Wagner-soldaat neemt foto van de ruïne in Soledar

Andriy Zagorodnyuk, voormalig minister van Defensie van Oekraïne, en Eliot Cohen, Arleigh Burke Chair in Strategy at the Center for Strategic and International Studies, stellen in een nieuw Foreign Affairs opiniestuk een nauwkeurige diagnose van een centrale kwaal in het Oekraïense beleid van het Westen: de regering Biden en haar Europese tegenhangers zijn er niet in geslaagd hun eindspel voor deze oorlog te formuleren. Drie jaar na het conflict is de westerse planning nog steeds strategisch gezien een stap achteruit – Kiev helpen is een doel op zich geworden, los van een coherente strategie om de oorlog tot een einde te brengen, schrijft Mark Episkopos.

Maar de “overwinningstheorie” die Zagorodnyuk en Cohen presenteren om de strategische malaise waarin het Westen zich bevindt te vervangen, is opmerkelijk genoeg nog gevaarlijker en ondoordachter dan de status quo. De auteurs roepen het Witte Huis op om de oorlogsdoelen van Kiev volmondig te steunen: namelijk het verdrijven van alle Russische troepen van de Oekraïense grenzen van 1991, inclusief de Krim, het onderwerpen van Russische functionarissen aan tribunalen voor oorlogsmisdaden, het eisen van herstelbetalingen van Moskou en het bieden van “langetermijnveiligheidsregelingen” aan Oekraïne. Anders gezegd, het Westen moet zich tot niets anders verplichten dan de totale en onvoorwaardelijke nederlaag van Rusland op het slagveld.

Hoe moet Oekraïne, met zijn gehavende leger, instortende demografie en economie die volledig afhankelijk is van Westerse geldinjecties, deze verheven taak volbrengen? Door meer van hetzelfde te doen, maar dan op grotere schaal. Zagorodnyuk en Cohen schrijven meer dienstplicht voor, ook al blijkt uit peilingen dat een meerderheid van de Oekraïense mannen zegt niet bereid te zijn om te vechten; meer aanvallen op de infrastructuur op Russisch grondgebied, ook al zijn er geen aanwijzingen dat dergelijke aanvallen een deuk hebben geslagen in de Russische energieproductie of militaire productie; hernieuwde tegenoffensieven ondanks de rampzalige en vreselijk dure mislukking van de poging van vorig jaar; nieuwe sancties ondanks de aanhoudende economische groei van Rusland ondanks dat het het meest gesanctioneerde land ter wereld is; en het bedreigen van Ruslands controle over de Krim met ideeën over “luchtsuperioriteit” die niets te maken hebben met de huidige dynamiek en het waarschijnlijke verloop van de oorlog.

  Let op: Ze leggen ALLEMAAL het fundament ... Wij zijn in gevaar

Hier wordt onthuld dat de “overwinningstheorie” van de auteurs eigenlijk gewoon een herhaling is van oudere beleidsideeën die al door het Westen worden nagestreefd, ook al is dat niet met de intensiteit die Zagorodnyuk en Cohen zouden willen. Dit is de middeleeuwse overwinningstheorie van de bloedzuigerarts. Het probleem is niet dat de onderliggende behandeling niet werkt, verkondigt de arts terwijl zijn patiënt hijgt en naar adem snakt, zich ternauwernood vastklampend aan het leven, maar dat hij niet genoeg bloedzuigers heeft gebruikt. Natuurlijk zijn al zijn collega’s het daarmee eens, want ze werken met dezelfde verkeerde aannames.

Het individuele beleid dat de auteurs voorstellen is al lang in diskrediet gebracht. Ik heb op deze pagina’s een essay geschreven over het falen van de sancties tegen Rusland en de bredere implicaties voor het Amerikaanse beleid. Mijn collega’s George Beebe en Anatol Lieven hebben tot in detail aangetoond dat er niet alleen geen haalbare militaire weg naar de overwinning in Oekraïne is, maar dat er ook alle reden is om aan te nemen dat de latente voordelen van Rusland in mankracht en vuurkracht nog groter zullen worden en dat de positie van Oekraïne de komende weken en maanden verder zal verslechteren.

Cohen en Zagorodnyuk geven toe dat de positie van Rusland vandaag de dag veel sterker is dan in de lente van 2022, maar blijven volhouden – zich daarbij baserend op ongefundeerde, schromelijk optimistische inschattingen van Russische verliezen en tactieken – dat Rusland te kampen heeft met verlammende materiële nadelen en chronisch niet in staat is om grote delen van het Oekraïense grondgebied in te nemen. In feite, zoals opgemerkt door U.S. Army Gen. Christopher Cavoli, NAVO’s Supreme Allied Commander Europe, is het Russische leger vandaag de dag aanzienlijk groter dan aan het begin van de invasie van Oekraïne in februari 2022. Het heeft ook waardevolle ervaring opgedaan op het slagveld, die alleen kan komen van het vallen en opstaan dat inherent is aan het voeren van jaren van slopende oorlogvoering met hoge intensiteit, en het heeft zijn militair-industriële basis bijeengebracht om het Westen duidelijk te overtreffen in de productie van artilleriegranaten. De Russische strijdkrachten rukken niet snel op in het oosten en zuidoosten omdat de strategie van Rusland niet is om grote stukken Oekraïens land in te nemen of de grote steden te belegeren, maar om de Oekraïense strijdkrachten langzaam terug te dringen door gebruik te maken van zijn vuurkrachtvoordeel om ze op meerdere punten langs de contactlijnen uit te schakelen.

  Kievse troepen doen nieuwe pogingen om op te rukken, lijden meer verliezen (Video's)

Het is waar dat de Oekraïense strijdkrachten verschillende verliezen hebben toegebracht aan de Russische Zwarte Zeevloot, maar deze oorlog wordt niet beslist op zee en er is geen manier om deze successen om te zetten in betekenisvolle winst tegen Russische strijdkrachten op de grond. Het vernietigen van de brug over de Straat van Kertsj, die de Krim met het Russische vasteland verbindt – hoewel het een symbolische coup voor Oekraïne en een psychologische klap voor Moskou zou zijn – zou een minimale invloed hebben op het vermogen van het Russische leger om zijn logistiek in Oekraïne op peil te houden, een feit dat door het Witte Huis wordt erkend.

Aan de gebrekkige beleidsvoorstellen van de auteurs ligt een diepere overtuiging van de superioriteit van het Westen ten grondslag: “In deze oorlog zijn de middelen, fondsen en technologie allemaal in het voordeel van het Westen… Rusland heeft gewoonweg niet de militaire kracht om een door het Westen gesteund Oekraïne te verslaan en dus ligt zijn enige hoop in het manipuleren van de Westerse bezorgdheid,” schrijven ze.

Het Westen is ordes van grootte rijker dan Rusland, maar de afgelopen drie jaar hebben aangetoond dat dit verschil in rijkdom niet gemakkelijk of snel kan worden omgezet in de concrete militaire capaciteiten die Oekraïne nodig heeft om de Russische troepen op het slagveld te verslaan. Het Westen kan niet de nodige mankracht tevoorschijn toveren om deze oorlog jarenlang te blijven voeren, tenzij het rechtstreeks ingrijpt. Ondanks hun enorme latente rijkdom beschikken de VS momenteel niet over de productie die nodig is om het gebruik van de granaten in Oekraïne op de korte tot middellange termijn op peil te houden, hun eigen uitgeputte voorraden aan te vullen en hun verplichtingen aan andere partners in het Midden-Oosten en Azië-Pacific na te komen. Het ontwikkelen van een defensie-industriële basis die robuust genoeg is om al deze taken op zich te nemen zal waarschijnlijk jaren duren, tijd die Kiev niet heeft.

  Russische Special Forces tonen hun operaties in Oekraïense achtergebieden (Video's 18+)

Westerse leiders hadden al veel eerder een samenhangende overwinningsleer moeten formuleren – een theorie die rekening houdt met de afwegingen en beperkingen waarmee Kiev en zijn medestanders worden geconfronteerd in plaats van deze terzijde te schuiven in hun streven naar maximalistische doelstellingen op het slagveld die steeds verder afstaan van de realiteit ter plaatse. Dit betekent niet dat men zich moet neerleggen bij de onvoorwaardelijke overgave van Oekraïne. Maar het vereist wel dat beleidsmakers erkennen dat er geen haalbare weg is naar een onvoorwaardelijke nederlaag van Rusland en dat ze hun denken over het beëindigen van de oorlog daarop afstemmen. Het is nog niet te laat om de oorlog te beëindigen onder voorwaarden die de soevereiniteit van Oekraïne garanderen en tegelijkertijd de belangen van de VS bevorderen. Het Westen heeft nog steeds aanzienlijke invloed op en buiten het slagveld, maar de sleutel om deze invloed effectief aan te wenden is om eindelijk af te stappen van een zero-sum framing van de overwinning die leiders ervan weerhield om over te stappen op een meer pragmatische, strategisch wendbare aanpak.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Hebben Amerikaanse boots het lef om Moskou aan te vallen? Het antwoord is duidelijkVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEuropa vervaagt en wordt een ‘verloren continent’
Volgend artikelSCRIPTED: Nieuwe vaccins zijn al ontwikkeld en opgeslagen voor een grieppandemie die nog niet eens bestaat
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. op de dag dat het regent en sneeuwt tegelijk zal rusland europa pletten of het dit jaar zal worden dat weet ik natuurlijk ook niet maar om de oorlogstrom te horen van de eu en vs zou het zo maar kunnen.
  zou de helderziende gelijk krijgen dat engeland in de golven verdwijnt?
  brussel zal een kernbom krijgen gratis en voor niets.

  de helderziende zei ik ben blij dat ik het niet mee zal maken want het is verschrikkelijk.
  etc.etc.

  • Een vredestop zonder Rusland is natuurlijk gewoon een onzintop,die kleine Joodse dwerg moet gewoon lekker in Israel gaan wonen en de Slavische volken met rust laten,moet jij eens zien hoe snel er dan vrede komt!

 2. “Het Westen is ordes van grootte rijker dan Rusland”???
  Het hele Westen zit tot over hun oren in de schulden, waar ze nooit meer uit geraken.

  • Hey Frank, wat ik daaraan nooit echt begrepen heb is dat ieder land schulden heeft, elkaars staatsobligaties hebben enz.
   Dus bij wie hebben we eigenlijk schulden?
   Niemand heeft er geld bij mij geleend dus wat mij betreft kun je die schulden gewoon “opheffen” want de gewone burgers zal dat niet treffen

   • Ik had het over schulden van landen en niet over schulden van burgers die bij een bank geld geleend hebben. Dit is totaal verschillend.
    En dan zijn er nog heel wat onderverdelingen. Een burger kan bvb een hypoteeklening krijgen. En wat gebeurt er als die niet verder afbetaald. Wat denk je?
    Ik ga hier niet verder op in.
    Er is op internet genoeg info te vinden over wie uiteindelijk de macht heeft over de schulden van landen en wie er allemaal slachtoffer kunnen zijn bij het faillissement van een land. Is hier trouwens op Frontnieuws ook al verschenen. Als je ’t zelf niet opzoekt, niet leest of niet onthoud dan is dat spijtig voor u.

   • Hoi Rommelaar,

    Schuld is zo gewoon dat je het niet meer ziet. Om maar even een paar voorbeelden wat er in een cyclus van een maand gebeurt. Je werkt de eerste 21 dagen van de maand voor je werkgever maar krijgt niet betaald. Jouw werkgever heeft een schuld bij jou. Echter, de rest van de maand sta je in het krijt bij je werkgever want je hebt de arbeid nog niet geleverd. Je betaald ook een voorschotnota aan je energieleverancier. Die leverancier staat dan bij jou in de schuld. Idem voor je huur als in bovenstaande. Je inkomstenbelasting idem. Gedurende het jaar ontstaat een onbalans en die schuld aan of de staat of de staat aan jou wordt pas na een jaar verrekend. Op kortere termijn, je gaat lekker eten en drinken. Je krijgt het de hele middag en avond. Je bouwt dus schuld op en bij vertrek vereffen je het met dat restaurant.

    Op lange termijn geldt het ook. Je bouwt AOW, pensioen op gedurende je werkende leven, dus schuld van hen aan jou. Op extreem korte termijn geldt het ook.

    Voor landen werkt het ook zo. De delta werken hadden we nooit meteen kunnen betalen maar was itt waar nu schulden voor worden aangegaan zeer nuttig. Tot op de dag van vandaag plukken we daar de vruchten van.

    Tussen landen geldt het ook maar denk dat je het nu wel snapt. De reserve currency status van de dollar zorgt ervoor dat hun schulden anders werken maar dat gaat te ver voor nu om te behandelen.

    Groeten,
    Hugo

 3. Misschien hebben “Cohen en Zagorodnyuk” wel andere belangen. Zolang de oorlog voortduurt kunnen Westerse bedrijven wapens blijven verkopen, dat het Oekrainse en mogelijk straks Georgische / Armeense volk daaraan leidt maakt ze niets uit. Er is maar 1 uitslag van de oorlog, winst voor het Militair Industrieel Complex.
  Verder is het natuurlijk ook een zeer geslaagde manier van bevolkingsreductie.
  Wie zegt dat het doel een Westerse overwinning is, het doel is oorlog en de winsten die er te behalen zijn met de levens van anderen, misschien altijd wel geweest. Wat dat betreft wordt Rutte een prima voorzitter van de NAVO.

 4. Let us all pretend that we do not see what is in the making…what is being done RIGHT NOW…
  and we will meet our maker and will have to account for our actions…rutte has pig-eyes ,
  if you had not noticed … like in the amityiville-horror movie …sleep well , gn….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in