© freedomnaruk / Freepik

Economen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan hebben onlangs hun respectieve publiek aangespoord om zich voor te bereiden op een recessie, en mogelijk een stagflatoire crisis, te midden van een snel stijgende inflatie en stijgende energiekosten, nog verergerd door de maatregelen van Washington en Brussel om de afhankelijkheid van Russische olie en gas drastisch te verminderen, bericht Alethonews.com.

Het plan van de Europese Unie om Russisch gas voor het eind van het lopende jaar te vervangen is niet alleen “wild optimistisch”, maar zal de economische problemen waarmee het blok nu al te kampen heeft nog verergeren, zo heeft het in Londen gevestigde adviesbureau voor macro-economische prognoses TS Lombard voorspeld.

In een recent rapport heeft onderzoeker Christopher Granville van TS Lombard berekend dat de EU in 2021 ruwweg 155 miljard kubieke meter (bcm) aardgas uit Rusland heeft geïmporteerd, waarbij alle door Brussel voorgestelde maatregelen om dat gas te vervangen – waaronder diversificatie van gasbronnen, efficiëntiemaatregelen voor verwarming, zonnedaken, biomethaan, enz. – goed zijn voor het equivalent van ongeveer 102 bcm gas, zodat ongeveer een derde van de bevoorrading ongedekt blijft.

“Afgezien van de uitvoeringstermijnen voor de ingebruikneming van Duitse LNG-ontvangstterminals, is Rusland ook een belangrijke leverancier van LNG, hetgeen de uitdaging voor Europa onderstreept om zich van voldoende LNG te voorzien,” schreef Granville.

Te midden van de inspanningen van de EU om gas te betrekken van alternatieve leveranciers, waaronder de VS, Qatar en Azerbeidzjan, waarschuwt Granville in zijn rapport dat de EU “gemiddeld meer zal moeten betalen voor haar [niet-Russische] olie en gas dan haar gelijken. Aziatische landen zullen meer Russische olie kopen tegen lagere prijzen… LNG dat Europa uit de VS importeert zal veel meer kosten dan de prijs die de Amerikaanse consumenten betalen, vanwege de doorvoer en de kosten van vloeibaar maken/vergassen.”

  De mythe van de Oekraïense patstelling

Russische functionarissen en functionarissen van Europese energiebedrijven hebben geschat dat Russisch pijpleidinggas dat naar Europa stroomt 40 tot 50 procent goedkoper is dan Amerikaans LNG, en minder duur dan alle andere alternatieven, vanwege de kortere doorvoerafstanden, de grotere volumes, en de concurrerende prijsstelling.

Vorige maand suggereerde de Russische president Vladimir Poetin dat de “westerse collega’s” van Moskou de elementaire wetten van de economie “vergeten” waren door te proberen zich van de Russische energie af te sluiten, en hij voorspelde dat Europa door dit besluit de regio met de hoogste energiekosten ter wereld zou worden. Dit zou het concurrentievermogen van de EU ten opzichte van andere agglomeraties ondermijnen, zei hij.

“Het is duidelijk dat, samen met de Russische energiebronnen, ook de economische activiteit Europa zal verlaten voor andere regio’s in de wereld. Een dergelijke economische zelfmoord is natuurlijk een interne aangelegenheid van de Europese landen. Wij moeten pragmatisch te werk gaan en in de eerste plaats uitgaan van onze eigen economische belangen,” zei Poetin.

De uitvoer van Russisch aardgas naar Europa is de laatste maanden sterk gedaald, omdat de landen van het EU blok naar alternatieven zoeken. De daling kwam eerder deze maand in een stroomversnelling nadat de Russische gasgigant Gazprom te kennen had gegeven dat het gedwongen zou zijn de stromen naar Europa met tot 60 procent te verminderen wegens problemen met de herstelling en het onderhoud van uit Duitsland afkomstige turbines die het gas door het Nord Stream 1-netwerk pompen. Duitsland en Denemarken hebben noodmaatregelen in werking gesteld toen de leveringen terugliepen. Brussel beschuldigde Moskou ervan de export kunstmatig af te remmen, waarbij de Europese Commissie de noodmaatregelen “chantage” noemde.

  VS paranoïde over top Rusland-China

Takahide Kiuchi, econoom bij het in Tokio gevestigde economische adviesbureau Nomura Research Institute, waarschuwde dinsdag in een onderzoeksnota dat als de crisis rond het tekort van Nord Stream 1 escaleert, Brussel het gas zou kunnen toevoegen aan de lijst van andere Russische energieleveranties die verboden of semi-verboden zijn. Dit, zo voorspelde hij, zou de eurozone in een “scherpe groeivertraging” duwen, en Duitsland in een recessie storten.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het volgende: Wereldwijde voedselcrisis – Zet u schrap voor rantsoeneringVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDr. Coleman: Waarom ik doodsbang ben – en waarom u ook doodsbang zou moeten zijn
Volgend artikel700 Miljoen mensen wereldwijd zullen tegen 2028 sterven aan COVID-19 vaccinatie – Dr. David Martin
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. Dit is nu het “ bestuur” van de Europese unie,: een stelletje kleuters die primair reageren op een groot probleem van een “ tegenslag”
  Van der Leyen is net een groot kind wat “ ophisterig” Europa in de kortste keren naar de afgrond voert! In plaats van hun fouten te erkennen en te corrigeren!
  Dit artikel geeft een goede analyse van de toekomst van Europa KOUDE WINTERS VOEDSEL TEKORTEN INSTORTING VAN DE ECONOMIE ZIEKTEN. HONGER STERKE BEPERKING VAN DE MOBILITEIT ENZ.
  MET ALS GEVOLG SENCUUR OP SPREKEN EN HANDELEN!

  Het was na WO 2 opgaan blinken en nu verzinken!

 2. Europa pleegt zelfmoord. Het gezonde verstand van samenwerking heeft plaatsgemaakt voor wilde onbezonnen haat. De bende in Brussel zal geen boterham minder eten en niet in de kou zitten.
  Het is het gewone volk dat weer zal lijden onder het wanbeleid van die ongekozen zooi.
  USA zal blij als Europa naar de donder gaat. Dat is een potentiële concurrent minder.
  Ooit heeft de denktank Statford onder Obama geschreven: een alliantie tussen Duitsland (machinebouw) en Rusland (grondstoffen) moet ten allen tijde voorkomen worden.
  De wef marionetten in Brussel voeren hun opdracht exact uit. Dag Europa, dag pleuro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in