De belangrijkste sponsor van de Wagoner Group, Evgeny Prigozhin, heeft deze week een publieke inzinking gehad op de sociale media en het Westen smult ervan:

De Russische huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin stond in een veld vol lijken en publiceerde vrijdag een met scheldwoorden doorspekte video waarin hij persoonlijk de hoogste defensiechefs de schuld gaf van de verliezen van zijn Wagner Group-strijders in Oekraïne.

De tirade van Prigozhin deed een langlopende vete met minister van Defensie Sergei Shoigu en generale stafchef Valery Gerasimov, die hij er herhaaldelijk van heeft beschuldigd zijn troepen munitie te onthouden, opnieuw oplaaien en escaleren.

Prigozjin verscheen naast tientallen bebloede lijken waarvan hij zei dat het die van Wagnerstrijders waren. In de door zijn persdienst gepubliceerde video werden zijn scheldwoorden weggelaten.

“We hebben een tekort van 70% aan munitie. Shoigu! Gerasimov! Waar is de ******* munitie?” schreeuwde hij in de camera.

Yep. Daar is het narratief, Wagner trekt zich gefrustreerd terug uit de vleesmolen van Bakhmut, Oekraïne versterkt zijn belegerde troepen en het Russische leger is in wanorde. Een mooie, nette propagandacoup voor de NAVO aan de vooravond van het ongetwijfeld succesvolle offensief van Oekraïne. Dit bewijst wat westerse analisten al de hele tijd zeggen: de Russen lullen maar wat, schrijft Larry Johnson.

Persoonlijk vind ik dat onzin. Om te beginnen is Prigozhin geen militair bevelhebber en heeft hij geen militaire ervaring. Hij kan een fantastische Kip Kiev in elkaar flansen en is een ongelooflijke marketeer, maar hij is geen Clauswitz of Sun Tzu.

Ik zal u niet vervelen met de conventionele analyse dat Prigozhin ofwel een klokkenluider op steroïden is ofwel iemand die op de rand van een mentale inzinking staat. Ik begrijp heel goed waarom sommigen die conclusies trekken, maar ik geloof er niets van.

  Europa "gaat een tijdperk van oorlogen tegemoet", waarschuwt top veiligheidsforum

Herinnert iemand zich Ramzan Kadyrov en het Tsjetsjeense moslimbataljon Akhmat? Een jaar geleden, als u de sociale media in de gaten hield, waren de Tsjetsjenen het gezicht van de Russische militaire operatie toen zij het Azov-Bataljon in Mariupol omsingelden en verpletterden. Kadyrov en het Akhmat-Bataljon waren overal te zien op de Telegramkanalen. Toen, poef, verdwenen ze uit het Russische narratief. Ze gingen naar huis om uit te rusten en bij te tanken. Tegelijkertijd zag de wereld nauwelijks een woord, video of social media post over de reguliere Russische troepen. In de wereld van de sociale media, als ze niet over je praten of je video’s afspelen, besta je niet.

Dus wat heeft Kadyrov te maken met Wagner en Prigozjin? Ik wil suggereren dat de Prigozhin-operatie het glanzende object is dat een ervaren goochelaar gebruikt om de aandacht van het publiek af te leiden van de echte magie. Dankzij de sociale media is het Westen, inclusief de inlichtingendiensten, ervan overtuigd geraakt dat de gevechten in Bakhmut het centrum van het militaire universum zijn. Maar dat is niet zo.

Ja, Bakhmut is het toneel geweest van zeer bittere, slopende gevechten die de Oekraïense strijdkrachten hebben geteisterd in termen van manschappen en uitrusting. De Wagner Group heeft ook slachtoffers geleden, maar niet op de schaal die Oekraïne is aangedaan. Ondertussen woeden er andere hevige gevechten langs de 900 kilometer lange conflictlijn, zoals in Maryinka en Avdeevka. Daar wordt weinig publieke aandacht aan besteed en het Akhmat-Bataljon is nergens te bekennen. Zijn ze ontvoerd door buitenaardse wezens?

  Een Amerikaanse leugen met een andere naam zou even vies ruiken

Ik denk dat we getuige zijn van een 21e-eeuwse versie van het Russische Maskirovka. Het is het Bolshoi Militaire theater. Ik veronderstel dat sommigen kunnen aanvoeren dat de inzinking van Prigozjin net een dag na de mislukte Oekraïense drone-aanval op het Kremlin, waarvan de Russen snel beweerden dat het een poging tot moord op Vladimir Poetin was, heeft plaatsgevonden. Dat geloof ik niet. Te handig qua timing en narratief.

Op dit moment hebben de meeste mensen in het Westen de mythe geloofd dat het Russische leger een papieren tijger is die gebukt gaat onder corruptie en laffe, zelfingenomen leiders. Bovendien wordt er vrijwel geen aandacht besteed aan de opstelling en activiteiten van de Russische strijdkrachten. De wereld is gericht op het lang beloofde “grootschalige” offensief van Oekraïne dat Rusland de Zwarte Zee in zal drijven.

In de moderne wereld van ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) is het vrijwel onmogelijk voor welk land dan ook om een geheim leger samen te stellen met de nodige tanks en gepantserde voertuigen om een offensief te lanceren. Wat moet een militaire planner dan doen? De wereld richten op een glimmend object dat krachtig genoeg is om de inlichtingenanalisten van de tegenstander aan te trekken en af te leiden van wat er werkelijk aan de hand is. Ik denk dat Prigozhin en Bakhmut dat glimmende object zijn en dat het Westen, als een verveelde hond, verwoed achter Russische eekhoorns aanzit die niets te maken hebben met de kracht die Rusland in reserve heeft, wachtend op het juiste moment om toe te slaan.

  Wat denkt u over de richting die de wereld opgaat?

Ik kan het mis hebben, het zou niet de eerste keer zijn, maar het bestaan van Rusland staat op het spel en ik denk dat Poetin, Shoigu en Gerasimov die realiteit volledig begrijpen en bereid zijn om met alle nodige kracht op te treden om de dreiging te verslaan.

Nog een punt van overweging – het westerse narratief houdt vol dat Poetin een brute dictator is die geen tegenstanders duldt. Werkelijk? Als dat waar was, zou Prigozjin in de boeien zitten op weg naar een geheime gevangenis waar hij zou sterven aan een onverwachte ziekte. Maar dat is niet wat we zien. Prigozhin post schandalige opmerkingen en video’s en loopt nog steeds rond. Dat feit alleen al overtuigt mij ervan dat hij een rol speelt in de huidige Russische Maskirovka-campagne.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Als u denkt dat de Verenigde Staten klaar zijn voor een conventionele oorlog met Rusland of China, denk dan nog maar eens naVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVoormalig CIA-officier onthult mogelijk motief voor drone-aanval op het Kremlin
Volgend artikelPepe Escobar: Verdeeldheid broeit in Europa
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Zoals ik hier al eerder over reageerde, we blijven het voor zover we kunnen het volgen op de voet, een andere reactie hierop de site was ook een goede mogelijkheid, wie weet doen de Russen nu iets om de VS met zijn Nazi kameraden op het verkeerde been te zetten, zou toch ook goed kunnen, Russische humor!!!

 2. Prigozhin: We beginnen posities in Bakhmut over te dragen, de stad zal worden ingenomen door Akhmat-troepen

  Het hoofd van de Wagner PMC, Yevgeny Prigozhin, kondigde aan dat hij posities in Artyomovsk (Bakhmut) begon over te dragen aan het Akhmat-bataljon.

  Prigozhin zei dat de Wagner PMC zijn offensief in Artemovsk tot en met 9 mei voortzet. Op 10 mei gaan de Wagnerites naar achteren vanwege een onopgelost probleem met granaten voor het bedrijf.

  “Ik dank Ramzan Akhmatovich voor het akkoord gaan, waarschijnlijk de mogelijkheid hebbend om al het nodige en alle benodigde middelen te verkrijgen, om onze posities in Bakhmut in te nemen. Ik neem al contact op met zijn vertegenwoordigers om onmiddellijk te beginnen met het overdragen van posities, zodat op 10 mei om 00.00 uur, precies op het moment waarop we volgens onze berekeningen ons gevechtspotentieel volledig zullen uitputten, onze kameraden onze plaatsen zullen innemen en doorgaan de aanval op het dorp Bakhmut.

  Er bleef iets meer dan twee vierkante kilometer over in Bakhmut. Bakhmut zal ongetwijfeld worden ingenomen door Akhmat-troepen, ‘zei hij.

  – Russische lente

 3. Het hoofd van PMC “Wagner” Yevgeny Prigozhin informeert over de situatie in Bakhmut en de resultaten van het werk van de “muzikanten” in deze richting

  “De vijand haalt elke dag 400 tot 600 mensen op en verliest hetzelfde aantal doden. De vijand spaart geen munitie. Er is een groot aantal buitenlandse gepantserde voertuigen verschenen, een groot aantal drones, de vijand is goed uitgerust , goed getraind, verzet zich waardig. Wagner PMC-eenheden werken soepel, we gaan verder.”

  https://t.me/RVvoenkor/44312

 4. Prigozhin was al een razend op de PMC van Gaz Prom vanwege gewoon Niets doen en sommige gewoon onbewapend rondlopen maar zeiden ze hem dat hij daar niets te zeggen had…en dat is amper een week geleden Gaz-Prom hé..Prigozhin had Groot gelijk net zoals Poetin trouwens nog maar een maand of zo verklaard aan de Doema…❤️🇷🇺

 5. Yeah, prima analyse, ik denk ook dat Prigozjin hier een grandioze voorstelling aflevert, om de vijand mee op het verkeerde been te zetten.
  Prigozjin heeft de NAVO al eerder op zo’n misleidende voorstelling getrakteerd.
  En de Russen hebben bijvoorbeeld ook al een keer wat oude tanks uit de mottenballen gehaald, en daarna op het Oekraïense slagveld achtergelaten, om de indruk te wekken dat ze door hun moderne materieel heen waren.
  Dit is vette kans “maskirovka”, en dat betekend dan dat er interessante zaken te gebeuren staan.
  Het OKW zou onder dit soort omstandigheden behoorlijk zenuwachtig geworden zijn…

 6. WAT een held!! Ik hoop dat wij dit soort mannen ooit nog eens in NL krijgen ipv onnozele lachebekjes…. Wat een geweldige kerel. Ongelooflijk. Met dit soort mannen aan jouw zijde kun rustig gaan slapen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in