Oekraïense president Vladimir Zelensky en Deens F-16 gevechtsvliegtuig, Skrydstrup Vliegbasis in Vojens op 20 augustus 2023 © UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

De 50 jaar oude straaljager zal het tij van het conflict niet keren in het voordeel van Kiev, maar het profiteert zijn partners om te blijven doen alsof…

Terwijl de Westerse establishmentmedia met tegenzin accepteren wat veel analisten al lang hebben voorspeld – dat het tegenoffensief van Kiev een catastrofale mislukking is – lijkt het erop dat de Oekraïense president Vladimir Zelensky de memo niet heeft gekregen, schrijft Chay Bowes.

Hij lijkt er vast van overtuigd dat het kwikzilveren F-16 gevechtsvliegtuig de ontbrekende schakel is om zijn uitgeputte leger naar de overwinning op Rusland te leiden. Er is echter een klein probleem met zijn stelling – er zijn er eigenlijk meer dan één, maar laten we beginnen met de meest voor de hand liggende.

Zelfs nu het langverwachte, veel gehypte, maar nu duidelijk mislukte tegenoffensief van Oekraïne tot een bloedig en kostbaar einde komt, lijken de oorlogsenthousiastelingen in het Westen en hun proxy’s in Kiev nog steeds te geloven dat de F-16, een Amerikaans gevechtsvliegtuig dat bijna 50 jaar geleden voor het eerst het luchtruim koos, op de een of andere manier de dag kan redden voor Zelensky en zijn NAVO-handlers. Maar tegelijkertijd lijken er problemen te ontstaan in het paradijs, omdat de Westerse media, die tot nu toe zo’n centrale rol hebben gespeeld in het overdrijven van de militaire capaciteiten van Kiev, er nu minder van overtuigd zijn dat deze verouderende Amerikaanse afdankertjes ook maar iets van een bepalende rol kunnen spelen in de stagnerende proxy-oorlog van de NAVO tegen Rusland.

Terwijl het aantal Oekraïense verliezen toeneemt, blijft Kiev volhouden dat het lang voorbereide tegenoffensief inderdaad “steeds verder vooruit gaat”, ook al is de grimmige realiteit dat slechts een fractie van de gestelde doelen is bereikt en dat daarbij grote hoeveelheden Westers materieel verloren zijn gegaan. Dit gebeurt allemaal terwijl de westerse “partners” van Oekraïne, die eerder zo enthousiast waren om “Oekraïne bij te staan zolang het duurt”, steeds minder absoluut worden in hun overtuigingen. Een naderende winter, binnenlandse problemen, mislukte sancties tegen Rusland en eindeloze eisen van Kiev om geld en uitrusting te leveren, beginnen een steeds zenuwachtig wordende NAVO te vermoeien. Het mislukte offensief van Zelensky versnelt nu het natuurlijke verloop van oorlogsmoeheid in het Westen, waar men ooit het opperste, bijna absolute vertrouwen had dat de heldhaftige strijders van Oekraïne de barbaarse Russische indringers gemakkelijk zouden verdrijven. Het lijkt erop dat nu zelfs de woordvoerder van de gedecimeerde luchtmacht van Oekraïne, Yury Ignat, lijkt te accepteren dat als het aankomt op het daadwerkelijk verslaan van de enorme Russische militaire machine, praten erg goedkoop is. Ignat onthulde onlangs dat Oekraïense gevechtsvliegtuigen nauwelijks kunnen opstijgen voordat ze het doelwit zijn van een overweldigende reeks Russische gevechtsvliegtuigen en luchtafweersystemen. Hij merkte ook op dat Russische gevechtsvliegtuigen veel geavanceerder zijn en een veel groter gevechtsbereik hebben, iets wat de Oekraïense president gemakshalve vergeet te vermelden tijdens zijn onhandige fotomomenten in de cockpit in Denemarken, waar hij opnieuw de inmiddels vermoeide belofte van de nieuwste in een lange rij “game changers” rondstrooit – die allemaal door het Russische leger niet ter zake doende zijn gebleken. Het enige wat ze helaas veranderen is de lengte van het conflict en het aantal Oekraïense mannen dat gedoemd is om te sterven tijdens de strijd.

Oorlog is de voortzetting van de politiek met andere middelen

Hoewel de NAVO-architecten van dit conflict natuurlijk graag de wortel van de inzet van F-16’s voor een steeds wanhopiger Kiev laten bengelen, is het in werkelijkheid hoogst onwaarschijnlijk dat de gevechtsvliegtuigen ooit dienst zullen doen in het luchtruim boven Oekraïne, tenminste niet zolang het conflict zich in de huidige actieve fase bevindt. Slechts drie “partnerlanden” (Noorwegen, Denemarken en Nederland) hebben beloofd om een aantal gevechtsvliegtuigen aan Kiev over te dragen, en er zijn nog steeds enorme logistieke problemen die opgelost moeten worden voordat ze zelfs maar in Oekraïne kunnen landen, laat staan opstijgen en de strijd aangaan.

Het is belangrijk om goed op te letten waar informatie over de realiteit van de mogelijke inzet van de F-16’s vandaan komt. Dat is waarom, toen de voorzitter van de stafchefs van de VS, generaal Mark Milley, waarschuwde dat de vliegtuigen niet als een “magisch wapen” voor Oekraïne zullen fungeren, veel nuchtere, ongebonden analisten hier nota van namen. Milley nam geen blad voor de mond toen hij probeerde wat koud water te gieten op de verwachtingen van Kiev met betrekking tot de verouderende straaljagers. “De Russen hebben 1.000 gevechtsvliegtuigen van de vierde generatie,” zei Milley.

De generaal zei na een vergadering van de multinationale contactgroep voor defensie van Oekraïne in mei:

“De Russen hebben 1000 gevechtsvliegtuigen van de vierde generatie. Als je Rusland in de lucht wilt bestrijden, heb je een aanzienlijk aantal gevechtsvliegtuigen van de vierde en vijfde generatie nodig, dus als je naar de kostencurve kijkt en de analyse uitvoert, is het slimste wat je kunt doen precies wat we hebben gedaan, namelijk een aanzienlijk aantal geïntegreerde luchtverdedigingssystemen leveren om het gevechtsgebied te dekken en de Russen het luchtruim te ontzeggen.”

Oekraïne start offensief op 30 april, de sterfdag van Hitler - Newsweek

Het lijkt erop dat wanneer een bericht niet in het narratief past, het bericht gemakshalve op de lange baan wordt geschoven. De opmerkingen van generaal Milley zijn een ontnuchterende herinnering aan de onbetwistbare realiteit op het slagveld, een waarheid die Zelensky en trawanten routinematig over het hoofd zien, omdat het prerogatief van de PR de strategische realiteit op de grond weer eens overtroeft in Kiev.

Interessant genoeg ging Milley ook in op de enorme kosten die gepaard gaan met de levering van de F-16 aan Oekraïne:

“Als je naar de F-16 kijkt, kosten tien F-16’s een miljard dollar, de onderhoudskosten zijn nog eens een miljard dollar, dus je hebt het over 2 miljard dollar voor tien vliegtuigen.”

Hij suggereerde ook dat als het geld dat tot nu toe naar Oekraïne is gestuurd aan dit soort wapens was besteed, en niet aan artillerie en luchtverdediging, Kiev er veel slechter voor zou staan dan nu het geval is. “Er zijn geen magische wapens in oorlog, F-16’s zijn dat niet en iets anders ook niet,” zei hij. Natuurlijk is de harde en, vanuit Oekraïens oogpunt, trieste realiteit dat de vervallen infrastructuur van Oekraïne niet eens geschikt is voor deze complexe straaljagers. Oekraïne heeft geen geschikte trainingsfaciliteiten op zijn grondgebied, en slechts acht Oekraïense piloten zijn begonnen met hun opleiding in Denemarken. In oktober beginnen er meer in de VS, maar het zou jaren van voorbereiding vergen om voldoende piloten te hebben. Een ander feit dat door Kiev wordt verdoezeld, is dat de F-16’s, mochten ze ooit Oekraïne bereiken, veel infrastructuur voor onderhoud op de grond en zeer complexe logistieke ondersteuning nodig zullen hebben, die allemaal moeten worden ingezet in wat in wezen een oorlogsgebied is. Niemand in het NAVO-team lijkt te willen ingaan op het kleine detail dat de Russische luchtmacht vanaf de eerste dag jacht zal maken op zowel de straaljagers als de infrastructuur – nog een ongemakkelijke realiteit die gemakshalve wordt genegeerd.

Chronische tekorten van een paar artikelen momenteel zullen veranderen in chronische tekorten van honderden producten later in 2022

Terwijl het nu duidelijk lijkt dat de daadwerkelijke levering van F-16’s aan Oekraïne waarschijnlijk niet meer dan een fata morgana is, zien velen de straaljager nu in de context waar hij eigenlijk thuishoort – als een zoveelste afdankertje van de NAVO dat cynisch door de bondgenoten van Washington in Oekraïne is gedumpt met de belofte van hightech vervangers door een geldbeluste Uncle Sam. Maar gezien de erbarmelijke prestaties van de Westerse hardware op het slagveld tot nu toe, zal het niemand verbazen als de VS uiteindelijk het hele project opdoeken in plaats van te lijden onder de beschamende en onvermijdelijke beelden van brandende F-16’s die zich bij de Amerikaanse Bradleys en MaxxPro’s in de velden van Zuid- en Oost-Oekraïne voegen.

Dus nu de steeds ongemakkelijker wordende architecten van dit rampzalige conflict eindelijk beginnen te accepteren dat dit allemaal maar op één manier kan eindigen, zullen ze Kiev waarschijnlijk zo lang mogelijk aan het lijntje houden als het op de illusoire F-16’s aankomt, net zoals ze hebben gedaan met hun beloften van EU en NAVO-lidmaatschap. Laten we niet vergeten dat het diezelfde holle beloften waren die Oekraïne op weg hebben geholpen naar dit verwoestende conflict met Rusland, een conflict waarvan alleen de meest dwaze mensen nu kunnen geloven dat het gewonnen kan worden met een handvol 50 jaar oude gevechtsvliegtuigen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Russische ‘New Age’ luchtoorlog stompt Oekraïens tegenoffensief af; Russische technologie verslaat westerse technologie!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOorlogsmisdaad: Oekraïense nazi’s martelden Russische krijgsgevangene (18+)
Volgend artikel“Doe als Niger”: Het Gabonese leger heeft de door Frankrijk gesteunde president ten val gebracht!
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

5 REACTIES

 1. Ze houden het vol in de hoop dat Rusland uiteindelijk op een dag zal instorten. Toen het duidelijk werd dat het oorspronkelijke alles-of-niets aanvalsplan Barbarossa eind 1941 mislukt was, wist Hitler, dat had hij ervoor in gesloten kring herhaaldelijk gezegd, alles verloren was. Toch heeft hij nog 3 1/2 jaar zijn zelfmoord uitgesteld in de hoop dat Rusland misschien toch nog zou instorten, ten koste van een verwoest Europa en 25 miljoen doden. Het is goed de geschiedenis te kennen want ze herhaalt zich.

 2. F16 straaljagers gooien ze in de strijd, ook om zo meet F35? te verkopen, u weet wel die nwe ellende dingen die de US/UN/enCo ons door de strot drukken voor de NAVO e.d. kosten niet in cijfers uit te drukken.

  Maar 1x daar (als ze zo ver komen) worden ze kapot geschoten en dus zijn er dan weer wat nwe nodig, = 2x verdienen en de oorlogsmachine delen draait lekker door en de aandeelhouders blij en pfff, het houd nooit op tot het echt stopt. Stop de oorlogsmachine en oorlogs materialen, het is een spel voor de globalisten en maken ons arm, dood, ziek, angstig.

  stop met al die rommel, hef het leger op, zet er wat anders algemeens voor in de plaatse ter dienen voor het volk en land.

 3. De inval van nazi-Duitsland in de Sovjet-Unie (Operation Barbarossa aka rode barbaren) begon op 22.06.1941 en 22 is het een na laagste meestergetal van de vrijmetselaars.

 4. Ben benieuwd hoe de Rode Baron het met de Fokker driedekker tegen een laten we zeggen een ME262 had opgenomen, en dat was maar 30 jaar verschil in leeftijd.
  Maar alle jaknikker sponsjes zuigen het lekker op en oefenen alvast mouw opstropen want de volgende shot komt eraan.

  • De Düsenjäger, anno 1944/45 kwam te laat om het tij in het voordeel van de Duitsers te keren.
   De F-35 van de Klu dient maar één doel n.l.om Amerikaanse atoombommen af te werpen boven Wit-Rusland en Rusland en is geen opvolger van de stokoude F-16.

   NL is ook doelwit bij de onverhoopte uitbraak van de WO3: luchtmachtbasis Leeuwarden > F-35’s en Rotterdam/Den Helder.

   NL is altijd neutraal geweest in beide Wereldoorlogen tot 10 mei ’40. NL moet snel weer neutraal worden en zich uit de Amerikaanse NAVO terugtrekken.

   West-Europa kan wel een eigen leger op de been brengen zonder de Yankees. Oost-Europa kiest voor de Amerikanen, ik zou zeggen veel succes maar dan zonder ons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in