Het was iets om te aanschouwen. Dmitri Medvedev, voormalig Russisch president, onverbeterlijk atlanticus, huidig plaatsvervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, besloot unplugged te gaan, in een uitbarsting die de gevechtsraket Khinzal evenaarde die in heel NATOstan een voelbare schok en ontzag teweegbracht, schrijft Pepe Escobar.

Medvedev zei dat de “helse” Westerse sancties er niet alleen niet in geslaagd zijn Rusland te verlammen, maar dat zij in plaats daarvan “als een boemerang naar het Westen terugkeren”. Het vertrouwen in reservevaluta’s is “aan het vervagen als de ochtendnevel”, en het dumpen van de Amerikaanse dollar en de euro is niet meer onrealistisch: “Het tijdperk van de regionale valuta’s komt eraan.”

Immers, zo voegde hij eraan toe, “het maakt niet uit of ze het willen of niet, ze zullen moeten onderhandelen over een nieuwe financiële orde (…) En de beslissende stem zal dan liggen bij de landen die beschikken over een sterke en geavanceerde economie, gezonde overheidsfinanciën en een betrouwbaar monetair stelsel.”

Medvedev gaf zijn beknopte analyse al voor D Day door – als in de door president Poetin vastgestelde deadline van afgelopen donderdag waarna betalingen voor Russisch gas door “onvriendelijke naties” alleen nog maar in roebels zullen worden aanvaard.

De G7 had, voorspelbaar, een (collectieve) pose aangenomen: wij zullen niet betalen. Met “wij” worden de 4 bedoeld die geen grote Russische gasimporteurs zijn. “Wij” betekent bovendien het Rijk der Leugens dat de regels dicteert. Wat de 3 betreft die in grote moeilijkheden zullen komen, zij zijn niet alleen grote importeurs, maar toevallig ook verliezers van WO II – Duitsland, Italië en Japan, nog steeds de facto bezette gebieden. De geschiedenis heeft inderdaad de gewoonte om perverse streken uit te halen.

Ontkenning heeft niet lang geduurd. Duitsland was de eerste die brak – nog voor de industriëlen van Ruhr tot Beieren massaal in opstand kwamen. Scholz, de nietige Bondskanselier, belde Poetin, die het voor de hand liggende moest uitleggen: betalingen worden in roebels omgezet omdat de EU de deviezenreserves van Rusland bevroor – in een grove schending van het internationale recht.

Met taoïstisch geduld sprak Poetin ook de hoop uit dat dit geen verslechtering van de contractvoorwaarden voor de Europese importeurs zou betekenen. Russische en Duitse deskundigen zouden bij elkaar moeten gaan zitten en de nieuwe voorwaarden bespreken.

Moskou werkt aan een reeks documenten waarin de nieuwe overeenkomst wordt omschreven. In wezen staat daarin: geen roebels, geen gas. Contracten worden ongeldig zodra men het vertrouwen schendt. De VS en de EU hebben juridisch bindende overeenkomsten geschonden met eenzijdige sancties en bovendien beslag gelegd op de buitenlandse reserves van een – nucleaire – G20 natie.

De eenzijdige sancties maakten dollars en euro’s waardeloos voor Rusland. Hysterie past niet: dit zal worden opgelost – maar op de voorwaarden van Rusland. Punt uit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had al gewaarschuwd dat de weigering om het gas in roebels te betalen zou leiden tot een ernstige wereldwijde crisis van wanbetalingen en serie faillissementen op wereldniveau, een helse kettingreactie van geblokkeerde transacties, bevriezing van onderpand en sluiting van kredietlijnen.

  Oh boy ... Het lijkt erop dat Rusland begonnen is met VEEL grotere bommen te gebruiken in Oekraïne

Wat er daarna zal gebeuren is gedeeltelijk voorspelbaar. De EU-ondernemingen zullen de nieuwe regels ontvangen. Zij zullen tijd hebben om de documenten te bestuderen en een beslissing te nemen. De bedrijven die “nee” zeggen, zullen automatisch worden uitgesloten van rechtstreekse Russische gastransporten – alle politiek-economische gevolgen inbegrepen.

Er zal natuurlijk wel een compromis zijn. Zo zullen heel wat EU-landen ermee instemmen om roebels te gebruiken en hun gasaankopen te verhogen, zodat zij het overschot aan gas aan hun buren kunnen doorverkopen en winst kunnen maken. En sommige kunnen ook besluiten om onderweg gas te kopen op energiebeurzen.

Rusland legt dus niemand een ultimatum op. De hele zaak zal tijd vergen – een voortschrijdend proces. Met ook wat zijwaartse actie. De Doema overweegt de betaling in roebels uit te breiden tot andere essentiële producten – zoals olie, metalen, hout, tarwe. Het zal afhangen van de collectieve vraatzucht van de EU chihuahua’s. Iedereen weet dat hun non-stop hysterie zich kan vertalen in een kolossale breuk van de toeleveringsketens in het hele Westen.

Bye bye oligarchen

Terwijl de Atlantische heersende klassen helemaal door het lint zijn gegaan, maar toch tot de laatste Europeaan blijven vechten om de overgebleven, tastbare rijkdom van de EU te ontfutselen, speelt Rusland het rustig aan. Moskou is zelfs heel toegeeflijk geweest en heeft het spookbeeld van geen gas in de lente in plaats van in de winter laten opdoemen.

De Russische Centrale Bank nationaliseerde de deviezeninkomsten van alle grote exporteurs. Er was geen wanbetaling. De roebel blijft stijgen – en staat nu weer op ongeveer hetzelfde niveau als vóór Operatie Z. Rusland blijft zelfvoorzienend, wat voedsel betreft. De Amerikaanse hysterie over het “geïsoleerde” Rusland is lachwekkend. Elke speler die er in heel Eurazië toe doet – om nog maar te zwijgen van de andere 4 BRICS en vrijwel het hele Mondiale Zuiden – heeft Rusland niet gedemoniseerd en/of gesanctioneerd.

Als extra bonus is misschien wel de laatste oligarch die invloed kon uitoefenen in Moskou, Anatoly Tsjoebais, vertrokken. Noem het nog een gedenkwaardige historische truc: de westerse sanctiehysterie heeft de Russische oligarchie – Poetins lievelingsproject sinds 2000 – de facto uiteengedreven. Dat betekent een versterking van de Russische staat en een consolidering van de Russische samenleving.

We hebben nog steeds niet alle feiten, maar er kan gesteld worden dat Poetin, na jaren van zorgvuldige evaluatie, ervoor gekozen heeft om echt door te breken en het Westen de rug toe te keren – met dat trifecta (dreigende blitzkrieg op Donbass; VS biowapenlaboratoria; Oekraïne werkt aan kernwapens) als de casus belli.

  In video 18+: Russische troepen vernietigen Oekraïens bolwerk

Het bevriezen van de buitenlandse reserves moest wel te voorzien zijn geweest, vooral omdat de Russische Centrale Bank sedert november vorig jaar haar reserves van Amerikaanse Treasuries had verhoogd. Dan is er nog de serieuze mogelijkheid dat Moskou toegang krijgt tot “geheime” offshore buitenlandse reserves – een ingewikkelde matrix die met Chinese hulp van insiders is opgebouwd.

De plotselinge overgang van dollars/euro’s naar roebels was hardcore geo-economisch judo op olympisch niveau. Poetin lokte het collectieve Westen uit om zijn demente hysterie sanctie-aanval te ontketenen – en keerde het tegen de tegenstander met één enkele, snelle beweging.

En hier zitten wij nu allemaal zo veel in-synchrone spelveranderende ontwikkelingen te verwerken na de bewapening van de dollar-activa: de roepie-ruble met India, de Saoedische petroyuan, de door Russische banken uitgegeven co-badged Mir-UnionPay-kaarten, het Russisch-Iraanse SWIFT-alternatief, het EAEU-China-project van een onafhankelijk monetair/financieel systeem.

Om nog maar te zwijgen van de meesterlijke coup van de Russische Centrale Bank, waarbij 1 gram goud gekoppeld wordt aan 5.000 roebel – die nu al rond de 60 dollar staat, en nog stijgt.

Gekoppeld aan No Rubles No Gas, hebben we hier te maken met energie die de facto aan goud gekoppeld is. De Chihuahua’s van de EU en de Japanse kolonie zullen heel veel roebels in goud moeten kopen of heel veel goud moeten kopen om hun gas te hebben. En het wordt nog beter. Rusland kan in de nabije toekomst de roebel weer aan goud koppelen. Zou kunnen gaan naar 2.000 roebel, 1.000 roebel, zelfs 500 roebel voor een gram goud.

Tijd om soeverein te zijn

De heilige graal in de zich ontwikkelende discussies over een multipolaire wereld, sinds de BRICS-topontmoetingen in de jaren 2000 met Poetin, Hu Jintao en Lula, is altijd geweest hoe de hegemonie van de dollar omzeild kan worden. Het ligt nu voor het hele Zuiden van de wereld, als een goedaardige verschijning met een glimlach van een Cheshire kat: de gouden roebel, of roebel die gesteund wordt door olie, gas, mineralen, grondstoffenexport.

De Russische Centrale Bank doet, in tegenstelling tot de Fed, niet aan QE en zal geen giftige inflatie naar de rest van de planeet exporteren. De Russische marine beveiligt niet alleen alle Russische zeelijnen, maar Russische kernonderzeeërs zijn in staat om onaangekondigd overal op de planeet op te duiken.

Rusland is al ver, ver vooruit met de uitvoering van het concept van “continentale zeemacht”. December 2015, in het Syrische theater, was de strategische game-changer. De in de Zwarte Zee gestationeerde 4e onderzeebootdivisie is de ster van de show.

  De CIA in Oekraïne - de NY Times krijgt een rondleiding

De Russische marinevloten kunnen nu Kalibr-raketten inzetten in een ruimte die Oost-Europa, West-Azië en Centraal-Azië omvat. De Kaspische Zee en de Zwarte Zee, die door het Don-Volga kanaal met elkaar verbonden zijn, bieden een manoeuvreerruimte die vergelijkbaar is met die van de oostelijke Middellandse Zee en de Perzische Golf samen. 6.000 km lang. En men hoeft niet eens toegang te hebben tot warme wateren.

Dat omvat ongeveer 30 naties: de traditionele Russische invloedssfeer; de historische grenzen van het Russische keizerrijk; en de huidige politieke/energie rivaliteitssferen.

Geen wonder dat de Beltway razend is.

Rusland garandeert scheepvaart door Azië, het Arctische gebied en Europa, in combinatie met het BRI-spoorwegnet dat heel Eurazië bestrijkt.

En last but not least: don’t mess with a Nuclear Bear.

In wezen is dit waar het bij hardcore machtspolitiek om gaat. Medvedev was niet aan het opscheppen toen hij zei dat het tijdperk van één enkele reservevaluta voorbij is. De komst van een op grondstoffen gebaseerde wereldreservemunt betekent, in een notendop, dat 13% van de planeet de andere 87% niet meer zal overheersen.

Via Wikipedia.

Het is NATOstan vs. Eurazië redux. Koude Oorlog 2.0, 3.0, 4.0 en zelfs 5.0. Het doet er niet toe. Alle naties van de Non-Aligned Movement (NAM) zien in welke richting de geopolitieke en geo-economische winden waaien: de tijd om hun echte soevereiniteit te doen gelden is nabij, nu de “op regels gebaseerde internationale orde” in het stof bijt.

Welkom bij de geboorte van het nieuwe wereldsysteem. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov had het in China, na een ontmoeting met verschillende ambtgenoten uit heel Eurazië, niet beter kunnen schetsen:

“Er wordt een nieuwe werkelijkheid gevormd: de unipolaire wereld behoort onherroepelijk tot het verleden, een multipolaire wereld krijgt vorm. Het is een objectief proces. Het is niet te stoppen. In deze werkelijkheid zal meer dan één macht “regeren” – er zal onderhandeld moeten worden tussen alle belangrijke staten die vandaag een beslissende invloed hebben op de wereldeconomie en -politiek. Tegelijkertijd zorgen deze landen, zich bewust van hun bijzondere situatie, voor naleving van de grondbeginselen van het VN-Handvest, waaronder het fundamentele – de soevereine gelijkheid van staten. Niemand op deze aarde mag als een ondergeschikte speler worden beschouwd. Iedereen is gelijk en soeverein.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Bulgarije, Hongarije, Servië: verzet tegen oorlogszuchtige NAVO groeitVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelPoetin wint – Rusland zal dankzij de sancties van het Westen naar verwachting in 2022 de hoogste gaswinsten in de geschiedenis boeken
Volgend artikelWas dat het einde van de “Wij geven Oekraïne het hemd van onze lijf”-hype?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. De elite wed niet op 1 paard, maar op beide paarden.
  Die unipolarie wereld komt met een bipolaire wereld al veel dichterbij, dan voorheen.
  Europa wordt verarmt, net als veel van de rest van de wereld en er blijft een rijk kliekje over.
  “You own nothing and be happy”.

  • als je niets meer bezit wat houd je tegen om ze te bestormen, die 1000 soldaten die onder hun controle staan zullen niet lang weerstand bieden die zullen snel ziek vallen aan hun gifspuiten die ze al gekregen hebben. denk aan al de sportmensen die zijn dood gevallen na het prikken.

 2. De Russen laten zich niet nog een keer in de luren leggen zoals in WW2.
  Doordat het westen al zolang dezelfde werkwijze hanteerd en hun goudreserves verkwanseld hebben zijn ze voorspelbaar en kwetsbaar.
  In fort Knox slaan andere landen hun goud op , maar wat bleek een jaar 8 geleden?? Er lag geen goud meer !!! Waar is dat goud?
  Dus heel veel landen hebben hun goud niet terug kunnen halen waardoor hun currency feitelijk niks waard is.
  Rusland heeft daarintegen 10 jaar geleden zoveel mogelijk goud teruggehaald en ze hadden al een mooie spaarpot.
  En ze hebben GEEN staatsschuld en grote handelspartners zat!
  De onnoemlijk grote geldsommen die bijgedrukt zijn zonder dat daar iets van waarde tegenover staat is zo vreselijk dom.
  Rusland heeft zich hier erg goed op voorbereid en voor elke maatregel van het westen ligt een slag aan oren klaar.

 3. Dat de Russische beer een lagere levensstandaard heeft, betekent voor de linkse idioten in het westen dat ze dom zouden zijn.

  Je ziet het het; de linkse slaafjes van Biden en Merkel hebben zichzelf in de hoeven geschoten

  Poetin bepaalt en zet de regels; en zelfs heel tolerant naar het westen toe.
  Immers; zijn geld is gestolen, bezittingen van zijn burgers ook, landen worden tegen hem opgestookt, leveringen aan hem gestopt.

  Bij het opleggen vaneerste sancties, had ik–in zijn (niet Prada) schoenen-direct de gas en oliekraan dicht gegooid en EU verwisseld voor China.
  ——————————-
  Voor NL: direct export gas stoppen, dan is er zat voor komende jaren.

 4. Beter: dezeregering en parlement per direct naar huis sturen en vervangen door een rechts parlement en kabinet,die gelijk alle ssancties terugdraait

  Schijt aan Merkel, EU en Biden.

 5. Ja ik neem mijn woorden terug onze beleid makers zijn niet dom zij weten als geen ander hoe je hele volken gemakkelijk kan uit roeien en zich laten gebruiken door deze huur moordenaars van deze elite, Ik weet niet of jullie wel eens gaan naar café weltschmerz daar kan je stukken lezen en beluisteren die volledig op waarheid berusten, Hitler vermoorden 6 miljoen mensen tussen 1940 /45 de vele burger en soldaten die zijn gesneuveld wordt geschat op 20 miljoen mensen maar nu zijn op tijd van acht maanden ruim zes miljoen door de EU vermoord door het toe dienen van een of meerderen giftspuiten dus kunnen wij stellen Hitler was maar een kleine moordenaar gezien tegen de huur moordenaars van de EU ik zou zeggen blijft maar toekijken de dood zal met een brief die u wederom zal ontvangen om je gratis dood te komen spuiten en wat gaan jullie schaapjes graag.

 6. Elite betekt: hoger van waarde, beter van waarde, meer ontwikkeld.
  Deze term wordt contenue misbruikt.

  Totaallijken WO2: 60 millioen.
  In on Christelijk kutlandje is wel bekend hoeveel joden, maar NIET wie nog meer…
  De Russen werden vergeten; want dat waren communisten en dus duivels.
  De daders waren niet alleen de Einsatz commando’s maar ook de gewone Wehrmacht; bij de SS waren ook contigenten oekraieners.

  Joden en anderen die de kampen overleefden, en terugkwamen i NL, zagen dat hun woningen gestolen waren door de steden, hun boedel dood de buurt.
  Zij kregen NIETS terug…..

  Hoe de moffen wisten waar ze woonden?
  De gemeentelijke administratie werkte wel ERRUG vlot mee, en de NL politie arresteerde ze, de NS vervoerde ze.
  Proost NL!!

  En ook: formosa werd erkend; China was de slechterik; dus die 40 millioen vermoorden in China telden niet mee; per slot waren draagbare radio’s uit Japan belangrijker, en China was communistisch–des duivels dus.

  Nu is Rusland de slechterik– de geschiedenis herhaalt zich.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in