-elektronische eenheden “in detail” bestudeerd. Er wordt gesproken over het “opto-elektronische koepelcomplex en een elektronisch oppervlakteverkenningscomplex”. Bovendien zouden de Russische deskundigen toegang hebben gekregen tot de “circuits van de microgolfeenheden, de beveiligde satellietcommunicatie, de terminal van het gegevensuitwisselingssysteem en andere belangrijke onderdelen van het toestel.”

Talrijke belangrijke bevindingen zouden door de Russische deskundigen zijn verkregen, zo bronnen.

“Het meest waardevol is de software”

Volgens de Russische militair historicus en directeur van het Luchtverdediging Museum Yuri Knutov is elk detail van het Amerikaanse toestel van belang voor Russische specialisten. “Maar het meest waardevolle is de software.” Dit object kan immers op een aanzienlijke hoogte vliegen terwijl het zijn verkennings- en “verkennings-aanvalsfuncties” uitvoert.

Hij gaat ervan uit dat de drone is uitgerust met een radioverkenner. Het registreert frequenties van Russische radarstations, raketgeleidingsstations en radiocommunicatie. Met deze gegevens kunnen de Amerikanen zich oriënteren en commando- en controlecentra en hoofdkwartieren lokaliseren.

VS: Er komt geen gevoelige informatie bij Rusland terecht

De verkenningsvluchten van de Reaper-drones voorzien Oekraïne van oorlogskritische informatie. Zonder de verzonden gegevens zouden de Oekraïense verdedigers de facto in het duister tasten en nauwelijks weten waar de Russische troepen zich bevinden.

Voorlopig blijft het onzeker hoe groot de opbrengst eigenlijk is voor de Russen. De Amerikaanse generaal Milley had in maart verklaard dat zij ervoor hadden gezorgd dat er geen gevoelige informatie in Russische handen zou vallen als de drone door Moskou zou worden teruggevonden. “We zijn er vrij zeker van dat niets meer van waarde is,” zei Milley toen.

  Miljoenen EU-burgers hopen dat Poetin wint en hier wonen ze

“De Amerikanen onderschatten de Russische vindingrijkheid”

De Russische kant ziet dat heel anders. Gloeiend en trots legt het portaal Dzen uit: “De VS voelden zich onkwetsbaar en stuurden een van hun beste spionagedrones naar een no-fly zone bij de Krim. De Amerikanen waren ervan overtuigd dat het Russische leger het niet zou wagen de Amerikaanse drone aan te raken en onderschatten de Russische vindingrijkheid.”

Nu is de “intacte drone” een “legitieme trofee van het Russische leger”. De MQ-9 Reaper wordt beschouwd als een van de beste verkenningsdrones. Zijn waarde bedraagt maar liefst 56 miljoen dollar. Hij haalt snelheden tot 400 km/u en kan tot 24 uur in de lucht blijven. Bovendien heeft het de modernste elektronica aan boord – die Rusland nu wil laten onderzoeken.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Amerikaanse regering toont video: Dit is hoe Rusland’s gevechtsvliegtuig de Reaper drone uit de lucht haalde!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelInflatie eurozone stijgt
Volgend artikelIn video’s 18+: Russische Wagnerstrijders geven zich niet over
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

20 REACTIES

  • de Chinese waarschijnlijk ook… dikke pluim… amerika opnieuw in het kruis gepakt..hun al blauwe ballen worden nu stilaan Purpere ballen 🟣🟣(⁠+⁠_⁠+⁠)

  • Inderdaad, met de honderden miljarden die nu naar de wapenindustrie gaan hadden we een mooiere wereld gehad als men niet achter die oorlogshitser uit Washington was aangelopen.

   • Maar als al die Honderduizenden arbeiders in de wapen industrie in Amerika geen werk meer hebben?
    Dan wordt Amerika een Derde Wereldland, Honderdduizenden mensen zullen sterven van de honger.
    Honderdduizenden mensen vluchten, ze komen naar Europa, onze voedselbanken.
    Of trekken verder naar Rusland om een nieuw leven te beginnen.
    Het is te hopen dat de zeespiegel snel zal stijgen, Amerika onderloopt en zichzelf opruimt.

  • Is er een verschil tussen de waarde van die Reaper en zijn kostprijs?? Zijn waarde bedraagt 56 miljoen dollar staat er geschreven in het te lezen artikel. In de link van het artikel eronder staat dat de Reaper maar 14 miljoen euro kost.

   De waarde van euro en dollar staat toch nog ongeveer gelijk denk ik. Hoe en wie bepaalt dan de waarde die 4 keer hoger is???

 1. 1500m is erg diep voor een vliegende drone, als ik me niet vergis vlogen bij een duikboot in WW2 bij 200meter de klinknagels er al uit.
  Dus ben benieuwd wat er na het neerstorten en duiken echt te gebruiken is.

 2. De drone werd duidelijk niet geramd.
  Ik denk dat de uitstoot van de straalmotoren het ding lieten duikelen.

  Een prachtige zet van de Russen; en als de Amerikanen mekkeren dat er geen gevoelige info in zit: wees dan zeker, dat er WEL supergevoelige info inzit.
  —————
  Oorlog is duur. Een patroon voor een AK 47 kostte f1. Het koste 100.000 patronen om een enkele vijand neer te schieten in de Joegoslavische burgeroorlog.

  Ik denk, dat de Russen hun geld wel goed terug krijgen; hun verbeterde economie, maar ook de bezette gebieden, de landbouw, de olie en gas.

  Terecht.
  Ze hebben lang genoeg de underdog moeten spelen.
  Nu kunnen ze toekijken hoe USA in elkaar klapt.

  Maar: ratten in het nauw…..

  • Pierre,de straaljager loste brandstof,deze vlaag is bij die snelheid nogal aanzienlijk.
   Aldof je een berg af-fietst en een waslap in je gezicht gesmeten krijgt.

 3. Die Amerikanen leren niet snel, jaren geleden liet Iran al een hyper moderne VS drone landen, en nu deze weer. Je maakt er toch een functie in, zichzelf op te blazen in geval van emergency

 4. Teveel doctor Gadget gekeken vroeger.
  This message will selfdestruct in 10 seconds.
  Het gaat hier over een drone.Iedere kubieke centimeter is kostbaar!
  Ik begrijp je wel,maar de amerikanen waren weer zo arrogant te denken dat Rusland
  ze wel met rust zou laten.Boven de zwarte zee.
  Ik hoop dat de Russen hier tactisch voordeel behalen.
  En wat Hans zei:’En stuur na onderzoek het wrak naar Iran toe.’ Briljant!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in