© freedomnaruk / Freepik

De populaire conservatieve politieke commentator Jordan Peterson heeft geprobeerd in het hoofd van de Russische president Vladimir Poetin te kruipen en te voorspellen hoe het conflict van Rusland met het Westen in Oekraïne zich zal ontwikkelen. Peterson zei dat als hij de Russische president was, hij de EU in de winter zonder energievoorraden zou laten zitten, bericht RT.

“Ik weet wat ik in zijn schoenen zou doen,” zei hij donderdag in de show Piers Morgan Uncensored. “Ik zou wachten tot de eerste koudegolf en de kranen dichtdraaien.”

Peterson verwees naar de levering van Russisch aardgas aan EU-landen. Hij voerde aan dat Moskou indirect had gewaarschuwd dat een volledige afsluiting zou plaatsvinden toen de Russische gasgigant Gazprom de leveringen via de Nord Stream-pijpleiding aan Duitsland begon te beperken, onder verwijzing naar onderhoudsproblemen.

De politieke commentator weigerde het in het Westen populaire idee te onderschrijven dat Poetin in zijn denken lijkt op Adolf Hitler of Josef Stalin, en noemde de bewering “dwaas” en niet gestaafd door enig feitelijk bewijs.

Poetin “lijkt veel meer op iedereen dan iemand denkt,” aldus Peterson. Hij voegde eraan toe dat “iedereen een beetje Hitler en Stalin in zich heeft”, alvorens uit te leggen hoe het accepteren van door de overheid onder druk opgelegde leugens deel uitmaakt van de menselijke natuur.

“De totalitaire staat is eigenlijk de beheersing van de leugen. En mensen gaan daar zeker in mee. We hebben dit zien ontstaan met de cancelcultuur. Het is als ‘Liegen! Of anders!’,” zei hij.

Het idee dat Oekraïne en zijn westerse medestanders zouden kunnen “winnen” van Rusland noemde hij “naïef”.

“Ik begrijp dat gewoon niet. Wat bedoelt u met we gaan winnen? Wat gaan we precies winnen?” vroeg hij.

  Einde nabij voor Bakhmut: Russen 300 meter van het stadscentrum  – Oekraïners verloren meerdere nederzettingen (Video's)

De Russische regering, denkt Peterson, zou het simpelweg verwoesten van Oekraïne als een aanvaardbaar resultaat beschouwen, als er geen beter alternatief kan worden bereikt. En het Westen zou het niet kunnen tegenhouden vanwege de rol van Rusland als wereldwijde energieleverancier, betoogde hij.

“We kunnen op geen enkele manier winnen van Vladimir Poetin, omdat je niet kunt winnen van iemand tegen wie je geen ‘nee’ kunt zeggen. Punt. En we kunnen geen ‘nee’ zeggen tegen Poetin omdat we onze ziel hebben verkocht voor zijn olie en gas,” zei hij.

“En dat deden we om onze morele status te verhogen met betrekking tot het ‘redden van de planeet’. En hier staan we dan, voor een zeer strenge winter, in de kuil van onze eigen dwaasheid en morele aanmatiging,” voegde hij eraan toe.

Peterson verwees naar de bezorgdheid dat de mensheid een existentiële bedreiging loopt door de klimaatverandering, een bedreiging die volgens hem wordt overdreven. De onbedoelde gevolgen van het conflict van het Westen met Rusland zijn een veel dreigender en reëler gevaar voor de mens, zei hij, want “de Wereldbank heeft al geschat dat we 350 miljoen mensen in wat zij ‘voedselonzekerheid’ noemen hebben gebracht.”

“Maar de planeet heeft toch al te veel mensen, dus weet je… Het zijn gewoon arme mensen,” voegde hij eraan toe.

Peterson is een Canadese psychologieprofessor die internationaal bekend werd door zijn commentaar op verschillende hedendaagse kwesties, zoals het beleid voor de acceptatie van transgenders in het Westen, de rol van het christendom in culturen die hun oorsprong vinden in Europa, en geopolitieke conflicten. Zijn YouTube-kanaal heeft meer dan 5,5 miljoen abonnees.

  De winter van ontevredenheid staat voor de deur - Komende lente zullen wij allen op een vreemde en andere planeet leven

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Een wereldleider vertelt de waarheid over de Westerse elitesVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEindelijk ontdoet Poetin zich van zijn masker – dit is tenslotte maskirovka – en onthult hij zijn ware, gebruikelijke verdachte gezicht
Volgend artikelWinter – Zal Europa breken met de Verenigde Staten?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. … maar dan onderschat je toch echt de sterke kant van het neo liberale economie.
  Gas afsluiten heeft geen enkele zin.
  Sterker nog deed Poetin dat maar (gezien vanuit het neo liberalisme). Dan heb je een voorspelbare situatie. De productie van producten die energie intensief zijn, zal worden verplaatst naar daar waar het nog wel is -en het goedkoopst kan. Het zal wel een rimpel zijn in de economische stabiliteit in de EU hoor, maar niet onoverkomelijk. Echte technologische innovatie komt echt louter uit de VS en de EU. Focus zal vol op de nieuwe energiebronnen komen te liggen. En voor de korte termijn heeft NL nog voor 30 jaar gas in de grond zitten.

  • Maar waar komen dan die prijsstijgingen vandaan? En waaron is de officiele producer price index in Duitsland met 40% gestegen?? Als wij hier niets meer produceren worden die andere landen sterker en wij NOG meer van ze afhankelijk. Kijk wat voor “bedreiging” China geworden is. Echte innovatie komt alleen uit EU en VS…lijkt me onwaar… ik rijd Toyota…veel beter dan Peugeot.. ik zie in Frankrijk en Italie ook ieder tegewoordig Aziatische auto’s rijden

   • “De Vlaamse regering zal volgend jaar zo’n 1,2 miljard euro netto overhouden”, zegt voorzitter Conner Rousseau. “Dat geld moet integraal teruggaan naar de Vlaming, want het zou heel bitter zijn als Vlaanderen zich verrijkt met de factuurstijging van de mensen.”

 2. De energie maatschapijen hebben binnen vier maand meer dan drie miljard extra winst gemaakt. Als je zoveel extra winst maakt dan betaal je niets of heel weing extra voor gasinvoer. Kan fout zitten maar ben ook geen econoom

 3. Je wordt aan alle kanten genaaid met je ogen open. Hier is een dom voorbeeld: die rode boerenzakdoek, die velen nu van hun auto laten wimpelen, die zie je te koop liggen voor 6 euro op verschillende plekken. Plotseling is die snotlap duur geworden. Vraag en aanbod. Hetzelfde met de benzine prijzen als mensen in de zomer weer beginnen met rond trekken. Die oorlog is toch een mooi excuus om het aanbod duurder te maken. De vraag is er nog steeds…. Ik ben ook geen econoom, maar ik zie wel hoe je mensen goed kan naaien als je vraag en aanbod kan manipuleren.

 4. De staat–had kunnen–en kan nog een bevriezing van prijzen instellen, net als bij de bestedings beperking van weleer.

  Hier ook; brood veel duurder, maarook honde en kattevoer–uit Duitsland: plotseling 60% duurder.
  Slachtafval en dierenlijken zijn duur geworden kennelijk….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in