Kiev heeft tot nu toe 30 drones, 10 helikopters, vier straaljagers, drie schepen en meer dan 50 manschappen verloren in mislukte pogingen om Slangeneiland in te nemen, heeft het Russische Ministerie van Defensie bekendgemaakt. Aangespoord door Britse adviseurs heeft president Volodymyr Zelensky persoonlijk opdracht gegeven tot de aanval en wilde hij tegen 9 mei een overwinning zien, zo meldden de media onder verwijzing naar veiligheidsbronnen, meldt RT.

Een andere Bajraktar TB-2 gevechtsdrone, een Turkse import, werd dinsdag boven het eiland neergeschoten, zei generaal-majoor Igor Konasjenkov, de woordvoerder van het Russische leger. Dat maakt negen Bajraktars die sinds zaterdag boven Snake Island vernietigd zijn, zo wees hij erop.

Russische troepen hebben dinsdag nog drie lichamen van Oekraïense aanvallers ontdekt die op het strand zijn aangespoeld, voegde Konasjenkov eraan toe, voor een totaal van 27 soldaten van de speciale strijdkrachten en het nationalistische bataljon die op het eiland zelf zijn omgekomen.

Tijdens de briefing van maandag over de gevechten op het eiland zei Konasjenkov dat de Oekraïense strijdkrachten drie Su-24 bommenwerpers, één Su-27 gevechtsvliegtuig, vier helikopters en drie Centaur-klasse aanvalsschepen hadden verloren. Dinsdag verduidelijkte hij dat er zaterdag drie Mi-8 troepentransportschepen en één Mi-24 aanvalshelikopter zijn neergeschoten, terwijl er later nog eens zes op de grond bij Odessa werden vernietigd, voor een totaal van tien.

“Dit avontuur is voor Oekraïne op een ramp uitgelopen,” zei Konasjenkov, eraan toevoegend dat de “ondoordachte PR-actie” van het Kievse regime om Slangeneiland tegen Overwinningsdag in te nemen, geleid heeft tot de zinloze dood van meer dan 50 Oekraïense elitetroepen, en van piloten en bemanning van de vernietigde vliegtuigen en vaartuigen.

Oekraïne wil dat Europa permanent van gastoevoer wordt afgesloten

Konasjenkov noemde de poging om het eiland in te nemen een public-relationsstunt, “vanuit militair standpunt gezien zinloos”.

Zelensky gaf persoonlijk opdracht tot de aanval, waarbij hij de Oekraïense generale staf overrulede, vertelde een Russische militaire bron aan Sputnik. Een andere bron vertelde aan TASS dat Zelensky’s bevel kwam op aandringen van Britse adviseurs in Kiev. De bedoeling van de stunt was om tegen 9 mei een overwinning op te eisen, en symbolisch de parade van Moskou te laten verregenen ter viering van de nederlaag van de Sovjet-Unie tegen nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

MSM oorlogspropaganda: “Snake Island” verhaal valt in duigen nadat video toont dat Oekraïense soldaten levend in krijgsgevangenschap zijn

3 REACTIES

  1. Jammer van de 3 Centaur boten, er waren er 8 gepland, 2 gebouwd waarvan 1 status onbekend en 1 onder constructie, het schijnd dat het project gestopt werd door een crimineel onderzoek.
    Dus laten we het bij 3 boten houden.
    Het schijnd dat de amerikanen flink wat aan het leveren zijn op het moment, kleine aanvalsboten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here