Door de verstoring van de Russische gasleveringen als gevolg van de westerse sancties tegen Moskou vanwege Oekraïne worstelt Europa met een inflatiespiraal en torenhoge energierekeningen, waarbij de kosten van de export van vloeibaar aardgas (LNG) uit de VS de druk op het budget van Europese huishoudens nog verhogen.

De Europese Unie heeft zo’n 185 miljard euro overbetaalt voor gasimporten sinds het zelfbeschadigende sancties oplegde aan Rusland vanwege Oekraïne, volgens berekeningen van Sputnik op basis van Eurostat-gegevens, bericht Svetlana Ekimenko.

Sinds februari 2022, toen Brussel voor het eerst beperkingen begon op te leggen aan Moskou, zijn de gemiddelde maandelijkse uitgaven van de EU voor de invoer van gas gestegen tot €15,2 miljard. Hiervan is €7,7 miljard uitgegeven aan vloeibaar aardgas (LNG), terwijl de resterende €7,5 miljard naar pijpleidinggas is gegaan. Ondertussen betaalden de Europese landen in het jaar vóór de invoering van de sancties gemiddeld € 5,9 miljard voor gas (€ 3,6 miljard voor gas via pijpleidingen; € 2,3 miljard voor vloeibaar gas).

Geschat wordt dus dat de EU-lidstaten in de loop van 20 maanden in totaal €304 miljard hebben uitgegeven aan de invoer van gas, terwijl dergelijke uitgaven voorheen over meerdere jaren werden opgesoupeerd. Van april 2017 tot eind 2021 gaf de EU bijvoorbeeld €186 miljard uit aan de invoer van gas, en van 2013 tot 2021 bedroeg de waarde van deze invoer €292 miljard.

Terwijl Europa lijdt onder de gevolgen van de sancties, hebben de Verenigde Staten winsten binnengeharkt die worden geschat op €53 miljard. Andere landen die hebben geprofiteerd van de strijd van de EU om alternatieven te vinden voor Russische energie zijn het VK ( €27 miljard), Noorwegen (€24 miljard) en Algerije (€21 miljard).

  The Economist: De Europese economie krimpt - terwijl Rusland stijgt

Rusland daarentegen heeft, ondanks de verminderde levering, €14 miljard extra ontvangen dankzij de stijgende prijzen. De kortzichtige kruistocht van de EU om de energiegerelateerde inkomsten van Moskou te beperken heeft ertoe geleid dat Qatar hetzelfde bedrag heeft verdiend – €14 miljard extra, terwijl Azerbeidzjan een bonus ter waarde van €12 miljard binnenhaalde. Als we kijken naar enkele andere begunstigden van deze herziening van het EU-gasbeleid, zien we dat Angola 5 miljard euro heeft opgestreken, Egypte €4 miljard en Trinidad en Tobago €3 miljard. Nigeria en Kameroen ontvingen nog eens €2 miljard, en Libië, Oman en Equatoriaal-Guinea elk nog eens een miljard. Nog eens 12 landen ontvingen relatief kleine bedragen van in totaal bijna €2 miljard.

Vóór de crisis in Oekraïne en de sancties tegen Moskou vanwege de speciale militaire operatie in het buurland, ontving Europa ongeveer 40% van het gas dat het verbruikte uit Rusland. Sinds het conflict in Oekraïne is geëscaleerd, heeft Brussel pakket na pakket met sancties tegen Rusland samengesteld. Voor iedereen met een goed begrip van de energiebehoeften van het 27 leden tellende blok was het echter duidelijk dat het zichzelf in een hoek duwde door ervoor te kiezen om “zichzelf af te spenen” van Russisch gas. De Oekraïense brand en de strafbeperkingen hebben geleid tot verstoringen van de bevoorradingsketens en een wereldwijde stijging van de energieprijzen. Bovendien heeft de sabotage van de Nord Stream pijpleiding de problemen van het continent nog verergerd.

De Nord Stream pijpleidingen, gebouwd om gas onder de Oostzee van Rusland naar Duitsland te brengen, werden op 26 september 2022 getroffen door explosies. Denemarken, Duitsland en Zweden lieten Rusland buiten hun onderzoek naar de aanval, wat Moskou ertoe aanzette zijn eigen onderzoek te starten met beschuldigingen van internationaal terrorisme. Omdat officiële resultaten tot nu toe uitbleven, publiceerde de Pulitzer Prize-winnende Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh in februari 2023 een rapport waarin hij stelde dat de ontploffingen waren georganiseerd door de VS met steun van Noorwegen. Washington heeft elke betrokkenheid ontkend.

  Moskou als het Derde Europa, en een Vierde zal er nooit komen...

Westerse landen en hun bondgenoten werden geconfronteerd met een energiecrisis en hadden moeite om hun gasvoorraden aan te vullen. Over het algemeen hebben de sancties in het Westen van alles teweeggebracht, van razende inflatie en angst voor recessie tot dreigende deïndustrialisatie, waarbij Duitsland het zwaarst is getroffen.

Tegelijkertijd zijn de olie- en gasinkomsten van de Russische begroting sinds september aanzienlijk hoger dan vorig jaar, ondanks de druk van buitenaf, zei de Russische premier Mikhail Mishustin eerder dit najaar.

Bovendien meldde de Wereldbank in augustus dat tegen het einde van 2022 de rijkdom van Rusland in termen van koopkrachtpariteit (PPP) voor het eerst meer dan $5 biljoen zou bedragen – waarmee het de drie grootste economieën van West-Europa, namelijk Frankrijk, de financiële reus het Verenigd Koninkrijk en de industriële krachtpatser Duitsland, voorbij zou streven.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Duitsland kampt met gastekort; Rusland heeft genoeg gas voor een eeuw langVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIsraël’s 43-minuten durende Hamas-wreedheden video ontmaskerd
Volgend artikelDr. Coleman: Israël, Joden en antisemitisme
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

14 REACTIES

 1. Lekker hé?…….dat ongekozen europese schorum. Daar kwam die volgevreten tuinkabouter ook vandaan. Die zou het ons óók wel eens komen inpeperen hoe slecht we zijn, en hoeveel we moeten betalen omdát we zo slecht zijn.

  Hangen die corrupte hoerenkast…….met uitzondering van de enkeling die het lef heeft gehad om door die Atlantik-wal van leugens en corruptie heen te ploegen.

 2. Een compleet overbodige en schadelijke bestuurslaag die door referenda is afgewezen, maar erdoor gedrukt is met het argument “er zou een eu komen of het zou oorlog worden”.. Nu is er al zo’n 20 jaar een eu, het is nog nooit zo’n ellendige puinhoop geweest, een oorlog tegen Rusland, en via de migratie en onbetaalbare brandstoffen een oorlog tegen de eigen bevolking.

 3. Daar deze krankzinnige sancties tegen Rusland pleegt Europa zelfmoord. En dat was precies de opdracht van usa en deze opdracht wordt door de bende in Brussel en de regeringen uitgevoerd. Het interesseert hun geen ene moer of de industrie in Europa failliet gaat of de productie naar elders verplaatst. Het doel: het volk verarmen ( door de dan ontstane werkloosheid en de waanzinnige groene kmer acties), het knechten, uitroeien van de westerse bevolking, 100% controle. Ik zal maar niet opschrijven wat ik echt denk, maar veel goeds is het niet voor die gasten daar. Zeg maar daaag EU, dag pleuro, maar ook dag usa en dollar. Vele lande zijn de westerse politiek meer dan zat. Arm volk dat zulke incompetente lijers heeft.

 4. Maar ja, voor nog geen 15.000 pleuro kun je hier een warmtepomp laten installeren.
  Bijna voor niks !!!
  En dan wordt je woning ook nog meer waard.
  En hij krijgt een hoger energielabel.
  Godverdomme wat een geluk.
  Alleen als je dood gaat moeten de erfgenamen een hogere erfbelasting betalen als het aan Frans Timmermans ligt.
  Allemaal : investeer voor Frans de dikke dief !
  https://cultuurondervuur.nl/artikelen/primeur-frans-timmermans-koopt-miljoenenhuis-in-maastricht-met-energielabel-e

 5. En dan te bedenken dat dat Russisch gas alsnog hier komt..via andere landen, die er ook goed aan verdienen. Hoe hypocriet kun je zijn.

 6. Beste Rommel, zet de energie cijfers m.b.t. heden en verleden in een excel met de referentie van de source. Neem ook de kolen Centrales mee. En de gas voorraad in NL – beste reklame ooit voor FN ‼️ Zet erboven: America First- met dank aan het EU parlement🎉‼️ Die gaat viraal vermoed ik. Leuke opdracht voor een economische student.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in