Met het oog op de mogelijkheid dat Kiev uiteindelijk F-16’s krijgt, is het tijd om de merites van de beoordelingen van beide partijen tegen elkaar af te wegen om een beter idee te krijgen of die van het Kremlin of die van het Pentagon in dat scenario de werkelijkheid beter zal weergeven, schrijft Andrew Korybko,

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Grushko waarschuwde onlangs dat de mogelijke levering van F-16’s aan Kiev door het Westen “gepaard gaat met kolossale risico’s” voor dat de facto Nieuwe Koude Oorlogsblok, waarna zijn baas minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dit scenario omschreef als “een onaanvaardbare escalatie”. De beoordeling van het Kremlin botst met die van het Pentagon, wiens luchtmachtchef Frank Kendall vorige week beweerde dat “het geen dramatische verandering zal zijn… voor hun totale militaire capaciteit.”

De steun van Biden op de G7-top voor het trainen van Oekraïense piloten om met F-16’s te vliegen en de plannen van sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, om een zogenaamde “straaljagercoalitie” samen te stellen voor hun Oost-Europese proxy, suggereren dat deze tegengestelde voorspellingen na enige tijd op de proef zullen worden gesteld, tenzij er eerst een staakt-het-vuren wordt bereikt. Gezien deze mogelijkheid is het tijd om de merites van de beoordelingen van beide partijen tegen elkaar af te wegen om een beter idee te krijgen of die van het Kremlin of die van het Pentagon in dat scenario de werkelijkheid beter zal weergeven.

De uitleg van Sky News die zondag werd gepubliceerd biedt een goed uitgangspunt om deze vraag te beantwoorden. Volgens militair analist Sean Bell zal Kiev waarschijnlijk oude F-16’s ontvangen die “sterk afhankelijk zijn van reserveonderdelen” en dringend moeten worden bijgewerkt met moderne apparatuur. “Alles minder” dan “moderne lucht-luchtraketten gekoppeld aan een moderne F-16 radar”, die volgens hem “een geloofwaardige bedreiging zouden vormen”, “dreigt de Russische luchtmacht te versterken.”

Alvorens tot zijn conclusie te komen, liet Bell de lezers ook weten dat “Naast radar hebben moderne gevechtsvliegtuigen ook ultramoderne elektronische oorlogsvoering, verdedigingsmiddelen, infraroodsensoren, link-16 datalinks en een computersysteem nodig om de nieuwste generatie hoogtechnologische lucht-naar-lucht- en lucht-naar-grondwapens te programmeren en af te leveren”, om nog maar te zwijgen van “getrainde piloten en grondpersoneel, wapens, reserveonderdelen, grondplanningsfaciliteiten, inlichtingen en een reeks ondersteunende infrastructuren.”

  Operatie Klauwzwaard: Erdogan's grote nieuwe spel in Syrië

Het is duidelijk dat het voor het Westen een herculische taak zal zijn om van Kievs mogelijke F-16 vloot een geduchte uitdaging te maken voor Ruslands veel modernere vloot, die al wordt bemand door zeer ervaren piloten. De bewering van Kendall dat het geen game-changer zal zijn, wordt hierdoor bevestigd. Niettemin is Kiev naar verluidt van plan de F-16’s te bewapenen met Zweeds-Duitse Taurus-raketten die Moskou kunnen bereiken met hun maximale bereik van 500 kilometer, hoewel het onduidelijk is of ze die zullen krijgen.

Zelfs als ze die krijgen, betekent dat nog niet dat ze door de Russische luchtafweer kunnen breken. Mochten zij er echter in slagen doelen in de buurt van of in de hoofdstad van die grootmacht te treffen, dan zou dat door hen en hun aanhangers zeker worden opgevat als een soft power coup. Dit geldt vooral als er geverifieerde beelden opduiken van een F-16 die een veel moderner Russisch vliegtuig neerhaalt. Beide scenario’s zijn echter onwaarschijnlijk, maar hun politieke betekenis verklaart ten dele waarom Kiev deze vliegtuigen zo graag wil hebben.

De andere reden voor het verkrijgen van deze systemen is dat zij “de commandocentra en logistieke netwerken van de Russische strijdkrachten kunnen aanvallen” in de voormalige Oekraïense regio’s die Kiev als de zijne beschouwt, aldus hun luchtmachtwoordvoerder Joeri Ignat. Hoewel het voor hen natuurlijk beter is om meer dan minder capaciteit beschikbaar te hebben, zou dit gebruik van de F-16’s ook geen game-changer zijn en zelfs contraproductief kunnen zijn voor de soft power van het Westen als Rusland ze uiteindelijk neerschiet.

Anderzijds zijn er nog steeds plausibele redenen waarom het Kremlin de overdracht van deze vliegtuigen aan Oekraïne door het Westen als een onaanvaardbare escalatie zou beschouwen. Om te beginnen is dit de zoveelste eenzijdige escalatie door de NAVO in haar proxy-oorlog met Rusland, wat Moskou ertoe zou kunnen aanzetten te reageren op een manier die het conflict dichter bij nucleaire vuurgevechten dreigt te brengen. Het Kremlin zou zich gedwongen kunnen voelen ernstiger dan gewoonlijk te reageren om “zijn gezicht te redden” nadat opnieuw een van zijn “rode lijnen” is overschreden.

  De Russische oorlogsstrategie is totaal anders dan wij denken

De VS daagt Rusland in feite uit om dat te doen, volgens een interpretatie van het recente rapport van Politico. Volgens hun anonieme overheidsbronnen “maken het Pentagon, inclusief militaire topfunctionarissen, zich al lang zorgen over de mogelijkheid van escalatie aan Russische zijde als het Westen een stap zet als het geven van F-16 capaciteiten aan Oekraïne. Maar Blinken heeft het afgelopen jaar opgemerkt dat Rusland zelden verder escaleert dan retoriek, zelfs nu het Westen meer militair aanbod in Oekraïne heeft geïntroduceerd.”

Russische beleidsmakers zouden daarom kunnen berekenen dat ze eindelijk iets zinvols moeten doen om hun ongenoegen kenbaar te maken als deze laatste “rode lijn” wordt overschreden, vooral als Moskou door de F-16’s wordt gebombardeerd en/of er gecontroleerde beelden opduiken van het neerhalen van een van hun jets. De kans daarop wordt nog groter als enkele van die vliegtuigen in het geheim worden gemoderniseerd. In dat geval dreigt Rusland een lachertje te worden als er niets serieus wordt ondernomen, waarna nog meer escalaties kunnen volgen.

Behalve dat het Kremlin mogelijk voor dit specifieke dilemma staat, is er nog een andere reden waarom het de mogelijke overdracht van deze vliegtuigen aan Oekraïne door het Westen onaanvaardbaar vindt, namelijk de kans dat ze in NAVO-staten worden gestationeerd en/of worden bemand door “vrijwillige piloten” van de NAVO. Het eerste scenario zou al provocerend genoeg zijn, maar zou tot een ongekende crisis kunnen leiden als die in de NAVO gestationeerde F-16’s worden gebruikt om het Russische grondgebied van vóór 2014 te bombarderen.

Voor het tweede scenario zouden vrijwel zeker de modernste F-16’s worden gebruikt, aangezien de NAVO waarschijnlijk niet het leven van haar “vrijwillige piloten” op het spel wil zetten door hen te laten vliegen met verouderde doodskisten. Bovendien zouden deze vliegtuigen dan waarschijnlijk in een NAVO-lidstaat worden gestationeerd voor extra bescherming, ook al worden ze alleen gebruikt om doelen te raken boven het luchtruim of in het gebied dat Kiev als het zijne beschouwt. Net als bij het eerste scenario zou dat al een grote provocatie zijn, laat staan als ze worden ingezet om Russisch grondgebied van voor 2014 te bombarderen.

  Tucker Carlson pleegde 'verraad' door Russische president Vladimir Poetin te interviewen... en de wereld vond het geweldig!

Voor alle duidelijkheid: er is niets geloofwaardigs in het publieke domein dat erop wijst dat deze laatste twee worst-case scenario’s worden overwogen, maar het is waarschijnlijk de bezorgdheid van het Kremlin dat de mogelijke overdracht van F-16’s aan Oekraïne door het Westen tot deze escalaties zou kunnen leiden, dat het dit onaanvaardbaar vindt. Russische beleidsmakers verwachten waarschijnlijk dat elke terughoudendheid om hun ongenoegen over de overschrijding van die laatste “rode lijn” op betekenisvolle wijze kenbaar te maken, het Westen zal aanmoedigen om uiteindelijk te overwegen precies dat te doen.

Zij willen natuurlijk niet voor het dilemma komen te staan dat zij zich verdoemd voelen als zij een dergelijk signaal afgeven door ter afschrikking te escaleren, en evenzeer verdoemd zijn als zij dat niet doen. In beide gevallen zijn de gevolgen onvoorspelbaar en zou alles uit de hand kunnen lopen, vandaar dat zij er de voorkeur aan geven dat Kiev helemaal geen F-16’s krijgt. Niemand kan dus met zekerheid zeggen wat er uiteindelijk zal gebeuren, en daarom maken veel waarnemers zich zorgen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Scott Ritter: F-16 naar Oekraïne sturen zal een terugslag veroorzakenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAmerikaanse acteur en filmmaker Ricky Schroeder onthult gruwelijke wereldwijde satanische sekte die hij in Hollywood heeft meegemaakt (Video)
Volgend artikel“Het beste geld dat we ooit hebben uitgegeven”: Genocide is het ware doel van Amerikaanse investeringen in Oekraïne (Video)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

  1. simpel…iedere ‘natobasis’ dat gebruikt wordt voor het opstijgen en landen van die f-16’s of 14’s…plat bombarderen…die bases worden gebruikt om oorlog te voeren tegen rusland? beschouw ze dan ook als zo….
    stuur NATO een officiële verwittiging in die richting eerst….
    ’s kijken of NATO dan bereid is te escaleren….

    • zo is het, ik denk dat het ‘goed’ is dat hij blijft zitten, je weet dan met wie je spreekt ipv bv een western puppet geplaatst door creeps ala US/UK/foute-Globalisten e.d.

  2. “We maken ons zorgen dat de Russen gaan escaleren als het westen een stap te ver gaat”.
    Laat dat even doordringen. Maar ondertussen wel doorgaan met steeds verder escaleren. Verraderlijke klootzakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in