Al Jazeera English / Wikimedia (CC BY-ND 2.0 DEED)

Naarmate de derde maand vordert sinds de door Hamas geleide Al-Aqsa Flood operatie van 7 oktober en Israëls reactie van verschroeide aarde op de Gazastrook, is het duidelijk dat niet alles verloopt zoals gepland voor Tel Aviv. Zowel op het terrein als in de online propagandaoorlog worden de beweringen van Israël consequent ontkracht en ontmaskerd als nepnieuws.

De veelbesproken videocompilatie van 43 minuten van de gebeurtenissen op 7 oktober die het Israëlische leger exclusief voor een selecte groep journalisten en hoogwaardigheidsbekleders heeft vertoond, wordt nu onder de loep genomen. De beelden tonen naar verluidt de “ergste wreedheden” die die dag zijn begaan – daden die volgens Israël te wreed zijn om door het grote publiek te kunnen worden bekeken, schrijft William Van Wagenen.

Bij de eerste presentatie aan 100 internationale mediavertegenwoordigers op 23 oktober, trok de Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari parallellen tussen Hamas en ISIS. Hij verklaarde dat Hamas:

“Besloten om deze misdaad tegen de mensheid te begaan … te verkrachten, lukraak te doden, mensen te onthoofden. En ja … ook baby’s. En ze deden dit met volledig begrip van wat ze aan het doen waren en wat er daarna zou gebeuren in Gaza als gevolg.”

Maar nu is de prominente Guardian journalist Owen Jones, die de beelden bekeek tijdens een privévertoning, naar buiten gekomen om te zeggen dat de video niet alleen tekortschiet in deze beweringen, maar ook opzettelijk wordt gebruikt om de gruwelijke aanval van Israël op de burgers van Gaza te rechtvaardigen.

Afschuwelijke scènes

Het feit dat Jones een van de weinige journalisten is die Israëls videonarratief in twijfel trekt, spreekt boekdelen over hoe zorgvuldig het Israëlische leger zijn uitnodigingslijst heeft gescreend en de uitnodigingen heeft beperkt tot een vertrouwde coterie van VIP’s.

Net als vele anderen heeft Owens Guardian-collega Rory Carroll, die over de beelden schreef na de eerste vertoning op een militaire basis in Tel Aviv, plichtsgetrouw het Israëlische narratief voorgedragen zonder het doel ervan in twijfel te trekken. Hoewel het onduidelijk is of Carroll de video zelf heeft bekeken, somt hij een aantal werkelijk gruwelijke scènes op die “sommige verslaggevers in tranen deden uitbarsten” en “het doden van kinderen en onthoofding van sommige slachtoffers omvatten.”

Carroll’s enige hint naar een mogelijke motivatie achter de video van het Israëlische leger is in zijn voorlaatste paragraaf: “De vertoning vond plaats te midden van hernieuwde oproepen aan Israël om te stoppen met zijn bombardementen op Gaza, waarbij in de afgelopen 24 uur ten minste 400 Palestijnen zijn gedood,” terwijl hij eraan toevoegde dat de Israëlische bombardementen sinds 7 oktober meer dan 5.000 Palestijnen hadden gedood, waaronder 2.055 kinderen.

Maar toen collega Guardian-journalist Owen Jones een maand later eindelijk toegang kreeg tot de video, vond hij veel inconsistenties in de beweringen van het Israëlische leger.

Jones erkende de gruwelijke aard van veel scènes in de video, zoals een Hamas-strijder die een granaat gebruikt om een vader te doden en zijn twee jonge zonen te verwonden, en een andere die op brute wijze een Thaise landarbeider onthoofdt met een tuingereedschap. De meest in het oog springende Israëlische claims waren echter opvallend afwezig. Jones legt uit dat,

  Los Angeles Times trekt beweringen over verkrachtingen door Hamas in: "Dergelijke berichten zijn niet onderbouwd"

“Er werd ons verteld over onthoofdingen op grote schaal, waaronder die van 40 baby’s … Maar we zien geen kinderen die worden gedood … Als er gemarteld is, dan is daar geen bewijs voor … Als er verkrachting en seksueel geweld is gepleegd, dan zien we dat ook niet op de beelden.”

Op dezelfde manier had Jones’ collega in de Guardian geschreven dat de beelden lieten zien hoe Hamas-aanvallers een huis binnengingen en een jong meisje doodden, misschien 7 jaar oud, dat ze vonden terwijl ze zich onder een tafel had verstopt. Maar Jones bevestigde dat dergelijke beelden van de moord op een jong meisje niet voorkwamen in de video van de vertoning die hij bijwoonde.

Jones verklaart ook dat de video een geluidsopname bevatte van een Hamas-strijder die zijn moeder belt vanaf de telefoon van één van zijn Israëlische slachtoffers en tegen haar opschept dat hij “tien Joden” heeft gedood.

Jones merkt echter op dat het Israëlische leger al eerder geluidsopnamen heeft vrijgegeven “waarvan de waarheidsgetrouwheid door deskundigen in twijfel werd getrokken” om zijn propaganda sinds 7 oktober te ondersteunen. Israël heeft bijvoorbeeld voor het gemak dubieuze geluidsopnamen gemaakt die nuttig zijn om zijn bombardementen op ziekenhuizen en ambulances te verdoezelen.

Israëls slachtpartijen verdedigen

Door de beelden alleen te laten zien aan geselecteerde journalisten die sympathiek staan tegenover Israël, in plaats van ze publiekelijk vrij te geven voor een breder onderzoek, lijkt het Israëlische leger te proberen zijn eigen oorlogsmisdaden in Gaza te rechtvaardigen.

Jones verklaarde dat hij en de andere verslaggevers “aan het begin van de vertoning te horen kregen dat deze vertoning bedoeld was om ons aan te moedigen onze platforms te gebruiken om Israëls aanval op Gaza te verdedigen”.

Het is een schokkende richtlijn van het Israëlische leger, een die honderden andere journalisten niet de moeite namen om te onthullen aan hun wereldwijde publiek.

Maar Jones weigerde zijn platform voor dat doel te gebruiken en verklaarde in plaats daarvan dat: “Het bekijken van deze film van verschrikkingen, en het zijn verschrikkingen, leidt er niet toe dat ik andere verschrikkingen wil steunen.”

Jones legde uit dat op het moment van de vertoning het dodental in Gaza al zo’n 20.000 had bereikt, waaronder 8.000 kinderen. Jones wees erop dat alleen al het aantal kinderen dat Israël in Gaza had gedood bijna tien keer groter was dan de 900 Israëlische burgers die Hamas op 7 oktober zou hebben gedood.

In dit opzicht was Jones het eens met de zoon van Vivian Silver, een Canadees-Israëlische vrouw die op 7 oktober door Hamas ontvoerd zou zijn, maar later dood werd teruggevonden. Op de vraag of hij het eens was met de acties van de Israëlische regering in Gaza, antwoordde hij: “Nee, ik denk niet dat je pijn kunt genezen met meer pijn.”

Maar de privévertoning van het Israëlische leger van de Hamas-aanvallen op 7 oktober had een bijkomend doel.

Eylon Levy, een woordvoerder van de Israëlische regering, zei dat de video werd vertoond om het “Holocaustontkenning gelijkende fenomeen” over de omvang van de wreedheden van Hamas tegen te gaan. Levy was bezorgd dat de Israëlische propaganda al aan geloofwaardigheid had ingeboet, zelfs bij Amerikaanse functionarissen en westerse journalisten.

  Voorzichtig met Hamas - met reden

De bewering over het op grote schaal onthoofden van kinderen door Hamas ontstond op 10 oktober toen de nieuwssite i24, die gezien wordt als nauw verbonden met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, beweerde: “Sommige soldaten zeggen dat ze baby’s hebben gevonden met hun hoofd afgehakt, hele families neergeschoten in hun bed. Meerdere baby’s en jonge kinderen zijn op brancards afgevoerd – tot nu toe.”

Dit werd samengevoegd met een andere niet-geverifieerde bewering van de krant dat Hamas 40 kinderen had gedood om 40 onthoofde baby’s te worden.

Een Israëlische militaire woordvoerder verklaarde dat de beweringen niet konden worden bevestigd, maar vroeg verslaggevers om ze toch te geloven. “We konden het niet met onze eigen ogen zien, maar het is duidelijk gebeurd… Deze dingen gebeuren,” vertelde hij de Intercept op 11 oktober.

De Amerikaanse president Joe Biden herhaalde zelfs de bewering en zei dat de Israëliërs hem “bevestigde foto’s hadden laten zien van terroristen die kinderen onthoofden”. Maar een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde later dat noch de president noch Amerikaanse functionarissen beelden hadden gezien of onafhankelijk bevestigde berichten hadden gehoord over onthoofde kinderen.

As en botten

Op het moment van de eerste videovertoning hadden de Israëlische woordvoerders Levy en Hagari ook te maken met de gevolgen van berichten in de Israëlische media waaruit bleek dat, naast de doden die op 7 oktober door Hamas waren gevallen, veel Israëlische burgers en soldaten door het leger zelf waren gedood.

Om de controle terug te krijgen over de militaire bases en nederzettingen die door het verzet waren ingenomen, en om te voorkomen dat ze soldaten en burgers gevangen zouden nemen en terug zouden sturen naar Gaza, zette het Israëlische leger overweldigende vuurkracht in, waaronder bewapende Zik drones, Apache helikopters en Merkava tanks. In overeenstemming met de Hannibal-richtlijn vermoordden de bezettingstroepen veel van hun eigen burgers en soldaten.

De video die de acties van Hamas toonde, sommige echt maar andere nep, was daarom nodig om de verantwoordelijkheid voor deze doden af te wenden. Dit omvatte ook de verantwoordelijkheid voor de moord op de 12-jarige Liel Hetzroni.

Naftali Bennett, de voormalige premier van Israël, uitte zijn verontwaardiging over haar dood op de sociale mediasite X, door te beweren dat “Liel Hetzroni van Kibboets Beeri in haar huis werd vermoord door monsters van Hamas”.

Israëlische ooggetuigen onthulden echter dat het jonge meisje, haar tweelingbroer en haar tante gedood werden door Israëlisch tankvuur, samen met minstens acht andere gevangenen die gebarricadeerd zaten in een huis met Hamasstrijders.

Toen de resten van Liel’s lichaam werden geïdentificeerd, waren er alleen as en botfragmenten over.

Maar Bennett gebruikte de gruwel van Liel’s dood om verdere gruwelen in Gaza te rechtvaardigen, door te beweren: “We vechten de meest rechtvaardige oorlog: om ervoor te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren.”

  Israël heeft het moeilijk en lijdt verliezen, zowel te land als ter zee

Slechts één dag na Bennett’s bericht over de 12-jarige Liel, berichtte Reuters over de benarde situatie van een vierjarig Palestijns kind, Ahmed Shabat.

“De jongen blijft naar zijn ouders vragen en hij wil opstaan en lopen, maar zijn ouders zijn dood en zijn benen zijn geamputeerd,” nadat een Israëlische luchtaanval hun huis in de stad Beit Hanoun in het noorden van Gaza trof.

De kracht van de ontploffing wierp de jongen in een naburig huis. Zijn twee jaar oude broertje overleefde de Israëlische aanval, maar 17 familieleden van de jongen werden gedood, voegde Reuters eraan toe.

Amateuristisch en krom

Terwijl het Israëlische leger doorgaat met het doden van Palestijnen in Gaza, gaan ook haar pogingen door om de media te manipuleren om ze te rechtvaardigen.

Op 28 november publiceerde Ishay Cohen van Kikar HaShabbat, een Haredi nieuwswebsite, een interview met een Israëlische soldaat die beweerde dat dode “baby’s en kinderen op een rij aan waslijnen werden opgehangen” door Hamas op 7 oktober.

Cohen verwijderde de video later, omdat de bewering niet kon worden bevestigd, maar niet voordat hij viraal ging.

Een X-gebruiker bekritiseerde Cohen en schreef: “Hoe kun je zo’n video online zetten zonder 100% zekerheid te hebben? Waarom is alles hier amateuristisch en krom?”

Cohen legde de redenen voor zijn fout uit door te zeggen:

“Ik geef toe dat ik het niet nodig vond om de waarheid te controleren van een verhaal gebracht door een luitenant-kolonel, een algemeen officier van de Gaza-divisie … Waarom zou een legerofficier zo’n gruwelijk verhaal verzinnen? Ik had het mis.”

Tragisch genoeg is de Israëlische propaganda om steun te winnen voor haar aanval in Gaza tot nu toe een succes geweest, tenminste gebaseerd op de passiviteit van de internationale gemeenschap om de bezettingsstaat verantwoordelijk te houden voor haar oorlogsmisdaden. Bovendien heeft de regering Biden, ondanks het veinzen van bezorgdheid over de bescherming van Palestijnse burgers, Israël sinds 7 oktober ruwweg 57.000 artilleriegranaten en 15.000 bommen geleverd, waaronder 100 BLU-109, busterbommen van 2.000 pond.

De Wall Street Journal berichtte dat volgens Amerikaanse functionarissen Israël één zo’n bom gebruikte bij “een aanval die een flatgebouw in het vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza met de grond gelijk maakte, waarbij meer dan 100 mensen omkwamen.”

Terwijl de tragische moord op 112 Israëli’s in Kibboets Be’eri op 7 oktober nog lang herinnerd zal worden als onderdeel van “Israëls 9/11”, was de moord op 100 Palestijnen in Jabalia op 31 oktober slechts kort in het nieuws. In de daaropvolgende dagen en weken werd het al snel overspoeld door bijna dagelijkse bijkomende Israëlische slachtpartijen, waarvan iedereen de video’s vrij online kan bekijken – zonder alleen maar uitnodigingen voor besloten vertoningen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

De Gaza-genocide gaat door – Israël is een ongeremd monster dat ons allemaal in gevaar brengtVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPas op voor de Ides van maart? Te midden van angst voor Trump ‘dictatuur’, lezen sommigen moordaanslag tussen de regels door
Volgend artikelEU “overbetaalt” €185 miljard voor gas als gevolg van Russische sancties
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Alles wat het daglicht vermijdt, kan per definitie niet worden vertrouwd. Ze hebben bijvoorbeeld de hoogwaardigheidsbekleders van de wereld de tweede waarheid over 11 september verteld om hen te misleiden. Ik vraag me echt af wanneer Amerikaanse burgers in opstand zullen komen en eindelijk de zionisten, die hen en de rest van de wereld uitbuiten, ter verantwoording zullen roepen.

    • De drie waarheden over 9/11 worden uitgelegd door Dimitri Khalezov’s” third truth”. Naar mijn mening de enige die weet waarover hij praat als het over dit thema gaat.

  2. Vrede voor IEDEREEN.

    NIEMAND heeft een RECHT om anderen te overheersen enzovoort.
    Iedereen heeft het recht zich met zichzelf te bemoeien. LAAT IEDEREEN DAT DOEN.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in