In samenhang met de verwoestingen van de racistische Black Lives Matters en Antifa drie maanden geleden, stemde de gemeenteraad van Minneapolis, de grootste stad in de staat Minnesota, voor de ontmanteling van de politie. Nu de stad door een misdaadgolf is getroffen, eist men dat de politie moet ingrijpen.

Deze zomer stemden het Democratische stadsbestuur ervoor om meer dan een miljoen dollar uit het politiebudget te halen om in plaats daarvan “violence interrupters” (“geweldonderbrekers”) in te huren, die in plaats van de politie potentieel gewelddadige situaties tot bedaren zullen brengen.

De beslissing werd genomen in de nasleep van de protesten na de dood van George Floyd in verband met een politie-interventie in de stad deze zomer, die later het gevolg bleek te zijn van een overdosis en niet van vermeend politiegeweld.

Jurist bevestigt: George Floyd stierf aan een overdosis, niet aan politiegeweld

Tsunami van geweldsdelicten

Het resultaat van het nieuwe Department of Community Safety van de stad is een gigantische toename van gewelddadige misdaden zoals mishandeling, roofoverval en moord. Reeds in augustus waren er in de stad meer moorden gepleegd dan in heel 2019.

Nu vragen steeds meer inwoners van de stad zich af waar de politie is als ze hulp nodig hebben en alarmoproepen naar 911 niet worden beantwoord.

Tijdens een bijeenkomst met politiechef Medaria Arradondo op dinsdag vroegen verschillende bestuursleden, die eerder hun steun hadden uitgesproken voor de ontmanteling van de politie, hoe de situatie moest worden opgelost.

Meer ressources

Een van de drijvende krachten achter de beslissing om minder geld aan de politie te geven is raadsvoorzitter Lisa Bender. Zij heeft eerder verklaard dat het “witte privilege” was om in een noodsituatie de politie te kunnen bellen.

Peiling: meer dan de helft van Amerikaanse militaire gezinnen wil geen Covid-19 vaccin

Nu beschuldigt ze de politie ervan dat ze opzettelijk geen mensen arresteert die misdaden plegen. Tegelijkertijd eisen steeds meer van haar collega’s dat de politie in actie komt en meer ressources krijgt.

In 2020 hebben ongeveer 100 politieagenten hun dienst verlaten of verlof genomen.

Zwarte vrouw weigert om stewardess haar op het vliegtuig te laten passeren vanwege “wit privilege”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here