© Foto: Public domain

Geopolitieke tektonische platen zijn aan het rollen en schudden, en het geluid is over de hele wereld te horen, nu de tweelingbeertjes DPR en LPR plus Kherson en Zaporozhye stemmen over hun referenda. Onherroepelijk feit: eind volgende week zal Rusland zeer zeker op weg zijn om meer dan 100.000 km2 en meer dan 5 miljoen mensen aan de Federatie toe te voegen, schrijft Pepe Escobar.

Denis Pushilin, hoofd van de DPR, vatte het allemaal samen: “We gaan naar huis.” De babyberen komen naar mama.

In combinatie met de gedeeltelijke mobilisatie van 300.000 Russische reservisten – waarschijnlijk slechts een eerste fase – zijn de gevolgen van de verhoogde inzet immens. Exit uit de eerdere zachte vorm van de Speciale Militaire Operatie (SMO): enter serieuze kinetische oorlog, niet hybride, tegen elke speler, vazal of anderszins, die het waagt Russisch grondgebied aan te vallen.

Er is een zeer kort venster van Chinees-gecoachte crisis/kans voor het collectieve Westen, of NAVOstan, om te onderhandelen. Dat doen ze niet. Zelfs als iedereen met een IQ boven kamertemperatuur weet dat de enige manier voor het Imperium van Chaos/Leugens/Plunder om te “winnen” zou zijn door het lanceren van een eerste aanval met tactische kernwapens, dat een verwoestende Russische reactie zou opleveren.

Het Kremlin weet het – president Poetin heeft er publiekelijk op gezinspeeld; de Russische Generale Staf (RGS) weet het; de Chinezen weten het (en hebben, ook publiekelijk, opgeroepen tot onderhandelingen).

In plaats daarvan hebben we een hysterische russofobie die een hoogtepunt bereikt. En van de vazallen die zich als een hert in het licht van de schijnwerpers bevinden, een extra giftige brij van angst en afkeer.

Implicaties zijn scherp en rationeel behandeld in The Saker en door Andrei Martyanov. Op het gebied van “beïnvloeding” via social netwerken – een belangrijk onderdeel van hybride oorlog – is door iedereen goedkoop vermaak geboden, van bange eurocraten tot waardeloze gepensioneerde Amerikaanse generaals die dreigen met een “verwoestende aanval” op de Zwarte Zeevloot “als Vladimir Poetin kernwapens gebruikt in Oekraïne”.

Een van deze exemplaren is slechts een P.R. frontman voor een Atlanticistische denktank. Hij werd keurig afgevoerd door het nu volledig losgeslagen plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, Dmitri Medvedev: “Gepensioneerde idioten met generaalsstrepen hoeven ons niet bang te maken met praatjes over een NAVO-aanval op de Krim.”

Freak out on a moonage daydream? Oh ja. Smakeloze natte dromen, ontdaan van de Bowie-gloed.

  Goh, bedankt Amerika! Amerikaanse sancties maken Russische economie sterker en bespoedigen multipolaire wereld

Maskirovka ontmoet Sun Tzu

De veranderde strategie van Moskou tilt maskirovka, – maskeren, schijnbewegingen maken, de vijand voor de gek houden – naar een ander niveau. Nu is het allemaal heel duidelijk: dit is Sun Tzu met een turbo (“Laat uw plannen donker en ondoordringbaar zijn als de nacht, en als u beweegt, val dan als een bliksemschicht aan”).

Er zullen nog veel blikseminslagen volgen op het Oekraïense slagveld. Dit is het hoogtepunt van een proces dat begon in Samarkand, tijdens de SCO-top van vorige week. Volgens diplomatieke bronnen hadden Poetin en Xi Jinping een zeer serieus gesprek. Xi stelde moeilijke vragen – zoals in je moet dit afmaken – en Poetin legde aantoonbaar uit hoe de zaken naar het volgende niveau zouden komen.

Yoda Patrushev was onmiddellijk daarna op weg naar China – een ontmoeting met zijn Yoda-tegenhanger Yang Jiechi, hoofd van de Commissie Buitenlandse Zaken, en de secretaris van het Centraal Politiek en Juridisch Comité, Guo Shengkun.

In aansluiting op Samarkand schetste Patrushev hoe Moskou Peking militair zal helpen als het Imperium op het volgende slagveld iets grappigs probeert: Azië-Stille Oceaan. Dat zou moeten gebeuren in het kader van de SCO. Cruciaal is dat de Patrushev-bijeenkomsten werden aangevraagd door de Chinezen.

Het strategisch partnerschap tussen Rusland en China staat dus op het punt tot volwaardige samenwerking te komen voordat het er in de Zuid-Chinese Zee hard aan toe gaat. Het is alsof Rusland en China op het punt staan hun eigen Collective Security Treaty Organization (CSTO) op te richten.

En dat gebeurt zelfs terwijl het Chinese leiderschap – meestal in besloten kring – blijft verklaren dat oorlog in de westelijke grensgebieden van Rusland zeer slecht is voor de zaken (BRI, EAEU, SCO, BRICS+, allemaal) en zo snel mogelijk moet worden afgewikkeld.

Het probleem is dat een snelle afwikkeling niet mogelijk is. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft in New York voor de Algemene Vergadering van de VN benadrukt hoe.

Oekraïne uiteindelijk een totalitaire nazistaat is geworden” – onvoorwaardelijk gesteund door het collectieve Westen.

De NAVO heeft haar tactiek voorspelbaar verdubbeld sinds de non-reactie op Ruslands eis voor een serieuze discussie over de ondeelbaarheid van veiligheid, sinds eind 2021 gaat het altijd over het beschieten van Donbass.

Dit kon onmogelijk meer worden getolereerd door het Kremlin en de Russische publieke opinie. Vandaar de gedeeltelijke mobilisatie – al geruime tijd krachtig voorgesteld door de Siloviki en de Veiligheidsraad, met Kostyukov bij de GRU, Naryshkin bij de SVR en Bortnikov bij de FSB voorop.

  Poetin is tot oorlogsmisdadiger verklaard omdat hij hetzelfde aantal kinderen heeft *verplaatst* als Israël zojuist heeft *vermoord*

De symboliek is krachtig: na zoveel jaren zet Moskou zich eindelijk volledig in om Donbass te steunen tot aan de babybeertjes die voorgoed naar Mama komen.

Er zijn – onbevestigde – geruchten in Moskou dat het besluit is versneld omdat de GRU informatie heeft over de Amerikanen die binnenkort langeafstandsraketten aan Kiev overdragen waarmee Russische steden kunnen worden getroffen. Dat is meer dan een rode lijn voor het Kremlin – vandaar Poetin’s uitdrukkelijke vermelding dat elk beschikbaar wapen in Ruslands machtige arsenaal zal worden gebruikt om het moederland te beschermen.

De rode lijn is zelfs relevanter dan het veelgeprezen tegenoffensief van Kiev, dat pas in het voorjaar van 2023 zou kunnen plaatsvinden. Met de gedeeltelijke mobilisatie kan Rusland tegen het einde van het jaar rekenen op een nieuwe lichting verse troepen die klaar zijn voor de oorlog. Het veelgeprezen Oekraïense numerieke voordeel zal snel teniet worden gedaan.

De Slaven neuriën “Das Rheingold”

Het Generaal Winter plaatje zal dus aanzienlijk minder traagheid laten zien – de tot nu toe overheersende tactiek – en veel meer grootschalige manoeuvre-oorlog met verwoestende aanvallen op de Oekraïense infrastructuur.

Europa kan ondertussen donker en ijskoud worden en flirten met een terugkeer naar de Middeleeuwen, maar de keizerlijke Heren van de Oorlog zullen nog steeds weigeren te onderhandelen. Het kan het Kremlin en de RGS niets schelen. Omdat de Russische publieke opinie het grote geheel begrijpt. Oekraïne is slechts een pion in hun spel – en wat “zij” willen is Rusland vernietigen en plunderen.

Minister van Defensie Shoigu verwoordde het op een – feitelijke – manier die zelfs een kind kan begrijpen. Rusland vecht tegen het collectieve Westen; westerse commandocentra in Kiev leiden de show; en de hele reeks militaire en “civiele” satellieten van de NAVO is gemobiliseerd tegen Rusland.

Inmiddels is het al duidelijk. Als deze NAVO-commandocentra Kiev vertellen om na de referenda Russisch grondgebied aan te vallen, krijgen we de door Poetin beloofde decimering van de “beslissingscentra”. En hetzelfde geldt voor de satellieten.

Dit is misschien wat de RGS vanaf het begin wilde doen. Nu kunnen ze het eindelijk uitvoeren, vanwege de steun van de bevolking aan het interne front. Deze cruciale factor is wat NATOstan “intel” gewoon niet kan begrijpen en/of niet in staat is om professioneel te evalueren.

  Shock: Rusland's oliepijpleiding naar de EU staat in brand - De enige pijpleiding die Russische olie naar Europa vervoert

Voormalig Pentagon-adviseur tijdens de Trump-administratie, kolonel Douglas Macgregor, een uiterst zeldzame stem van gezond verstand in de Beltway, begrijpt volledig wat er op het spel staat: “Rusland controleert al het grondgebied dat 95 procent van het Oekraïense BBP produceert. Het heeft geen behoefte om verder naar het westen door te drukken.” Donbass zal volledig worden bevrijd en de volgende stap is Odessa. Moskou heeft “geen haast. De Russen zijn niets anders dan methodisch en weloverwogen. Oekraïense troepen bloeden dood in tegenaanval na tegenaanval. Waarom haasten?”

De SCO in Samarkand en de Algemene Vergadering van de VN hebben ruimschoots aangetoond dat vrijwel het hele Zuiden buiten NAVO-stan Rusland niet demoniseert, de positie van Rusland begrijpt en er zelfs van profiteert, zoals China en India die ladingen gas kopen en in roebels betalen.

En dan is er nog de euro/dollar-shuffle: om de Amerikaanse dollar te redden, breekt het Imperium de euro. Dit is aantoonbaar het machtsspel van de USG/Fed om de EU – vooral Duitsland – af te snijden van goedkope Russische energie door een gecontroleerde afbraak van de Europese economie en haar munt te organiseren.

Maar de domme eurocraten zijn zo kosmisch incompetent dat ze het niet zagen aankomen. Dus nu kunnen ze maar beter “Das Rheingold” gaan neuriën, een “hello darkness, my old friend” middeleeuwse revival.

In het Monty Python-register zou de sketch gaan als een kwaadaardige Poetin masterminding de vernietiging Europese economie en industrie, vervolgens de Europeanen al hun wapens laat doneren aan Oekraïne en daaropvolgend de NAVO in de mist achterlaat die wanhopige gemeenplaatsen roept. Eindelijk ontdoet Poetin zich van zijn masker – dit is tenslotte maskirovka – en onthult hij zijn ware, gebruikelijke verdachte gezicht.

All the young dudes, carry the (Russian) news: let’s rock. Het is bliksemtijd.


Copyright © vertaling 2021 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

SCHOKKEND beeldmateriaal toont Russische soldaat die twee granaten boven zijn hoofd houdt terwijl hij onderhandelt over overgaveVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWoede over inflatie neemt toe: Politie waarschuwt voor golf van geweld
Volgend artikelAls ik in de schoenen van Poetin stond, zou ik de energietoevoer naar de EU dichtdraaien
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

24 REACTIES

 1. Wellicht dat het voor Rusland beter geweest om aansluiting te zoeken bij Europa.
  China is geen gelijkwaardige partner voor Rusland (militair groter, economisch vele male groter, technologisch vele malen verder).
  De huidige politieke en financiele EU hoeft volgens mij niet zo’n belemmering voor te zijn. Dit experiment is al op sterven na dood.
  Reden is dat ieder zijn eigen identiteit wil behouden. Dit wil Rusland (denk ik) ook. Maar daar kan toch wel een mouw aan gepast worden?
  Een multipolair blok: Amerika’s, Rusland met Europa -en een blok Azië ligt voor wat mij betreft veel meer voor de hand.

  • Rusland herinnert zich de Jeltsin tijd nog toen het geplunderd werd door oligarchen, Abramovitsch, Berezovski, Choebajs. Dat gebeurt nu ook, maar het geld blijft meer in Rusland. Zelenski wordt uiteindelijk gefinancierd en aangestuurd door Igor Kolomoiski. Het is een strijd tussen hoge heren, hoge clans, Poetin en Medvedev cs hebben nu geen andere optie dan China. Kolomoiski is niet weg en verplaatsen de VS niet.. net als Sakashvili

  • Daar heeft het Westen in de jaren 90 de kans voor gehad. In plaats van die te gebruiken hebben wij, het Westen, die misbruikt. Ik zie nog de eindeloze goederen wagons uit Siberië Estland in rijden naar Muuga Port Pakhoed in Tallinn voor $0,90 per BARREL (156 liter) terwijl de gemiddelde marktprijs $30,- was. De enige reden dat Pakhoed in de jaren 90 de favoriet op de beurs was was vanwege hun opslag tankje in Estland. (Estland, het zingende volkje begin jaren 90 over vrijheid (met hun 8000 soldaten en hun grootte schreeuw bek vandaag)).
   Die slimme Ollanders konden het rijk worden niet tegenhouden. Dit spelletje werd door het Westen gespeeld voor alle grondstoffen uit Rusland. Dit geld natuurlijk alleen voor Speciale Mensen. In mijn woordenboek heet het plunderen.

  • Waarom Amerika deze schurken staat die telkens honger heeft naar oorlog en regeringen omver werpen, grote oude wijven zijn het, dus nee nooit geen Amerika, en China zou een veel betere partner zijn, India erbij en nog veel meer landen, gewoon 1 blok TEGEN die oorlog hitsers dat zou goed zijn.

  • Als je de buitenlandse managers en eigenaren weghaalt uit China, is de export en productie nagenoeg nul.
   Hun straaljagers zijn shit en alle wapens in vergelijk met RU: middeleeuws.

   Er gloort verbetering in ruimtevaart e.d.; dus ook in raket techniek, maar dat is nog niet daar.

   Wat ze wel hebben: een heleboel manschappen…

  • Rusland heeft herhaaldelijk pogingen gedaan om zich bij het westen aan te sluiten, om tot meer samenwerking te komen. Het is het westen dat Rusland bij iedere poging heeft uitgelachen.
   Wat betreft de technologie; de Russische technologie ligt op het gebied van oorlogsvoering ver voor op China. Veel mensen lijken maar niet te kunnen begrijpen dat Rusland zich heeft ontwikkeld en houden de beelden vande USSR in de jaren ’70 in gedachten als ze aan Rusland denken, maar dat is intussen wel een halve eeuw geleden en de tijd heeft er echt niet stilgestaan.
   China heeft veel meer manschappen en nog veel minder aarzeling grote verliezen te accepteren, dat is altijd al zo geweest. Daarbij komt dat de gevolgen van hun 1-kind-politiek nu zichtbaar zijn; er is een enorm overschot aan mannen tov vrouwen. Laat die mannen nu in de militaire leeftijd zijn, dus wat betreft de Chinese gedachtegang is een oorlog waarbij flinke verliezen worden geleden in sommige opzichten ook gunstig; het overschot aan mannen wordt uitgedund en de ‘betere’ exemplaren die het overleven maken dan meer kans op een vrouw.
   Met Rusland als leverancier van grondstoffen, energie en technologie en China als leverancier van productiecapaciteit en mensen is dat een logische verbinding.
   Kijken we naar BRICS dan komt India daar nog eens bij, met alweer veel mankracht en een behoorlijke IT capaciteit. Plus dat in dat geval de grensconflicten tussen India en China vermoedelijk op een laag pitje komen te staan als ze tegen een gezamenlijke westerse vijand optreden, wat voor beide partijen een kans biedt om, bv dmw bemiddeling door Rusland, een redelijk einde aan dat conflict te maken.
   En dan kunnen beide partijen eens gaan praten over een gezamenlijk probleem; islam. India heeft eindeloos problemen met het aggressieve Pakistan en China met de islamitische Oeigoeren. Als die beide landen een kans zouden zien een gezamenlijke politiek op dat gebied uit te stippelen zou dat de banden versterken en een ander probleem voor hen oplossen.

 2. Droom verder op deze Zondag morgen en vergeet niet je geschiedenisboekje goed door te lezen .
  Dan kom je er achter dat het westen al meer dan een eeuw Rusland bedriegt.

   • Misschien wordt Rusland wel in een rol gedwongen die ze helemaal niet willen. Als je beter geïnformeerd zou zijn dan zou je weten dat Rusland al decennia lang wordt gedemoniseerd, terwijl de vs (i.s.m. Europa) constant op oorlogspad is. Pak even de recentelijke bilderberg conferenties erbij, dan wordt duidelijk dat Rusland de grote afwezige is en de vs oververtegenwoordigd is. Ook eerder dit jaar bij de wef in Davos was Rusland er niet bij, terwijl we inmiddels wel weten dat de wef en bilderbergkliek duistere genootschappen zijn die snode plannetjes bedenken en graag alles onder de pet houden. Bovendien was Rusland ook al de luis in de pels van WOII en de geschiedenis herhaalt zich meestal. Zodoende is het te kort door de bocht om te stellen dat ze allemaal onder een hoedje spelen. De indicaties die er zijn laten een ander beeld zien.

    • He Jan.
     Misschien wel Jan, dat we vanaf 1945 tot en met 1990 in West Europa een periode van 45 jaar ongelofelijke rust hebben gekend vanwege Rusland (USSR) maar daarna duidelijk is geworden dat het beest in ons (Het Westen) aan alle kanten, letterlijk, is los gebarsten met als inzet “alles of niets”.
     Misschien wel, dat Rusland in 1945 de echte bevrijder is geweest in plaats van de “Geallieerden”!
     Misschien wel dat ons ouders en grootouders, als ze eerlijk zijn, dit tijdens hun leven ook ergens gerealiseerd hebben!
     Misschien wel dat wij, het Westen, Rusland (USSR en de Tsaar) enorm onrecht hebben aangedaan. Beschamend, als we onze geschiedenis is gaan nakijken.
     Misschien wel Rusland opnieuw onze bevrijder wordt.
     Misschien wel dat Rusland in de Oekraïne voor het bestaan van mensheid strijd.

     Daar mogen we best een beetje dankbaar voor zijn
     Vriendelijke groet,
     Ralph

  • Goeie middag Pieter,
   Drie “zinnen” schrijven en dat daarmee de geopolitieke situatie in de wereld wel even voor iedereen die dit leest de gehele wereld situatie duidelijk maakt. Nou, voor mij niet. Behalve dan dat je bezig bent met bagatelliseren.
   Leg is uit wat je nu bedoeld. Dat het een spelletje is? Als je dat werkelijk denkt ben je niet goed in hoofd. Als je denkt dat President Putin bluft ben je gek. In het geval je dit echt mocht denken raad ik je aan President Putin openbaring van 1 maart 2018 is te bestuderen. Daarin worden de nieuwe wapens van de Russische Federatie aangekondigd. Dat was 4 jaar geleden
   Maar nogmaals, leg het is uit, Pieter van Leeuwen.

 3. https://www.youtube.com/watch?v=gcj8xN2UDKc
  15 jun. 2015 3 Februar 2015. Der Gründer und Direktor der weltweit führenden privaten US-Denkfabrik auf dem Gebiet Geopolitik STARTFOR (Abk. Strategic Forecasting) George Friedman über weltweite Geopolitik der USA und speziell in Europa. Zitat: “Das primäre Interesse der USA, wofür wir seit einem Jahrhundert die Kriege führen – Erster und Zweiter Weltkrieg und Kalter Krieg – waren die Beziehungen zwischen Deutschlan und Russland. Weil vereint sind sie die einzige Macht, die uns bedrohen kann, und unser Interesse war es immer, sicherzustellen, dass das nicht eintritt.” Ausschnitte. Quelle The Chicago Council on Global Affairs https://www.youtube.com/watch?v=QeLu_

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in