Ministry of Defense of Ukraine / Wikimedia (CC BY-SA 2.0 DEED)

Het leger in Gabon heeft deze ochtend de macht overgenomen in het land, en daarbij de door Frankrijk gesteunde en pro-Westerse president Ali Bongo omver geworpen.

Onmiddellijk na Niger verliest het Westen dus nog een (aan olievoorraden) rijk land.

Opgemerkt moet worden dat er een grote Franse militaire aanwezigheid is in Gabon, bericht Pronews.

In #Gabon, het rijkste land van Afrika, bewoond door arme mensen, wil #AliBongo op tijd blijven spelen.
Het einde van #FrançAfrique in #GabonLibre

Gabon: enkele minuten na de herverkiezing van president Ali Bongo kondigden militairen de annulering van de verkiezingen aan

Militairen in Franse kolonie Gabon kondigen aan dat ze de macht hebben gegrepen

De kleine bevolking en de buitenlandse investeringen door westerlingen, in combinatie met de natuurlijke rijkdom, hebben ertoe bijgedragen dat het land een van de relatief welvarende landen in de regio is, met de hoogste Human Development Index in Afrika bezuiden de Sahara (natuurlijk zijn de levensomstandigheden in de regio zo erbarmelijk dat ze in Gabon als opmerkelijk worden beschouwd, terwijl ze in werkelijkheid voor de welvaart van het land niet acceptabel zijn).

  De echte reden waarom Macron de Franse troepen naar Oekraïne wil sturen

Een groep van meer dan tien officieren van de Gabonese strijdkrachten verscheen vanochtend vroeg voor de camera’s van de staatstelevisie en een lid van de groep las een verklaring voor waarin stond dat de verkiezingen geannuleerd waren en dat “alle instellingen van de Republiek” ontmanteld werden.

Meer specifiek zei hij: “We maken een einde aan dit regime.”

Verwijzend naar het “onverantwoordelijke” en “onvoorspelbare” bestuur, dat leidde tot “een voortdurende verslechtering van de sociale cohesie, waardoor het land in chaos dreigde te vervallen”, kondigden ze aan dat “we besloten hebben om de vrede te verdedigen door een einde te maken aan dit regime” en voegden ze eraan toe dat ze de resultaten van de verkiezingen van zaterdag, waarbij president Ali Bongo tot winnaar werd uitgeroepen, nietig verklaarden.

De groep officieren, die zichzelf de “Commissie voor de Overgang en het Herstel van Instellingen” noemt, zei dat ze alle wapens van de strijdkrachten en alle veiligheidsdiensten vertegenwoordigt.

  Totale militarisering - Alexander Dugin

Verslaggevers van het persagentschap Agence France-Presse en Reuters meldden dat er, terwijl de militairen spraken, zwaar geweervuur te horen was in de hoofdstad Libreville.

De militaire staatsgreep werd aangekondigd kort nadat de verkiezingscommissie had bekendgemaakt dat president Ali Bongo een derde opeenvolgende termijn in de wacht had gesleept door 64,27% van de stemmen te behalen en daarmee zijn rivaal Albert Oddo Osha, die 30,77% van de stemmen kreeg, te verslaan.

Albert Oddo Osha klaagde twee uur voor het sluiten van de stembussen op zaterdag “fraude door het Bongo-kamp” aan en riep zichzelf uit tot winnaar.

De economie van Gabon heeft sterkere banden met Europa en de Verenigde Staten dan met de buurlanden (Kameroen is de uitzondering). In het algemeen wordt de economie gekenmerkt door sterke banden met Frankrijk, een grote hoeveelheid buitenlandse investeringen, afhankelijkheid van de olieproductie en buitenlandse arbeidskrachten, en de achteruitgang van de primaire sector.

Begrijpelijkerwijs is Gabon volledig gecontroleerd door het Westen, wat naar verwachting vanaf vandaag zal veranderen.

De nieuwe militaire regering zal naar verwachting in hetzelfde kamp zitten als die van Burkina Faso, Niger, Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Wat de afgelopen maanden is waargenomen, is dat landen die belangrijk zijn voor Europa in het bijzonder, wat betreft de levering van grondstoffen en energiebronnen, hun oriëntatie aan het veranderen zijn.

Dit zal zich waarschijnlijk uitbreiden naar andere Afrikaanse regio’s, met als gevolg dat Europa binnenkort te maken zal krijgen met een tekort aan energie en kritieke grondstoffen.

Als men de geopolitieke kaart van een afstand bekijkt, zal het duidelijk worden dat de Russisch-Chinese as alle landen om zich heen verzamelt die echte en geen financiële rijkdom hebben (die grotendeels denkbeeldig is en geaccepteerd werd vanwege het onhoudbare gebruik van de dollar en niet van goud), terwijl Europa en het Westen als geheel de toegang daartoe verliezen.

  Situatierapport 21/2 - Terminale aanpak

De komende dagen zal blijken op welke koers de nieuwe militaire regering Gabon wil zetten.

In wezen wordt in Afrika toegepast wat generaal William Westmoreland, het hoofd van de Amerikaanse strijdkrachten in Vietnam, vreesde, die geloofde dat als Zuid-Vietnam in handen van de communisten zou vallen, alle buurlanden op hun beurt zouden volgen.

Dit is precies wat er nu lijkt te gebeuren in Afrika, waar een reeks landen van geopolitieke oriëntatie verandert en zich tegen de westerse as keert.

Het begon in Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek, gevolgd door Burkina Faso en nu Gabon.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Niger verwerpt de Westerse op regels gebaseerde ordeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe Wunderwaffe waan: Waarom de westerse steunpilaren van Oekraïne Zelensky’s fantasieën over Amerikaanse F-16’s graag voeden
Volgend artikelHollywood voorspelde ons lot in een film in 1981
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

25 REACTIES

 1. Zal het gaan lukken om de internationale media propagandisten voor de Amerikaanse, EU en NAVO te verleggen naar het door het westen gevoerde en gepromote proxy-oorlog tegen de Russische Federatie. Zullen de zionisten het lukken een 2e proxy-oorlog op Afrikaanse bodem te starten, een Amerikaanse kat in het nauw maakt rare sprongen.

  Gelukkig zien nu veel Afrikaanse landen in dat ze altijd zijn verneukt door het westen en laait langzaam maar zeker een bevrijdende gedacht op in de hoofden van de Afrikaanse natie leiders, het wordt met de dag spannender voor de news junks.

  • Het betekend ook dat macron daar geen macht meer heeft,maar ook geen grondstoffen meer om uit te buiten,kortom weer joodse oligards die hun wallet en macht zien sneuvelen. Word nog spannen komende half jaar. Denk dat het een kettingreactie gaat worden in afrika en denk ook dat er een russische oor gefluister is om de coup door te zetten .
   zelf wel fan van karel van wolferen. Heeft een eerlijke goede kijk op dingen,net als martin armstrong.
   In al deze sores de afgelopen 3 jaar zijn zij twee toch degene die de waarheid kenden. En blij met frontnieuws die er niet vies van is om dingen te tonen zoals ze zijn.👍

 2. Het leger in Gabon kondigde op televisie de annulering aan van de stemresultaten voor kandidaten voor de post van staatshoofd na de overwinning van de zittende president Ali ben Bongo Ondimba. Hij werd herkozen voor een derde termijn met meer dan 64% van de stemmen. De Gabonese grondwet voorziet niet in een limiet op het aantal presidentiële termijnen.

  De legerleiding was het niet eens met dergelijke resultaten. Het ontbond de bestaande machtsinstellingen en kondigde op de televisie aan dat het de uitslag van de nationale verkiezingen niet zou aanvaarden. Volgens AFP is er nu in de stad Libreville een vuurgevecht met het gebruik van automatische wapens.

  https://t.me/intelslava/50886

 3. De hegemonie van de duivel moet maar eens doorbroken worden!

  Nu er alternatieven opdoemen worden de gekolonialiseerde Afrikaanse landen in armen van BRICS gedreven. Anders wacht hen het noodlot van de westerse economische sancties waarvoor de bevolking altijd de rekening betaald.

 4. Als ze in het westen nu al klagen dat ze niet voldoende wapens (meer) hebben om oekieland te helpen hoe willen ze dan oorlog voeren in Afrika?
  China is nog niet eens aan de beurt geweest, en die gaan natuurlijk Afrika helpen als dat nodig blijkt te zijn.
  Het westen verliest, hoe dan ook.

  • Hugo, je slaat wellicht spijkers met koppen. Die staatsgrepen ruiken naar Amerikaanse inmenging. Hoe kan het anders?
   Ik woon in Congo-Brazzaville, een buurland van Gabon. Misschien is het binnenkort onze beurt.
   Het risico is groot dat de lont ontbrandt, vooral bij de gefrustreerde en ongeletterde bevolking.
   Chaos alom en in wiens voordeel zal de orde worden hersteld? Ordo ab chaos.

   • Hoi,

    Om er achter te komen of het land waarin jij woont op de lijst staat is het handig om te controleren of heel hoge legerleiders nauwe banden hebben met het Pentagon. Mocht dat het geval zijn kan het handig zijn om alvast een exit plan op te stellen voor het geval het helemaal mis gaat.

    Het motief in deze is overigens driedelig. Ten eerste, uiteraard, financieel. Er zijn geen officiele cijfers want zo genant gezien het ”westen is goed en zo”. Echter volgens schattingen bestaat ergens tussen de 15 en 25% van het Franse BBP uit opbrengsten van de ”voormalige” kolonien. Gezien de financiele problemen van de VS natuurlijk zeer welkom voor de VS.

    De tweede reden is dat Frankrijk in NAVO altijd een buitenbeentje was en niet altijd luisterde naar wat ze verteld werd en de schok, zelf initiatieven ontplooit. Zie heel recent nog het Sarcozy initiatief / proefballonnetje (ja, niet Marcon) om vrede te krijgen in Ukraine. De zoveelste onafhankelijke actie waar Biden, voor hem Obama all the way to de tijden van de Gaulle waar Frankrijk dwars lag.

    Tot slot, nadat de EU het toestond om zijn energie handelsbetrekkingen in het voordeel van de Amerikanen mbt Iran op te zeggen zagen ze kansen om hun overtollige gas aan ons te verkopen. Is er nooit van gekomen want de Russen vonden het prima om te blijven leveren. Inclusief overige grondstoffen.

    De Amerikanen wisten toen wat ze moesten doen. De EU afsnijden van Russische energie en overige grondstoffen naar de EU afsnijden. De EU leiders deden dat graag. Energie kwam (met name gas) vanuit de VS. Helaas (in de ogen van de VS) verkrijgt de EU nog steeds heel veel grondstoffen uit voormalig Franse kolonien voor een prikkie. Frankrijk uiteraard het meest.

    Het motief om mee te doen aan de Ukraine ellende voor de EU was dat de massive grondstoffen west Ukraine konden worden geexploiteerd door ons. Helaas, de Russen hebben daar een stokje voor gestoken.

    Kortom, als mijn analyse waar is (daag m uit aub) is er nu geen mogelijkheid om goedkope energie uit Iran te krijgen. Net zo min als uit Rusland en ook geen overige grondstoffen uit Rusland.

    Dat deed al heel zeer qua economie. De VS vonden het geweldig. Top officials daar spraken daar openlijk over. Als de Amerikanen de Afrikaanse landen onder controle krijgen hebben we echt niets meer qua energie en grondstoffen. Dan kunnen de VS hun systeem nog een aantal jaar laten draaien omdat ze de EU kannibaliseren.

    Om Kissinger maar te quoten. Een vijand van Amerika zijn is gevaarlijk, zijn vriend zijn is dodelijk.

    Groeten,
    Hugo

    Nu komt de

  • Ik vind je theorie interessant. De Amerikanen weten dat de Fransen niet van ze houden. De Fransen denken nog altijd de wereld te regeren.

   Maar. Ik denk dat dit averechts gaat werken. De Afrikanen ruiken de vrijheid van BRICS. En net zoals Rusland geen krimp gaf onder de sancties en hun banden met de rest van de wereld verbeterde (dank zij Lavrov) zo zal dit Frankrijk en Duitsland en de rest van Europa misschien wel eens losweken van het imperium Amerika. Mischien niet op regeringsniveau maar wel de bevolking.

   • Hoi,

    Ik hoop met je mee dat dit plannetje van de Amerikanen gaat falen. Of de militaire regeringen daar in meegaan is echter de vraag. Ze hebben, hopelijk hadden, allemaal warme banden met het pentagon. 1 ding is zeker, we gaan er achter komen!

    Groeten,
    Hugo

 5. ik denk het anders ik denk dat EU bevolking wel dergelijk i n opstand zullen gaan en niet meer zal pikken order van overheden welke niet voor volk werken. Ik denk dat zelfs Rutte nog Spaans benauwd zal krijgen als hij wetsvoorstellen doordrukt welke in strijd is met democratische waarden

 6. Hectische vieringen van een staatsgreep in Gabon: Frankrijk eindigt na 60 jaar – Defensieovereenkomsten geannuleerd – West verliest grootste mangaanmijnen ter wereld

  De afgezette president vraagt ​​om tussenkomst van het Westen

  Een nieuwe harde klap werd door Frankrijk en E. Macron persoonlijk ontvangen, aangezien hij na bijna 60 jaar Gabon in West-Afrika verliest na een “bliksem”-staatsgreep!

  In de vroege ochtenduren kondigde een groep van meer dan tien officieren van de Gabonese strijdkrachten de omverwerping van de door Frankrijk gesteunde president aan. >>>

  https://warnews247.gr/xefrenoi-panigyrismoi-stin-gkabon-o-stratos-anetrepse-meta-apo-60-eti-ton-ypostirizomeno-apo-tin-gallia-proedro-i-dysi-chanei-ta-megalytera-orycheia-manganiou-ston-kosmo/

 7. https://www.ninefornews.nl/rothschild-bankier-macron-president/
  Gaat nu alles volgens plan of juist niet ?
  Ik heb me ooit laten vertellen dat banken verdienen aan oorlogen, of ze nu gewonnen worden of niet.
  We leven in een kleine wereld, vooral die globalisten.
  Hier een beetje offeren om daar heel veel te innen ?
  Hoe komt het dat bepaalde mensen zo rijk zijn geworden dat ze boven de wet/democratie staan ?
  Als dat niet verandert dan ontploft vroeg of laat het kruidvat dat de wereld geworden is door deze enorm rijke nietsontziende machtswellustelingen.
  Het systeem MOET om.
  Oorlogsmateriaal, gezondheidszorg, scholing, nieuws zijn geen bedrijfstakken die aan de vrije markt (al dan niet met aandeelhouders) mogen worden over gelaten.
  De belangen van het bedrijfsleven zijn niet de belangen van de bevolking.
  Punt uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in