De juridische heksenjacht op Salvini zou – in plaats van het bewerkstelligen van zijn ondergang zoals links hoopt – eigenlijk hun grootste fout kunnen zijn, die leidt tot de ineenstorting van de huidige regering, schrijft Magyar Hírlap kroniekschrijver Mariann Őry.

Bij de verkiezingen van vorig jaar werd de Vijfsterrenbeweging de sterkste onafhankelijke partij, terwijl de centrumrechtse alliantie, waarvan de dominante partij de Liga is, de meeste stemmen kreeg. De Vijfsterrenpolitici begonnen als anti-systeem Eurosceptici, die campagne voerden voor het basisinkomen en soortgelijke ideeën, maar er is enige verdenking van een koerswijziging geweest sinds hun dissidente leden zonder succes de links-liberale factie het hof begonnen te maken, meldt Remix.

Het Europese establishment was verbijsterd toen in 2018 de echte Eurosceptische, rechtse en anti-immigratiebeweging een coalitie aanging met de Vijfsterrenbeweging. Kort na zijn inhuldiging ging minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini naar een vluchtelingenkamp om een statusrapport op te vragen, waarna hij – in een voor een Europese politicus ongebruikelijke beweging – zijn beloften daadwerkelijk begon waar te maken. Hij stelde een rigoureus migratie- en veiligheidspakket samen en stopte NGO-schepen die migranten naar de Italiaanse kust vervoerden. In een jaar tijd was de populariteit van de Liga verdubbeld, terwijl die van de Vijf Sterren gehalveerd is.

Toen kwam de onvermijdelijke breuk.

Salvini zei dat het niet langer mogelijk was om met de Vijfsterrenbeweging te werken en de Liga trok zich terug uit de regering. In de nasleep daarvan wilden alleen Salvini en rechts nieuwe verkiezingen, en inderdaad, president Sergio Mattarella heeft dit niet gehonoreerd. Natuurlijk zou het Italiaanse volk er ook belang bij hebben gehad, maar het staatshoofd heeft het nooit ingewilligd. Zo is de regering van de Vijfsterrenbeweging en de Democratische Partij geboren – door de spot te drijven met de democratie. Er werden geen verkiezingen gehouden, maar er werd toch een nieuwe meerderheid in het parlement gevormd.

  Bijna de helft van de gewelddadige seksuele aanvallen in Italië wordt gepleegd door migranten

De resterende illusie van de kiezers dat de Vijfsterrenbeweging een anti-establishment partij is, is daarmee ook grotendeels verdwenen. Het werd duidelijk dat ze in de gelederen van de Europese partijen passen die niet te onderscheiden zijn van de krachten die ze zeggen te bestrijden, behalve dat ze zich misschien wat nonchalanter kleden. De realiteit is dat hun werkelijke doel is om de sociale spanningen veilig te kanaliseren in plaats van ze daadwerkelijk met oplossingen aan te pakken.

De les van een deal die de wil van het electoraat negeert, toont aan dat men nooit mag onderschatten hoe ver de links-liberalen bereid zijn te gaan om hun macht te behouden. Laten we er niet aan twijfelen dat deze mensen ook nooit zullen aarzelen om Hongarije de les te lezen.

De links-liberale coalitie kan misschien veel mislukkingen doorstaan, maar de heksenjacht op Salvini belooft een grote uitdaging te worden. Het proces tegen hem, dat eind vorige week in Catania begon, is nogal absurd, en volgens het Hof heeft Salvini zelfs geen enkele wet overtreden toen hij als minister van Binnenlandse Zaken weigerde het schip Gregoretti met migranten aan boord te laten aanmeren.

De Ministeriële rechtbank wil daarentegen koste wat het kost het hoofd van de oppositieleider, en dat was de reden waarom ze Salvini’s immuniteit elimineerden in verband met zijn weigering om migranten in 2019 van boord te laten gaan in Italië.

Maar niet al hun pogingen zijn succesvol geweest. Rechts vecht en wordt steeds sterker, ook al is het tot nu toe niet gelukt om de door hen gewenste doorbraak te bereiken: vervroegde verkiezingen. De Salvini-alliantie leidt al in 20 van de 25 Italiaanse provincies, dus hun winsten zijn weliswaar niet altijd spectaculair, maar wel consistent.

  Corona demonstratie in Italië: politieagenten sluiten zich bij het volk aan en doen hun helmen af

Het showproces tegen Salvini zou wel eens het keerpunt kunnen zijn.

Wegens “agressieve genen”: strafvermindering voor migranten-moordenaars

Vorig artikelDoden en zwaargewonden in migrantenoorlog in Bosnië
Volgend artikelStrafzaak tegen Salvini: hoe George Soros probeert patriottische leider op te sluiten voor het beschermen van de Italiaanse grenzen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

  1. Goh, waar doet dit proces me toch aan denken?
    Salvini en Wilders zullen prima steun bij elkaar kunnen vinden.
    Het proces tegen Wilders is natuurlijk nog een graadje erger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in