De meeste mensen zijn zich nog niet bewust van de dramatische situatie in de EU, maar die wordt langzamerhand zichtbaar. Gehele industrieën sterven onherroepelijk, zoals de hier genoemde voorbeelden aantonen, schrijft Thomas Röper.

De economische oorlog die het Westen zes maanden geleden tegen Rusland heeft verklaard, vernietigt de economieën van de meeste EU-landen zonder al te veel schade aan te richten in Rusland zelf. De Europa-correspondente van de Russische tv heeft in het wekelijkse nieuwsoverzicht van zondag gebundeld hoe dramatisch de situatie is geworden en ik heb haar verslag vertaald.

Begin van de vertaling:

Kou en honger drijven Europeanen de straat op

Europa wordt niet gedwongen om simpelweg bezuinigingsmaatregelen te nemen, maar om letterlijk draconische maatregelen te nemen in het licht van ernstige gastekorten. Dat geeft karikaturisten alle ruimte. Hier ziet u twee daklozen. De een vraagt aan de ander: “Hoe bent u dakloos geworden? Gokken? Drugs?” “Nee,” antwoordt de ander, “ik heb de lichten aangelaten.” Of het olieverfschilderij “De elektriciteitsrekening” – een echt drama.

Dit is de elektriciteitsrekening van een kleine Duitse bakkerij die op het net geplaatst is. Sinds oktober is de rekening bijna verviervoudigd. De bakkerij is stuk .

De humor is al bij al bedroevend. Terwijl Europa in nood verkeert, profiteert Amerika van de crisis. Het ziet er echt niet goed uit. In een tijd waarin de gasprijzen in Europa 40 keer hoger liggen dan in Rusland, zijn er zelfs in het anders zo welvarende Zwitserland temperatuurbeperkingen voor met gas verwarmde woningen. Het besluit van de regering van het land: wie voor zichzelf kamers verwarmt boven 19 graden Celsius riskeert niet alleen een boete, maar ook een gevangenisstraf van maximaal drie jaar, als opzet bewezen wordt. Dit wordt gemeld door RIA Novosti, die de krant Blick citeert, die de woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken, Markus Spurndli, citeert: “Overtredingen van de voorzieningswet van het land zijn altijd een administratieve overtreding of zelfs een strafrechtelijke overtreding en moeten dienovereenkomstig door de kantons vervolgd worden.”

In Duitsland verklaart de minister van Economische Zaken, Robert Habeck, dat er geen faillissementen zullen zijn, maar hij klinkt er heel vreemd over: “Nee, ik verwacht er geen. Ik kan mij voorstellen dat sommige industrieën hun productie een tijdje zullen stopzetten.” Wat betekent dat – hele “industrieën”? Voor een tijdje? En niemand gaat failliet?

In Polen zijn er beperkingen voor gezinnen om kolen te kopen – voor een maand vooruit en met een rantsoen van niet meer dan drie ton per gezin. Maar al in juni mochten ze dood hout in het bos sprokkelen. Het kost echter geld. Nadat u het dode hout verzameld hebt, moet u het aan een boswachter laten zien, die u een rekening uitdeelt. Donald Tusk, de voormalige premier van Polen, is in paniek door de stijgende gasprijzen: “De strop wordt zo strak aangetrokken dat in januari en februari tientallen, misschien zelfs honderden, van de beste fabrieken van Polen zullen instorten. De situatie is werkelijk dramatisch. Wat er de laatste weken gebeurd is, gaat het voorstellingsvermogen te boven. De aanbiedingen van de Poolse olie- en gasmaatschappij PGNiG komen overeen met een prijsstijging van 12 tot 15 maal. Dat is een stijging met 1.000 tot 1.200 procent.”

Er zij op gewezen dat twee grote meststoffenbedrijven hun activiteiten in Polen reeds hebben stopgezet. Het absurde is dat de Europese sancties een echte schot in de eigen voet lijken. Zo werd de kwestie deze week in Frankrijk besproken:

  Europa: Steeds meer de slaaf van Amerika

“Zegt u dat Rusland nog nooit zoveel heeft ontvangen voor zijn olie- en gasexport, ondanks de sancties die het land zijn opgelegd?”

“Dat is het punt, het is niet “ondanks” de sancties, het is vanwege de sancties. Zij hebben de speculatie op de markten de vrije loop gelaten. Daardoor kregen de Russen veel meer geld op de wereldmarkten voor een beetje minder energie.”

“Dus wij halen de broekriem aan, ervaren een tekort aan dit en dat, en het is allemaal voor niets? Dit alles voor niets?”

“Ik zou u graag zeggen dat dat niet het geval is. Maar het antwoord is, helaas, ja. Ja, onze sancties hebben niets anders gedaan dan de begroting van Poetin tot duizelingwekkende hoogten opdrijven.”

Vanuit Europa doet onze correspondent verslag.

Een vat wordt in brand gestoken bij het kantoor van de Moldavische president Maia Sandu, waar elektriciteits- en verwarmingsrekeningen worden verbrand: Slechts één procent van de inwoners zal in staat zijn zulke hoge rekeningen te betalen – de kosten van gas zijn in het land met meer dan 300 procent gestegen. Energie wordt een luxegoed. In 16 EU-landen, waaronder België, is de elektriciteitsrekening al hoger dan het minimumloon voor een hele maand.

“België is failliet. Dit is natuurlijk geen crisis die Poetin veroorzaakt heeft, maar een crisis die Europa zelf veroorzaakt heeft door te weigeren zijn eigen energie te produceren,” is de Antwerpse burgemeester ervan overtuigd.

De kosten voor nutsvoorzieningen in flatgebouwen, die helaas met gas verwarmd worden, zijn dit jaar al gestegen tot 2.500 euro per kwartaal. Het is belangrijk te begrijpen dat de elektriciteitsrekening hier niet bij inbegrepen is, die komt extra. Gezien de stijgende kosten van alle goederen en diensten, hebben de prijzen hun limiet nog niet bereikt. En waar die grens ligt, kan nog niemand raden. Volgens Belgische economen zal ongeveer 60 procent van de inwoners van het koninkrijk in een precaire situatie verkeren, 40 procent zal onder de armoedegrens vallen.

  Persconferentie van Poetin over Oekraïne, terrorisme, kunstmest en de energiecrisis in Europa

Door de droogte in Canada en Frankrijk is de populaire Franse mosterdsaus verdwenen. Op het internet wordt het aangeboden voor negen euro per potje, terwijl de werkelijke prijs ongeveer twee euro is. De mensen houden zich niet langer in met hun commentaar op het product.

Sommige bakkerijen besluiten nu de deuren te sluiten, naast het gas zijn ook de eieren duurder geworden, de prijs van boter is met 80 procent gestegen en die van melkpoeder met 50 procent tegen juli.

Nederland, de op één na grootste voedselproducent na de VS, kan de export deze winter sterk verminderen omdat het verwarmen van kassen duur is.

In de industrie waren de kunstmestfabrieken in heel Europa, van Litouwen tot Spanje, de eersten die getroffen werden. Zo heeft de grootste stikstofproducent van Europa, Yara, de productie van meststoffen in Italië, Frankrijk, België en Nederland stopgezet. Ook Nyrstal, de wereldleider in zink en lood, heeft de productie stopgezet.

Groningen in Nederland produceert geen aluminium meer. De glasfabrikant Duralex sluit zijn smeltovens vanaf november voor vier maanden. De staalindustrie in Slowakije, Polen, de Tsjechische Republiek, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk komt tot stilstand.

Een van de Franse fabrieken met een omzet van 20 miljoen euro zal volgend jaar alleen al aan energie 10 miljoen euro moeten uitgeven, terwijl dat twee jaar geleden nog maar 750.000 was. Het bedrijf wordt met sluiting bedreigd. Staalproducent Ascometal zal de productie twee keer stopzetten – telkens voor drie weken in november en december. Cristal d’Arques, dat glas en kristal maakt, heeft meer dan 1.500 werknemers op een driedaagse werkweek gezet, zijn gaskosten zouden van 18 miljoen euro tot 260 miljoen euro kunnen stijgen en zijn Europese productie wordt onrendabel.

“Het is tijd om een eind te maken aan de Groenen, die de energie-industrie in Duitsland en Frankrijk hebben vernietigd, en tot de tekorten hebben geleid. Wij hebben vrede nodig in Oekraïne, een einde aan de sancties tegen Rusland, dat is zelfmoord voor onze bedrijven. Ik begrijp niet welke waarden wij beschermen als wij gas uit Saoedi-Arabië of Qatar kopen waarvoor wij tien keer zoveel betalen,” zegt de Franse politicus Nicolas Dupont-Aignan.

  De NAVO bestaat 75 jaar... een oorlogsmachine die al lang over haar houdbaarheidsdatum heen is

In Frankrijk werden meer dan 30 zwembaden die door de particuliere onderneming Vert Marine werden geëxploiteerd gesloten – hun elektriciteitsrekeningen stegen van 15 tot 100 miljoen euro. Hetzelfde lot wacht de gemeentelijke zwembaden; de kosten worden exorbitant hoog. In Normandië zullen sommige scholen deze winter met brandhout verwarmd worden. De burgemeester van Montatre in het departement Oise heeft iedereen gevraagd niet meer te betalen voor elektriciteit, nu de prijzen per megawattuur de duizend euro hebben bereikt.

Het idee werd gesteund door de voormalige presidentskandidaat van de Communistische Partij, Fabien Roussel, die de Fransen tegelijkertijd opriep om de straat op te gaan: “De president durft ons te vertellen dat de welvaart voorbij is, dat de zorgeloze tijd voorbij is. In wat voor land leeft deze president van de republiek, terugkerend van zijn versterkte Chateau Breganson waar hij met zijn gezin en kleinkinderen op een jetski een rondje om zijn privé-zwembad heeft gemaakt? Hij is zich niet bewust van de problemen van de Fransen. Tien miljoen van onze medeburgers leven onder de armoedegrens, 12 miljoen staan op de rand van energiearmoede.”

President Macron, wiens opiniepeilingen aan het kelderen zijn, beweert dat de beste energie die is welke niet gebruikt wordt. En weer belt hij Zelensky op om solidariteit te betuigen en de verdere bewapening van Oekraïne te bespreken. Het gesprek duurde bijna anderhalf uur.

De Fransen zijn voor de tweede week op rij op straat. In Moldavië kondigen zij een nationaal protest aan. In de Tsjechische Republiek zijn ongeveer honderdduizend mensen in het centrum van Praag bijeengekomen om een halt toe te roepen aan de inflatie en de stijging van de elektriciteitsprijzen, en de Tsjechische boeren hebben aangekondigd dat zij hierna zullen staken. Hun Nederlandse collega’s protesteren, en met hen staken de spoorwegarbeiders, en de volgende landelijke actie in Nederland zal over vier dagen plaatsvinden.

Einde van de vertaling


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne wil dat Europa permanent van gastoevoer wordt afgeslotenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe terugtrekking van Izium – een katalysator voor “serieus beginnen” (+ video SITRAP Engelstalig ondertiteld)
Volgend artikelWereldwijde Force Majeure op komst die rechten, pensioenen en meer teniet kan doen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

46 REACTIES

 1. Het spoor had de stkingen opgeheven zij hebben bijna 10% loonsverhoging gehad. Tja nu de rest van het land nog bij gelijk trekken dan. Anders ook maar gaan staken.🔱🤨

  • Al die loonsverhogingen zorgen voor nog hogere kosten. Iedereen wil altijd maar meer en dat gaat ten koste van anderen.
   Vreselijk zuinig leven en minder voor jezelf willen is beter voor iedereen.

   • “Vreselijk zuinig leven en minder voor jezelf willen” is een overgave. Mensen zijn echt geen knip voor de neus waard. In plaats van het niet te aanvaarden volgen ze gedwee de opgelegde door groene extremisten overbodige en gefabriceerde maatregelen. Dit is waarom communisten de gulags konden vullen. Omdat niemand iets deed.

   • Ik hoorde dat Wim Hof ¨the ice man¨ gratis cursussen aanbiedt om komende winter het hoofd koel te houden. ongeveer 17 miljoen mensen hebben zich al ingeschreven… Wat ook een oplossing is nu al die vluchtelingen naar het noorden komen, dat wij naar het warme zuiden gaan, lekker warm en een heel lage energie rekening… Denk in mogelijkheden niet in obstakels…

   • de lonen zijn niet verantwoordelijk voor de prijsstijgingen…zelfs zonder loonsopslag blijven de prijzen stijgen….die opslagen hebben nauwelijks invloed..zeker als je weet dat de multinationals ettelijke miljarden euros winst per jaar maken…dus dat argument is bs….
    de ‘loonopslag’excuus is juist dat…een excuus om de aandacht weg te trekken van waar het probleem hem werkelijk ligt….de irrationele steun aan een nazistisch bewind in oekiestan bvb….de waanzinnige belastingsdruk om onze ‘politici’, regeringen enzovoort te onderhouden…het geld dat weggesmeten wordt aan ongebreidelde immigratie van kansenpareltjes…het gegok (en verlies) van onze regeringen van ons (pensioens)geld op de aandelen en stokmarkten, economische boycotten van het invoeren van levensnoodzakelijke basisproducten (gas bvb)…enzovoort enzovoort enzovoort…
    alleen idioten denken dat ‘loonsopslag’ verantwoordelijk is voor de prijsstijgingen….die trouwens niet ’s nodig zijn….daar de meeste producten nog steeds spotgoedkoop geproduceerd worden…..maar aan waanzinnig hoge prijzen verkocht worden (wederom…de ettelijke miljarden winsten dat (multi)nationals maken toont dit duidelijk aan)……
    jammer genoeg janken er ontzettend veel op sociale media, maar als er opgeroepen wordt de straat op te komen en hun ongenoegen te uiten hierover….hoor je ontzettend veel excuses over waarom ze NIET willen protesteren…dus de meesten hebben het aan hun eigen te danken, jammer genoeg voor mensen zoals ik die WEL actief zijn en protesteren, bekopen we het ook dank zij die onnozelaars

 2. @Greet (zij hebben bijna 10% loonsverhoging gehad.)

  PoePoe 10% loonsverhoging, om de boel even te sussen. en gas en licht gaat per maand met 70% omhoog. En dan je eten en drinken nog…. Alles word onbetaalbaar, wat natuurlijk de bedoeling is van die smerige landverraders. Hoe lang gaat het volk dit nog pikken ? Ik vrees het ergste…

 3. Trouwens Nederland is niet de 2de grootste voedselproducent, maar de 2de grootste exporteur van agrarische producten! Wat daar precies onder begrepen wordt weet ik niet, maar het is mogelijk dat daar ook bloemen en machines onder vallen. Ook een deel is gewoon handel. Buitenlandse producten die door Nederland worden ingevoerd worden ook weer door Nederland uitgevoerd.

 4. Mijn energie rekening momenteel € 211/maand… 4 kamer appartementje van 70m2
  En moest deze maand nog in de € 500,- bij betalen na jaarlijkse eind afrekening.
  Ben al aantal keren op demonstraties geweest, maar de meeste NL zijn lafbekken en laten zich als makke schapen scheren en kaal plukken. Het wordt tijd dat er mensen echt wakker worden en ook een keer opstaan en aangeven dat het een keer genoeg is! Als je ’s avonds een rondje door de wijken loopt of rijdt, zit de meesten voor de tv stomzinnige tv programma’s en Netflix etc te kijken, brain aids krijg je er van.

  • @Z >> (Ben al aantal keren op demonstraties geweest, maar de meeste NL zijn lafbekken en laten zich als makke schapen scheren en kaal plukken.)

   20 september, eigenlijk moet er elke dag van de week een demonstratie zijn tegen dit politieke verraders regime.
   Het houd niet op, niet vanzelf !!

  • televisie tell a vision , je word gehersenspoeld door de tv je krijgt heel veel info door reclame en andere bagger wat je niet nodig hebt.
   wij kijken zo nu en dan een filmpje en daar houd het mee op, radio luister ik niet meer, heerlijk kan het iedereen aanraden.
   weg met facebook en andere troep.

  • Ik vrees voor jou en voor vele van ons die in verzet zijn aan het kortste eind zullen trekken de schaapjes houden hun eigen ondergang stevig in hun handen dat is wat zij nu nog hebben de rest hebben zij aan hun grote leider ( SEKTE LEIDER RUTTE al gegeven en zij zullen straks bij ons wappies aan de deur staan om een korstje brood maar die zal ik hun niet geven dat is voor mijn trouwe hond die heeft meer fatsoen als de schaapjes.

  • Ja, wat dacht je van het op hun mobiel kijken, doorlopend, ze lopen en zitten als zombies door de wereld, ik heb al een paar x bijna een ongeluk gehad door die zombies, je krijgt nog een grote bek toe, geen wonder dat alles duurder wordt, de techneuten hebben dit gemaakt, alles slim en niet 1 TV maar soms 3 Tv’s in huis, zo ook met de computers enz., wat dacht je van de elektrische auto’s, ga zo maar door, wij zijn het niet maar degene die rijk willen worden met iets. Er is een techneut die dit alles uitgevonden heeft al in de vorige eeuw, wij zijn nu de dupe en ligt het aan ons. Iemand gaf al een domme opmerking over het licht 3 seconden langer aan te laten staan, zelf bakte ze wel een appeltaart en heeft de Tv de hele avond aan, nou, ik luister ook nergens meer na, ook niets aan in huis en id.. heel rustig, zo leef ik al jaren, van die domme programma’s wordt je alleen maar dommer en slaafs, erger nog een schaap, je begrijpt wel wat ik bedoel. Ik wens je een mooie dag toe, Annemieke

 5. Ik jog al maanden op vrijdag en zaterdag avond rond een uur of 22:00. Geen sterveling op straat inderdaad.Compleet uitgestorven. Als je huiskamers in kijkt tijdens lopen zie je vaak zelfde zenders en allemaal zombies op de bank zitten of jeugd in kromme houding achter hun nieuwste smartphone. Kansloos. Ik betaal helemaal niks dan maar kou trotseren laat mij niet afpersen door die leugenaars. Nederland heeft 1 vd grootste gasvelden ter wereld en rest komt via Den Helder binnen van eigen Platforms. We zijn geheel onafhankelijk als het moet maar worden hartst geknepen door de verachtelijke EU. Het stiekeme 3e/4e Reich.

  • Ik vind dit ook zo erg dat het grote gros gewoon zo verschrikkelijk blind is, we worden zo ongelofelijk genaaid .

   Dat tuig uit den haag zit je gewoon openlijk te treiteren, diesel prijs hoger dan de benzine, hoge energiekosten terwijl het ook ONS gas is.
   De doodstraf is nog te mild voor dat tuig.

   Ik hoop echt dat de spuitjes hun werk doen ik ben het overgrote deel van die schapen zo zat.

 6. Al maanden bekend dat we door de hoge energiekosten naar de k…gaan.
  Dus niks nieuws onder de zon.
  Zolang we kunnen tik-tokken en de Meilandjes kunnen kijken is er niets aan de hand.
  De energierekening is voor later.
  Demonstreren?
  Daar word den haag niet warm voor.
  De beuk moet erin.
  Die with your boots on.

  • Toen was er echt meer beweging en leven op straat vooral weekenden, scootertje hier brommertje daar, feestje zus, samenscholing daar, beetje kattekwaad erbij onder jongeren. Snap die technocraten wel dat ze deze generatie een metaverse in willen duwen, ze staan er half in namelijk. Alleen nog klein zetje nodig. In mijn tijd was ze dit nooit gelukt hadden we nog echt complete volksbuurt opstanden voor kleinere “drang” ,”dwang” maatregelen. Hele groepen jong en oud tegen ME. Nu kansloos zit m in het voedsel, allemaal sojaboontjes geworden. Vooral laatste 2,5 jaar wordt toevoegingen opgevoerd in brood,boter etc. Krijg je transhumanisme en zwakke controleerbare populatie.

 7. Ik doe niet mee schaapjes ik ben een mens dat armoede aan zijn lijft heeft mee gemaakt maar dat was later mijn drijfveer om te gaan werken en opbouwen van ons vernielde land voor een paar gulden in de week, maar ik zei ik wil straks ook een gezin en wil dat mijn kinderen het beter zullen hebben dan ik, ik heb mede gestaakt om beter arbeid rechten te krijgen en dat onze kinderen in een betere tijd zouden opgroeien maar als ik nu kijk is het allemaal voor niets geweest de elite zijn met ons geld ervan door en wij inclusief onze kinderen hebben het naar kijken, ik zou zeggen slaap lekker allemaal verder.

 8. Ach ja ze hebben t ons gewoon gezegd, dus niet zeuren, BBB, build back better. Dat betekend eigenlijk zoiets als: terug naar af, of afbreken, en dat is noh net wat ze aan t doen zijn, duidelijk?

 9. Nieuwe maand tarief energie rekening van een klant waar ik dinsdag was: € 425,- / maand.
  Vanmiddag kwam iemand wat bij mij ophalen wat ik via marktplaats had aangeboden, zijn nieuwe maand tarief € 590,- / maand.
  Vandaag visje gehaald bij de visboer, zijn nieuwe maand tarief is € 870,- / maand (van zijn woning).
  Hij geeft het nog een half jaar, is heel Nederland failliet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in