Foto: Public Domain

De Europese Unie investeert te veel in het Oekraïense oorlogsproject – en ook in haar romance met Zelensky. Eerder dit jaar nog was het westerse (en EU-) narratief dat het komende offensief van Oekraïne na de winter Rusland zou “breken” en de oorlog een “coup de grace” zou geven. De krantenkoppen van de MSM sponnen regelmatig een verhaal over Rusland op zijn laatste benen. Nu is de berichtgeving van het establishment echter 180° gedraaid. Rusland loopt niet “op zijn laatste benen” … schrijft Alastair Crooke.

Twee zeer Establishment Anglo-Amerikaanse media in het Verenigd Koninkrijk (waarin de berichten van het Amerikaanse establishment vaak opduiken) hebben eindelijk – en bitter – toegegeven: “Sancties tegen Rusland hebben gefaald“. The Telegraph klaagt: Ze “zijn een lachertje”; “Rusland had inmiddels moeten instorten“.

Ook in Europa dringt te laat het besef door dat de offensieven van Oekraïne niet beslissend zullen blijken, zoals nog maar enkele weken eerder werd verwacht.

In een artikel van Kofman en Lee in Foreign Affairs wordt betoogd dat, gezien het twijfelachtige Oekraïense offensief, de enige manier om verder te gaan – zonder een historisch vernederend verlies te lijden – is om “de boel de boel te laten” en zich te concentreren op het opbouwen van een oorlogscoalitie voor de toekomst, een coalitie die kan hopen het militair-economische steunpotentieel van Rusland op lange termijn te evenaren.

“Kofman-Lee bouwt langzaam de argumenten op waarom er geen dramatisch of beslissend succes mag worden verwacht, en waarom het narratief in plaats daarvan moet verschuiven naar het opbouwen van een duurzame infrastructuur voor Oekraïne om te kunnen vechten tegen wat nu waarschijnlijk een zeer langdurig conflict wordt”, merkt de onafhankelijke commentator Simplicus op.

Eenvoudig gezegd, hebben de Europese leiders zich in een diep gat gegraven. Door wat er nog in hun wapenarsenaal lag aan oude wapens voor Kiev te legen, hoopten de Europese staten grimmig dat het komende lente/zomer-offensief alles zou regelen, en zij zich niet meer met het probleem – de Oekraïne-oorlog – zouden hoeven bezighouden. Weer fout: ze worden uitgenodigd om ‘dieper te graven’.

Kofman-Lee gaan niet in op de vraag of het vermijden van vernedering (NAVO en VS) een “lang slepend conflict” waard is. De VS hebben hun terugtrekking uit Kaboel “overleefd”.

Toch lijken de Europese leiders niet in te zien dat de komende maanden in Oekraïne een belangrijk keerpunt zijn; als de EU zich nu niet resoluut verzet tegen “mission creep”, zal dat een hele reeks negatieve economische gevolgen hebben. Oekraïne staat niet op zichzelf, maar is de spil waaromheen de economische vooruitzichten van Europa zullen draaien.

  Hoe zal het Westen zich ontdoen van hun mislukte project, de Zelensky pest?

Zelensky’s F-16 blitz door Europa vorige week geeft aan dat, terwijl sommige Europese leiders willen dat Zelensky de oorlog beëindigt, hij – omgekeerd – de oorlog (letterlijk) naar Rusland (en waarschijnlijk heel Europa) wil voeren.

Seymour Hersh meldt: “Tot nu toe heeft Zelensky, volgens een Amerikaanse functionaris, het advies [om de oorlog te beëindigen] afgewezen en aanbiedingen van grote sommen geld om zijn aftocht naar een landgoed in Italië te vergemakkelijken, genegeerd. Er is geen steun in de regering Biden voor een regeling die het vertrek van Zelensky inhoudt, en de leiders in Frankrijk en Engeland “zijn te schatplichtig” aan Biden om een dergelijk scenario te overwegen”.

“En Zelensky wil nog meer”, zei de functionaris. “Zelensky vertelt ons dat als je de oorlog wilt winnen, je me meer geld en meer spullen moet geven: “Ik moet de generaals betalen”. Hij vertelt ons, zegt de functionaris, dat als hij uit zijn functie wordt gezet, “hij naar de hoogste bieder gaat”. Hij gaat liever naar Italië dan te blijven en mogelijk gedood te worden door zijn eigen volk.

Toevallig krijgen de Europese leiders – door Kofman-Lee – een boodschap mee die overeenkomt met die van Zelensky: Europa moet voorzien in de behoefte van Oekraïne aan ondersteuning op lange termijn door zijn industrie te herconfigureren om de wapens te produceren die nodig zijn om de oorlogsinspanning te ondersteunen – tot ver na 2023 (om de formidabele logistieke wapenproductiecapaciteit van Rusland te evenaren), en om te voorkomen dat ze hun hoop vestigen op één enkele offensieve inspanning.

De oorlog wordt nu dus voorgesteld als een binaire keuze: “De oorlog beëindigen” versus “De oorlog winnen”. Europa staat op een tweesprong; het begint aarzelend aan de ene weg, om vervolgens om te keren en besluiteloos een paar voorzichtige stappen te zetten op de andere weg. De EU zal de Oekraïners opleiden om met F-16’s te vliegen, maar is terughoudend met het leveren van de vliegtuigen. Het riekt naar symbolisme, maar symbolisme is vaak de vader van mission-creep.

Nadat ze zich achter de regering-Biden hadden geschaard, omarmde een onnadenkend EU-leiderschap gretig de financiële oorlog tegen Rusland. Ook een NAVO-oorlog tegen Rusland werd zonder nadenken omarmd. Nu worden de Europese leiders wellicht onder druk gezet om een logistieke wedloop met Rusland aan te gaan. Dat wil zeggen dat Brussel wordt aangespoord om zich opnieuw te verbinden tot “het winnen van de oorlog”, in plaats van “het beëindigen ervan” (zoals een aantal staten willen).

Deze laatste EU-staten worden nu wanhopig om een uitweg te vinden uit het gat waarin ze hebben gegraven. Wat als de VS de financiering van Oekraïne zou stopzetten? Wat als Team Biden zich snel op China richt? Politico kopt: Het einde van de hulp aan Oekraïne nadert snel. Terugdraaien zal niet gemakkelijk zijn. De EU kan blijven zitten met de financiering van een “eeuwig conflict” en de nachtmerrie van een nieuwe vluchtelingenstroom – waardoor de EU-middelen worden opgeslokt en de immigratiecrisis, die de EU-kiezers al in beroering brengt, nog erger wordt.

  Het Westen dwingt Rusland om heel Oekraïne terug te nemen

De lidstaten lijken nog steeds bezig met wensdenken, en geloven half in de verhalen over verdeeldheid in Moskou; geloven in de “mind-omeletten” van Prigozhin; geloven dat de Russische slow-cooking van Bakhmut een teken is van uitputting van de troepenmacht, in plaats van een deel van de geduldige Russische geleidelijke degradatie van de Oekraïense vermogens die over het hele spectrum gaande is.

Deze oorlogssceptische staten, die hun symbolische aandeel in het “pro-Oekraïnisme” leveren om te voorkomen dat zij door de Brusselse nomenclatuur worden gegeseld, gokken op het onwaarschijnlijke idee dat Rusland zal instemmen met een onderhandelde regeling – en meer dan dat, met een regeling die gunstig is voor Oekraïne. Waarom zouden ze dat geloven?

“Het probleem van Europa,” zegt de bron van Seymour Hersh, met betrekking tot een snelle regeling van de oorlog, “is dat het Witte Huis wil dat Zelensky overleeft”; en “ja”, Zelensky heeft ook zijn kaders van Brusselse liefhebbers.

Het duo van Buitenlandse Zaken voorspelt dat een bewapeningswedloop – alweer – een “inkoppertje” zou zijn:

“Rusland lijkt niet goed gepositioneerd voor een eeuwige oorlog. Het vermogen van Rusland om materieel uit opslagplaatsen te repareren en te herstellen lijkt zo beperkt dat het land in toenemende mate vertrouwt op Sovjetmaterieel uit de jaren vijftig en zestig om gemobiliseerde regimenten op te vullen. Naarmate Oekraïne beter westers materieel aanschaft, begint het Russische leger steeds meer te lijken op een museum uit de vroege Koude Oorlog”.

Werkelijk? Doen deze Amerikaanse journalisten ooit aan cross-check of factchecken? Blijkbaar niet. In het eerste kwartaal van 2023 werden in Rusland meer tanks geproduceerd dan in heel 2022. Bij extrapolatie produceerde Rusland voorheen meer dan 150-250 tanks per jaar, terwijl Medvedev beloofde dit op te schroeven naar 1600+. Hoewel dit aantal inclusief gerenoveerde en gemoderniseerde tanks is (die het leeuwendeel uitmaken), is het nog steeds een indicatie van een enorme industriële productie.

De EU bespreekt deze cruciale beslissingen over de rol van Europa in de oorlog niet in het openbaar. Alle gevoelige zaken worden in de EU achter gesloten deuren besproken. Het probleem met dit democratisch tekort is dat de gevolgen van deze Rusland-gerelateerde kwesties bijna elk aspect van het Europese economische en sociale leven raken. Er worden veel vragen gesteld; er volgt weinig of geen discussie.

  De vijf stappen van de NAVO om een land te controleren

Waar en wat zijn Europa’s “rode lijnen”? Geloven de EU-leiders echt dat ze Zelensky de door hem gewenste F-16’s moeten leveren? Of gokken ze op de eigen “rode lijnen” van Washington en laten ze hen ermee wegkomen? Gevraagd op maandag of de VS haar standpunt over de levering van F16’s aan Oekraïne had gewijzigd, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby: “Nee”. Deze F-16 kwestie is geen game-changer; het kan echter wel de dunne rand worden naar een “eeuwige oorlog”. Het kan ook het begin zijn van WO 3.

Zal de EU haar steun aan het Oekraïne-project militair beëindigen (in overeenstemming met eerdere waarschuwingen van de VS aan Zelensky), als het Oekraïense offensief afneemt – zonder enige winst?

Wat zal de reactie van de EU zijn, als zij door de VS wordt uitgenodigd deel te nemen aan een wapenwedloop tegen Rusland? Voor alle duidelijkheid: de herstructurering van de Europese infrastructuur naar een oorlogseconomie heeft enorme gevolgen (en kosten).

Bestaande concurrerende infrastructuur zou moeten worden omgebouwd van exportproducten naar wapens. Is er vandaag de dag voldoende gekwalificeerd personeel om dit te bemannen? Het aanleggen van nieuwe aanvoerlijnen voor wapens is een langzaam en ingewikkeld technisch proces. En dit komt bovenop de vervanging door Europa van efficiënte energie-infrastructuur door nieuwe groene structuren die minder efficiënt, minder betrouwbaar en duurder zijn.

Is er een uitweg uit het “gat” dat de EU voor zichzelf heeft gegraven?

Ja – die heet “eerlijkheid”. Als de EU snel een einde aan de oorlog wil maken, moet zij begrijpen dat er twee opties zijn: Oekraïense capitulatie en een akkoord op de voorwaarden van Moskou; of voortzetting van de uitputtingsslag op het oorlogsvermogen van Oekraïne, totdat de Oekraïense strijdkrachten worden ingehaald door entropie.

Eerlijkheid gebiedt de EU de misleidende houding te laten varen dat Moskou zal onderhandelen over een regeling op de voorwaarden van Zelensky. Die laatste weg zal geen oplossing brengen.

En eerlijkheid gebiedt de EU toe te geven dat deelname aan de financiële oorlog tegen Rusland een vergissing was. Eén die moet worden rechtgezet.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Ongelooflijk: EU-ambtenaren trakteren zichzelf nu op 8,5% meer loon!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMedia en politici gooien zoveel bullshit naar ons dat het moeilijk is er doorheen te kijken
Volgend artikelDe Oorlog tegen de Werkelijkheid
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. Brussel leeft in haar eigen sprookjesland en denkt met haar krankzinnige sanctiebeleid alle landen te kunnen knechten. Daarnaast strooit het bakken geld overal heen. Kijk maar naar die waanzin in en naar dat Oekriland. Arm Europees volk dat zulke incompetente lijers heeft. Europa wordt bewust naar de donder geholpen om daarmee een concurrent voor usa uit te schakelen.
  Want juist dat volk zal al die onzinnige gevolgen van die krankzinnige sancties en uitgaven moeten ondergaan, betalen en daardoor langzaamaan richting de NWO van die smerige WEF club geduwd worden.
  You Will OWN enzovoorts.

 2. …..vanmorgen las ik dat onze, tot over hun oren in de schuld zittende westerse leiders, de financiele rekening van het praktisch schuldenvrije Rusland maken en aldus beweren dat het economisch bergaf gaat met Rusland …Hier heeft men de laatste jaren inderdaad veel ervaring met bergaf gaan, die weten dus waarschijnlijk waarover ze praten , toch ?

 3. De eu gaat niet failliet. De eu burgers gaan failliet. Dat gaat u de komende tijd wel merken. Vrijwel alles wordt onbetaalbaar, zelfs de meest basale dingen. De vraag is, hoe lang pikken wij dit nog? Nog heel erg lang blijkbaar, want de nederlander vindt het overduidelijk heerlijk om uitgezogen, misleid, belogen, bedrogen en vernederd te worden. Om de ogen maar te kunnen sluiten voor de realiteit. Na voetbal onze meest geliefde nationale volkssport: wegkijken met drogredenen.

 4. Kijk dit artikel is het antwoord op het voorgaande artikel..over wat nog te geloven… simpelweg een Papieren Tijger.. (zeggen de Chinezen)❤️🇷🇺❤️🌹🌹

 5. Europe the last battle. EU wordt langzaam leeggezogen door de NAVO en Trutsula van de Lijken en haar EUnuch knapenkoor. Dit op verzoek van de USA waar de stakeholders van Blackrock etc handenwringend en kwijlend naar de ROI uitkijken (return on investments) die de EU betaalt. Wat denk je dat Pharma-aangehuwde Trutsula voor haar goede gedrag krijgt? Een klopje op de schouder…? Een sprookjesland is het echt niet, ze weten donders goed wat ze aan het doen zijn, maar het interesseert ze geen bal dat heel EU op die manier naar de kloten gaat. De aasgieren staan al aan de zijlijn. Wat een smerige bende is het toch geworden.

 6. Wat ik in dit artikel mis zijn de (volgens Rusland) 500 dagelijkse Oekraïense slachtoffers aan de duizenden kilometers lange frontlijn. Samen met wapens zal de EU (Rusland overigens ook, 160 miljoen inwoners) dan ook telkens nieuwe soldaten moeten produceren. Ursula zal daar geen moeite mee hebben om Nederlanders en Duitsers naar het front te sturen, maar een dergelijke mobilisatie is niet iets dat je in een paar weken kunt bereiken. Wat als Oekraïne zo tegen de zomer een serieus tekort aan manschappen zal hebben??

 7. Waarom zou de EU failliet gaan als de fascisten zelf de geldpersen heel hard laten draaien…

  Om er vervolgens weer een hele grote nieuwe voorraad vernietigend wapentuig voor de volgende massamoorden te kunnen kopen want de oude voorraad is aan Oekrainazio gegeven. Dus dan moeten de europese landverraders toch maar weer de noodzakelijke boodschappen doen bij hun vrienden, de Merchants of Death. Deze keer niet de pharmaffia-vrinden maar die van het MIC.

  ‘Fijn’ toch hè, dat we zulke ‘vrienden’ hebben… die als we niet doen wat zij zeggen ons gewoon kapot kunnen en willen maken, op alle mogelijke manieren! Zou de ondergang van de EU daar iets mee te maken kunnen hebben misschien??

 8. Nou effe Poetin bellen, hey joh, kun effe wat energie en metalen leveren, we moetn nl. de wapenproductie opvoeren om je leven moeilijk te maken.
  Ik denk dat hij dat wel in orde vindt is toch niet zo’n slechte.
  Oekraland is al uitverkocht, nu gaat de EU op marktplaats waar we dan Europa ruilen voor een paar 6 keer te dure F35 en andere rotzooi, die we waarschijnlijk zelf beter zouden kunnen maken.
  De jongens van Blackrock & Co. komen niet meer bij van het lachen.

 9. ….spijtig dat we met zo weinig zijn die zich NIET door het leugenachtige, zondermeer misdadige NATO/US/EU narratief laten brainwashen ….’Wir haben es nicht gewusst’ , zal de domme massa weer zeggen als het te laat is, dit ondanks alle alternatieve infobronnen die, in vergelijking toch met vorige ‘gevaarlijke’ periodes, alom toegankelijk zijn mits n klein ‘efforke’, dat laatste is er waarschijnlijk te veel aan, in ons uit het niets geld scheppend, alles voor vanzelfsprekend nemend , lala land. Mooie liedjes duren soms wel lang maar blijven niet duren, daar kan je gif op innemen….

 10. Ik heb nog een lening met Euribor rente. Deze rente is jarenlang 0,5% geweest en zelfs korte tijd 0,5% negatief geweest. Ik kreeg toen geen geld toe want opeens was er 1% kosten dus betaalde ik nog 0,5%.
  De Euribor rente is nu voor een 12 maandelijkse lening 3,8%. Deze stijging v/d Euribor rente geeft aan hoe slecht het momenteel gaat in de EU dankzij de steun aan de oorlog in de Oekraïne o.a. door sancties aan Rusland.
  Wat de EU had moeten doen na de ineenstorting van Rusland was Rusland bij de EU betrekken en tegen de USA moeten zeggen wij bepalen zelf ons beleid bekijk het maar. Duitsland gaat economisch ten gronden en de USA vindt het prima. Gaat het in Duitsland slecht dan gaat het in NL ook slecht. Met Rusland bij de EU hadden we goedkope energie en grondstoffen en hadden we door overleg er voor kunnen zorgen dat het in Rusland beter, democratischer kan gaan. De EU had samen met Rusland een wereldmacht kunnen zijn. Helaas denkt de EU dat ze door Rusland te destabiliseren het beter te kunnen krijgen. Echter het is nu zo langzamerhand wel duidelijk dat dit een grote misrekening is.

  • Absoluut gelijk, hetgeen jij zegt verkondig ik al jaren, het is onbegrijpelijk, en voor mij een compleet mysterie hoe de US of A het voor elkaar krijgt dat wij bereid zijn economische zelfmoord te plegen. Zolang de klootzakken aan de Europese top hun belastingvrije, rijkelijke, index gekoppelde vergoedingen, blijven stijgen (weer 9% erbij ! ) + recht op exorbitante pensioenregelingen, gouden handdrukken, legaal corrupt bijklussen etc , zal het hun worst wezen dat de plebs naar de kloten gaan…..

 11. John; ‘had het met Rusland beter en democratischer kunnen gaan ‘

  Is een fabel
  1. Alles is script , vanaf 1e Wereldoorlog tot nu.
  2. Democratie = gebaseerd op grondvesten dmv reorganisatie van het Romeinse rijk .
  3. EU is opgericht vanuit ‘ usa’ zienswijze ; zoals ook VN, WHO, WEF, NAVO zijn. Allen bedoeld voor een unipolaire wereld transformatie.
  Verdeel en Heers.

  Europa is nooit een voorbeeld ‘land/ continent ‘geweest; ‘ is ons zo verteld met PR praatjes ‘ je doet het voor een ander, sociaal, ( behalve henzelf 💸)
  Zie de kolonialisaties wereldwijd waaronder USA en indianen.
  Invloed verkrijgen, leegtrekken, mensen/ gemeenschappen uit hun verband trekken.

  Nu heden ; kolonialiseren van mensen dmv brainwash, vlg klaus is iedereen gechipt in 2026.

  • Denk het niet. Rusland blijft een puur en schoon land ..niet technocratisch.
   Zie/lees:
   De zoemende ceders van Rusland-reeks. 9 delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in