Chorakerk in Istanboel © Gryffindor / Wikimedia (Public Domain)

Toen de Turkse despoot Erdogan onlangs oordeelde dat de Hagia Sofia van een museum naar een moskee moest worden geconverteerd, trok het veel aandacht. Nu is het de Chorakerk in Istanboel die ook zal worden getransformeerd tot een moskee.

Het Chora Museum, oftewel de Kerk van de Heilige Verlosser, is een vroeg middeleeuwse Byzantijns-Grieks-orthodoxe kerk en werd omstreeks 550 gebouwd. In de zestiende eeuw werd het een moskee, sinds 1945 is het echter een museum, maar zal nu weer een moskee worden.

De omvorming tot moskee werd aangekondigd via een presidentieel decreet dat op vrijdag werd gepubliceerd. Daarin staat dat Diyanet, een overheidsinstantie die de moskeeën van het land beheert, het gebouw nu heeft overgenomen en dat het binnenkort zal worden opengesteld voor moslims.

Dat de status van de kerk als museum illegaal zou zijn, werd al in november 2019 door de hoogste administratieve regimewillige rechtbank van Turkije besloten, maar pas nu met het decreet werd de beslissing doorgevoerd.

De status van Hagia Sofia als museum werd ook als illegaal beschouwd toen werd besloten om de kathedraal uit de 5e eeuw te transformeren tot een moskee. Net als de Chorakerk werd het in de 15e eeuw omgebouwd tot een moskee en werd het in 1935 een museum.

Toen de Ottomanen de kerk overnamen, werden hun vele kunstwerken overdekt, wat werd gerestaureerd toen het een museum werd.

Dochter werd ziek tijdens vakantie in Turkije – in ziekenhuis haar organen “gestolen”

Turkije begint weer migranten te sturen naar Griekenland
Vorig artikelKinderen en vrouwen eerst
Volgend artikelOndernemer verzet zich tegen Cancel Culture – verdubbelt zijn omzet
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

2 REACTIES

  1. Het wordt tijd dat we alle Turken uit Europa verdrijven richting die dictator. Ik snap ook niet dat de Russen niet ingrijpen nu hij ook het gas uit de Zwarte zee wilt confisqueren. Maar om te beginnen uit de NAVO gooien en al het materieel terug eisen. Maar Amerika zal wel bang zijn voor Erdogan. En Brussel nog banger.

  2. Het probleem is wie er werkelijk schuil gaat achter Dönmez Erdogan !!! En in de USA en in Brussel bij de EUSSR zitten er dezelfde handlangers en dito verraders van deze die schuilgaan achter Dönmez Erdogan.
    Ook in Moskou zitten er van die handlangers !!! Eerdogan speelt ten andere een sleutelrol bij de uitvoering van het Coudenhove Kalergi plan en bij de drughandel vanuit Afghanistan. En bij het verdrijven van de Christenen uit het Midden Oosten… !!! Kortom, niets is wat het lijkt te zijn. (vrij naar Victor O.).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in