Amerikaanse Ministerie van Defensie, Pentagon © Wiyre Media / Flickr (CC BY 2.0)

Terwijl de Democraten het ontslag van Trump van hoge Pentagon-functionarissen beschouwen als het begin van een staatsgreep, geloven veel politieke analisten dat ze een aanstaande terugtrekking van de VS uit Afghanistan aankondigen.

Democraten en hun bondgenoten zeggen dat ze zich grote zorgen maken dat het ontslag van president Donald Trump van topfunctionarissen op het defensiehoofdkwartier Pentagon een voorbereiding zou kunnen zijn op een militaire staatsgreep.

Anderen vinden het waarschijnlijker dat de president door zijn acties de weg wil vrijmaken voor een definitieve militaire terugtrekking van de VS uit Afghanistan – in overeenstemming met zijn verkiezingsbelofte in de aanloop naar de verkiezingen van 2016.

Naast minister van Defensie Mark Esper, die Trump maandag heeft ontslagen, zijn nu de stafchef van Espers, Jennifer Stewart, stafchef James Anderson en hoofd van de inlichtingendienst Joseph Keman, ontslagen.

Zij zijn vervangen door Christopher Miller, hoofd van de National Security Council (NSC), voormalig NSC deputy chief Kash Pater, General Anthony Tata en voormalig NSC deputy chief Ezra Cohen-Watnick.

De zuivering en de benoeming van functionarissen, in de mainstream media algemeen omschreven als “Trump-loyalisten”, heeft de Democraten en neoconservatieven ertoe aangezet de president ervan te beschuldigen een staatsgreep te beramen tegen Joe Biden, die reeds de overwinning heeft uitgeroepen bij de van fraude beschuldigde verkiezingsuitslag van 3 november.

“Trump wil de democratie afschaffen en zich installeren als dictator”

Professor Michael Klare, die voor The Nation schrijft, gelooft dat Trump misschien wel gemotiveerd is door wrok tegen mensen die hem ontrouw zijn geweest.

Hij merkt op dat Miller betrokken is geweest bij geheime operaties met Amerikaanse speciale strijdkrachten in stedelijke omgevingen in Irak en Afghanistan.

  Facebook's AI robots zullen de hele mensheid vernietigen als ze niet gestopt worden

Democraten zouden moeten beginnen naar concreet bewijs te zoeken dat de zuivering in het Pentagon “gemotiveerd is door een geheim plan van het Witte Huis om het Amerikaanse leger te gebruiken om een illegale operatie te steunen die gericht is op het afschaffen van de democratie en het installeren van Trump als dictator”, waarschuwt Klare.

De benoeming van woensdag van de gepensioneerde legerkolonel Douglas Macgregor als senior adviseur van Miller wijst echter in een heel andere richting, aldus Russia Today.

Het werd voor het eerst gemeld door de nieuwswebsite Axios en later bevestigd door het Pentagon in een verklaring, waarin werd opgemerkt dat Macgregors “decennia aan militaire ervaring zal worden gebruikt om te helpen bij de voortdurende implementatie van de prioriteiten van de president voor nationale veiligheid”.

Macgregor staat bekend om zijn pleidooi voor een dringende terugtrekking van de VS uit Afghanistan – iets wat Trump vorige maand verklaarde dat hij dit jaar met Kerstmis wil zien gebeuren, vóór de deadline van 2021 – en dat is voorzien in de Amerikaanse vredesovereenkomst met de Taliban.

“De president is van mening dat het neoconservatisme het Amerikaanse volk heeft verraden”

De website Intercept citeert een anonieme Pentagon-functionaris, die zegt dat de zuiveringen van het Pentagon bedoeld zijn om de oppositie van carrièrebureaucraten en het militair-industriële complex tegen het beleid van Trump te overwinnen.

“De president krijgt de controle over het Department of Defence [Ministerie van Defensie] terug. Dit is de wedergeboorte van het buitenlands beleid. Dit is het buitenlands beleid van Trump”.

“Dit komt omdat de president vindt dat het neoconservatisme het Amerikaanse volk heeft verraden”, voegt hij eraan toe.

  16 Amerikaanse deelstaten volgen nu de wetenschap - stoppen lockdowns en mondskapjesplicht

Hij beloofde de “eindeloze oorlogen” te beëindigen

In 2016 voerde Trump campagne om een einde te maken aan de “eindeloze oorlogen” in het Midden-Oosten. Binnen enkele maanden escaleerde hij ze in plaats daarvan: Hij liet Afghanistan bombarderen en stuurde ook raketten naar Syrië – volgens sommigen na sterke overreding door het Pentagon.

Toen het grondgebied van IS eenmaal was ingenomen, drong hij krachtig aan op een volledige terugtrekking uit Syrië, Afghanistan en Irak – en stuitte vervolgens op tegenstand van het Pentagon.

Zijn eerste minister van Defensie, Jim Mattis, nam eind 2018 ontslag vanwege de kwestie Syrië, waarin Mattis zich verzette tegen een terugtrekking van de VS.

De meeste Amerikaanse troepen werden vervolgens teruggetrokken onder leiding van de door Trump aangestelde Patrick Shanahan.

Veel Amerikaanse troepen werden in 2019 uit Irak teruggetrokken – er bleven echter nog enkele troepen achter.

In februari van dit jaar werd een vredesakkoord met de Taliban ondertekend, na bijna 20 jaar oorlog die in de Verenigde Staten zwaar bekritiseerd wordt.

Veel politieke analisten zijn van mening dat het de consequente lijn van Donald Trump is om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit oorlogen op andere continenten die achter zijn zuiveringen in het Pentagon schuilt, die, zo wordt aangenomen, voorbereidingen zijn voor een op handen zijnde volledige terugtrekking van de VS uit Afghanistan.

Trump is de eerste Amerikaanse president in 40 jaar die niet een nieuwe oorlog is begonnen – Democraten verontwaardigd

Vorig artikelMinder dan de helft van het Amerikaanse volk gelooft dat Biden heeft gewonnen
Volgend artikelDemocraten lanceren “Trump Accountability Project”: Trump mensen op de zwarte lijst – mogen geen baan krijgen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in